Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)

Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedenta ediție a avut loc la 11 aprilie 2024, la Vilnius, iar următoarea se va defășura în Croația, în 2026.
Președintele interimar Ilie Bolojan participă la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, având o intervenție, în prima parte a zilei, în cadrul segmentului dedicat șefilor de stat și de guvern, la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. Apoi Ilie Bolojan va participa, alături de mai mulți șefi de stat din regiune, la reuniunea la nivel înalt, care este organizată la Castelul Regal din Varșovia, conform trimisului special al AGERPRES, Oana Ghiță.
*** Summiturile celor Trei Mări de la București, din 17-18 septembrie 2018 și 6 septembrie 2023
Summitul celor Trei Mări a fost organizat și găzduit de România la 17 și 18 septembrie 2018 și în 6 septembrie 2023.
În 17-18 septembrie 2018, a avut loc, la București, cel de-al treilea summit organizat sub egida I3M. Summitul a avut drept obiectiv obținerea de progrese privind interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei și digitalului, iar unul din principalele rezultate a fost alcătuirea unei liste de proiecte prioritare de interconectare la nivel regional, conform presidency.ro și http://three-seas.eu/.
În cadrul Summitului I3M de la București, din 2018 s-a desfășurat și prima ediție a Forumului de Afaceri al acestui format de cooperare, potrivit mae.ro. Rezultatul Forumului de Afaceri, desfășurat sub egida I3M, a inclus și posibilitățile de implicare a mediului de afaceri în implementarea proiectelor I3M de către statele participante cu prilejul Summitului de la București. Evenimentul a reunit peste 600 participanți (oficiali și reprezentanți ai mediului de afaceri) din țările participante la I3M, alte state membre ale UE, din SUA, din statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Totodată, o parte dintre statele participante la I3M (Croația, Republica Cehă, Letonia, Polonia, România, Slovacia) au semnat o scrisoare de intenție privind înființarea Fondului de Investiții al I3M, potrivit Ministerului român de externe.
România este reprezentată în cadrul Fondului de investiții al I3M de Banca de Export-Import a României/EximBank S.A. La 29 mai 2019, la Luxemburg, Banca de Dezvoltare din Polonia (BGK) și EximBank România au semnat statutul Fondului de Investiții (FI3M), cu un capital de peste 500 de milioane de euro, anunțul oficial privind constituirea Fondului fiind făcut cu prilejul Summitului I3M din Slovenia, din 6 iunie 2019. Fondul își propune să implementeze proiecte în domenii prioritare ale regiunii celor Trei Mări, precum infrastructura de transport (de exemplu, căi ferate, navigație internă, porturi, autostrăzi etc.), energie și infrastructură digitală. De asemenea, FI3M va susține și suplimenta programele finanțate cu fonduri europene, contribuind astfel la creșterea competitivității la nivelul întregii Uniuni, informează site-urile mae.ro și www.eximbank.ro.
La cel de-al doilea summit al Inițiativei celor Trei Mări de la București, din 6 septembrie 2023, a fost adoptată o Declarație comună substanțială, care a constituit un reper important pentru viitorul și dezvoltarea Inițiativei, mai ales în ceea ce privește interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei și al digitalizării, dar și privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei. 'Reiterăm condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU, în cei mai fermi termeni posibili. Ne reafirmăm sprijinul de neclintit pentru Ucraina, suveranitatea și integritatea teritorială ale acesteia, în fața consecințelor devastatoare ale războiului Rusiei împotriva țării și a poporului său. Reiterăm faptul că Rusia trebuie să își retragă imediat și necondiționat toate forțele militare și echipamentele din Ucraina. Ne menținem angajamentul de a oferi sprijin continuu Ucrainei, atât timp cât va fi necesar. Subliniem faptul că toți cei care au comis crime de război și alte crime foarte grave, inclusiv crima de agresiune în Ucraina, vor fi trași la răspundere. Ne angajăm să jucăm un rol-cheie în reconstrucția Ucrainei, ținând seama în mod corespunzător de toate eforturile depuse la nivelul UE și la nivel internațional.', conform Declarației adoptată la București, la 6 septembrie 2024, indică site-ul https://www.presidency.ro/.
De asemenea, la București, la 6 septembrie 2023, Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova au obținut calitatea de state asociate. Un alt rezultat important al Summitului de la București a fost actualizarea listei proiectelor prioritare strategice, o primă astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la București, din 2018.
Din lista de proiecte a Inițiativei celor Trei Mări, România este implicată în 9 proiecte, între care: BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); Bursa de transporturi în regiunea Inițiativei celor 3 Mări; Platforma digitală de monitorizare a bazelor hidrografice din regiunea I3M; Via Carpatia, unul dintre cele mai mari proiecte de autostradă din Europa; FAIRway Dunărea; Modernizarea și dezvoltarea liniei de cale ferată Gdansk(PL) - Constanța (RO); Soluții de interoperabilitate pentru un sector energetic digitalizat și durabil în zona I3M în domeniul stocării energiei etc, conform https://projects.3seas.eu/.
*** Summiturile Inițiativei celor Trei Mări (cronologie 2016-2024)
Până în prezent, au mai avut loc summit-uri ale Inițiativei celor trei Mări: la Dubrovnik în 2016; la Varșovia în 2017; la București în 2018; la Ljubljana în 2019; la Tallinn în 2020, în format online; la Sofia în 2021; la Riga în 2022; la București în 2023, notează https://www.mae.ro/.
Summitul de la Dubrovnik din 2016 a deschis dialogul sub egida Inițiativei Trei Mări, urmat în 2017 de Summitul de la Varșovia, unde celor 12 state ale Inițiativei Trei Mări li s-a alăturat președintele SUA, Donald Trump.
Al treilea summit a fost găzduit de România, la București, în perioada 17-18 septembrie 2018, când s-a semnat Scrisoarea de Intenție privind înființarea Fondului de Investiții al I3M.
Summit-ul din 2019 de la Ljubljana, din 5-6 iunie 2019, a reconfirmat cei trei piloni și obiectivele fundamentale ale I3M: impulsionarea dezvoltării economice, consolidarea coeziunii UE, inclusiv prin modernizarea infrastructurii regionale și îmbogățirea legăturilor transatlantice, conform https://3seas.eu/.
Următorul summit de la Tallinn, din 19 octombrie 2020, a prezentat viziunea Smart Connectivity, cu scopul de a funcționa ca un impuls pentru a conecta infrastructura energetică și de transport din regiune cu platformele și serviciile digitale. Acest lucru va sprijini noile modele de afaceri și tehnologii și va ajuta la realizarea de investiții în energie și transport pentru viitor.
În 8-9 iulie 2021, la Summitul de la Sofia, Bulgaria a susținut coridorul de infrastructură 'Nord-Sud' 3SI, arătând că acesta poate fi modernizat în continuare, prin conectarea la porturile grecești din Marea Egee prin infrastructură modernă de transport, în domeniile energie și digital. Bulgaria a mai susținut necesitatea stabilirii unei legături strategice între Coridorul Nord-Sud și Coridorul VIII, care leagă porturile bulgare de la Marea Neagră de coasta albaneză a Adriaticii.
Summitul din Riga, din 20-21 iunie 2022, a avut-o ca invitat special pe Ucraina. Țările participante au susținut, în declarația comună, că I3M poate fi o platformă de susținere a refacerii Ucrainei, prin implicarea acestui stat în implementarea proiectelor de infrastructură regională I3M, se arată pe https://3seas.eu/.
La Summitul de la București, din 6 septembrie 2023, a fost adoptată o Declarație comună substanțială, care a constituit un reper important pentru viitorul și dezvoltarea Inițiativei, mai ales în ceea ce privește interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei și al digitalizării, dar și privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei.
Cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) a avut loc în 11 aprilie 2024, la Vilnius, Republica Lituania. În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, participanții, inclusiv experți de renume internațional, au discutat despre importanța ajutorului acordat Ucrainei, potrivit https://3seas.eu/.
*** Inițiativa celor Trei Mări - date generale
Inițiativa celor Trei Mări a fost fondată în 2015 și este o platformă ce reunește 13 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria), precum și două state asociate (Ucraina și Republica Moldova). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice, conform https://3seas.eu/.
Lista proiectelor prioritare de interconectare a fost unul dintre principalele rezultate ale celui de-al treilea Summit al Inițiativei Trei Mări de la București în 2018. Dacă în 2018, lista cuprindea 48 de proiecte în infrastructura energetică, digitală și de transport, în aprilie 2024, numărul total de proiecte de interconectare din cadrul Inițiativei Trei Mări a ajuns la 143, înregistrând o valoare brută a investiției estimată la 111,4 miliarde de euro. Din cele 143 de proiecte, derulate în prezent, 51% sunt pe zona transporturi, 39% pe zona energie și 10% pe domeniul digital, informează https://3seas.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai
Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)
La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel
19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)
La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c
Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)
Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători