logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Image

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025.

Pe lângă artefactele reprezentative, expoziția include și o broșură în care sunt prezentate edificii descoperite prin cercetările recente.

Sursa foto: Muzeul de Istorie Turda/Facebook


'Expoziția reunește aici 417 piese, deoarece avem un tezaur monetar bogat medieval. Este rezultatul a 10 ani. Am zis că mergem pe o decadă de descoperiri arheologice din zona Potaissa și am încercat să promovăm și să valorificăm corect, să punem într-o lumină bună fiecare piesă pentru public, pentru publicul științific, dar și pentru publicul larg, printr-un conținut accesibil, plăcut și ușor de digerat. Chiar dacă este probabil un conținut mai bogat, mai elaborat pe panouri sau în etichete, este mai simplificat (...). Mi-am dorit, din punct de vedere al conceptului, să fie ceva mare, adică să umple sala, deoarece suntem într-o clădire istorică, de o altă înălțime față de sediile contemporane, să zic așa. Să fie o expoziție mare, pe măsura descoperirilor, dar și o expoziție care să poată să fie itinerată și adaptată unor spații, pentru că nu știm niciodată în ce spații ajunge. Și într-adevăr a fost o provocare, recunosc, a fost o provocare să ne adaptăm aici, pentru că volumul încăperii a fost destul de diferit față de ce am avut noi, dar cred că am reușit să păstrăm esența expoziției și a circuitului de vizitare', a declarat reprezentanta Muzeului de Istorie din Turda, Brândușa Bungărdean.

Muzeograful Paul Chiorean, cercetător arheolog la Muzeul de Istorie Turda, a arătat, la rândul său, că patrimoniul Turda este reprezentativ pentru zona Transilvaniei.

Sursa foto: Muzeul de Istorie Turda/Facebook


Expoziția găzduită de UMFST Târgu Mureș este rezultatul unui proiect început anul trecut și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

*Festivalul de Teatru Aproape se desfășoară în intervalul 2-9 mai, la Baia Mare, cu 8 zile de teatru, muzică, film și întâlniri ce își propun 'să aducă publicul mai aproape de tine, de ceilalți'.

Astfel, festivalul este deschis vineri, 2 mai, la Teatrul Municipal Baia Mare, ora 19:00, cu piesa 'Piciul' a Teatrului 'Regina Maria' din Oradea. 'Piciul' - un musical de familie, inspirat de capodopera cinematografică a lui Charlie Chaplin, aduce pe scenă o poveste plină de umor, nostalgie și umanitate. Un regizor primește o veste tristă chiar în timpul filmărilor, dar totul se transformă într-o aventură neașteptată când un puști fuge de poliție și îl roagă să pretindă că e tatăl lui. Sub direcția artistică a regizorului Halasi Imre, trupa 'Iosif Vulcan' a Teatrului 'Regina Maria' din Oradea reușește să transforme o poveste clasică într-un spectacol dinamic, muzical, emoționant și plin de viață, scriu organizatorii pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/profile.php?id=100090189791391.

Sursa foto: Teatrul Regina Maria - Trupa Iosif Vulcan/Facebook


Festivalul continuă sâmbătă, 3 mai, în Piața Cetății din Baia Mare, de la ora 20:00, cu un concert Vama.

La 4 mai, la Teatrul Municipal Baia Mare, ora 19:00, are loc spectacolul 'Chiritza în concert' al Teatrului Național Cluj Napoca. Spectacolul-concert, semnat de Ada Milea, aduce la viață o Chiritza contemporană, ridicol de recognoscibilă, în pielea extraordinară a Ancăi Hanu - rol premiat UNITER. 'Snobism, kitsch, pretenții fără acoperire, totul pus pe muzică într-un show în care râzi, oftezi... și poate te recunoști', arată organizatorii pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Festivalul Aproape Baia Mare/Facebook


Festivalul continuă cu o seară specială dedicată regizorului Tudor Giurgiu, la 5 mai, în Clădirea Minerul, ora 19:00. la 6 mai, ora 19:00, Aproape Impro va prezenta un spectacol de improvizație, o formă de teatru în care actorii creează povești, scene și personaje spontan, fără un scenariu prestabilit. La 7 mai, unteatru București prezintă spectacolul 'MASS', 'o atentă examinare a durerii, a furiei și a acceptării', conform https://www.unteatru.ro/. La 8 mai, are loc un concert Ada Milea și Bobo Burlăcianu (Teatrul Municipal Baia Mare, ora 19:00).

Festivalul Aproape, aflat la ediția a III-a, este un proiect al Asociației Culturale Artspot Baia Mare, organizat împreună cu Teatrul Municipal Baia Mare, având ca partener principal Ultra Residential. Festivalul este o sărbătoare culturală prin care comunitatea se poate bucura, împreună cu mari artiști ai țării, într-o atmosferă demnă și elevată, de faptul că suntem locuitori ai unui oraș frumos și cu mult potențial.

*În intervalul 4-8 mai 2025 are loc, la Iași, Festivalul internațional de muzică de cameră - ediția 2025 @ Filarmonica de Stat Iași, informează site-ul https://www.filarmonicais.ro/.

Duminică, 4 mai, ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale 'Mihai Eminescu' Iași, are loc un recital Roberto Trainini (violoncel) și Stella Pontoriero (pian). Programul zilei include: Mario Castelnuovo-Tedesco - 'Sonata pentru violoncel și pian, op. 50'; Igor Stravinski - 'Suite Italiene' (versiunea pentru violoncel și pian); Johannes Brahms - 'Sonata op. 78' (versiunea pentru violoncel și pian în re major).

Sursa foto: filarmonicais.ro 


Festivalul continuă cu fragmente din Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven și César Franck în 5 mai, ora 19:00. La 6 mai, ora 19:00, are loc un concert cameral, Cvartetul 'Ad Libitum' al Filarmonicii Moldova din Iași, în timp ce în 8 mai, programul include arii din Robert Schuman, Johannes Brahms, Serghei Rahmaninov, Alexandr Glazunov sau Dmitri Șostakovici.

*Sâmbătă, 3 mai 2025, de la ora 18:30, în Sala Operei Brașov, este programat spectacolul cu capodopera 'Madame Butterfly' de Giacomo Puccini, pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, se arată într-un comunicat al Operei.

Puccini a ales tema celei de-a șasea opere ale sale după ce a urmărit, în Londra anului 1900, 'Madame Butterfly: O tragedie a Japoniei', o dramă într-un singur act de David Belasco.

Sursa foto: bilet.ro 


Una dintre cele mai faimoase povești de iubire neîmpărtășită din lumea operei, ' 'Madama Butterfly' urmărește devotamentul unei tinere japoneze față de un ofițer de marină american plecat, a cărui întoarcere va aduce o tragedie sfâșietoare...', se mai indică în comunicat.

Premiera operei a avut loc la Scala din Milano, pe 17 februarie 1904, dar a fost foarte prost primită de public, în ciuda distribuirii unor cântăreți faimoși în rolurile principale. Puccini a revizuit partitura, pe lângă alte modificări, împărțind actul al doilea în două părți și adăugând 'Corul mut' ca o punte între cele două. Succesul operei a venit odată cu reprezentația din 28 mai 1904, de la Brescia.

În distribuția spectacolului de sâmbătă, 3 mai, vor putea fi urmăriți artiștii Operei Brașov: Butterfly (Cio-Cio-San) - Aurelia Florian (debut), Pinkerton - Adrian Dumitru, Suzuki - Asineta Răducan, Kate Pinkerton - Sonia Hazarian, Sharpless - Alexandru Aghenie, Goro - Claudiu Bugnar, Yamadori - Daniel Vâlcoci, Bonzo - Marian Reste, Comisarul imperial - Andrei Ionescu, Ofițerul stării civile - Paul Tomescu, Yakuside - Valer Lucaciu, Mama lui Cio-Cio-San - Anca Moguț, La Zia - Rodica Iuga, La Cugina - Mădălina Lucaciu, Servitori - Marius Tămăsanu, Șerban Lupei, Copilul - Anastasia Stîrlea. La pupitrul dirijoral va fi invitat maestrul Tiberiu Soare (Opera Națională București). Regia artistică îi aparține Andei Tăbăcaru. Scenografia este semnată de Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Cristina Rotundu. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Marilena Aldea, Alina Nistor. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: Teatrul Regina Maria - Trupa Iosif Vulcan/Facebook

* Explicaţie foto din deschidere:  Piesa 'Piciul' a Teatrului 'Regina Maria' din Oradea

Afisari: 168

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 08:30

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia

Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d