logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Catedrala din Rouen, afectată de un incendiu (scurtă prezentare)

Image

La 11 iulie 2024, fleşa catedralei gotice din oraşul francez Rouen, din Normandia, a luat foc în timpul unor lucrări de renovare, potrivit postului de televiziune BFM, conform Reuters.

Bijuterie reprezentativă a arhitecturii gotice medievale franceze, catedrala din Rouen datează din secolul al XII-lea şi este cunoscută şi prin picturile celebrului artist impresionist Claude Monet, ceea ce îi conferă o faimă internaţională, conform Reuters.

Rouen a fost întemeiat de romani pe malul drept al fluviului Sena şi a devenit capitala ducatului Normandiei în 843. În Evul Mediu, William Cuceritorul şi apoi Filip Augustus au transformat oraşul într-un puternic centru comercial.

Catedrala Notre-Dame din Rouen este una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale stilului gotic, potrivit www.cathedrale-rouen.net. Aşezată în centrul istoric al oraşului Rouen, construcţia a început în secolul al XII-lea pe fundaţia unei vechi bazilice de secol IV şi a unui ansamblu roman de secol XI, potrivit https://www.pariscityvision.com. A suferit distrugeri în timpul invaziei vikingilor în 841 şi apoi parţial, în 1944, în urma bombardamentelor aliate, însă continuă să fie o construcţie vie într-o perpetuă evoluţie.

Este considerată ''cea mai umană dintre catedrale'', datorită faţadei vestice asimetrice, un adevărat testament pentru cei 700 de ani de evoluţie arhitecturală, fructul muncii a generaţii întregi de meşteşugari. Excepţionalul turn al clopotniţei impresionează cu cele 64 de clopote ale sale, generând o atmosferă extraordinară în împrejurimi.

Maiestuos monument religios, catedrala din Rouen a fost construită în decursul a două faze, în două stiluri distincte: lucrările au început în 1030 pentru secţiunea de inspiraţie romană şi în 1145 pentru cea de inspiraţie gotică, fiind definitivate în anul 1506. Edificiul a primit titlul de monument istoric în anul 1862, indică https://www.pariscityvision.com. În catedrală, este depusă inima regelui Richard Inimă de Leu, conform dorinţei sale. Monarhul Richard Inimă de Leu a fost Duce de Normandia, Aquitaine şi Gascony, potrivit https://www.normandy-melody.com.

Cu 151 de metri înălţime şi 144 de metri lungime, este cea mai înaltă şi totodată asimetrică catedrală din Franţa, de la reconstrucţia acoperişului de fier cu aspect ascuţit în anul 1876. Acoperişul înalt şi ascuţit este opera arhitectului Antoine Alavoine, la începutul secolului al XIX-lea, conferind catedralei titlul de cea mai înaltă clădire din lume timp de patru ani (1876-1880), specifică https://www.normandy-melody.com.

Catedrala Notre-Dame din Rouen este cunoscută la nivel internaţional şi graţie celor 30 de picturi realizate de maestrul impresionismului, pictorul francez Claude Monet, îndrăgostit de Normandia, care a surprins edificiul în diferite anotimpuri şi momente ale zilei.

În ciuda lucrărilor de renovare continue la acoperişul în stil gotic, cripta fostei biserici este deschisă publicului. Lucrările de renovare la catedrală au început încă din secolul al XII-lea, iar în secolul al XV-lea au fost adăugate vitraliile, cele 60 de statuete de pe faţada catedralei şi capelele, ceea ce a conferit o nouă perspectivă edificiului.

Marele Orologiu (Gros-Horloge) a fost construit în 1389 şi conectează catedrala cu Piaţa Veche (Vieux Marché), fiind deopotrivă un punct de atracţie în zonă. Ceasul astronomic este monument istoric şi găzduieşte un muzeu cu un atelier de ceasuri.

După distrugerile provocate de un incendiu din anul 1940, apoi de bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1944, care au afectat naosul şi coloanele, au urmat lucrări de reparaţii pentru reconstrucţia catedralei, fiind redeschisă în 1956. Ulterior, au fost realizate lucrări de reconsolidare, pe fondul deteriorării cauzate de poluare şi de acţiunea de eroziune a naturii. Din păcate, la 26 decembrie 1999, catedrala a fost iarăşi victima unei furtuni de iarnă, fiind necesare lucrări pentru repararea şi reconsolidarea structurii de bază, a acoperişului, contraforturilor suspendate şi a turnurilor clopotelor, mai indică https://www.pariscityvision.com. Astăzi, Catedrala Notre-Dame din Rouen este cel mai înalt edificiu religios din Franţa, menţionează https://www.normandy-melody.com, precum şi unul dintre cele mai frumoase din lume. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Andreea Onogea)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr

Documentare 02-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -

Documentare 02-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir

Documentare 02-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie

Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 01-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N

Documentare 01-04-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)

La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare

Documentare 01-04-2025 09:00

Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)

În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o

Documentare 01-04-2025 08:30

1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor

Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi

Documentare 01-04-2025 08:00

Barometrul statistic al lunii martie 2025

Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform