17 mai - Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale (ONU)

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale este marcată, anual, la data de 17 mai, cu scopul de a sublinia importanţa utilizării internetului şi a celorlalte tehnologii de informare şi comunicare, conform www.un.org. Această zi este şi o sărbătoare a tuturor programatorilor, administratorilor de reţele de internet, furnizorilor de servicii VoIP, creatorilor de portaluri web şi a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale.
Tema din 2024 a Zilei mondiale a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale este "Inovaţie digitală pentru dezvoltare sustenabilă", potrivit itu.int, site-ul Uniunii Internaţionale pentru telecomunicaţii. "Tehnologia inovatoare poate ajuta la abordarea celor mai presante provocări ale lumii actuale, de la schimbările climatice, la eliminarea foametei şi sărăciei. Mai exact, tehnologiile digitale pot ajuta la realizarea a 70% dintre ţintele propuse de Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU. Şi totuşi, în multe părţi ale lumii, există lacune şi neajunsuri semnificative legate de digitalizare. Lipsa politicilor dedicate, investiţiilor şi competenţelor digitale întârzie progresul digital în multe ţări", arată itu.int.
Sursa foto: ITU/Facebook
Modurile în care inovarea digitală poate duce la atingerea obiectivelor specificate în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă sunt discutate şi promovate de un panel de experţi în digitalizare, aflaţi, la 17 mai, în Studioul ITU din Geneva, Elveţia, arată un.org.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti va puncta Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale prin workshopul "Comunicaţii pentru Viitor: Inovaţie şi Cercetare în Era Digitală", pe care îl va organiza la Palatul Parlamentului, în data de 17 mai 2024. "Într-o eră caracterizată de progres tehnologic rapid, acest eveniment adună lideri din industrie, academie şi sectorul public pentru a analiza implicaţiile şi direcţiile viitoare ale domeniului comunicaţiilor", se menţionează într-un comunicat al institutului.
În deschiderea workshopului, oficialităţi de rang înalt vor aduce în prim-plan perspective asupra importanţei cercetării şi inovaţiei în domeniul comunicaţiilor, conturând cadrul pentru discuţiile ce urmează.
Primul panel, intitulat "Tranziţia către Radioul Digital şi Impactul 5G Broadcasting în România", analizează două aspecte esenţiale ale evoluţiei mediului media în România: tranziţia către radioul digital şi impactul tehnologiei 5G broadcasting. Cel de-al doilea panel, "Viitorul Comunicaţiilor 5G şi Impactul asupra Societăţii: De la Automatizare la Interacţiune Umană", aduce în prim-plan dezvoltările recente în tehnologia 5G şi modul în care acestea influenţează sectoarele cheie ale economiei şi viaţa cotidiană, de la industrii emergente la aspecte precum interacţiunea umană şi mobilitatea urbană.
În 2023, ONU a ridicat problema răspândirii inegale pe glob a accesului la tehnologia comunicaţiilor. Ţările în curs de dezvoltare continuă să se confrunte cu problema realizării infrastructurii pentru serviciile digitale şi mobile. Într-o lume în care internetul şi telecomunicaţiile au devenit instrumente nu doar de divertisment şi informare, ci şi de creştere economică, ţările în care accesul la tehnologiile de comunicaţii este restrâns pierd inclusiv oportunităţi economice şi de dezvoltare. În acest fel, sporeşte decalajul dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, situaţie pe care ONU încearcă să o amelioreze.
În anul 2022, între zilele de 26 septembrie şi 14 octombrie, România s-a aflat pe harta mondială a telecomunicaţiilor, prin găzduirea conferinţei globale a ITU. Astfel, peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări s-au reunit la Bucureşti pentru a stabili direcţia globală a transformării digitale, dar şi pentru a alege viitoarea conducere a organizaţiei.
România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a organizat un asemenea eveniment de anvergură, locul în care s-au stabilit politicile generale ale ITU, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024 - 2027, care vizează întreaga activitate a organizaţiei, dar, cu precădere, aspecte-cheie referitoare la incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) şi reţelele 5G şi viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi şi emergente. În urma scrutinului organizat în 29 septembrie, americanca Doreen Bogdan-Martin a fost aleasă în funcţia de secretar general al ITU, pentru următorii patru ani.
Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale reprezintă marcarea a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (ITU) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252. Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.
ITU este agenţia specializată a Naţiunilor Unite pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, înfiinţată în anul 1865. Este cea mai veche dintre agenţiile ONU, arată ancom.org.ro. Printre activităţile ITU se numără: alocarea resurselor globale de spectru radio şi orbitele pentru sateliţi, dezvoltarea standardelor tehnice care asigură interconectarea reţelelor şi tehnologiilor, precum şi creşterea nivelului de acces la servicii de telecomunicaţii şi tehnologie informaţională în comunităţile defavorizate din acest punct de vedere. Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D). Cel mai important eveniment al Uniunii este Conferinţa Plenipotenţiarilor UIT, organizată la fiecare patru ani, în cadrul căreia reprezentanţii cu drept de vot ai statelor membre decid, printre altele, asupra rolului viitor al organizaţiei, stabilesc politicile generale, adoptă planurile strategice şi financiare ale Uniunii, aleg membrii echipei de conducere UIT etc.
România este parte a acestui organism încă din 1866. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto: Conferinţa cu titlul ''5G - motorul celei de-a patra revoluţii industriale'', organizată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare in Comunicaţii (ANCOM).
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr