logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI: Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia (9 martie)

Imagine din galeria Agerpres

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia și-au dat sufletele în mâinile Domnului pe vremea împăratului persecutor al creștinilor Liciniu (308-324), în ziua în care sunt sărbătoriți de Biserică, la 9 martie.

Cei patruzeci de mucenici n-au avut o singură patrie; fiecare se trăgea din altă parte, dar împreună erau deosebiți de ceilalți prin mărimea trupului, prin floarea și puterea vârstei. Pentru iscusința lor în război și pentru vitejia sufletului lor au căpătat cele dintâi ranguri de la împărați, iar pentru vitejia lor erau cunoscuți tuturor.

Când a fost dat acel edict fără de Dumnezeu și nelegiuit ca să nu se mărturisească Hristos, s-a pornit din partea judecătorilor nedrepți ură mare și sălbatică prigoană a credincioșilor. S-au urzit împotriva lor curse și viclenii; au fost născocite felurite munci; călăii erau neînduplecați, focul gata, sabia ascuțită, crucea înfiptă. Unii creștini fugeau, alții se supuneau, alții șovăiau.

Atunci acești ostași ai lui Hristos au pășit în mijloc; comandantul le arăta poruncile împăratului și le cerea să se supună; ei însă cu voce slobodă, cu bărbăție și curaj au spus că sunt creștini.

'O, fericite limbi, care ați slobozit glasul acesta! Văzduhul a fost sfințit primindu-l, îngerii l-au lăudat auzindu-l, diavolul împreună cu demonii au fost răniți, iar Domnul l-a înscris în ceruri!', spune Sfântul Vasile cel Mare.

Numele celor 40 de Sfinți Mucenici sunt: Kirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantis, Iulian, Lisinie, Aghie, Altie, Flavie, Acachie, Eodit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gae, Leontie, Atanasie, Kiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filactimon, Severian, Andion, Meliton și Aglae.

Acești sfinți au pătimit pentru credința în Hristos, în orașul Sevastia Armeniei, de la un eparh fioros cu numele Agricolae.

Aducându-i la judecată, tiranul Agricolae, mai întâi i-a lăudat cu viclenie, ca să-i înșele; apoi, văzând că nu se supun, le-a spus să respecte împărăteștile legi și să jertfească zeilor, ca să nu fie munciți și pedepsiți cu moartea.

După șapte zile sfinții au fost scoși din temniță și aduși la judecata nedreaptă. Pe cale, fericitul Chirion fiind mai tare în credință îi sfătuia pe prietenii săi, zicând: 'Fraților, să nu ne temem! Oare nu ne-a ajutat Dumnezeu în războaie, când îl chemam și îi biruiam pe vrăjmași care erau atât de mulți? Dar acum numai trei s-au ridicat asupra noastră: Satana, Liciniu și Agricolae, eparhii Armeniei, sau mai bine zis numai satana, vrăjmașul nostru cel nevăzut. Oare unul singur va putea să ne biruiască pe noi patruzeci? Să nu fie!'. ('Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an')

I-a întrebat eparhul dacă se leapădă de Hristos ca să jertfească idolilor. Dar ei nici n-au vrut să audă. Apoi le-au promis dregătorii și averi, numai să împlinească porunca împăratului. Ei însă strigau într-un glas: 'Noi suntem ostașii lui Hristos și suntem gata să murim pentru El. Iar averile și cinstea împăratului nu ne trebuie, căci așteptăm răsplata vieții viitoare'.

Atunci eparhul a poruncit să-i bată cu pietre și să-i arunce din nou în temniță. A doua zi Sfinții 40 de Mucenici au fost scoși din nou la judecată. Ei însă au răspuns eparhului într-un glas: 'Făceți-ne orice voiți, că noi suntem creștini și nu ne vom închina idolilor!'. În aceea zi eparhul a dat sentință de moarte pentru cei 40 de militari și anume să fie dezbrăcați de haine și aruncați în lacul Sevastiei din apropiere, ca să moară de frig, fiind iarnă și ger.

Au scris atunci o scrisoare de mărturisire și de îndemnare către frații lor de acasă. Scrisoarea s-a păstrat până astăzi sub numele de 'Testamentul Sfinților 40 de martiri ai lui Hristos, care s-au săvârșit în Sevastia'

La asfințitul soarelui, Sfinții Mucenici au fost dezbrăcați de haine și aruncați goi în lacul înghețat al Sevastiei. Era ger cumplit și se chinuiau de iuțimea frigului. Dar ei strigau la Dumnezeu să le dea putere și răbdare până la sfârșit.

Unii mai slabi strigau: 'Iute este gerul'. Iar cei mai tari, răspundeau: 'Dulce este raiul!'. Alții ziceau: 'Rece este gheața!'. Ceilalți îi îmbărbătau, zicând: 'Fierbinte este dragostea de Dumnezeu!'. Și așa se întăreau unii pe alții, luptându-se cu frigul și durerea.

'Cei care ați încercat gerul iernii știți negreșit că felul acesta de chin este cumplit. Că nici nu-i cu putință să înțeleagă alții grozăvia chinului acestuia decât numai cei care l-au încercat mai înainte. Trupul, supus la ger, se înnegrește mai întâi în întregime, că îngheață sângele; apoi se zbate, se frământă, dinții tremură, vinele se strâng și tot trupul fără voie se zgârcește. Durere groaznică și suferință nespusă pătrund până în măduva oaselor, pricinuind celor înghețați chinuri cu neputință de suferit'. ('Sfântul Vasile cel Mare - Scrieri, Partea întâia')

Pe malul lacului se afla o baie cu apă caldă, ca cei ce se vor lepăda de Dumnezeu să scape acolo de moarte. Și un ostaș din cei patruzeci, slăbind de ger, a alergat la acea baie și cum a deschis ușa a căzut jos mort, pentru că se depărtase Duhul Sfânt de la el. Pe la miezul nopții o rază dumnezeiască s-a revărsat din cer, a topit gheața și a încălzit pe Sfinții Mucenici. Apoi s-au coborât din văzduh 40 de cununi strălucitoare peste capetele ostașilor lui Hristos. Una însă plutea deasupra, căci unul din ei se lepădase. Atunci un ostaș ce păzea pe mucenici, văzând cununa a strigat: 'Și eu sunt creștin'. Apoi, dezbrăcându-se, s-a aruncat în lac și cununa s-a așezat pe capul lui.

Dimineața cei 40 de martiri au fost scoși vii din lac și li s-au zdrobit fluierele picioarelor. În această muncă și-au dat sfintele lor suflete în mâinile lui Hristos.

Trupurile sfinților au fost arse, iar rămășițele de la moaștele sfinților au fost aruncate în apă. Acestea au fost adunate în întregime, căci în fața creștinilor 'deodată s-au luminat oasele sfinților în apă ca stelele; și oriunde se afla cea mai mică părticică, locul acela strălucea ca de o lumină', și duse la o biserică spre cinstire. (surse: 'Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an', Arhimandrit Cleopa Ilie, 1996; 'Sfântul Vasile cel Mare - Scrieri, Partea întâia', Ed. Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Bisericii, Ortodoxe Române, București, 1986; vol 'Viețile Sfinților') AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 491

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 22-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c

Documentare 22-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai

Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit