UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/).
Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane Grant, reporter la The New York Times. Acestora li s-a alăturat Raoul Fleischmann, alături de care Harold Ross și-a dorit înființarea unei reviste cu un caracter satiric urban, cosmopolit.
Harold Ross, născut la 6 noiembrie 1892 în Aspen, Colorado, a fost editorul fondator al celei mai sofisticate reviste de umor și rafinament din America. Deși nu-și definitivase nici studiile liceale, încă din această perioadă s-a implicat alături de un bun prieten la ziarul liceului ''The Red and Black'', ascuțindu-și calitățile pentru o carieră în acest domeniu, potrivit The Comics Journal - https://www.cjr.org//.
În timpul Primului Război Mondial a lucrat la revista 'Stars and Stripes' a forțelor armate americane, unde a îndeplinit și o funcție editorială de management, iar după încheierea conflictului, alături de alți colegi ai celebrei reviste, a ajuns la New York unde a vrut să pună bazele unei reviste care să îmbine umorul, cultura, politica. Harold Ross își dorea o publicație în care să îmbine aspectele principale ale existentei sale, umorul și vocabularul profan, indică https://www.tcj.com/. A înțeles că are nevoie de graficieni și desenatori redutabili, de oameni implicați care să scoată la iveală prin mult simț al umorului o nouă perspectivă asupra felului în care se făcea jurnalism. Timp de câțiva ani de activitate intensă au dus la creionarea formatului revistei, care a fost definitivat la jumătatea lunii februarie 1925. Aceasta a fost cea de-a treia încercare de a scoate o revistă care să aibă priză la public și să reziste timpului, după două încercări anterioare eșuate, în urma plecării de la Stars and Stripes, potrivit https://www.cjr.org/.
De la momentul apariției primului număr al revistei, 21 februarie 1925, până la moartea lui Harold Ross au fost tipărite 1.399 de ediții ale publicației The New Yorker care avea o apariție săptămânală.
Păstrându-și spiritul incărcat de un umor aparte, revista s-a impus treptat în peisajul media drept una dintre cele mai serioase publicații de jurnalism și povestiri scurte, conform Columbia Journalism Review.
Pe coperta primului număr al revistei a fost desenat personajul simbol care avea să devină reprezentativ pentru publicație, Eustace Tilley, întruchiparea unui tip grozav, un francez îmbrăcat cu o vestimentație specifică sfârșitului de secol XIX și purtând un monoclu prin care privește spre un fluture.
Desenat pentru prima dată de graficianul și artistul american Rea Irvin, Eustace Tilley a fost numele dat acestui personaj bine îmbrăcat din înalta societate și care a apărut pe fiecare copertă a revistei de la data apariției 21 februarie 1925 până în 1994, când noul editor al revistei Tina Brown l-a înlocuit pe clasicul Eustace Tilley cu o variantă modernă a unui trântor cronic și foarte leneș desenat de Robert Crumb, potrivit https://www.tcj.com. S-a revenit ulterior la abordarea clasică a celebrului personaj, imaginea simbol pentru publicația care propunea un altfel de jurnalism, cu accente de satiră, de multiculturalism, într-o epocă dominată de paginile largi acordate cu generozitate jocului politic și mecanismelor sale.
Prima pagină din interiorul revistei era ocupată de o reclamă pentru un parfum parizian care s-a pierdut de mult în negura timpului, iar ultima pagină a revenit tot unei reclame, la o companie de cauciucuri, între timp de asemenea dispărută. Între aceste două limite trasate de prima și ultima pagină, revista propunea publicului modul de jurnalism care a consacrat-o de-a lungul timpului: recenzii de spectacole și de cărți, ''Goings On'' și ''Talk of the Town'', povestiri scurte, umor isteț creionat în comentarii și ficțiune scurtă, poeme. Mare parte a conținutului primei ediții a revistei cuprindea parodii și secvențe satirice, caracteristici păstrate până astăzi la rubrica ''Shouts & Murmurs'', potrivit Columbia Journalism Review.
Pentru marcarea acestui secol de existență, revista The New Yorker a pregătit un program special cu ediții speciale ale revistei în 17 și 24 februarie 2025, cu evenimente aparte și cu publicarea a două noi antologii care adună laolaltă momente extraordinare din cei o sută de ani de existență ai revistei - ''A Century of Fiction in The New Yorker'', editată de editorul de ficțiune Deborah Treisman, și ''A Century of Poetry in The New Yorker'' editată de editorul de poezie Kevin Young, potrivit https://www.condenast.com/.
The New York Public Library va găzdui o expoziție impresionantă - ''A Century of The New Yorker'' unde vor fi expuse selecții din colecțiile revistei parcurgând într-un itinerariu captivant istoria acestei publicații de la înființare până astăzi în era digitală.
La 21 februarie 2025, Film Forum deschide festivalul intitulat ''Tales from The New Yorker'' desfășurat până la 6 martie, ce cuprinde proiecțiile a peste 30 de pelicule, printre care ''In Cold Blood,'' ''Meet Me in St. Louis,'' ''Citizen Kane,'' ''Brokeback Mountain,'' sau ''A Star Is Born,'' care au fost inspirate de povestiri de ficțiune sau de relatări ale revistei The New Yorker. De asemenea, sunt organizate numeroase expoziții pe durata anului pentru marcarea centenarului The New Yorker. În plus, regizorul Marshall Curry lucrează cu o întreagă echipă de oameni de film, printre care producătorul Xan Parker și producătorii executivi Judd Apatow, Josh Church, Michael Bonfiglio, Helen Estabrook și Sarah Amos pentru realizarea unui documentar, produs de Netflix și difuzat mai târziu în acest an, pentru a capta cele mai importante momente ale acestui secol de existență al revistei The New Yorker, conform https://www.condenast.com/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.wikipedia.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c