logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Image

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state membre s-au reunit la Varșovia sub președinția poloneză a Consiliului UE. Ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei. Europarlamentarii și statele membre au convenit asupra unor îmbunătățiri esențiale ale Mecanismului de reformă și creștere pentru Republica Moldova. Acestea sunt câteva dintre temele care au vizat instituțiile Uniunii Europene în intervalul 17-21 februarie 2025.

Consiliul European
La 17 februarie, președintele Consiliului European Antonio Costa a declarat pentru un cotidian britanic că Uniunea Europeană trebuie să participe la negocierile cu Rusia privind încheierea războiului din Ucraina pentru a desena viitoarea arhitectură de securitate a Europei, conform EFE. Președintele Consiliului European a făcut declarația înaintea desfășurării reuniunii informale de la Paris privind situația din Ucraina. 'Dacă (președintele SUA Donald) Trump dorește cu adevărat ca europenii să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria lor securitate, atunci, desigur, europenii trebuie să joace un rol-cheie în proiectarea noii arhitecturi de securitate', a declarat Antonio Costa pentru ziarul britanic.

Comisia Europeană
Executivul comunitar a subliniat, la 17 ianuarie, faptul că 'libertatea de exprimare este o valoare absolut crucială a Uniunii Europene', la fel cum este și organizarea de 'alegeri libere și corecte', urmare a declarației vicepreședintelui Statelor Unite, J.D. Vance, care a subliniat că democrația este în pericol pe bătrânul continent, potrivit EFE. Libertatea de exprimare 'este în centrul procesului de integrare europeană, în tot ceea ce apărăm', a precizat Stefan De Keersmaecker, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferința de presă zilnică a Comisiei. 'Alegerile libere și corecte fac parte din nucleul democrațiilor noastre', a precizat și purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru politica digitală, Thomas Regnier.

Comisarul european pentru afaceri interne și migrație, Magnus Brunner, a asigurat, la 17 ianuarie, că, deși Statele Unite reprezintă unul dintre cei mai importanți parteneri la nivel mondial ai Celor 27, UE 'trebuie să se concentreze asupra îndeplinirii propriilor sarcini și să nu se îngrijoreze de ceea ce spun americanii în fiecare minut', informează EFE. Prezent la Forumul Noua Economie, din Spania, Brunner și-a exprimat 'optimismul' cu privire la colaborarea cu SUA în chestiuni de securitate și pentru realizarea păcii în Ucraina. Totodată, comisarul european a dat asigurări că nu este 'naiv' în legătură cu ceea ce se întâmplă - UE este deocamdată în afara negocierilor dintre Washington și Moscova - și s-a arătat deschis să coopereze mai mult cu alte regiuni.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat, la 17 ianuarie, la Paris, înaintea reuniunii informale găzduită de președintele Emmanuel Macron, că securitatea Europei este 'într-un moment de cotitură', conform AFP. 'Securitatea Europei este într-un moment de cotitură. Da, este vorba despre Ucraina, dar este vorba și despre noi', a postat pe X șefa executivului UE. Pe lângă cei doi lideri ai Uniunii Europene, la această reuniune au mai participat Antonio Costa, președintele Consiliului European, președintele francez Emmanuel Macron, șefii de guvern din Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca, precum și secretarul general al NATO, Mark Rutte. Prim-ministrul polonez Donald Tusk, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, a declarat, în context, că va cere întărirea 'imediată' a capacităților de apărare ale Europei, avertizând că acestea nu sunt la înălțimea celor ale Rusiei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au declarat, la 17 februarie, la Paris, că Ucraina 'merită' o pace care să îi respecte 'independența, suveranitatea și integritatea teritorială' și care să fie susținută de 'garanții puternice de securitate', conform EFE. 'Europa oferă tot ajutorul său militar Ucrainei. În același timp, avem nevoie de o creștere a apărării în Europa', a adăugat Ursula von der Leyen, într-un mesaj identic împărtășit pe rețelele de socializare.

Președintele francez Emmanuel Macron a discutat, la 19 februarie, într-un format informal de consultări, cu partenerii săi europeni pentru a găsi o poziție comună cu privire la Ucraina și la apărarea colectivă, urmare a discuțiilor dintre președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, conform AFP. După reuniunea informală din 17 februarie, de la Palatul Elysee, cu șapte țări europene, printre care și Regatul Unit, președintele Macron a reunit într-o nouă consultare informală 19 șefi de stat și de guvern din țări membre ale Uniunii Europene și NATO (Norvegia, Canada, Islanda) în videoconferință. La această din urmă reuniune, au fost prezenți fizic doar președintele interimar român Ilie Bolojan și premierul luxemburghez Luc Frieden, conform AFP. Șefii de stat sau de guvern din Estonia, Letonia, Lituania, Cipru, Finlanda, Belgia, Bulgaria, Croația, Grecia, Irlanda, Islanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Slovenia și Republica Cehă au participat prin videoconferință, la fel ca premierul canadian Justin Trudeau. Președintele francez a promis să găsească formule de abordare comune cu cei 27 pentru sprijinirea Ucrainei și avansarea unor soluții viabile pentru securitatea Kievului și a Europei.

Comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, a precizat, la 19 februarie, la Washington, că Uniunea Europeană nu vede 'nicio justificare' pentru aplicarea de către președintele american Donald Trump de taxe vamale suplimentare la produsele sale, dar este pregătită să reacționeze 'ferm și rapid' dacă acestea se concretizează, potrivit AFP. 'Unii afirmă că taxele vamale aplicate de UE sunt mai mari decât cele existente la importurile în SUA, dar datele dovedesc că acest lucru este fals. UE este una dintre cele mai deschise economii din lume, cu peste 70% din importuri care nu sunt taxate', a asigurat responsabilul european. Anterior, președintele Donald Trump a anunțat instituirea unor taxe vamale reciproce, adică Statele Unite vor aplica același nivel de taxe vamale asupra produselor care provin dintr-o țară ca și nivelul aplicat în acea țară produselor americane.

Parlamentul European
Liderii grupurilor politice pro-europene din Parlamentul European, respectiv popularii (PPE), social-democrații (S&D), liberalii (Renew) și Verzii, au estimat, la 18 februarie, că UE 'nu se mai poate baza deplin pe Statele Unite pentru a-și apăra valorile și interesele' și au îndemnat la menținerea sprijinului european pentru Ucraina în războiul cu Rusia, indiferent de ceea ce va face Administrația americană sub conducerea președintelui Donald Trump, conform EFE. 'În lumina noii realități geopolitice, a incertitudinii sale și a amenințărilor în creștere, este timpul ca Europa să avanseze în propria sa securitate. Europa nu se mai poate baza deplin pe Statele Unite pentru a-și apăra valorile și interesele, inclusiv pentru sprjinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei', conform unei declarații comune a liderilor celor patru grupuri politice. Potrivit declarației, această nouă realitate ar trebui să impulsioneze UE să susțină în continuare Ucraina și să investească într-o arhitectură de securitate și apărare 'mai eficientă și mai integrată'.

Europarlamentarii și statele membre au convenit asupra unor îmbunătățiri esențiale ale Mecanismului de reformă și creștere pentru Republica Moldova, în special în ceea ce privește finanțarea și controlul democratic, potrivit unui comunicat al Parlamentului European, publicat la 19 februarie. Negociatori ai Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns, la 19 februarie, la un acord provizoriu cu privire la acest mecanism care își propune să sprijine R. Moldova în confruntarea cu provocări semnificative și să atenueze impactul profund al războiului din Ucraina asupra securității, economiei și traiului cetățenilor și să consolideze reziliența statului în fața atacurilor hibride și a interferențelor maligne străine ce vizează procesele și instituțiile democratice. Acordul provizoriu va fi înaintat plenului Parlamentului în luna martie și Consiliului pentru aprobarea finală. Mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova este pilonul financiar al Planului de creștere al UE pentru Republica Moldova, prezentat de Comisie în octombrie 2024.

La 18 februarie, fostul președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi a declarat, în Parlamentul European, că Uniunea Europeană trebuie să-și reformeze în mod radical modul în care operează, astfel încât să se comporte ca un singur stat pentru a face față provocărilor uriașe pe care le întâmpină, potrivit ANSA. ''Este tot mai clar că trebuie să acționăm tot mai mult ca și cum am fi un singur stat pentru a depăși provocările UE'', a spus Mario Draghi, care în 9 septembrie 2024 a prezentat un raport solicitat de Comisia Europeană referitor la strategia de creștere a competitivității europene. Raportul Draghi, publicat în 9 septembrie anul trecut, arată că Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de adoptarea mai rapidă a deciziilor și de investiții masive dacă vrea să mențină ritmul, din punct de vedere economic, cu Statele Unite și China. Documentul, ce are 400 de pagini, menționează că UE are nevoie de investiții suplimentare de 750 - 800 miliarde de euro pe an, de până la 5% din PIB - un nivel mult mai ridicat chiar și față de 1-2% din planul Marshall pentru reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial.

Consiliul Uniunii Europene
La 18 februarie, miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state membre s-au reunit, într-o întâlnire informală la Varșovia, sub președinția poloneză a Consiliului UE, pentru a aborda strategiile împotriva războiului hibrid dus de Rusia și Belarus, precum și posibila admitere de noi membri în clubul european, indică EFE. La reuniune au participat pe lângă miniștrii din statele membre și delegații din Ucraina, R. Moldova și Serbia, în calitate de țări invitate. Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a declarat înaintea sesiunii de lucru că 'este o prioritate să facem UE mai mare' și a asigurat că 'lucrăm rapid și activ' la aceasta. Reuniunea a luat în discuție și aspectele privind competitivitatea europeană și cadrul financiar multianual post-2027.

Ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, la 19 februarie, un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei, pe fondul semnalelor dinspre Statele Unite referitoare la regimul de sancțiuni american impuse Moscovei, potrivit site-ului de știri Euractiv. Noul set de sancțiuni, al 16-lea adoptat de UE de la lansarea invaziei ruse pe scară largă împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022, include interdicții asupra importurilor de aluminiu, restricții asupra exporturilor de crom și alte materii și retragerea mai multor bănci ruse din sistemul internațional de plăți SWIFT.

La 18 februarie, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a îndemnat Statele Unite 'să nu cadă în capcanele rusești', apreciind că Moscova va încerca să divizeze Occidentul, după discuțiile ruso-americane despre Ucraina de la Riad, potrivit AFP. 'Împreună cu miniștrii de externe europeni, am vorbit cu secretarul de stat american, Marco Rubio, după discuțiile sale de la Riad. Rusia va încerca să ne divizeze. Să nu cădem în capcanele lor', a transmis Kaja Kallas pe X.

Oficiul European de Luptă Antifraudă
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a cerut, la 18 februarie, recuperarea a 91 de milioane de euro dedicate achiziției și livrării de generatoare electrice pentru Ucraina cu fonduri de la Uniunea Europeană (UE), la încheierea unei anchete pe acest subiect, potrivit EFE. OLAF a încheiat în iunie 2024 o anchetă cu privire la presupuse încălcări grave ale normelor privind achizițiile publice, transparența și managementul financiar într-un proiect finanțat de UE în valoare de 114 milioane de euro, gestionat de Agenția Guvernamentală pentru Rezerve Strategice (RARS) din Polonia. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Afisari: 169

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Drew Barrymore

Drew Barrymore a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației sale, deși viața i-a adus multe provocări încă din copilărie. A fost distinsă în 1999 cu Premiul ''Former Child Star Lifetime Achievement' din partea Fundației Young Artist, pentru realizările ei ca actriță în copilărie. Drew Blythe Barrymore s-a născut

Documentare 22-02-2025 10:00

22 februarie - Ziua mondială a cercetășiei

Ziua mondială a cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării 'Scout' - cercetașii, Robert Baden-Powell. Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost dis

Documentare 22-02-2025 09:00

Cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit

În ziua de 22 februarie 2025, este programată cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit. Cu acest prilej, organizația artistică non-profit Film Independent răsplătește cele mai bune producții cinematografice realizate cu un buget de cel mult 28 de milioane de dolari și difuzate în anul 2024, notează

Documentare 22-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu-ți goli starea sufletului tău dinaintea oricui. Și prin aceasta nu-ți pricinui pagubă ție însuți'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 22-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 februarie

Ortodoxe Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Constantinopol (Sâmbăta celor adormiți - Moșii de iarnă) Greco-catolice Aflarea moaștelor martirilor din Eugenion. Pomenirea morților Romano-catolice Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Documentare 22-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 februarie

Este a 53-a zi a anului 2025. Au mai rămas 312 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 04 m și apune la 17 h 54 m. Luna răsare la 03 h 22 m și apune la 11 h 23 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor

Documentare 21-02-2025 09:00

21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. În acest s

Documentare 21-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cumpătarea în toate lucrurile sufletului este lauda omului înțelept'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 21-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei Greco-catolice Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustațiu al Antiohiei Romano-catolice Sf. Petru Damian, ep. înv. Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 21-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 februarie

Este a 52-a zi a anului 2025. Au mai rămas 313 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m. Luna răsare la 02 h 17 m și apune la 10 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată