29 aprilie - Ziua internațională a dansului

La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.
Potrivit tradiției, în fiecare an, o personalitate a lumii dansului transmite un mesaj, prin intermediul tuturor instituțiilor din lume dedicate acestei artei. În 2025, an în care Ziua internațională a dansului a ajuns la ediția cu numărul 43, acest rol îi aparține balerinului Mihail Nikolaevici Barîșnikov, născut la Riga, Letonia în 1948, conform balet.ro.
'Se spune deseori că dansul poate exprima inexprimabilul. Bucuria, tristețea și disperarea devin vizibile; dansul este întruchiparea expresiilor fragilității noastre. Dansul poate trezi empatie, inspira bunătate și întreține dorința de vindecare în detrimentul celei de a face rău.
Cu precădere în vremurile noastre, când sute de mii de oameni îndură războaie, convulsii sociale și se ridică împotriva nedreptății, onestitatea și adevărul sunt vitale. Este o povară grea pe care o așezăm asupra corpului, dansului, artei. Și totuși, arta a rămas cea mai bună modalitate de a comunica ceea ce nu poate fi pus în cuvinte. Putem începe prin a ne întreba: unde este adevărul meu? Cum pot să mă onorez pe mine și comunitatea din care fac parte? Cui trebuie să-i răspund?', se arată în mesajul lui Mihail Barîșnikov, citat la international-dance-day.org.
Considerat unul dintre cei mai importanți dansatori și coregrafi contemporani, cu o carieră de peste 50 de ani în dans, teatru, televiziune și cinematografie, Mihail Barîșnikov a debutat pe scena Teatrului Kirov (azi Teatrul Mariinski) din Leningrad (azi Sankt Petersburg), notează site-ul international-dance-day.org.
În 1974, a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a devenit balerin principal al Teatrului American de Balet (TAB). Patru ani mai târziu, s-a alăturat trupei de balet din New York City, unde a lucrat cu George Balanchine și Jerome Robbins.
În 1980, a devenit director artistic al TAB, funcție pe care a deținut-o timp de un deceniu.
La începutul anului 1990, Mihail Barîșnikov a înființat, împreună cu coregraful Mark Morris, proiectul White Oak, cu scopul de a extinde repertoriul și vizibilitatea dansului modern american. În 2005, a fondat, la Manhattan, Centrul de artă care îi poartă numele, un spațiu polivalent destinat dansului, muzicii, teatrului, filmului și artelor vizuale.
La ediția din 2024 a Zilei internaționale a dansului, mesajul i-a aparținut dansatoarei argentiniene Marianela Nunez: 'Pledez pentru angajamentul de a recupera și revitaliza istoria scrisă de maeștrii, artiștii și coregrafii care au îmbogățit lumea dansului și care merită să fie auziți de generațiile viitoare. Noi nu suntem simpli spectatori, ci moștenitori ai unei tradiții clădite prin artă, demnitate și sacrificiu, caracterizată prin talent și dragoste pentru frumos. Chiar dacă prezentul și viitorul sunt în centrul atenției, fără fundația solidă realizată în trecut, dansul nu ar fi putut înflori. Rădăcinile sunt tradiție și, în același timp, hrană spirituală', citat la international-dance-day.org.
În 2023, mesajul i-a aparținut dansatoarei și coregrafei Yang Liping, membră a grupului etnic Bai din Dali, provincia Yunnan, Republica Populară Chineză. În 2022, mesajul i-a aparținut lui Kang Sue-jin, director artistic al Baletului Național din Republica Coreea.
* * *
Dansul este o formă universală de expresie artistică, ce depășește frontierele politice, culturale și etnice. Manifestările de Ziua dansului includ spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiții publice, expoziții, seri dansante, programe radio și TV, vizite, spectacole de stradă etc., conform international-dance-day.org.
Institutul Internațional de Teatru, organizație internațională neguvernamentală, asociată la UNESCO, are centre naționale în o sută de țări ale lumii. A fost fondat la Praga în 1948 de UNESCO și de o comunitate teatrală internațională. Scopul ITI este promovarea schimbului internațional de știință și practică în artele spectacolului pentru a consolida pacea și solidaritatea între oameni, notează iti-worldwide.org.
Jean-Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului și baletului, s-a născut la Paris și este considerat creatorul baletului modern. Prima apariție într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau, în 1743, iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacole de balet - ''Iphigenie en Tauride'', ''Alceste'', colaborând cu Christoph Willibald Gluck.
Între 1758 și 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons - ''Fetes du serail'', ''Les Rejouissances flamandes'', ''La Mort d'Ajax'', ''Orphee aux Enfers'', și și-a publicat lucrarea ''Lettres sur la danse et sur les ballets'' (1760), în care a definit dansul ca ''o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri'. În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, Jean-Georges Noverre a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: international-dance-day.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)
La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)
În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor
CITATUL ZILEI
''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î