24 martie - Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (OMS)

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) este marcată la 24 martie, în fiecare an, pentru a atrage atenția asupra cauzelor acestei boli și pentru a transmite informații referitoare la prevenția și tratamentul acesteia.
Data a fost aleasă de Uniunea Internațională Împotriva Tuberculozei și reprezintă ziua în care, în anul 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC, fapt ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea tuberculozei.
A fost recunoscută oficial în 1995, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fundația Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, potrivit www.who.int.
Tuberculoza, una dintre cele mai infecțioase boli din lume, este cauzată de bacterii care afectează cel mai adesea plămânii. Se răspândește prin aer atunci când persoanele cu TBC tușesc, strănută sau scuipă. Din cauza acestei afecțiuni mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc. Numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut în 2020, pentru prima dată în peste un deceniu, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit sursei amintite.
În 2023, se estimează că 10,9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit în întreaga lume - 6 milioane de bărbați, 3,6 milioane de femei și 1,3 milioane de copii -, boala fiind prezentă în toate țările și la toate grupele de vârstă, potrivit https://www.who.int/news-room.
Deși continuă să devasteze milioane de oameni la nivel global, având consecințe grave asupra sănătății, dar și sociale și economice, tuberculoza poate fi prevenită și vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 79 de milioane de vieți începând cu anul 2000. Cu toate acestea, reducerile drastice și bruște ale finanțării globale a sănătății amenință să inverseze aceste câștiguri. Creșterea rezistenței la medicamente, în special în Europa, și conflictele în curs din Orientul Mijlociu, Africa și Europa de Est exacerbează și mai mult situația celor mai vulnerabili.
În 2025, tema Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este 'Da! Putem pune capăt tuberculozei: Angajament, Investiție, Livrare' ('Yes! We Can End TB: Commit, Invest, Deliver'), fiind un apel la responsabilitate. Tema din acest an reamintește tuturor șefilor de stat și de guvern care, la Reuniunea la nivel înalt a Națiunilor Unite din 2023, s-au angajat să pună capăt tuberculozei, că sunt necesare acțiuni concrete, finanțare, strategii și politici naționale de investiții pentru a accelera eforturile de a pune capăt tuberculozei până în 2030. Angajamentele și investițiile, pentru a avea rezultate tangibile de care să beneficieze direct persoanele afectate de TBC, presupun extinderea intervențiilor, identificarea activă a cazurilor, diagnosticul precoce și precis, extinderea tratamentului preventiv și îngrijirea de înaltă calitate. În acest sens, implicarea comunităților, a societății civile și colaborarea multisectorială sunt esențiale, iar OMS se angajează să lucreze cu toți donatorii, partenerii și țările afectate pentru a atenua impactul reducerilor de finanțare și pentru a găsi soluții inovatoare.
Tuberculoza constituie o problemă prioritară de sănătate publică și în țara noastră. Cea mai importantă unitate medicală din România cu specializare în depistarea și tratarea bolilor pulmonare, inclusiv tuberculoză, este Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București. Prin intermediul acestuia, Ministerul Sănătății a derulat (martie 2018 - decembrie 2023) cel mai amplu proiect de depistare precoce - screening, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, intitulat 'Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente', program ce a beneficiat de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 60 de milioane lei, potrivit https://screeningtb.ro/.
Proiectul a fost axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, la persoane selectate din grupuri vulnerabile: din comunități rurale; fără adăpost; cu dependențe de alcool, droguri sau alte substanțe toxice; private de libertate sau aflate sub control judiciar. Astfel, caravane mobile de radiologie și analize conexe pentru depistarea precoce a tuberculozei au circulat în toate cele 41 de județele țării, fiind evaluate aproape 100.000 de persoane: 84.503 persoane din zonele rurale ale României cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale; 6.794 de persoane private de libertate sau în arest preventiv din sistemul național de penitenciare; 1.627 de persoane fără adăpost din București; 1.114 consumatori de droguri injectabile din București.
Incidența identificată a fost de 250,83 de cazuri la suta de mii de persoane. Rata cea mai mare de incidență a fost înregistrată la populația fără adăpost - 1113,76 la suta de mii de locuitori, urmată de persoane care utilizează droguri injectabile - 576,37 la suta de mii de locuitori. Evaluarea acestor categorii de persoane a fost realizată exclusiv pentru regiunea București - Ilfov. În ceea ce privește repartiția pe regiuni a tuberculozei, cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în Regiunea Nord-Est, în vreme ce Regiunile Centru și Vest au înregistrat cele mai puține cazuri, potrivit https://screeningtb.ro/.
Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta București organizează pe 24 martie 2025, la ora 11.00, o conferință de presă dedicată Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Explicaţie foto din deschidere: Caravana de screening TB, parte a celui mai mare proiect de depistare precoce a tuberculozei organizat de Institutul National de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', satul Grindu, judeţul Tulcea, 19 iulie 2021.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (24 mai)
Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne, indică site-ul https://pnl.ro/. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult m
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Priscilla Presley
Actrița Priscilla Presley s-a născut la 24 mai 1945, în Brooklyn, New York. Tatăl său, pilotul de marină James Wagner, a murit într-un accident de avion la numai câteva luni de la nașterea ei. Mama sa, Ann, s-a recăsătorit în 1948, cu Paul Beaulieu, un ofițer al Forțelor Aeriene, originar din Quebec, Canada. Familia sa s-a mutat de mai multe ori și a
24 mai - Ziua limbii bulgare
La 24 mai 2025 este marcată Ziua limbii bulgare, instituită prin Legea nr. 100/2015. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, utilizat pentru scrierea în limba bulgară, potrivit http://www.cdep.ro/. Senatul a adoptat la 11 martie 2015 p
24 mai - Ziua europeană a parcurilor naționale
Ziua europeană a parcurilor naționale, sărbătorită pe 24 mai, a fost lansată în 1999 de Federația EUROPARC pentru a celebra ariile protejate din întreaga Europă. Aceasta celebrează crearea primelor parcuri naționale din Europa - un set de nouă parcuri delimitate în Suedia în 1909, notează https://www
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)
Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948). 'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinț
CITATUL ZILEI
''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 24 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Greco-catolice Sf. cuv. Simeon din Muntele Minunat Romano-catolice Ss. Fc. Maria, Ajutorul Creștinilor; Donațian și Rogațian, m. Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat este prăznuit de Biser
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 mai
Este a 144-a zi a anului 2025. Au mai rămas 221 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 03 h 39 m și apune la 17 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025
Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p
Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)
La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)
În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor
CITATUL ZILEI
''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)