logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Image

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org. Este primul sat inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Holloko se află într-un pitoresc cadru natural, într-una din văile lanțului muntos Cserhat, în districtul Szecseny, județul Nograd, la aproximativ 100 de kilometri de capitala Budapesta.

Istoria așezării este strâns legată de cea a castelului Holloko, menționat pentru prima dată în anul 1310, ridicat de familia de nobili Kacsic pentru a face față invaziei tătarilor. Inițial, un mic sat începuse să prindă contur în apropierea zidurilor castelului.

În 1552, construcția a fost cucerită de otomani, iar în următorii 150 de ani, castelul a fost disputat de maghiari și otomani.



Numele 'Holloko' poate fi tradus prin 'Piatra corbului' și provine din alăturarea cuvintelor 'hollo' (corb) și 'ko' (piatră). Legenda spune că un nobil pe nume Andras, ce făcea parte din clanul Kacsic, s-a îndrăgostit de frumoasa soție a unui proprietar de terenuri din împrejurimi. A răpit-o și a închis-o în temnița castelului ce se afla în construcție. Femeia, însă, era protejata unei vrăjitoare, iar aceasta a făcut un pact cu forțele întunericului pentru a o salva. Drept urmare, pietrele zidite în timpul zilei au început să dispară noaptea. Potrivit legendei, servitorii diavolului, deghizați în corbi, duceau pietrele pe stânca pe care se află azi castelul, pentru a o elibera pe femeie, notează holloko.hu.

În jurul anului 1683, atât castelul, cât și satul din jurul său au fost abandonate, fiind începută construcția unei noi așezări în apropiere, actualul sat Holloko. În anul 1782, satul cuprindea un singur drum principal și câteva case de-a lungul acestuia. Așezarea s-a dezvoltat constant, astfel încât în anul 1885 nu mai rămăsese pământ suficient pentru practicile agricole.



Casele, realizate din cherestea și văruite în alb, cu pridvoare, au fost reconstruite de numeroase ori, din cauza incendiilor. Ultimul eveniment tragic de acest fel datează din anul 1909.

Satul Holloko păstrează arhitectura și obiceiurile tradiționale ale paloților, un subgrup etnic maghiar din regiunile nordice ale Ungariei și cele sudice ale Slovaciei, zonă cunoscută în terminologia geografică drept Ținutul Paloților (Palocfold). Limba maghiară vorbită de aceștia este caracterizată de arhaisme și regionalisme, precum și de un accent specific.

Cele mai vechi case, în număr de 67, se află de-a lungul celor două drumuri principale, ce poartă denumirile de Lajos Kossuth și Sandor Petofi. Cele mai recente sunt ridicate în spatele primelor. În total, satul numără 126 de case, notează holloko.hu. La recensământul din 2011, satul avea 352 de locuitori.

Pământurile din jurul satului sunt destinate culturilor agricole tradiționale, fără să lipsească livezile, vița de vie și zonele împădurite.

În centrul satului Holloko se află biserica romano-catolică, acoperită cu șindrilă, ridicată pe o fundație de piatră. Actuala turlă datează din 1889. În interior pot fi văzute o sculptură din lemn intitulată 'Statuia credinței' și o cruce cu Hristos răstignit, ambele din secolul al XVIII-lea, punctează crestinortodox.ro. Construcția a fost restaurată în 1980.

În satul Holloko mai pot fi vizitate un mic muzeu etnografic, un muzeu al păpușilor, un centru gastronomic, un magazin de obiecte artizanale și o țesătorie.

Cea mai importantă și spectaculoasă sărbătoare de la Holloko este cea de Paști. Cu acest prilej, vizitatorii au ocazia să admire atât costumele tradiționale ale locuitorilor, bogat decorate și colorate, cât și obiceiurile legate de Învierea Domnului și anumite meșteșuguri populare.

În luna octombrie a fiecărui an, la Holloko are loc parada de culesul strugurilor, însoțită de diferite evenimente culturale desfășurate la castel și în biserică. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.holloko.hu

Afisari: 320

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 22-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c

Documentare 22-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai

Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit

Documentare 21-05-2025 08:30

Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai

Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen