Comunicat de presă - Universitatea Ovidius din Constanța
Universitatea Ovidius din Constanța găzduiește prima ediție a conferinței 'Assises Universitaires du Francais', un forum pentru cooperarea universitară franco-română
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), în parteneriat cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Agenția Universitară a Francofoniei și Alianța Franceză din Constanța, organizează, în perioada 2 - 4 aprilie 2025, prima ediție a conferinței 'Assises Universitaires du Francais'.
Evenimentul are drept scop analiza principalelor subiecte legate de cooperarea universitară franco-română și realizarea unui bilanț asupra actualității predării limbii franceze în universitățile românești.
La deschiderea evenimentului au participat conf. Univ. Dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC, E.S. domnul Hassan Abouyoub, ambasadorul Regatului Măroc la București și președintele Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România (GADIF), Julien Chiappone-Lucchesi consilier pentru cooperare și acțiuni culturale și director al Institutului Francez din România, Elmira Chengiali, director în cadrul Direcției Generale Relații Internaționale și Afaceri Europene a Ministerului Educației și Cercetării din România, Elisabeta David, director general pentru Organizațiile Internaționale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Laure Castin, director al biroului regional Europa Centrală și de Est a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) și David Bongard, prim-consilier la
Reprezentanța Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și Orientală.
'Universitatea Ovidius din Constanța se înscrie în demersurile dinamice de internaționalizare a învățământului și cercetării, prin diverse strategii de cooperare și participare la rețele de creare și de difuzare a cunoașterii. Recent intrată în alianța europeană Artemis, creată - de altfel - la inițiativa unui partener francez, Universitatea din Clermont Ferrand, universitatea noastră înțelege să respecte valorile plurilingvismului și ale interculturalității, promovând diversitatea și multilingvismul la nivelul cursurilor, al comunicării, al cercetării. Cu prilejul 'Assises Universitaires du Francais', sperăm să deschidem noi perspective asupra predării limbii franceze și a altor discipline de studiu în limba franceză, contribuind, astfel, la consolidarea rolului francofoniei în ecosistemul academic din România', precizează conf. Univ. Dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC.
În contextul deschiderii conferinței 'Assises Universitaires du Francais', a avut loc o întâlnire de lucru în cadrul căreia conf. Univ. Dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC, și conf. Univ. Dr. Alexandru Bobe, prorector pentru digitalizare, antreprenoriat, relația cu studenții și absolvenții al UOC, au discutat cu Laure Castin, directorul biroului regional Europa Centrală și de Est a AUF, despre dezvoltarea unor inițiative și proiecte comune în vederea consolidării cooperărilor francofone în domeniul educației și cercetării.
Prima zi a conferinței 'Assises Universitaires du Francais' s-a încheiat cu ceremonia de decernare a Ordinului Palmes Academiques prof. Univ. Dr. habil. Monica Vlad, directorul Institutului Studiilor Doctorale (ISD) din cadrul UOC, pentru contribuția la evoluția studiilor de limba franceză și pentru promovarea culturii francofone.
'Primirea Ordinului Palmes Academiques este o mare onoare. Pentru mine, limba franceză este o aventură personală, dar, mai presus de toate, o aventură colectivă, o aventură în care nu am fost niciodată singură. Acest premiu este mai mult decât o distincție: este convingerea că, la estul unui continent, la marginea Mării Negre, limba franceză poate deschide lumi și construi perspective durabile', a precizat prof. Univ. Dr. habil. Monica Vlad.
Pe parcursul celor trei zile de desfășurare a conferinței 'Assises Universitaires du Francais', la Universitatea Ovidius din Constanța au loc mese rotunde și ateliere de formare dedicate unor subiecte de actualitate, precum: predarea disciplinelor non-lingvistice în limba franceză, sprijinirea excelenței academice, formarea viitorilor profesori de limba franceză și integrarea inteligenței artificiale în
procesul de predare-învățare.
La întâlniri participă peste 100 de cadre universitare, formatori, experți și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior și preuniversitar din România și din Franța.
Cabinetul Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].