logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Image

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile, terorism sau distrugere intenționată în timpul războaielor, arată pagina președinției poloneze a Uniunii Europene - https://polish-presidency.consilium.europa.eu/.

Furtul, comerțul ilicit și distrugerea bunurilor culturale ca urmare a dezastrelor și crizelor pot fi combătute doar prin cooperarea intensă și sistemică a unor instituții specializate și prin eforturi sporite ale organelor guvernamentale ale statelor membre UE, atrage atenția sursa citată. Forumul va include prezentări și paneluri la care vor participa experți din domeniul patrimoniului cultural și al protecției civile și va fi dedicat experiențelor, proiectelor și programelor care implică protecția bunurilor culturale în eventualitatea unor dezastre.

Luând ca model un monument deosebit de prețios din Cracovia, vor fi prezentate aspecte practice pentru protecția unității culturale și colecțiilor în timp de război și criză.

Agenda evenimentului include trei sesiuni plenare desfășurate la Centrul Cultural Internațional din Cracovia și Castelul Regal Wawel; o expoziție la Muzeul Czartoryski (din cadrul Muzeului Național din Cracovia) și o ceremonie la Altarul Wit Stworz, din cadrul Parohiei Bazilicii Sf. Maria, potrivit paginii evenimentului (https://polish-presidency.consilium.europa.eu/en/events/safe-cultural-heritage-european-challenges-in-times-of-war-and-crisis/).

Delegațiile participante la eveniment sunt formate dintr-un expert în protecție civilă și un expert în protecția patrimoniului cultural din fiecare țară a Mecanismului Uniunii de Protecție Civilă. Mecanismul acoperă 37 de țări europene: 27 de state membre ale UE, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Turcia, și Ucraina. Mecanismul este un instrument pentru prevenirea, pregătirea și reacția Uniunii la dezastre naturale sau provocate de om.


Al treilea raport al Uniunii Europene asupra Patrimoniului Cultural în conflicte și crize

Moștenirea culturală poate acționa ca o forță unificatoare, promovând identitățile, coeziunea socială și dezvoltarea economică. Cu toate acestea, poate deveni, de asemenea, un potențial motor de conflict, deoarece disputele privind identitatea culturală și moștenirea pot exacerba tensiunile, atrage atenția documentul ''Third Report on Cultural Heritage in Conflicts and Crises'', publicat în decembrie 2024 de Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene pe https://www.eeas.europa.eu/.

Patrimoniul cultural se confruntă cu provocări semnificative, de la conflictele în curs, traficul ilicit de bunuri culturale, impactul schimbărilor climatice, neglijență și resurse insuficiente. Recunoscând potențialul moștenirii culturale de a stimula pacea, UE sprijină activ inițiativele culturale la nivel mondial, cu un accent deosebit în Ucraina, regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord (MENA), precum și Africa. UE sprijină, de asemenea, țările sursă și de tranzit din afara UE în abordarea rețelelor criminale organizate, implicate în traficul de bunuri culturale, arată documentul.

Societățile divizate pot găsi un teren comun prin moștenirea lor culturală comună, care oferă oportunități de reconciliere. Prin proiectele desfășurate, UE urmărește valorificarea patrimoniul cultural pentru a promova armonia între diferite grupuri (proiectele în Mali, Moldova, Tanzania și Timorul de Est au un accent puternic asupra acestui lucru). În zonele de conflict, UE sprijină reabilitarea post-conflict a țărilor și ajută la conservarea moștenirii culturale afectate de ostilități (Irak, Ucraina și Yemen) și vulnerabile la exploatarea criminală.

La mai bine de un deceniu de la ocuparea Republicii Autonome Crimeea și la trei ani de la invazia militară pe scară largă a Ucrainei, războiul continuă și dincolo de zecile de mii de victime nevinovate, ostilitățile continuă să dăuneze și moștenirii culturale ucrainene. Potrivit raportului, între 24 februarie 2022 și 6 octombrie 2024, UNESCO a verificat daune la 457 de situri, incluzând 143 de situri religioase, 231 de clădiri de interes istoric și/sau artistic, 32 de muzee, 33 de monumente, 17 biblioteci și o arhivă.

Conform celei de-a treia Evaluări Rapide a Daunelor și Nevoilor, efectuată de Banca Mondială în coordonare cu UE, Națiunile Unite și guvernul ucrainean, la 31 decembrie 2023, costul total al pagubelor în sectorul culturii și turismului a fost estimat la 3,5 miliarde de dolari. Ca răspuns, UE a mobilizat mai multe instrumente de finanțare.

Între 15 martie 2022 și 15 septembrie 2023, UE a sprijinit proiectul ''Acting to Preserve Ukrainian Heritage'', implementat de Fundația ALIPH, prin care 56 de de proiecte au susținut 164 de instituții de patrimoniu cultural: 98 de muzee, 14 biblioteci și 7 arhive au fost dotate cu echipamente și materiale pentru ambalare și măsuri de securitate; 8 spații de depozitare au fost modernizate pentru a găzdui colecții evacuate de pe teritoriul Ucrainei pentru a preveni deteriorarea lucrărilor depozitate, în special de umiditate, în perioada de iarnă; 4 laboratoare mobile (autovehicule și echipamente de conservare de urgență) au fost asigurate pentru restaurare și conservare de urgență; au fost furnizate echipamente de conservare de urgență și materiale de restaurare pentru Centrul Național de Cercetare și Restaurare al Ucrainei din Kiev și filialele acestuia din Harkov, Lviv și Odesa, precum și la Centrul de Stat pentru Conservare a Documentelor din cadrul Fondului Național de Arhivă din Kiev; 26 de situri istorice (clădiri istorice, biserici, zone istorice culturale) au primit susținere prin documentație 3D de urgență și protecție fizică în caz de urgență.

În plus, a fost acordat sprijin financiar pentru 349 de profesioniști în domeniul patrimoniului cultural ale căror salarii fuseseră tăiate sau suspendate din cauza războiului, permițându-le să-și continue munca sub condiții de urgență în Ucraina. Dintre aceștia, 72% erau femei și 28% bărbați. Datorită succesul proiectului, acesta a fost prelungit până în 2025, arată documentul publicat la adresa https://www.eeas.europa.eu/eeas/third-report-cultural-heritage-conflicts-and-crises_en. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.polish-presidency.consilium.europa.eu

Afisari: 86

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial

Documentare 03-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr