PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org. Este primul sat inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Holloko se află într-un pitoresc cadru natural, într-una din văile lanțului muntos Cserhat, în districtul Szecseny, județul Nograd, la aproximativ 100 de kilometri de capitala Budapesta.
Istoria așezării este strâns legată de cea a castelului Holloko, menționat pentru prima dată în anul 1310, ridicat de familia de nobili Kacsic pentru a face față invaziei tătarilor. Inițial, un mic sat începuse să prindă contur în apropierea zidurilor castelului.
În 1552, construcția a fost cucerită de otomani, iar în următorii 150 de ani, castelul a fost disputat de maghiari și otomani.
Numele 'Holloko' poate fi tradus prin 'Piatra corbului' și provine din alăturarea cuvintelor 'hollo' (corb) și 'ko' (piatră). Legenda spune că un nobil pe nume Andras, ce făcea parte din clanul Kacsic, s-a îndrăgostit de frumoasa soție a unui proprietar de terenuri din împrejurimi. A răpit-o și a închis-o în temnița castelului ce se afla în construcție. Femeia, însă, era protejata unei vrăjitoare, iar aceasta a făcut un pact cu forțele întunericului pentru a o salva. Drept urmare, pietrele zidite în timpul zilei au început să dispară noaptea. Potrivit legendei, servitorii diavolului, deghizați în corbi, duceau pietrele pe stânca pe care se află azi castelul, pentru a o elibera pe femeie, notează holloko.hu.
În jurul anului 1683, atât castelul, cât și satul din jurul său au fost abandonate, fiind începută construcția unei noi așezări în apropiere, actualul sat Holloko. În anul 1782, satul cuprindea un singur drum principal și câteva case de-a lungul acestuia. Așezarea s-a dezvoltat constant, astfel încât în anul 1885 nu mai rămăsese pământ suficient pentru practicile agricole.
Casele, realizate din cherestea și văruite în alb, cu pridvoare, au fost reconstruite de numeroase ori, din cauza incendiilor. Ultimul eveniment tragic de acest fel datează din anul 1909.
Satul Holloko păstrează arhitectura și obiceiurile tradiționale ale paloților, un subgrup etnic maghiar din regiunile nordice ale Ungariei și cele sudice ale Slovaciei, zonă cunoscută în terminologia geografică drept Ținutul Paloților (Palocfold). Limba maghiară vorbită de aceștia este caracterizată de arhaisme și regionalisme, precum și de un accent specific.
Cele mai vechi case, în număr de 67, se află de-a lungul celor două drumuri principale, ce poartă denumirile de Lajos Kossuth și Sandor Petofi. Cele mai recente sunt ridicate în spatele primelor. În total, satul numără 126 de case, notează holloko.hu. La recensământul din 2011, satul avea 352 de locuitori.
Pământurile din jurul satului sunt destinate culturilor agricole tradiționale, fără să lipsească livezile, vița de vie și zonele împădurite.
În centrul satului Holloko se află biserica romano-catolică, acoperită cu șindrilă, ridicată pe o fundație de piatră. Actuala turlă datează din 1889. În interior pot fi văzute o sculptură din lemn intitulată 'Statuia credinței' și o cruce cu Hristos răstignit, ambele din secolul al XVIII-lea, punctează crestinortodox.ro. Construcția a fost restaurată în 1980.
În satul Holloko mai pot fi vizitate un mic muzeu etnografic, un muzeu al păpușilor, un centru gastronomic, un magazin de obiecte artizanale și o țesătorie.
Cea mai importantă și spectaculoasă sărbătoare de la Holloko este cea de Paști. Cu acest prilej, vizitatorii au ocazia să admire atât costumele tradiționale ale locuitorilor, bogat decorate și colorate, cât și obiceiurile legate de Învierea Domnului și anumite meșteșuguri populare.
În luna octombrie a fiecărui an, la Holloko are loc parada de culesul strugurilor, însoțită de diferite evenimente culturale desfășurate la castel și în biserică. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.holloko.hu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.