Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai), câștigarea de către scrimerul Iulian Teodosiu (CS Dinamo București) a titlului de campion național la sabie etc reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 12-16 mai 2025.
AL DOILEA TUR AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN 18 MAI
*16 mai: A început votarea în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial. Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota, fiind așteptați la urne, în cel de-al doilea tur de scrutin, pe 16, 17 și 18 mai. În țară se votează în ziua de 18 mai.
- 49.559 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri, 16 mai, la ora 13:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
POLITIC
*12 mai: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a promulgat legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Acordul a fost semnat la 20 noiembrie 2024, la București.
*13 mai: Plenul Camerei Deputaților (for decizional) a adoptat proiectul de lege pentru instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'.
* 13 mai: Camera Deputaților (for decizional) a aprobat un proiect de lege care prevede instituirea pe 16 mai a Zilei Naționale a Libertății Religioase și a contribuției cultelor la viața societății românești.
*13 mai: România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
*14 mai: Guvernul a aprobat, în ședință, o hotărâre privind fondurile alocate unui eveniment al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat în perioada 10-13 iunie. Este vorba de reuniunea Grupului de Evaluare și Monitorizare Inter Pares al Forumului Global privind Transparența și Schimbul de Informații în Scopuri Fiscale al OCDE. Suma necesară estimată este de 743.600 lei și se suportă din bugetul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
*14 mai: Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la reuniunea Comitetului Militar al NATO și cea a Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatele șefilor apărării de la Bruxelles. (14 și 15 mai)
ECONOMIE
*15 mai: Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar față de același trimestru din anul 2024 avansul PIB a fost de 0,2%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
*15 mai: Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna februarie a acestui an.
JUSTIȚIE
*16 mai: Tribunalul București a admis cererea DNA de arestare preventivă a primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, după ce acesta ar fi încălcat interdicțiile pe care le avea în cadrul măsurii controlului judiciar. Procurorii susțin că, pe 4 martie și 13 martie 2025, Vlad Oprea s-a întâlnit, în camera tehnică a unui hotel din Sinaia, cu viceprimarul orașului, care exercită în prezent atribuțiile de primar. Primarul a fost plasat în luna ianuarie sub control judiciar, într-un dosar în care este cercetat pentru corupție, având mai multe interdicții, printre care pe cea de a exercita funcția de primar și de a lua legătura cu martorii din dosar, atât direct, cât și indirect.
ELECTORAL
*12 mai: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat că îl va vota pe candidatul independent Nicușor Dan pentru funcția de șef al statului în al doilea tur al prezidențialelor. 'Analizând candidații care au rămas în cursă, eu îl voi vota la funcția de președinte pe domnul Nicușor Dan, considerând că este candidatul care dă garanții ferme vizavi de percepția asupra României și că are capacitatea, având experiența mare de la Primăria Generală a Capitalei - o structură destul de complexă -, să poarte un dialog civilizat cu forțele politice, indiferent de orientarea lor, în așa fel încât să se găsească o masă critică pentru a duce România înainte', a spus el, la Euronews România. Președintele interimar a subliniat că el a declarat și în trecut care îi sunt opțiunile electorale.
*12 mai: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că informațiile false lansate în mediul online cu privire la operațiunile efectuate în secțiile de votare organizate în țară și în străinătate la alegerile prezidențiale reprezintă o 'dezinformare menită să genereze confuzie în rândul alegătorilor și să le influențeze opțiunile electorale'. 'Ca răspuns la aceste informații false răspândite pe platformele de social media și pentru informarea corectă a publicului, Autoritatea Electorală Permanentă a realizat un clip video care prezintă principalele activități pe care biroul electoral al secției de votare le va desfășura în ziua votării', se precizează într-un comunicat al AEP. Potrivit sursei citate, clipul video poate fi vizionat pe canalul oficial de YouTube al AEP, accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=nKE1FZDyR6c. Clipul prezintă orele la care începe și se termină votarea duminică, respectiv - 7:00 și 21:00 - și condițiile în care se poate prelungi procesul, precum și pașii pe care alegătorii trebuie să-i parcurgă pentru exercitarea dreptului de vot.
*14 mai: Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a transmis un apel pentru exercitarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din 18 mai cu 'responsabilitate' și 'conștiință civică', pentru a apăra valorile democratice și europene ale României. 'Pe 18 mai 2025, nu ne permitem să stăm acasă și să lăsăm viitorul pe mâna altora. Mergem la vot pentru o Românie demnă, unită și europeană. Votăm pentru democrație. Votăm cu încredere în viitor', evidențiază SNSPA în apel.
CULTURÃ
*14 mai: Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) - singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România, înființată la Iași, în august 2011.
*14 mai: România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în Italia, prin Luca Georgescu de la Liceul 'Miguel de Cervantes' din București.
SPORT
*15 mai: Scrimerul Iulian Teodosiu (CS Dinamo București) a câștigat titlul de campion național la sabie, după ce l-a învins în finală pe George Dragomir (CSM Unirea Slobozia) cu scorul de 15-8, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București.
