Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai), câștigarea de către scrimerul Iulian Teodosiu (CS Dinamo București) a titlului de campion național la sabie etc reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 12-16 mai 2025.
AL DOILEA TUR AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN 18 MAI
*16 mai: A început votarea în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial. Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota, fiind așteptați la urne, în cel de-al doilea tur de scrutin, pe 16, 17 și 18 mai. În țară se votează în ziua de 18 mai.
- 49.559 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri, 16 mai, la ora 13:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
POLITIC
*12 mai: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a promulgat legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Acordul a fost semnat la 20 noiembrie 2024, la București.
*13 mai: Plenul Camerei Deputaților (for decizional) a adoptat proiectul de lege pentru instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'.
* 13 mai: Camera Deputaților (for decizional) a aprobat un proiect de lege care prevede instituirea pe 16 mai a Zilei Naționale a Libertății Religioase și a contribuției cultelor la viața societății românești.
*13 mai: România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
*14 mai: Guvernul a aprobat, în ședință, o hotărâre privind fondurile alocate unui eveniment al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat în perioada 10-13 iunie. Este vorba de reuniunea Grupului de Evaluare și Monitorizare Inter Pares al Forumului Global privind Transparența și Schimbul de Informații în Scopuri Fiscale al OCDE. Suma necesară estimată este de 743.600 lei și se suportă din bugetul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
*14 mai: Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la reuniunea Comitetului Militar al NATO și cea a Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatele șefilor apărării de la Bruxelles. (14 și 15 mai)
ECONOMIE
*15 mai: Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar față de același trimestru din anul 2024 avansul PIB a fost de 0,2%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
*15 mai: Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna februarie a acestui an.
JUSTIȚIE
*16 mai: Tribunalul București a admis cererea DNA de arestare preventivă a primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, după ce acesta ar fi încălcat interdicțiile pe care le avea în cadrul măsurii controlului judiciar. Procurorii susțin că, pe 4 martie și 13 martie 2025, Vlad Oprea s-a întâlnit, în camera tehnică a unui hotel din Sinaia, cu viceprimarul orașului, care exercită în prezent atribuțiile de primar. Primarul a fost plasat în luna ianuarie sub control judiciar, într-un dosar în care este cercetat pentru corupție, având mai multe interdicții, printre care pe cea de a exercita funcția de primar și de a lua legătura cu martorii din dosar, atât direct, cât și indirect.
ELECTORAL
*12 mai: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat că îl va vota pe candidatul independent Nicușor Dan pentru funcția de șef al statului în al doilea tur al prezidențialelor. 'Analizând candidații care au rămas în cursă, eu îl voi vota la funcția de președinte pe domnul Nicușor Dan, considerând că este candidatul care dă garanții ferme vizavi de percepția asupra României și că are capacitatea, având experiența mare de la Primăria Generală a Capitalei - o structură destul de complexă -, să poarte un dialog civilizat cu forțele politice, indiferent de orientarea lor, în așa fel încât să se găsească o masă critică pentru a duce România înainte', a spus el, la Euronews România. Președintele interimar a subliniat că el a declarat și în trecut care îi sunt opțiunile electorale.
*12 mai: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că informațiile false lansate în mediul online cu privire la operațiunile efectuate în secțiile de votare organizate în țară și în străinătate la alegerile prezidențiale reprezintă o 'dezinformare menită să genereze confuzie în rândul alegătorilor și să le influențeze opțiunile electorale'. 'Ca răspuns la aceste informații false răspândite pe platformele de social media și pentru informarea corectă a publicului, Autoritatea Electorală Permanentă a realizat un clip video care prezintă principalele activități pe care biroul electoral al secției de votare le va desfășura în ziua votării', se precizează într-un comunicat al AEP. Potrivit sursei citate, clipul video poate fi vizionat pe canalul oficial de YouTube al AEP, accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=nKE1FZDyR6c. Clipul prezintă orele la care începe și se termină votarea duminică, respectiv - 7:00 și 21:00 - și condițiile în care se poate prelungi procesul, precum și pașii pe care alegătorii trebuie să-i parcurgă pentru exercitarea dreptului de vot.
*14 mai: Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a transmis un apel pentru exercitarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din 18 mai cu 'responsabilitate' și 'conștiință civică', pentru a apăra valorile democratice și europene ale României. 'Pe 18 mai 2025, nu ne permitem să stăm acasă și să lăsăm viitorul pe mâna altora. Mergem la vot pentru o Românie demnă, unită și europeană. Votăm pentru democrație. Votăm cu încredere în viitor', evidențiază SNSPA în apel.
CULTURÃ
*14 mai: Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) - singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România, înființată la Iași, în august 2011.
*14 mai: România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în Italia, prin Luca Georgescu de la Liceul 'Miguel de Cervantes' din București.
SPORT
*15 mai: Scrimerul Iulian Teodosiu (CS Dinamo București) a câștigat titlul de campion național la sabie, după ce l-a învins în finală pe George Dragomir (CSM Unirea Slobozia) cu scorul de 15-8, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București.
DIVERSE
*16 mai: Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani (n. 22 decembrie 1940). AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu)
*** Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform
16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)
Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr
Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)
Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit
CITATUL ZILEI
'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025
Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen
Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai
Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai
Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)