logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Academia Oamenilor de Știință din România

Un eveniment academic de înaltă rezonanță istorică, spirituală și culturală

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane'

În data de 22 mai 2025, s-a desfășurat un eveniment academic de excepție, de înaltă rezonanță istorică, teologică, spirituală și culturală: Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane'.

Evenimentul a fost organizat de Academia Oamenilor de Știință din România, prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România și a avut loc la Palatul Parlamentului, în Sala 'Mihai Viteazul'. Au participat înalți reprezentanți ai bisericilor creștine, teologi și istorici ai religiilor, atât din țară cât și din străinătate, alături de rectorul Institutului Teologic Baptist București, Conf. Dr. Daniel Mariș, secretarul științific și președinții de secții AOSR, filosofi, juriști și jurnaliști.

Evenimentul a fost deschis de către Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președinte AOSR și moderat de Prof. univ. dr. Mihai Bădescu, președintele Secției de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR.

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane' s-a desfășurat în cadrul Programului Știință-Cultură-Diplomație pentru România / ROmanian Program Science - Culture - Diplomacy (RO-SCUD), inițiat și organizat de Academia Oamenilor de Știință din România.

În cuvântul de deschidere, Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a afirmat că reuniunea științifică dedicată celebrării a 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea (anul 325), eveniment care a imprimat un curs nou umanității, se înscrie în viziunea AOSR de a evoca și omagia evenimente semnificative ale istoriei naționale și universale, de a organiza manifestări pe teme majore ale științei, culturii, spiritualității și civilizației. Domnia sa a menționat programele lansate de AOSR, România Cunoașterii, RO-SCUD - Știință, Cultură și Diplomație pentru România, care se înscriu în strategia academiei de actor activ al vieții socio-economice și culturale.

Evenimentul desfăsurat în cadrul Programului RO-SCUD al AOSR va contribui la colaborarea elitelor profesionale și la o mai bună cunoaștere a fenomenelor economice, sociale și culturale din diferite țări, în spiritul unei diplomații alternative la diplomația statală.

Dl. Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților și președintele Academiei de Științe Juridice din România, a vorbit despre valoarea științifică și culturală a Conferinței, despre importanța regulilor și principiilor morale și spirituale și despre nevoia de modele în lumea de azi. În acest cadru, a transmis un mesaj de susținere și colaborare din partea Academiei de Științe Juridice, înființată în 1939 ca Academia de Științe Morale și Politice din România. Conciliul de la Niceea a schimbat cursul lumii, iar Crezul formulat atunci a unit o mare parte a populației planetei. În termenii importanței, vorbitorul a făcut o paralelă între Crezul creștin adoptat la Niceea și Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948). Au luat, de asemenea, cuvântul: Pr. Dr. Daniel BULAI, Vicar Episcopal, care a transmis Mesajul Înaltpreasfinției Sale Aurel PERCÄ‚ și Arhiepiscop Mitropolit de București, Conf. univ. dr. Sorin Bădrăgan, de la Institutul Teologic Baptist din București.

Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, Președintele de Onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, s-a referit la Programul 'Dezbaterile AOSR', inițiat în 2016, care a cuprins o serie de manifestări pe teme fundamentale (Identitate națională, Centenarul Marii Uniri, Rolul Școlii, Bisericii și Armatei în societate etc.). Un obiectiv comun al lumii de azi ar trebui să fie reunificarea bisericilor creștine în spiritul Conciliului de la Niceea.
Conf. univ. dr. Ben-Oni ARDELEAN, Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din București, a declarat că cea mai importantă valoare în toate sistemele trebuie să fie demnitatea umană.

A urmat Sesiunea Plenară dedicată Prelegerilor științifice, care au abordat din diverse perspective - teologice, spirituale, culturale, juridice - Sinodul Ecumenic de la Niceea. Comunicările substanțiale ale sesiunii plenare urmează să fie incluse în volumul Conferinței.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, în intrevenția sa intitualtă - '1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Fundamentul misiunii, unității și a dialogului creștin în contemporaneitate' a subliniat modul în care ideile de la Niceea se regăsesc în contemporaneitate, cu accent pe rolul dialogului și al comunicării, rolul misionar al bisericii și rolul unificator al ideilor și conceptelor.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, reprezentantul BOR la manifestare, a transmis un mesaj din partea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a vorbit despre 'Niceea și Cezareea Palestinei, cetăți ale credinței în căutarea Adevărului Veșnic'.

Prof. univ. dr. Otniel Bunaciu, Decanul Facultății de Teologie Baptistă, Universitatea București a prezentat invitații străini Prof. univ. dr. Paul Stuart Fidees, Universitatea din Oxford; Prof. univ. dr. Paruș Parușev, Universitatea Liberă din Amsterdam, care în intervențiile lor au arătat influența Sinodului de la Niceea asupra cultului baptist.

În continuare au susținut comunicări Prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, Deputat - 'Repere constituționale actuale ale libertății credințelor religioase'; Prof. Univ. Dr. Ștefan Florea, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, Universitatea 'Valahia' din Târgoviște - 'Crezul de la Niceea și impactul său teologic'; Prof. univ. dr. Narcis Zărnescu, secretar științific al Secției Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR - 'Despre Concordia Discors și teologia imperială'; Asist. univ. dr. Valentin Minoiu, ASE București - 'Simbolul credinței (Crezul) - 1700 de ani ai legământului de iubire între om și Dumnezeu'.

Un moment special în cadrul Sesiunii Plenare l-a constituit intervenția Doamnei Joy Irwin Schatkleff, fiica astronautului american James Irwin.

În cadrul explorării selenare din 1971, la care acesta a participat, o misiune a armoniei și a păcii universale, au fost duse pe Lună o serie de drapele naționale, printre care și cel al României, care, ulterior, a fost făcut cadou țării noastre. Un gest impresionant, cu o înaltă valoare simbolică, astronautul James Irwin a dus pe Lună o Biblie.

Un eveniment în sine în spațiul Conferinței l-a constituit Expoziția 'Biblia în decursul timpului', organizată de Muzeul Bibliei din Timișoara, sub coordonarea Pastorului Ionel Tuțac. Expoziția cuprinde o diversitate de Biblii, românești și străine, în ediții vechi și mai noi, unele de o valoare inestimabilă, și alte lucrări și publicații religioase, un tezaur teologic și spiritual care merită dezvoltat și popularizat.

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președintele AOSR, a sintetizat principalele idei și concluzii ale Conferinței:

1. Niceea, ca model de cooperare între administrație (Impăratul Constantin) și credințele oamenilor în scopul clarificării ideilor și toleranței reciproce

2. Niceea ca model de unitate în diversitate, ca element al unei construcții durabile bazate pe consens și asumare colectivă.

3. Credința ca răspuns responsabil, nu ca refugiu dogmatic. Formularea Crezului de la Niceea a reprezentat o chemare la discernământ și un imbold pentru o responsabilitate activă în contextul contemporaneității fiecărei epoci. Pentru lumea de astăzi, confruntată cu crize suprapuse, credința trebuie abordată cu discernământ și înțelepciune.

4. Rolul Bisericii și al oamenilor de știință în fața provocărilor moderne. Evenimentul de astăzi a arătat că Biserica și știința sunt complementare atunci când au același obiectiv comun, căutarea adevărului. Provocările contemporane - de la inteligență artificială la etică globală - obligă la convergență și toleranță.

În final, Doamna Președinte AOSR, Doina Banciu, a mulțumit participanților și a subliniat că spiritul de la Niceea poate fi un model pentru umanitate și o punte între tradiție și viitor, un far de lumină pentru cei care caută adevărul cu onestitate.

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

București, 22.05.2025

Afisari: 99

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].