FRAGMENT DE ISTORIE: Primele premii ale Academiei Americane de Film (16 mai 1929)
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/Oscar11.jpg)
În ziua de 16 mai 1929, au fost decernate primele premii ale Academiei Americane a Artelor şi Ştiinţelor Filmului, cunoscute, din 1931, sub numele de "Oscaruri". Ceremonia a avut loc la Hotelul Roosevelt din Los Angeles, California şi a fost găzduită de actorul Douglas Fairbanks, preşedintele în funcţie al Academiei, precum şi de regizorul William C. DeMille, potrivit www.oscars.org.
La eveniment au fost prezente 270 de persoane, iar biletul de acces costa 5 dolari (aproximativ 89 de dolari la nivelul anului 2023). Ceremonia a durat 15 minute. A fost singura ceremonie de decernare a Premiilor Academiei care nu a fost transmisă în direct.
Au fost premiate cele mai reuşite prestaţii cinematografice lansate între 1 august 1927 şi 31 iulie 1928. Spre deosebire de toate celelalte ceremonii ulterioare, un actor a putut fi premiat la aceeaşi categorie pentru mai multe filme în care a jucat.
Câştigătorii au fost anunţaţi cu trei luni înaintea ceremoniei, la 2 februarie 1929. De abia în 1941 s-a adoptat sistemul plicului închis, aplicat şi astăzi, pentru ca numele câştigătorilor să fie aflate doar în seara galei.
Charlie Chaplin şi studioul Warner Brothers au primit, fiecare, un premiu onorific.
Janet Gaynor a primit distincţia pentru cea mai bună actriţă, pentru prestaţia extraordinară din filmele ''Seventh Heaven'', ''Sunrise - A Song of Two Humans'' şi ''Street Angel''.
Emil Jannings a fost câştigătorul categoriei cel mai bun actor, pentru rolul generalului Dolgorucki/Marele Duce Sergius Alexander din filmul ''The Last Command'' şi pentru rolul August Schilling din ''The Way of All Flesh''.
La categoria cel mai bun film a fost desemnat câştigător ''Wings'', în regia lui William A. Wellman, iar cel mai bun regizor de comedie a fost desemnat Lewis Milestone, cu filmul ''Two Arabian Knights''.
Distincţia pentru cel mai bun regizor de dramă i-a revenit lui Frank Borzage, cu pelicula ''Seventh Heaven'', iar cea pentru cea mai bună imagine, lui Karl Struss, cu filmul ''Aurora/Sunrise''.
Sursa foto: The Academy/Facebook
Premiul pentru cel mai bun scenariu original i-a revenit lui Ben Hecht, cu filmul ''Underworld'', iar cel pentru cel mai bun scenariu adaptat lui Benjamin Glazer, cu filmul ''Seventh Heaven''.
Câţiva ani mai târziu, întrebată despre acest eveniment, actriţa Janet Gaynor a răspuns: ''Nimeni nu a simţit atunci că ceremonia ar avea vreo semnificaţie istorică. Am fost încântată să câştig premiul şi a fost emoţionant pentru că i-am întâlnit, pentru prima dată, pe actorii Mary Pickford şi Douglas Fairbanks'', notează site-ul https://birthmoviesdeath.com.
Artista a deţinut până în 1986, titlul de cea mai tânără actriţă care a primit un premiu Oscar. În ciuda faptului că nu a avut o pregătire profesională pentru cariera în cinematografie (a urmat o şcoală de steno-dactilografie) şi nu avea abilităţi vocale sau de dansatoare deosebite, Janet Gaynor a fost unul dintre marile staruri hollywoodiene, jucând în 37 de filme de renume. A primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 1978 a fost distinsă de Academia Americană de Film cu un premiu special pentru "plăcerea şi buna dispoziţie pe care le-a oferit-o cinefililor din întreaga lume".
Academia Americană a Artelor şi Ştiinţelor Filmului a fost înfiinţată la 11 mai 1927. Primul preşedinte al organizaţiei a fost Douglas Fairbanks (1927-1929), urmat de personalităţi din lumea filmului, precum William C. DeMille (1929-1931), Frank Capra (1935-1939), Jean Hersholt (1945-1949), Gregory Peck (1967-1970), Gene Allen (1983-1985), Arthur Hiller (1993-1997) şi alţii, potrivit www.oscars.org. Din 2022, preşedinta Academiei este cineasta Janet Yang. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: oscars.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 10 februarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie
Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow
Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său
FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)
Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans
9 februarie - Ziua Limbii Elene
La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin
CITATUL ZILEI
'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 9 februarie
Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie
Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați