Comunicat de presă - Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis 2025
Primii artiști confirmați la Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis 2025: elita chitarei internaționale vine la Târgu Mureș
Una dintre cele mai prestigioase manifestări dedicate muzicii pentru chitară din Europa, Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis, aniversează anul acesta două decenii de existență. Evenimentul va avea loc între 13 și 19 august 2025, cu recitaluri susținute în două locații emblematice: Palatul Culturii (13-15 august) și Cetatea Medievală Târgu Mureș (16-19 august), începând zilnic de la ora 19:00.
Organizat de Asociația Harmonia Cordis, festivalul aduce în fața publicului o serie impresionantă de artiști din întreaga lume. Printre primii invitați anunțați se numără:
Yamandu Costa (Brazilia) - Considerat unul dintre cei mai mari chitariști contemporani, Yamandu Costa este renumit pentru stilul său exploziv, tehnica impresionantă și chitara cu 7 coarde. Laureat Latin Grammy, el a reinventat muzica braziliană pentru chitară, îmbinând genuri precum choro, samba, milonga și bossa nova.
Thalica Project (Franța/Coreea de Sud) - Un ansamblu eclectic format din Sangitananda (voce/chitară), Antoine Boyer (chitară), Yeore Kim (muzicuță) și Juan Manuel Cortes (percuție), care îmbină jazz, muzică clasică, flamenco și influențe din întreaga lume. Sangitananda, fostul chitarist flamenco Samuelito, aduce profunzime spirituală proiectului, iar Antoine Boyer, virtuoz al gypsy jazz-ului, adaugă versatilitate stilistică. Yeore Kim, una dintre cele mai apreciate muzicuțiste din Asia, și Juan Manuel Cortes, percuționist format în tradiția flamenco, completează un grup dinamic și rafinat.
Judicael Perroy (Franța) - Una dintre figurile marcante ale chitarei clasice internaționale, Perroy a obținut recunoaștere globală după câștigarea prestigiosului concurs GFA în 1997. A cântat pe scene celebre precum Concertgebouw din Amsterdam și Sala Ceaikovski din Moscova. Este apreciat nu doar pentru interpretările sale rafinate, ci și ca pedagog, având numeroși discipoli premiați internațional.
Thomas Viloteau (Franța) - Doctor în muzică și chitarist multipremiat, Viloteau este recunoscut pentru abordările sale inovatoare și pentru cartea sa de referință despre tehnica chitarei clasice. A concertat în toată lumea și a lansat albume în premieră mondială. Este singurul chitarist care a câștigat premiul Arthur Foote al Harvard Musical Association. Pe lângă activitatea concertistică, se dedică cercetării și promovării repertoriului contemporan pentru chitară.
Johan Smith (Elveția) - Laureat al prestigiosului concurs Guitar Foundation of America și declarat 'Revelația anului 2017' de revista Guitare Classique, Johan Smith este unul dintre cei mai apreciați chitariști clasici ai generației sale. A susținut turnee internaționale în SUA, Canada, Japonia, China și Europa, concertând în săli de renume precum Carnegie Hall din New York și Chopin Hall din Tokyo. Colaborează frecvent cu orchestre simfonice și de cameră, promovând repertoriul clasic și contemporan pentru chitară.
Tritonus Guitar Trio (Ungaria) - Format din Levente Molnar, Gergely Szurgyi și Balint Varga, trio-ul este apreciat pentru interpretarea energică a repertoriului cameral rar abordat pentru trei chitare. Laureați la competiții internaționale, au concertat în toată Europa și au lansat albumul 'Debut', dedicat muzicii originale pentru această formulă.
Gabor Hart (Ungaria) - Chitarist versatil, recunoscut pentru stilul său modern fingerstyle, Gabor a susținut turnee în peste 15 țări. Inspirat de artiști ca Tommy Emmanuel sau Mike Dawes, el combină virtuozitatea cu emoția într-un stil propriu. Este și un pedagog activ, predând la Lucerna și promovând chitara în rândul tinerelor generații.
Nino D'Amico (Italia) - Distins cu 'Chitara de Aur' la Milano în 2021, Nino este unul dintre cei mai promițători tineri chitariști italieni, cu peste 40 de premii internaționale. Albumul său dedicat compozitorului Agustin Barrios a primit recenzii excelente. Activează ca solist, pedagog și jurat în cadrul festivalurilor de profil.
Istvan Ferenc Beke (România) - Fondator și președinte al Asociației Harmonia Cordis, Istvan Beke este un promotor de neobosit al chitarei clasice în România. Cu o activitate concertistică și pedagogică remarcabilă, a susținut recitaluri în Europa și America. Este doctor în muzică și un pilon esențial în dezvoltarea comunității chitariștilor români.
Mircea Oaneș (România) - Interpret și profesor la Colegiul Național de Muzică 'George Enescu' din București, Mircea este o prezență activă pe scena românească a chitarei. Abordează și alte genuri muzicale precum jazz și muzică de film, fiind membru în diverse ansambluri și fondator al duo-ului Simply Jazz.
Eduardo Alferez (Spania) - Lutier de excepție și constructor de chitare flamenco și clasice, Alferez este cunoscut pentru instrumentele sale de inspirație tradițională dar cu viziune modernă. A studiat în atelierele marilor maeștri din Granada și Almeria și oferă în cadrul festivalului un premiu special pentru concursul internațional de chitară.
Festivalul Harmonia Cordis 2025 se anunță o ediție grandioasă, unind excelența muzicală cu diversitatea stilistică și spiritul comunității. Toate concertele vor fi cu acces gratuit pentru public, oferind șansa unui număr cât mai mare de spectatori să se bucure de recitaluri de înaltă clasă. Mai multe informații despre program și noi artiști invitați vor fi anunțate în curând pe canalele oficiale ale festivalului.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].