logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CETĂŢI: Cetatea medievală din Târgu Mureş

Imagine din galeria Agerpres

Cetatea medievală din Târgu Mureş, aflată în centrul oraşului, a fost construită la începutul epocii moderne, în perioada 1605 - 1653, potrivit paginii oficiale a Cetăţii Medievale din Târgu Mureş - www.cetatespum.ro.

Lucrările de construcţie au început pe vremea primarului Borsos Tamas, iar în urma acestor lucrări, care au durat aproximativ jumătate de secol, s-a edificat cetatea cu bastioane şi fortificaţii speciale. Construirea, întreţinerea şi protecţia bastioanelor şi a zidurilor a căzut în sarcina breslelor care funcţionau la vremea respectivă în Târgu Mureş, ce a deţinut rangul de oraş liber regal din anul 1616, evidenţiază site-ul https://visitmures.com/.

 

 

Cetatea medievală Târgu Mureş (1968)

Foto: (c)  VASILE MOLDOVAN/Arhiva istorică AGERPRES 


Scurtul istoric publicat pe www.cetatespum.ro aminteşte că la 10 august 1601, de ziua Sfântului Laurenţiu, mercenarii lui Basta distrug oraşul şi fortificaţia ca pedeapsă că locuitorii l-au sprijinit pe Mihai Viteazul. O nouă distrugere are loc la 30 mai 1602, când 400 de mercenari ai lui Moise Secuiul conduşi de Némethi Gergely pătrund în oraş. În luna august 1602, locuitorii din oraş, la iniţiativa lui Borsos Tamás, trec la întărirea fortificaţiei distruse, realizând palisade din lemn. La fel şi la 8 septembrie 1602, când se întăreşte biserica din cetate prin înzidirea golurilor şi transformarea lor în guri de tragere. În 1605, Borsos Tamás obţine din partea principelui Bocskai Istvan acordul de construire a unei noi cetăţi. Noua cetate nu a fost construită după un plan structurat, ci realizată în timp, cu bastioane de diferite forme şi mărimi, adaptate noilor cerinţe impuse de armele de foc tot mai grele. După finalizarea lucrărilor, în 1657, 434 de meşteri locali au realizat lucrările de amenajare în incinta cetăţii.

 

 

Cetatea medievală Târgu Mureş (1968)

Foto: (c) VASILE MOLDOVAN /Arhiva istorică AGERPRES  


Cetatea dispunea de şapte bastioane unite prin ziduri cu lungime de 900 de metri, realizate din cărămidă şi era înconjurată de un şanţ de 10 metri lăţime şi 8 metri adâncime. Primele două bastioane s-au construit în partea de vest a cetăţii - Bastionul Mic şi Bastionul Porţii (1613) -, după care a fost construit în colţul de sud-vest Bastionul Tăbăcarilor (1620), iar la mijlocul laturii de sud s-a ridicat Bastionul Blănarilor (1629), apoi la capătul estic Bastionul Dogarilor (1633). Tot pe latura sud-vestică s-a înălţat Bastionul Croitorilor (1640), urmat de Bastionul Măcelarilor, în colţul de nord-est, potrivit https://visitmures.com/.

 


Bastionul Porţii a păstrat sisteme defensive medievale (groapă-capcană, guri de smoală, şanţ de apă). Bastionul Tăbăcarilor se aseamănă din punct de vedere al construcţiei cu bastioanele fortificaţiilor orăşeneşti din estul Germaniei şi Austriei. Din vechea fortificaţie s-au păstrat ''Turnul Mic'' pe latura dinspre strada Avram Iancu şi turnul juxtapus actualului Bastion al Blănarilor. Numele bastioanelor arată cum erau organizaţi cetăţenii, pe bresle: Tăbăcari, Măcelari, Blănari, Dogari, Lăcătuşi şi Croitori. Fiecare breaslă a construit şi apărat câte un bastion.

 

 

Cetatea medievală Târgu Mureş (1966)

Foto: (c) VASILE MOLDOVAN /Arhiva istorică AGERPRES   


Cetatea medievală din Târgu Mureş este ultima cetate de tip orăşenesc, fiind realizată cu sprijinul locuitorilor, mai aminteşte http://www.cetatespum.ro/. În perioada construirii cetăţii, pe teritoriul acesteia au fost incluse şi case de locuit, dar acestea au fost demolate în secolul al XVIII-lea, când o garnizoană austriacă s-a instalat în cetate. Prin ocuparea Transilvaniei de către austrieci, cetatea a devenit garnizoană, rând pe rând clădirile fiind demolate, în locul lor realizându-se noi garnizoane, la mijlocul secolului al XVIII-lea.

 

 

Cetatea medievală Târgu Mureş (1988)

Foto: (c)  SORIN LUPSA /Arhiva istorică AGERPRES    


Monumentul a supravieţuit prin latura sa tehnică: ziduri groase de 1,20 m, chiar de 1,40 m la baza bastioanelor, guri de păcură în zidurile cetăţii, alături de fante de tragere alungite pentru a permite diferite unghiuri de tragere sau fante în formă de gaură de cheie inversată, pentru tunurile uşoare. Acest sistem defensiv era completat de groapă capcană pentru cei nedoriţi, amplasată în bastionul porţii, avea şanţuri cu apă cu punţi mobile şi un drum de strajă pentru ca oştenii să-şi facă rondul, înălţat la 1,40 m, susţinut de arcade de cărămidă cu stâlpi de lemn, potrivit sursei citate anterior.

 

 

Cetatea medievală Târgu Mureş (1988)

Foto: (c)  SORIN LUPSA /Arhiva istorică AGERPRES     


Cetatea şi-a recăpătat aspectul asemănător celui din secolul al XVII-lea în urma unor lucrări executate în anii '60, evidenţiază https://visitmures.com/. Totodată, obiectivul a trecut printr-un amplu proiect de restaurare inclus în Programul operaţional regional 2007 - 2013. În urma acestor lucrări de reamenajare şi conservare, s-au creat mai multe spaţii păstrând totodată echilibrului ecosistemului din cadrul Cetăţii Medievale: centru de conferinţe, Casa Căsătoriilor, Centru intercultural, Centru de informare şi promovare turistică, Teatru în aer liber. Bastioanele au căpătat noi funcţii adaptate cerinţelor actuale din circuitul turistic: Bastionul Măcelarilor: Spaţii multifuncţionale, evenimente cultural - artistice; Bastionul Croitorilor: Centru teatral, club, sală spectacole; Bastionul Dogarilor: Club muzică (jazz, cameră), teatru păpuşi tineret; Bastionul Blănarilor: Centru de tineret, săli de conferinţe, expoziţii; Bastionul Tăbăcarilor: Spaţii expoziţii - galerie artă; Bastionul Mic: Spaţii muzeale pentru Cetate; Bastionul Porţii: Spaţii muzeale, arheologice şi de Artă pentru Cetate, arată pagina https://www.tirgumures.ro/cetateamedievala/proiect.html. Astfel, în prezent, cetatea poate fi vizitată şi găzduieşte numeroase evenimente destinate comunităţii locale şi turiştilor. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, redactor Arhivă Foto: Vlad Ruseanu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Cetatea medievală Târgu Mureş (1967)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 14:51

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state mem

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor

Documentare 21-02-2025 09:00

21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. În acest s

Documentare 21-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cumpătarea în toate lucrurile sufletului este lauda omului înțelept'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 21-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei Greco-catolice Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustațiu al Antiohiei Romano-catolice Sf. Petru Damian, ep. înv. Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 21-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 februarie

Este a 52-a zi a anului 2025. Au mai rămas 313 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m. Luna răsare la 02 h 17 m și apune la 10 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată

Documentare 20-02-2025 08:30

20 februarie - Ziua mondială a justiției sociale (ONU)

Ziua mondială a justiției sociale este marcată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 20 februarie, conform inițiativei Adunării Generale din 26 noiembrie 2007, arată un.org. Scopul Zilei mondiale a justiției sociale este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia

Documentare 20-02-2025 08:00

Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE, la Viena (20-21 februarie)

La 20 februarie 2025, Centrul de Congrese Hofburg din Capitala Austriei, fostul palat imperial al Imperiului Austro-Ungar, găzduiește, timp de două zile, sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE), potrivit https://www.oscepa.org. Una dintre cele

Documentare 20-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Dacă cugetul tău este fără de greșeli, luarea aminte și deșteptăciunea se adaugă lui'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 20-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, și Agaton, episcopul Romei; Sf. Cuv Visarion Greco-catolice Sf. Leon al Cataniei Romano-catolice Sf. Elefterie, ep. Sfântul Leon, episcop al Cataniei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la

Documentare 20-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 februarie

Este a 51-a zi a anului 2025. Au mai rămas 314 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 08 m și apune la 17 h 52 m. Luna răsare la 01 h 10 m și apune la 10 h 06 m. Luna la Ultimul Pătrar 19 h 33 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 19-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul, prozatorul și publicistul Liviu Ioan Stoiciu

Liviu Ioan Stoiciu s-a născut în localitatea Dumbrava Roșie, județul Neamț, la 19 februarie 1950. A efectuat studii universitare de filologie și de filosofie, la Baia Mare și la București (1967-1975), se arată în 'Dicționarul general al literaturii române' apărut sub egida Academiei Române (București, Ed. Univers Enciclopedic, 2007).