Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare (20 mai 2025)

Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare, se reunește la 20 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând sprijinul acordat de UE Ucrainei și pregătirea apărării.
Sesiunea miniștrilor apărării va fi urmată de o sesiune a miniștrilor de externe ai UE în cursul după-amiezii, în cadrul căreia se va discuta despre războiul din Ucraina sau situația din Orientul Mijlociu, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Reuniunea Uniunii va fi prezidată de Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
Astfel, Consiliul va discuta sprijinul militar al UE pentru Ucraina, după un schimb informal de opinii cu ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, prin videoconferință și în prezența secretarului general al NATO, Mark Rutte. În angajamentul său, de a oferi în continuare Ucrainei și poporului ucrainean sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic sporit, sprijinul total acordat de UE armatei ucrainene este estimat la 50,3 miliarde de euro: 6,1 mld euro - Instrumentul european pentru pace; 44,2 miliarde de euro - contribuțiile statelor membre ale UE. În plus, în martie 2024, UE a decis să majoreze plafonul financiar al Instrumentului european pentru pace cu 5 miliarde de euro, prin instituirea unui fond specific de asistență pentru Ucraina. Astfel, sprijinul financiar total alocat prin intermediul Instrumentului european pentru pace ar ajunge la 11,1 miliarde euro.
Miniștrii apărării din UE vor discuta de asemenea despre punerea în aplicare a Cărții Albe pentru Apărarea Europeană - Readiness 2030 și a Planului ReArm Europe. Cartea Albă, ca parte a Planului de reînarmare a Europei 'ReArm Europe - Readiness 2030', a fost prezentată de Comisie un pachet ambițios în domeniul apărării care oferă statelor membre ale UE pârghii financiare menite să accelereze rapid investițiile în capabilitățile de apărare. Planul de reînarmare a Europei 'ReArm Europe - Readiness 2030' va permite efectuarea unor cheltuieli de peste 800 miliarde de euro, structurate în jurul unor piloni precum: deblocarea utilizării fondurilor publice în domeniul apărării la nivel național; un nou instrument dedicat acțiunilor pentru securitatea Europei (SAFE); valorificarea posibilităților oferite de Grupul BEI și mobilizarea capitalului privat prin accelerarea uniunii economiilor și investițiilor, scrie site-ul https://ec.europa.eu/. Site-ul https://www.consilium.europa.eu/ mai arată că, între 2021 și 2024, cheltuielile totale pentru apărare ale statelor membre ale UE au crescut cu peste 30%. În 2024, acestea au ajuns la aproximativ 326 miliarde de euro, din care 102 miliarde au fost cheltuite pentru investiții.
În cadrul sesiunii miniștrilor de externe, ce urmează celei care îi reunește pe miniștrii apărării, se va discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb informal de opinii cu ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, prin videoconferință. Cele mai recente evoluții în acest sens au fost relevate la Consiliul European din 20 martie 2025, când a fost salutată declarația comună a Ucrainei și a Statelor Unite în urma reuniunii acestora din Arabia Saudită, din 11 martie 2025, inclusiv propunerile de acord de încetare a focului și de eforturi umanitare, precum și reluarea de către SUA a schimbului de informații și a furnizării de asistență în materie de securitate. Consiliul European a solicitat Rusiei în context să dea dovadă de o reală voință politică de a pune capăt războiului, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, Consiliul va discuta cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu și din Siria. În acest sens, la 11 martie 2025, Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, a declarat că Uniunea Europeană este deosebit de alarmată de violențele larg răspândite din regiunea de coastă a Siriei din ultimele zile, care au cauzat un număr mare de victime, inclusiv mulți civili. 'Condamnăm cu tărie atacurile milițiilor care îl susțin pe Assad împotriva forțelor de securitate. De asemenea, condamnăm în termenii cei mai fermi crimele îngrozitoare comise împotriva civililor, inclusiv execuțiile sumare, dintre care un număr ridicat par să fi fost comise de grupări armate care sprijină forțele de securitate ale autorităților de tranziție', a precizat Kaja Kallas.
***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe, în configurația Apărare, a avut loc la 2-3 aprilie 2025, la Varșovia și a fost una informală. S-a discutat despre consolidarea industriei de apărare în situația actuală de securitate, despre Planul ReArm Europe, precum și despre rolul pe care îl poate juca Uniunea Europeană în asigurarea unei păci juste și durabile, informează site-ul https://polish-presidency.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai
Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)
La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel
19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)
La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c
Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)
Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag