logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)

Image

Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948).

'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinței, care în decursul istoriei s-a arătat a fi o piatră de temelie tare (...). Deoarece credința noastră ortodoxă nu va putea să fie în sânul poporului nostru vie, energică și rodnică prin fapte de dragoste, de pace și de sfințenie, decât printr-un cler pregătit, plin de demnitate și devotat cu sufletul și cu mintea chemării sale sfinte, pregătirea cât mai bună a clerului va fi una din grijile de căpetenie ale sarcinii mele patriarhicești. Crescut în învățăturile și predaniile Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, care de la început a respins șovinismul și prozelitismul ca pe niște lucruri care nu sunt potrivite cu duhul creștin, vom avea inima larg deschisă pentru celelalte confesiuni din țara noastră.

De asemenea, vom întinde mâna iubirii și prieteniei în Hristos tuturor Bisericilor ortodoxe surori întru ecumenicitate, luptând pentru înflorirea Ortodoxiei care zidește și întărește popoarele', anunța pe scurt Patriarhul Justinian, în fața membrilor Colegiului Electoral, punctele principale ale programului pe care înțelegea să-l pună în aplicare. (sursa: https://manastirearaduvoda.ro/)

Ceremonia de întronizare a IPSS Justinian Marina, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, 1947.

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES



S-a născut la 22 februarie 1901, în satul Suiești, comuna Cermegești, din județul Vâlcea, și a primit la botez numele Ioan.

Părinții săi, credincioși agricultori, au înrădăcinat în tânărul Ioan Marina două virtuți esențiale: credința și hărnicia. (sursa: https://basilica.ro/)

Vorbind cu delicatețe și cu duioșie despre mama sa, nu uita să facă legătura între dânsa și slujirea lui preoțească. 'Preoția mea - mărturisea el - a fost visul sfânt al mamei mele și primii pași pe drumul înțelegerii slujirii lui Dumnezeu printre oameni i-am făcut sub călăuzirea ei curată și evlavioasă. Am avut privilegiul să respir în casa părinților mei duhul unui creștinism autentic, întemeiat pe faptele iubirii lui Dumnezeu și aproapele. Mireasma acestui duh din căminul copilăriei mele, moștenit de la bunicii, moșii și strămoșii mei, vrednici slujitori ai Bisericii și ai țării, pomeniți întotdeauna la mari praznice de credincioasa mea mamă, cu evocări despre trecutul lor religios și patriotic, nu s-a dezlipit de mine niciodată'. (manastirearaduvoda.ro)



Un înaintaș de-al său, preotul Dumitrașcu din Dejoi, fusese spânzurat în fața bisericii din sat, chiar în ziua Sfintelor Paști, pentru că se împotrivise unor jefuitori turci, iar un alt strămoș se înrolase în fruntea pandurilor de pe Valea Cernei, în timpul revoluției lui Tudor Vladimirescu.

Preot și învățător
Având o înclinare nativă spre învățătură, în 1915 tânărul Ioan a intrat la Seminarul teologic 'Sf. Nicolae' din Râmnicu Vâlcea, pe care l-a absolvit în 1923, obținând în același an și diploma de învățător, în urma examenului depus la Școala normală din acest oraș.



Și-a început lucrarea pe tărâm social la 1 septembrie 1923, ca învățător la școala primară din satul Olteanca, județul Vâlcea. După un an, la 1 septembrie 1924, s-a transferat, tot ca învățător, la școala primară din comuna Băbeni, în același județ. Căsătorindu-se cu Lucreția Popescu, fiica preotului Pavel Popescu, la 14 octombrie 1924 s-a preoțit pe seama parohiei Băbeni.

În anul 1925 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București și a obținut licența în 1929, iar în următorul an a demisionat din învățământul primar și s-a consacrat slujirii preoțești.



'Manifestând însușiri ce depășeau ogorul de activitate al unui preot de sat, Vartolomeu Stănescu, episcopul Râmnicului, l-a chemat lângă sine și l-a numit, la 1 noiembrie 1932, director al Seminarului teologic 'Sf. Nicolae' din Râmnicu Vâlcea. Pe aceeași dată a fost detașat slujitor la Catedrala 'Sf. Episcopii'. Vacantându-se parohia 'Sf. Gheorghe' din Râmnicu Vâlcea, la 1 septembrie 1933 a fost transferat, la cererea sa, preot la această parohie. În 1935 a fost numit și confesor al cercetașilor din Râmnicu Vâlcea, iar în 1936 catehet al premilitarilor din oraș'. (manastirearaduvoda.ro)

La vârsta de 34 ani și-a pierdut soția, decedată la 18 noiembrie 1935. Aveau împreună doi copii, Silvia și Ovidiu, rămași în grija tatălui, care le-a asigurat o instruire înaltă și o educație aleasă.



Preotul Ioan Marina, viitorul patriarh al României, a desfășurat o stăruitoare activitate publicistică, în calitate de colaborator la unele ziare și reviste bisericești și laice, unde a publicat diferite articole și studii cu caracter bisericesc și economic, făcând cunoscute inițiativele sale pentru înființarea de cooperative și bănci populare și alte asociații de interes obștesc.

A colaborat asiduu la cotidianul 'Cuvântul' din Râmnicu Vâlcea și la revista de cultură creștină 'Renașterea ' din Craiova. A fost prezent cu unele articole și în revista literară 'Floarea de Foc', din București, întemeiată de scriitorul Sandu Tudor (viitorul ieroschimonah Daniil Tudor).

Ceremonia de înscăunare a IPSS Justinian Marina, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în sala Marii Adunări Naţionale,1947.

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES


În 1938, în martie, împreună cu scriitorul Mihail Sadoveanu și cu ziaristul Octav Livezeanu, a înființat revista 'Muncă și Voie Bună' pentru muncitori, cu apariție săptămânală, la început, iar mai târziu bilunară. Revista avea o pagină bisericească, intitulată 'Pentru suflet', pe care a scris-o singur, până în septembrie 1939, când a încredințat-o scriitorului Gala Galaction (preotul Grigore Pișculescu).

Pentru activitatea sa, autoritățile eparhiale l-au cinstit cu toate rangurile bisericești (sachelar, iconom și iconom stavrofor cu drept de a purta brâu roșu), iar preoții l-au ales în Consiliul Central al Asociației Generale a Clerului din România. Ministerul Cultelor i-a acordat răsplata 'Meritul cultural clasa I pentru Biserică'.

Arhiereu Vicar și Mitropolit la Iași
Sfântul Sinod, în cadrul ședinței de lucru din 30 iulie 1945, îl va alege pe preotul văduv Ioan Marina în demnitatea de Arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei cu titulatura 'Vasluianul', la propunerea mitropolitului Irineu Mihălcescu.

După emiterea Decretului de confirmare a alegerii, în ziua de 11 august 1945 a fost tuns în monahism, la Mănăstirea Cetățuia, când a primit patronimicul Justinian, făcându-i-se și hirotesia în arhimandrit. Hirotonia în arhiereu a avut loc în Catedrala din lași, în cadrul slujbei Sfintei Liturghii, la 12 august 1945, și a fost săvârșită de mitropolitul Irineu Mihălcescu, împreună cu episcopul Antim Nica și arhiereul Valeriu Moglan.

Justinian Marina, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), la slujba de Crăciun, 1956.

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES


În cuvântarea rostită după hirotonie, noul arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei, Justinian Vasluianul, spunea: 'Nu am altă rugăciune către Dumnezeu, în aceste solemne momente, decât să-mi dea milă, putere, înțelepciune și mai ales har pentru ca acolo unde este îndoială eu să seamăn credință, acolo unde este întristare să seamăn bucurie, acolo unde este disperare să seamăn nădejde, acolo unde este ceartă să seamăn pace, acolo unde este ură să seamăn iubire și acolo unde este întuneric să seamăn mereu lumină'. (manastirearaduvoda.ro)

În urma retragerii mitropolitului Irineu Mihălcescu, înaintat în vârstă, la 16 august 1947, Patriarhul Nicodim îl numește pe arhiereul vicar Justinian Vasluianul locțiitor al scaunului mitropolitan al Moldovei. La 19 noiembrie 1947, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe episcopul Justinian în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei.

'În cei trei ani cât a păstorit ca arhiereu vicar și apoi mitropolit al Moldovei și-a închinat toată energia și puterea sa de muncă refacerii eparhiei, crunt lovită de război și pârjolită de secetă. Și-a îndreptat privirile, mai întâi, către sectorul economic de la Centrul Eparhial, pe care l-a reorganizat, bine știind că reconstrucția nu se face cu apeluri și cuvântări patetice, ci prin buna chivernisire a banului public și controlul riguros al tuturor resurselor, iar celorlalte sectoare administrativ și cultural - le-a stabilit programe clare de lucru și cu termene precise'. (manastirearaduvoda.ro)

Justinian Marina, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), la slujba de Crăciun, 1956.

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES


Marea problemă a Moldovei acelor ani era ocrotirea copiilor, îndeosebi a celor orfani, ajutorarea văduvelor, invalizilor, foștilor prizonieri și deportați scăpați din lagăre și refacerea gospodăriilor distruse de război. Pentru a spijini această vastă uriașă lucrare de asistență socială, Mitropolitul Justinian a străbătut întreaga eparhie și a stat de vorbă cu preoții la fața locului, mobilizându-i mai ales în lucrarea de salvare a copiilor.

Implicându-se direct în ocrotirea copiilor rămași fără părinți de pe urma războiului, a foametei și a bolilor, a constituit în toate parohiile, sub conducerea preoților, comitete speciale cu misiunea de a strânge ofrande și a colabora cu instituțiile de asistență socială ale statului. Totodată, a înființat orfelinate și cămine în tot cuprinsul eparhiei, întreținute de parohii.

Patriarh al Românei
După trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu, survenită la 27 februarie 1948, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe Mitropolitul Justinian al Moldovei în scaunul vacant de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României.

Patriarhul Justinian a prezentat, la 6 iunie 1948, la ceremonia de învestitură din aula Palatului Parlamentului și la cea de instalare din biserica Sfântul Spiridon Nou din București, componentele programului menit să aducă o transformare înnoitoare în lucrarea Bisericii.

'Înțeles și sprijinit de membrii Sfântului Sinod - între care se numărau personalități de seamă ale Bisericii noastre, precum mitropoliții Nicolae Bălan de la Sibiu, Sebastian Rusan de la Iași, Firmilian Marin de la Craiova, Vasile Lăzărescu de la Timișoara, și episcopii Nicolae Colan de la Cluj, Chesarie Păunescu de la Galați, Nicolae Popovici de la Oradea, Andrei Magier de la Arad, Teofil Herineanu de la Roman (...), ascultat de clerul de mir și monahal care și-a înmulțit vredniciile în ogorul dohovnicesc și pastoral, iubit și respectat de credincioși care și-au îndeplinit cu jertfelnicie datoriile lor creștinești, Patriarhul Justinian, aflat în plină vigoare a puterilor, la vârsta de 47 de ani, energic și dinamic, cu experiență de conducere, a pus cu hotărâre în aplicare acest program care a înlesnit Bisericii să rămână în rosturile ei și să străbată deceniile de dictatură ateistă cu roade bogate și frumoase, care se văd până astăzi, împlinindu-și misiunea sfântă în viața poporului român'. (manastirearaduvoda.ro)

'De mare mirare este aplecarea unui preot de mir pentru viața monahală; a iubit foarte mult mănăstirile. Noi călugării, nu ne-am explicat niciodată îndeajuns această aplecare. Nu vă imaginați cât a iubit mănăstirile! Le-a reorganizat, și dacă prima mea ascultare după cea de intendent a fost aceea de inspector patriarhal pentru învățământ și mănăstiri, am avut această misiune dată direct de el: de a merge din mănăstire în mănăstire pentru ca să aleg pe toți tinerii sau tinerele calificați sau calificate pentru a merge la o școală sau seminar monahal. Așa se face că, datorită lui, s-a înființat Seminarul monahal pentru călugări la Mănăstirea Neamțu și două seminarii monahale pentru călugărițe: unul la Mănăstirea Văratec, mutat apoi la Agapia, și altul la Mănăstirea Plumbuita, mutat apoi la Horez. Dintre elevii care au învățat atunci sub aripa Patriarhului Justinian sunt astăzi membri ai Sfântului Sinod', scria Bartolomeu Anania (Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului; 2006-2011), în articolul 'Amintiri despre Patriarhul Justinian', publicat în revista Biserica Ortodoxă Română, nr. 1-6, ianuarie-iunie, 1998. (sursa: www.revistabor.ro)

'O preocupare de căpetenie a Patriarhului Justinian a fost reluarea și întărirea legăturilor tradiționale cu celelalte Biserici Ortodoxe, care slăbiseră din pricina schimbărilor politice intervenite după cel de-al doilea război mondial. Pentru aceasta a vizitat aceste Biserici de mai multe ori decât înaintașii săi, stabilind contacte directe cu toți Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, și a luat parte la acțiuni bisericești importante de interes general ortodox, conlucrând frățește cu toate Bisericile Ortodoxe în frunte cu Patriarhia Ecumenică'. (manastirearaduvoda.ro)

A închis ochii pentru totdeauna în seara zilei de 26 martie 1977, în vârstă de 76 de ani, după o grea suferință și o lungă perioadă de spitalizare. A fost depus în mormântul pe care cu grijă el l-a pregătit în zidul interior al Mânăstirii Radu Vodă din București.

Pe crucea încastrată în zid, a cerut meșterului să sape inscripția: 'M-am luptat lupta cea bună. Credința am păzit. Am ajuns la capătul drumului vieții. De acum încolo, mă așteaptă răsplata dreptății, pe care mi-o va da Domnul, Judecătorul cel drept în ziua aceea'. Iar la sfârșitul testamentului său duhovnicesc, realizat în 7 martie 1976, a scris:

'Binecuvintez din toată inima și din tot sufletul pe cei ce mă urăsc și m-au urât,
pe cei ce m-au nedreptățit și pe cei ce mi-au făcut rău, văzut ori nevăzut,
rugând pe Milostivul Dumnezeu să nu judece faptele acestora,
ci cu îndurare să-i ierte pe toți, după cum i-am iertat eu'. (manastirearaduvoda.ro)

În timpul celor 29 de ani de patriarhat (1948-1977), Patriarhul Justinian a reprezentat un reper pentru ortodoxia românească, în special în anii de prigoană ai regimului comunist ateu. (sursa: https://basilica.ro)

Întreaga activitate a celui de-al treilea Patriarh al României a fost sintetizată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel drept 'un model luminos și inspirator'.

'Lucrarea sa pastorală, culturală, misionară, duhovnicească și socială pentru binele Bisericii Ortodoxe Române reprezintă pentru noi cei de astăzi, ierarhi, cler și credincioși, un model luminos și inspirator de fidelitate și slujire a Mântuitorului Hristos și a Bisericii Sale', a subliniat Preafericirea Sa cu ocazia unui eveniment comemorativ din 2017. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Ceremonia de întronizare a IPSS Justinian Marina, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, 1948.

Afisari: 466

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-06-2025 20:54

Lia Savonea, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (fișă biografică)

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, la 23 iunie 2025, numirea judecătoarei Lia Savonea în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia a fost luată cu nouă voturi 'pentru' și unul 'împotrivă'. Va prelua funcția după jumătatea lunii s

Documentare 23-06-2025 11:00

Conferința 'Equality, Europe!', organizată în timpul președinției poloneze a Consiliului UE (23 iunie)

Conferința 'Equality, Europe!'/ 'Egalitate, Europa!', organizată în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, are loc pe 23 iunie, la Universitate de Tehnologii din Poznan, potrivit https://polish-presidency.consilium.europa.eu/. Egalitatea este o valoare fu

Documentare 23-06-2025 10:00

23 iunie - Ziua internațională a văduvelor (ONU)

Ziua internațională a văduvelor este marcată la 23 iunie, în fiecare an, pentru a evidenția nedreptățile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele pe care le întâmpină acestea, dar și copiii lor în multe țări. Această zi a fost lansată, în anul 2005,

Documentare 23-06-2025 09:00

23 iunie - Ziua Națiunilor Unite pentru Serviciul Public (ONU)

La 23 iunie 2025 este marcată Ziua Națiunilor Unite pentru serviciul public. Această zi internațională a fost instituită prin adoptarea Rezoluției 57/277 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, la data de 20 decembrie 2002, în virtutea recunoașterii valorii și virtuții serviciului administrației publice față de comunitate, a contribuției serviciilor de a

Documentare 23-06-2025 08:54

CITATUL ZILEI

'Cine face totdeauna ce vrea face rar ce trebuie'. ('Proverbele lumii despre calități și defecte', Editura Albatros, 1978) AGERPRES (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril)

Documentare 23-06-2025 08:00

23 iunie - Ziua funcționarului public

Ziua funcționarului public, instituită prin Legea 145/2016, este marcată anual, în data de 23 iunie. Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 23 iunie drept Ziua Națiunilor Unite pentru administrație publică, la 20 decembrie 2002, în urma adoptării rezoluției 57/277, potrivit https://www.un.org/. Scopul instituirii acestei zile a fost acela

Documentare 23-06-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 iunie

Ortodoxe Sf. Mc. Agripina; Sf. Sfințit Mc. Aristocle preotul Greco-catolice Sf. m. Agripina Romano-catolice Sf. Iosif Cafasso, pr. Sfânta Muceniță Agripina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 23 iunie. Sfânta Agripina s-a născut și a crescut la Roma. A trăit

Documentare 23-06-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 iunie

Este a 174-a zi a anului 2025. Au mai rămas 191 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 32 m și apune la 21 h 04 m. Luna răsare la 03 h 06 m și apune la 19 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 22-06-2025 22:28

Mihai Jurca, propus șeful Cancelariei prim-ministrului (fișă biografică)

Premierul desemnat Ilie Bolojan a anunțat, la 22 iunie 2025, că Mihai Jurca - City manager al Municipiului Oradea - va fi propus șeful Cancelariei prim-ministrului. *** Mihai Jurca s-a născut la 2 august 1984. Este licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene la SNSPA (2007), iar în 2009 a ob

Documentare 22-06-2025 22:10

Diana Buzoianu, propusă ministru al Mediului (fișă biografică)

PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Diana Buzoianu (USR) este propusă ministru al Mediului. Diana-Anda Buzoianu s-a născut la 16 mai 1994, potrivit https://www.cdep.ro/.

Documentare 22-06-2025 22:08

Bogdan Ivan, propus ministru al Energiei (fișă biografică)

PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Bogdan Ivan (PSD) este propus ministru al Energiei. Bogdan-Gruia Ivan s-a născut la 24 martie 1991, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților,

Documentare 22-06-2025 22:04

Petre-Florin Manole, propus ministru al Muncii (fișă biografică)

PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Petre-Florin Manole este propus ministru al Muncii. Petre-Florin Manole s-a născut la 6 octombrie 1983. A urmat Colegiul Național 'Mihai Viteazul' din Slobozia (1998-2002), a

Documentare 22-06-2025 22:02

Dragoș Pîslaru, propus ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene (fișă biografică)

PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Dragoș Pîslaru este propus de PNL ministru al Investițiilor și Fondurilor Europene. *** Dragoș Nicolae Pîslaru s-a născut la 23 martie 1976, în București, potrivit

Documentare 22-06-2025 22:00

Oana Țoiu, propusă ministru al Afacerilor Externe (fișă biografică)

PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Oana Țoiu (USR) este propusă ministru al Afacerilor Externe. *** Oana-Silvia Țoiu s-a născut la 9 iulie 1985, la Călărași, județul Călărași. A absolvit Colegiul Național Const

Documentare 22-06-2025 21:58

Daniel David, propus ministru al Educației (fișă biografică)

PSD, PNL, UDMR și USR au stabilit în acest sfârșit de săptămână propunerile de miniștri care vor face parte din Guvernul Bolojan. Daniel David (PNL), propus ministru al Educației. Daniel David s-a născut la 23 noiembrie 1972, la Satu Mare. A absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea 'Babeș-Bolyai&#