Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea Zilei Naționale Constantin Brâncuși sunt câteva dintre cele mai importante evenimente pentru actualitatea internă din intervalul 17-21 februarie 2025.
AFACERI EXTERNE
18 februarie - Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, că țara noastră este un stat democratic, care acționează în continuare pentru a consolida instituțiile și încrederea în acestea, și a subliniat că pentru alegerile prezidențiale din luna mai 2025 obiectivul este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect și transparent. Totodată, a declarat că agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să înceteze, arătând că o încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională. Ilie Bolojan a arătat că sprijinul pentru Republica Moldova este pentru România o datorie, punctând că reziliența acestei țări trebuie întărită în contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc în acest an. 'Împărtășim cu SUA convingerea că investițiile în apărare trebuie consolidate, ceea ce România face deja prin creșterea ponderii apărării în PIB și prin proiectele de înzestrare', a mai spus Ilie Bolojan. Președintele interimar a subliniat că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii 'a fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României'.
19 februarie - Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost primit de președintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Cu acest prilej, Ilie Bolojan a declarat că a fost reconfirmat Parteneriatul strategic dintre cele două țări și a anunțat că prezența militară franceză în România va fi consolidată în perioada următoare. Ilie Bolojan a participat, la Paris, și la întâlnirea informală organizată de președintele Franței privind situația din Ucraina și provocările de securitate din Europa. După reuniune, Ilie Bolojan a declarat că cea mai bună formulă pentru rezolvarea crizei este colaborarea dintre țările europene și Statele Unite ale Americii, astfel încât să existe o încetare a focului și o pace justă, care nu se poate face fără participarea Ucrainei și a Uniunii Europene la negocieri. El a precizat că la această reuniune s-a convenit că este nevoie, în perioada imediat următoare, de unitate și coordonare între țările europene, care au stabilit pregătirea unui pachet de sprijin pentru Ucraina.
20 februarie - Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a declarat, cu prilejul recepției de marcare a împlinirii celor 145 de ani de relații diplomatice bilaterale între București și Berlin, că parteneriatul România - Germania nu a fost niciodată mai important ca în prezent. Prezent la eveniment, premierul Marcel Ciolacu a arătat că 'România și Germania împărtășesc aceleași valori democratice pe care se întemeiază Uniunea Europeană: promovarea păcii, securității, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale'. Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a evidențiat că relațiile bilaterale sunt definite astăzi de o 'cooperare excelentă, atât la nivel politic, cât și în plan economic, social, cultural sau interuman'.
20 februarie - Președintele AUR, George Simion, participă în calitate de invitat special la Conservative Political Action Conference, 'cea mai mare conferință a liderilor conservatori din lume' desfășurată în SUA. George Simion participă în calitate de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.
20 februarie - Bogdan Mazuru a fost numit în funcția de consilier prezidențial pentru politică externă, prin decret semnat de președintele interimar Ilie Bolojan.
ECONOMIE
17 februarie - Președintele interimar Ilie Bolojan a primit, la Palatul Cotroceni, o delegație a conducerii Băncii Naționale a României, reprezentată de guvernatorul Mugur Isărescu și viceguvernatorul Cosmin Marinescu, pentru a discuta pe marginea 'tabloului macroeconomic actual', care 'este dominat de riscuri și incertitudini interne și externe, ceea ce necesită prudență și responsabilitate în planul politicilor economice'.
17 februarie - Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației. 'Conform scenariului de bază al proiecției macroeconomice, rata anuală a inflației va continua să fluctueze și în prima parte a anului curent. Indicatorul se va reduce ulterior și va reveni în interiorul intervalului țintei în trimestrul I 2026, urmând a se menține relativ stabil în jumătatea superioară a acestuia pe tot parcursul anului viitor', potrivit Raportului.
18 februarie - Aderarea României la OCDE rămâne obiectiv prioritar al Guvernului, asumat prin Programul de guvernare de toți partenerii de coaliție, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a prezidat, la Palatul Victoria, prima reuniune din acest an a Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, format ce reunește reprezentanții ministerelor, instituțiilor și autorităților publice implicate în procesul de aderare. În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă principalele evoluții din procesul de aderare și au fost stabilite prioritățile pentru anul în curs. Referitor la prioritățile pentru perioada următoare, premierul s-a referit la recomandările prioritare primite din partea Comitetelor OCDE în domenii precum 'mediul și deșeurile, piața de capital, guvernanța publică și cea corporativă, investițiile și conduita responsabilă în afaceri'.
20 februarie - Premierul Marcel Ciolacu a declarat că 1.800 de posturi de funcționari publici și contractuali vor fi eliminate din instituțiile aflate în subordinea și coordonarea Guvernului. El a precizat că este vorba de o scădere masivă a posturilor cu 13,5%.
APÃRARE
19 februarie - Deputații au dat, în plen, un vot favorabil proiectului de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național, respectiv pentru reglementarea unor măsuri în acest sens. S-au înregistrat 199 de voturi 'pentru', 99 'contra' și două abțineri. Inițiativa legislativă vizează reglementarea măsurilor pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene.
19 februarie - Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a avut o întrevedere oficială cu președintele Industriei de Apărare a Republicii Turcia, Haluk Gorgun, demnitar cu rang de ministru, prilej cu care a afirmat că înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave moderne și cu echipamente de ultimă generație reprezintă o prioritate majoră pentru Ministerul Apărării Naționale pentru anul în curs și pentru perioada următoare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025
19 februarie - Liderii coaliției de guvernare (PSD, PNL și UDMR) s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta și pentru a finaliza demersurile în vederea constituirii alianței electorale pentru alegerile prezidențiale. Aceștia au semnat protocolul pentru constituirea alianței electorale 'România înainte' în vederea susținerii candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.
21 februarie - A fost constituit Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea președintelui României din anul 2025. Din BEC fac parte cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție: Cristinel Grosu, Mihnea Adrian Tănase, Măricel Nechita, Mihaela Mîneran, Ana Hermina Iancu, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, respectiv Zsombor Vajda și Cosmin-Gabriel Popp. De asemenea, din BEC fac parte și reprezentanții partidelor politice parlamentare: Viorel Mocanu (Partidul Social Democrat), Ingrid-Luciana Mocanu (Alianța pentru Unirea Românilor), Cristian Ene (Partidul Național Liberal), Oana Anghel (Uniunea Salvați România), Aura-Speranța Ungureanu (Partidul S.O.S. România), Marian Radu (Partidul Oamenilor Tineri) și Maria Kolumban (Uniunea Democrată Maghiară din România). Președinte al BEC este judecătorul Cristinel Grosu, iar locțiitorul președintelui BEC este judecătorul Mihnea Adrian Tănase.
CULTURÃ
19 februarie - Autoritățile și societatea au datoria să se asigure că moștenirea brâncușiană și toate celelalte valori care ne definesc ca popor sunt protejate pentru a bucura și generațiile viitoare, a transmis premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj de Ziua Națională Constantin Brâncuși. 'România dedică această zi lui Constantin Brâncuși, românul care prin măiestria și viziunea sa artistică a revoluționat sculptura universală, câștigând un loc binemeritat printre cei mai mari artiști plastici ai secolului trecut și aprecierea iubitorilor de artă de pretutindeni. Expuse în marile muzee ale lumii și, parte din ele, incluse pe lista patrimoniului cultural mondial, operele lui Constantin Brâncuși reflectă prin simbolistica lor profunzimea și frumusețea culturii și artei populare românești', a afirmat Marcel Ciolacu. La rândul său, ministrul Culturii, Natalia Intotero, a vizitat, de Ziua Brâncuși, satul Hobița, locul care l-a dăruit lumii pe marele sculptor, subliniind că părintele Măiastrei 'nu doar că a sculptat în piatră și bronz, ci și în sufletul unui popor'. Ministrul Culturii a subliniat datoria de a proteja aceste locuri și de a duce mai departe povestea acestui geniu care a transformat tradiția românească în artă universală. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
* Material realizat pe baza știrilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c