DIVERSE
*16 mai: Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani (n. 22 decembrie 1940). AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu)
*** Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Gimnasta Sandra Izbașa
Gimnasta Sandra Raluca Izbașa s-a născut la 18 iunie 1990, la București, potrivit volumului ''Enciclopedia personalităților feminine din România''. (George Marcu, Rodica Ilinca, București, Editura Meronia, 2012). A început să practice gimnastica la Clubul Sportiv Steaua București.
FRAGMENT DE ISTORIE: 210 ani de la Bătălia de la Waterloo (18 iunie)
La 18 iunie 1815 a avut loc una dintre cele mai încrâncenate lupte din epoca modernă a războiului, respectiv bătălia de la Waterloo, care a opus armata franceză, condusă de Napoleon, unei armate de coaliție, condusă de ducele de Wellington și de mareșalul Blucher. Această bătălie a pus capăt unei lungi perioade de războaie, de 23 de ani, începute de Napoleo
18 iunie - Ziua internațională pentru combaterea discursului instigator la ură (ONU)
'Astăzi, așa cum ne amintește tema acestui an, discursul instigator la ură se răspândește mai repede și mai departe ca niciodată, amplificat de Inteligența Artificială. Algoritmii părtinitori și platformele digitale răspândesc conținut toxic și creează noi spații pentru hărțuire și abuz', susține secretarul general al ONU, António Guterres.
18 iunie - Ziua gastronomiei durabile (ONU)
Gastronomia este o expresie culturală a diversității naturale și culturale a lumii. La 18 iunie, marcăm Ziua gastronomiei durabile (Sustainable Gastronomy Day) și recunoaștem, astfel, că fiecare persoană joacă un rol în alegerea unor diete durabile pentru o alimentație sănătoasă și un viitor sigur din punct de vedere alimentar, arată site-ul oficial al Zilei Gastronomi
Congresul Mondial privind Inteligența Artificială, la Londra (18-19 iunie)
În intervalul 18-19 iunie 2025, se desfășoară, la The Great Hall din the Centrul de Evenimente și de Conferință din Kensington, din Londra, Congresul Mondial pentru Inteligență Artificială, conform https://aiconference.london/. Congresul Mondial de la Londra privind inteligența artificială este c
CITATUL ZILEI
'Activitatea unui artist este un lung șir de sforțări către o perfecțiune neîncetat căutată și niciodată ajunsă, o caznă de toată secunda, un chin în care personalitatea șovăie, șchiopătează și cade, se îndoiește de sine, umilită, întristată, dar se hotărăște și pornește încă o dată și de mai multe ori la atac.' Tudor Arghezi ('Cuget
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 iunie
Ortodoxe Sf. Mc. Leontie, Ipatie și Teodul; Sf. Cuv. Erasm Greco-catolice Sf. m. Leontie Romano-catolice Ss. Marcu și Marcelian, m. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 18 iunie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 iunie
Este a 169-a zi a anului 2025. Au mai rămas 196 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 03 m. Luna răsare la 01 h 03 m și apune la 12 h 47 m. Ultimul Pătrar la 22 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
DOCUMENTAR: Tenismena Venus Williams împlinește 45 de ani (17 iunie)
Tenismena Venus Ebony Starr Williams s-a născut la 17 iunie 1980, în Lynwood, California, potrivit wtatennis.com. A început să joace tenis de la o vârstă mică, la bazele sportive din Los Angeles, sub supravegherea tatălui său, Richard Williams. Deja la vârsta de zece ani, Venus dispunea
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Cooperare Internațională (17-18 iunie 2025)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Cooperare internațională din 2025 se reunește în zilele de 17 și 18 iunie, la Oviedo. Acesta este ultimul dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la cea de-a 45-a ediție. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Ba
DOCUMENTAR: 115 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu (17 iunie)
La 17 iunie 1910, a avut loc, pe câmpia Cotrocenilor, primul zbor al lui Aurel Vlaicu. Este un moment de referință în istoria aviației românești, fiind primul zbor realizat cu un aparat proiectat și construit în țara noastră, numit 'Vlaicu I'. Aeroplanul construit de Aurel Vlaicu a fost scos în câmp pentru prima dată
17 iunie - Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei (ONU)
Adunarea Generală a stabilit, în 1994, Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD), singurul acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care leagă mediul și dezvoltarea de gestionarea durabilă a terenurilor, și a declarat 17 iunie 'Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei' prin rezoluția sa A/RES/49/11
CITATUL ZILEI
'Naivitatea, care este pe placul firilor contemplative, îi irită pe oamenii de acțiune'. Andre Maurois ('Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Colecția Cogito, Ed. Albatros, București 1984)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 iunie
Ortodoxe Sf. Mc. Manuil, Savel, Ismail, Inochentie și Felix Greco-catolice Sf. m. Manuel, Sabel, Ismail Romano-catolice Ss. Nicandru și Marcian, m. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua
Reuniune specială a miniștrilor de externe ai UE pe tema conflictului Iran-Israel (17 iunie)
Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a convocat pentru 17 iunie 2025 o reuniune specială, prin videoconferință, a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe), pentru a discuta despre conflictul dintre Israel și Iran, a anunțat la 15 iunie un membru al cabinetului său. Având în vedere gravitatea situației din Orientul Mijlociu