24 martie - Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (OMS)

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) este marcată la 24 martie, în fiecare an, pentru a atrage atenția asupra cauzelor acestei boli și pentru a transmite informații referitoare la prevenția și tratamentul acesteia.
Data a fost aleasă de Uniunea Internațională Împotriva Tuberculozei și reprezintă ziua în care, în anul 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC, fapt ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea tuberculozei.
A fost recunoscută oficial în 1995, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fundația Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, potrivit www.who.int.
Tuberculoza, una dintre cele mai infecțioase boli din lume, este cauzată de bacterii care afectează cel mai adesea plămânii. Se răspândește prin aer atunci când persoanele cu TBC tușesc, strănută sau scuipă. Din cauza acestei afecțiuni mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc. Numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut în 2020, pentru prima dată în peste un deceniu, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit sursei amintite.
În 2023, se estimează că 10,9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit în întreaga lume - 6 milioane de bărbați, 3,6 milioane de femei și 1,3 milioane de copii -, boala fiind prezentă în toate țările și la toate grupele de vârstă, potrivit https://www.who.int/news-room.
Deși continuă să devasteze milioane de oameni la nivel global, având consecințe grave asupra sănătății, dar și sociale și economice, tuberculoza poate fi prevenită și vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 79 de milioane de vieți începând cu anul 2000. Cu toate acestea, reducerile drastice și bruște ale finanțării globale a sănătății amenință să inverseze aceste câștiguri. Creșterea rezistenței la medicamente, în special în Europa, și conflictele în curs din Orientul Mijlociu, Africa și Europa de Est exacerbează și mai mult situația celor mai vulnerabili.
În 2025, tema Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este 'Da! Putem pune capăt tuberculozei: Angajament, Investiție, Livrare' ('Yes! We Can End TB: Commit, Invest, Deliver'), fiind un apel la responsabilitate. Tema din acest an reamintește tuturor șefilor de stat și de guvern care, la Reuniunea la nivel înalt a Națiunilor Unite din 2023, s-au angajat să pună capăt tuberculozei, că sunt necesare acțiuni concrete, finanțare, strategii și politici naționale de investiții pentru a accelera eforturile de a pune capăt tuberculozei până în 2030. Angajamentele și investițiile, pentru a avea rezultate tangibile de care să beneficieze direct persoanele afectate de TBC, presupun extinderea intervențiilor, identificarea activă a cazurilor, diagnosticul precoce și precis, extinderea tratamentului preventiv și îngrijirea de înaltă calitate. În acest sens, implicarea comunităților, a societății civile și colaborarea multisectorială sunt esențiale, iar OMS se angajează să lucreze cu toți donatorii, partenerii și țările afectate pentru a atenua impactul reducerilor de finanțare și pentru a găsi soluții inovatoare.
Tuberculoza constituie o problemă prioritară de sănătate publică și în țara noastră. Cea mai importantă unitate medicală din România cu specializare în depistarea și tratarea bolilor pulmonare, inclusiv tuberculoză, este Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București. Prin intermediul acestuia, Ministerul Sănătății a derulat (martie 2018 - decembrie 2023) cel mai amplu proiect de depistare precoce - screening, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, intitulat 'Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente', program ce a beneficiat de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 60 de milioane lei, potrivit https://screeningtb.ro/.
Proiectul a fost axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, la persoane selectate din grupuri vulnerabile: din comunități rurale; fără adăpost; cu dependențe de alcool, droguri sau alte substanțe toxice; private de libertate sau aflate sub control judiciar. Astfel, caravane mobile de radiologie și analize conexe pentru depistarea precoce a tuberculozei au circulat în toate cele 41 de județele țării, fiind evaluate aproape 100.000 de persoane: 84.503 persoane din zonele rurale ale României cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale; 6.794 de persoane private de libertate sau în arest preventiv din sistemul național de penitenciare; 1.627 de persoane fără adăpost din București; 1.114 consumatori de droguri injectabile din București.
Incidența identificată a fost de 250,83 de cazuri la suta de mii de persoane. Rata cea mai mare de incidență a fost înregistrată la populația fără adăpost - 1113,76 la suta de mii de locuitori, urmată de persoane care utilizează droguri injectabile - 576,37 la suta de mii de locuitori. Evaluarea acestor categorii de persoane a fost realizată exclusiv pentru regiunea București - Ilfov. În ceea ce privește repartiția pe regiuni a tuberculozei, cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în Regiunea Nord-Est, în vreme ce Regiunile Centru și Vest au înregistrat cele mai puține cazuri, potrivit https://screeningtb.ro/.
Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta București organizează pe 24 martie 2025, la ora 11.00, o conferință de presă dedicată Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Explicaţie foto din deschidere: Caravana de screening TB, parte a celui mai mare proiect de depistare precoce a tuberculozei organizat de Institutul National de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', satul Grindu, judeţul Tulcea, 19 iulie 2021.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr