DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

* "Noaptea Muzeelor" revine în Bucureşti şi în ţară sâmbătă, la 18 mai, sub deviza "Muzeele, sustenabilitatea şi starea de bine", în organizarea Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, cu ocazia Zilei internaţionale a Muzeelor, se arată pe https://noapteamuzeelor.org/.
Expoziţia "Universul lui Salvador Dalí" de la ARCUB - Hanul Gabroveni din Bucureşti este deschisă între orele 20.00-2.00, iar biletele pot fi cumpărate cu un discount de 25%. Tot pe bază de taxă redusă (15 lei/persoană) va putea fi vizitată şi Casa Experimentelor - Romanian Science Center, între orele 19.00 şi 1.00. Şi Muzeul Copiilor Express din Bucureşti va fi accesibil cu o taxă de 10 ron, între orele 18.00-24.00. Muzeul Fotbalului este deschis între 15.00-2.00, dar cu o taxă de 20 ron/copil. Reptiland Bucureşti oferă acces între orele 18.00-22.00, contra unei taxe de 30 ron/persoană, conform https://noapteamuzeelor.org/.
Palatul Cesianu-Racoviţă va oferi, între orele 17.00-23.59, o expoziţie specială dedicată licitaţiei de Ceasuri şi Bijuterii de Lux cu preţ fix de pornire de 100 de euro (orele 19.00-24.00). Accesul este gratuit.
Noaptea Designerilor va avea loc în "Noaptea Muzeelor", la Casa Universitarilor Bucureşti, între orele 17.00-23.59, cu acces gratuit. Vor putea fi admirate exponatele ce vor străluci în casa monument istoric de secol XIX. La ora 20.00 va avea loc un moment de muzică live.
Între orele 22.00 şi 01.00, Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit, activităţile cuprinzând un tur ghidat şi un minirecital cameral.
Casa Artelor "Dinu Lipatti" poate fi vizitată gratuit, între orele 18:00 şi 23:00, evenimentul cuprinzând expoziţii şi proiecţii de film despre viaţa şi opera celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor.
MINA Museum va oferi, la rândul său, acces gratuit între 20.00-1.00, cu spectacolul "Dinozaurii, o călătorie imersivă în lumea preistorică".
Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti va oferi, între 18.00 şi 24.00 numeroase evenimente cu acces gratuit.
Muzeul Naţional Cotroceni invită pasionaţii de istorie şi artă să viziteze Saloanele regale, dispuse la etajul I al Muzeului, Spaţiile Medievale în care se desfăşoară Salonul Artelor Decorative 2024, precum şi o expoziţie aniversară 80, pe holul paralel Salonului Cerchez, mai informează sursa citată.
Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române va participa în premieră la Noaptea Muzeelor, în 2024, cu două spaţii expoziţionale, tururi ghidate ale sediului şi bibliotecii de cercetare şi alte evenimente asociate, între orele 15.00-24.00 (acces gratuit).
Muzeul CFR, ce parcurge istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase invenţii omeneşti - calea ferată -, oferă acces gratuit între orele 20.00 şi 2.45.
Muzeul Geologic Naţional oferă acces gratuit între orele 15.00-21.00, iar Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" este deschis cu gratuitate în intervalul 12.00-24.00.
Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărţişor" va fi deschisă între 18.00-22.00, cu acces gratuit.
Tot cu ocazia "Nopţii Muzeelor", Nora Iuga, Ioana Crăciunescu, Magda Cârneci şi alte 20 de poete din generaţii diferite vor fi în direct la Radio România Cultural, între orele 19.00-22.00, conform unui comunicat al radio România Cultural.
Între muzeele din ţară ce vor fi deschise, cu acces gratuit de Noaptea Muzeelor, se numără: Muzeul Vrancei din Focşani (orele 16.00 la 22.00), Muzeul "Vasile Pogor" - Casa Junimii din Iaşi (începând cu ora 9.00), Muzeul Naţional Brukenthal (oferă gratuitate doar pentru anumite zone şi doar între anumite intervale orare), Palatul Principilor Transilvaniei şi Muzeul Principia din Alba Iulia, Ateneul Naţional din Iaşi (orele 18.00-24.00), Casa Artelor din Galaţi (orele 18.00 şi 00.00), Palatul Culturii din Târgu Mureş etc.
Dragoş Neamu, coordonator Relaţii internaţionale şi proiecte culturale - RNM, a declarat, la 13 mai 2024, că ediţia din acest an a "Nopţii Muzeelor" va fi una aparte şi aceasta nu pentru că se marchează 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din '89 încoace. Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media "CulturMedia" - CNS Cartel Alfa vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.
Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti, precum şi alte instituţii muzeale din ţară au anunţat că nu vor participa în 2024 la Noaptea Muzeelor, solidarizându-se cu protestul din această zi.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, "Noaptea Muzeelor" este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat în 2024 la a 20-a ediţie. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 18 mai.
*În perioada 15-26 mai, se desfăşoară, la Iaşi, cea de-a patra ediţie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din UE. Vor fi prezenţi peste 1.000 de artişti români şi străini, vor avea loc circa 200 de evenimente, de la expoziţii, festivaluri de film, de teatru şi de dans, show-uri de modă, până la spectacole de arte vizuale, concerte, conferinţe şi workshop-uri, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Vernisajul expoziţiei 'Natura moartă', a fotografului Philipp Wieder, în cadrul Romanian Creative Week, la Casa Muzeelor din Iaşi.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Preşedinta Federaţiei Patronatelor Industriilor Creative din România, organizatoarea RCW, Irina Schrotter, a declarat că Romanian Creative Week a devenit o platformă de accelerare pentru tinerii din industriile creative. "Un loc de intersecţie şi de întâlnire între diverse zone creative, un motiv de bucurie pentru iubitorii de creativitate şi o motivaţie de a deveni şi mai inspirat în viitor. Iaşul începe să culeagă roadele deschiderii şi încrederii pe care o acordă tinerilor acestei ţări. E locul de plecare pe drumul provocator al creativităţii, pentru mii de tineri. Ne bucurăm să îi primim în oraşul nostru, să îi descoperim şi să îi susţinem. În acest an, nu mai puţin de 60% dintre artiştii RCW sunt tineri aflaţi la început de carieră", a spus creatoarea de modă.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Directorul RCW, Cătălin Alionte, a declarat, cu privire la tema din 2024, "Energy", că aceasta "reflectă perfect eforturile pentru transformarea capitalei Moldovei într-un hub de creativitate şi inovaţie". "Odată cu această ediţie, am lansat aplicaţia RCW, care vine în sprijinul participanţilor pentru facilitarea navigării în cadrul celor peste 200 de evenimente", a mai declarat Cătălin Alionte.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Stabilit la Paris de mai mulţi ani, Mircea Cantor, câştigătorul prestigiosului premiu Duchamp (2011), va expune la Baia Turcească proiectul realizat la invitaţia celebrei case de modă Dior-Lady Dior Art, proiect prin care artistul reimaginează în manieră proprie faimoasa geantă Lady Dior. Între numele sonore care se vor mai afla la Iaşi se numără: scenograful Dragoş Buhagiar, preşedintele UNITER, invitat alături de artistul vizual Andrei Cozlac, în cadrul Festivalul de Teatru de autor ACT. Cei doi, alături de arhitectul Andrei Bodnar, sunt şi autorii instalaţiei "Shifting Realities", expusă pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe toată perioada RCW. În 24 mai, de la ora 16.00, la Baia Turcească, Dragoş Buhagiar se va întâlni cu publicul, odată cu lansarea cărţii sale, "Scenograful la răscruce de arte".
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
În 2024, debutează, la Romanian Creative Week, Conferinţele Creativităţii, cu o serie de expuneri şi dialoguri culturale şi ştiinţifice susţinute de patru dintre cei mai cunoscuţi intelectuali contemporani: scriitorul şi filosoful Horia-Roman Patapievici, filosoful Andrei Pleşu, teologul Vasile Bănescu şi profesorul de ştiinţe politice Ioan Stanomir. Astfel, la 16 mai, Ioan Stanomir susţine conferinţa "Rusia şi noi. Câteva reflecţii", la 17 mai, Andrei Pleşu şi Vasile Bănescu vor vorbi în jurul temei "Despre buna-cuviinţă", iar la 18 mai, Horia-Roman Patapievici va susţine conferinţa "Cele trei vieţi", conform https://romaniancreativeweek.ro/.
Împărţit pe şapte piloni - Arts&Crafts, New Media, Design, Content Creation, Creative Entrepreneurship, Innovation & Digital, Sustenabilitate şi Comunităţi Creative, RCW 2024 propune publicului peste 200 de evenimente, între cele mai sonore fiind: Romanian Fashion Week, RFW Forum, New Media District, ACT - arthouse cinema&theatre, festivalul de muzică NeMO, Creative Entrepreneurship, documentarul "Ceea ce ne uneşte" etc. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Muzeul Naţional de Geologie a participat la evenimentul Noaptea Muzeelor 2015 la Bucureşti.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită