logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 ianuarie

Imagine din galeria Agerpres

Ortodoxe
Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Neofit; Sf. Mc. Agnia din Roma

Greco-catolice
Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; Sf. m. Agneza

Romano-catolice
Sf. Agneza, fc. m.


Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 21 ianuarie.

Născut la Constantinopol, într-o familie aristocratică, Sfântul Maxim a deținut funcția de secretar imperial al împăratului Heraclie (610-641). După un timp însă, a părăsit palatul imperial și s-a retras la Mănăstirea Chrysopolis (Scutari), aproape de Constantinopol, îmbrăcând haina monahală (630).

Demersul său a venit în urma puternicelor controverse iscate de o nouă erezie hristologică - erezia monotelită, care apare ca o prelungire a ereziei monofizite și susține că în Iisus Hristos nu a existat și o voință umană, ci numai una divină, în contradicție cu ortodoxia, care propovăduiește că Hristos are două voințe (umană și divină) corespunzătoare celor două firi.

Susținători ai ereziei erau Chir, patriarhul Alexandriei, Serghie, patriarhul Constantinopolului (610-638) și chiar împăratul Heraclie.

'Văzând fericitul Maxim cum că și palatele împărătești s-au atins de acel eres și chiar pe împăratul l-au vătămat, apoi, temându-se ca nu cumva chiar și el însuși să se vatăme de acel eres, precum se vătămaseră mulți, și-a lăsat dregătoria sa, cum și slava lumii acesteia, și s-a dus într-o mănăstire, care era departe de cetate și se numea Hrisopol, voind să fie lepădat în casa lui Dumnezeu, decât să locuiască în locașurile păcătoșilor; și s-a făcut acolo monah'. (Viețile Sfinților)

Împăratul Heraclie era însă nemulțumit și de gravele tulburări stârnite în Imperiu de o altă erezie hristologică - monofizismul, care susținea că Iisus Hristos a avut o singură fire, cea divină. Adepții săi considerau că dogmele Bisericii cu care ei nu erau în totalitate de acord sunt susținute de stat, prin urmare ei sunt împotriva acestuia sau cel puțin îl desconsideră.

Atitudinea acestora, lipsa lor de loialitate, ar fi avut drept consecință, în opinia împăratului Heraclie, cucerirea de către perși a unor provincii, în timpul domniei regelui Chosroe II. De aceea, împăratul inaugurează o politică bisericească focalizată în găsirea unui compromis dogmatic care să-i mulțumească pe monofiziți, în vederea unei «uniri» bisericești, care să aducă pacea în Imperiu.

Ca să pună capăt disputelor care frământau Biserica Răsăritului, împăratul Heraclie a dat în anul 638 un edict de credință «Ekthesis», care impunea cu asprime să se admită numai o voință în Iisus Hristos.

Odată cu apariția monotelismului, în Imperiu tensiunea era extremă. A susține că Hristos a avut numai o singură voință înseamnă a afirma că a avut o singură fire. Prin urmare, învățătura despre o singură voință sau monotelismul nu este altceva decât un monofizism camuflat, spunea patriarhul Ierusalimului, Sofronie.

În fruntea apărătorilor dreptei credințe s-a aflat Sfântul Maxim Mărturisitorul, fost secretar al împăratului Heraclie, iar din anul 630, monah și egumen. În anul 645, în prezența guvernatorului imperial, Sfântul Maxim a avut în Africa o dispută publică cu fostul patriarh de Constantinopol (638-641; 654), Pir. Rezultatul a fost înfrângerea fostului patriarh. În decursul anului 646, mai multe sinoade africane au condamnat erezia monotelită.

Împăratul Constans al II-lea (641-668) a găsit în linii mari aceeași soluție de compromis ca și predecesorul său pentru această problemă de credință care zdruncina grav temeliile statului. Astfel, în septembrie 648 a emis un edict dogmatic, «T'ypos», care, ca și «Ekthesis»-ul împăratului Heraclie, nu a reușit în niciun fel restabilirea păcii și a bunei înțelegeri în Biserică.

Noul edict dogmatic interzicea, sub cele mai aspre sancțiuni, orice fel de discuții cu privire la una sau două energii, precum și referitor la una sau două voințe în persoana Mântuitorului.

Respectând un fel de cutumă, înalții ierarhi ai Bisericii au iscălit «T'ypos»-ul. Cel care s-a împotrivit a fost Sfântul Maxim.

Sfântul Maxim, supranumit Mărturisitorul, a fost dus în exil dintr-o localitate în alta, având de suferit chinuri grele. I-au fost tăiate limba și mâna dreaptă, ca să nu mai vorbească și să nu mai scrie împotriva compromisului teologic. A murit în fortăreața Semalion, la vârsta de 80 de ani, la 13 august 662.

Împreună cu Sfântul Maxim a fost chinuit și ucenicul său, Anastasie, 'care a răbdat cu dânsul tăierea limbii și a mâinii'. Cuviosul Anastasie a murit pe drum, de multe osteneli și dureri; iar sfântul lui suflet a trecut la Dumnezeu, în viața cea fără de moarte.

Pacea a fost restabilită în Biserică după cel de-al Vl-lea Sinod ecumenic, care a avut loc între 7 noiembrie 680 și 16 septembrie 681 la Constantinopol.

În ședința a 18-a din 16 septembrie 681, în prezența împăratului, s-a publicat în mod solemn mărturisirea de credință, care învăța că «în Iisus Hristos sunt două voințe și două lucrări sau energii, corespunzătoare celor două firi, neamestecate și neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite, precum și neopuse una alteia, cea omenească urmând întru totul voinței și lucrării celei divine».

La cererea Sinodului, mărturisirea de credință a fost lucrată în cinci exemplare și trimisă celor cinci scaune patriarhale.

Monotelismul, care mai bine de o jumătate de secol agitase spiritele, a fost înfrânt, iar pacea a fost restabilită. (surse: Istoria Bisericească Universală, pr. prof. dr. Ioan Rămureanu, pr. prof. dr. Milan Șesan, pr. prof. dr. Teodor Bodogae, vol. I, 1987; vol. 'Viețile Sfinților') AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

Afisari: 396

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-05-2025 09:00

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor

Documentare 23-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 23-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 22-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c

Documentare 22-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai

Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni