25 de ani de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea: Ultimele două zile ale vizitei

În cea de-a doua zi a prezenţei sale în România, 8 mai 1999, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat cimitirul Bellu catolic din Bucureşti, unde s-a rugat la mormântul cardinalului Iuliu Hossu. Papa Ioan Paul al II-lea s-a oprit, pentru un moment, şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei din Bucureşti, în semn de omagiu adus victimelor din timpul evenimentelor din decembrie 1989.
Momente importante ale vizitei papei Ioan Paul al II-lea au avut loc în această zi la Palatul Patriarhiei, unde a avut loc întâlnirea suveranului pontif cu patriarhul Teoctist şi cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la care a participat preşedintele Emil Constantinescu, premierul Radu Vasile, preşedinţii Camerelor Parlamentului, personalităţi ale vieţii publice şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti.
Vizita Papei Ioan Paul al II-lea in România, in perioada 7-9 mai 1999. În imagine: Papa Ioan Paul al II-lea (stg) şi Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (dr.), la Reşedinţa Patriarhală.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES
Sala Palatului Patriarhiei, în care papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost numită Sala Conventus, de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în anul 2009, când a fost fixată în interiorul sălii o plachetă aniversară la împlinirea a 10 ani de la întâlnirea dintre papa Ioan Paul al II-lea şi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
În cadrul întâlnirii din 8 mai 1999, papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist au semnat o Declaraţie comună cu referire la războiul din Republica Federativă Iugoslavia (conflictul din Kosovo), în care au condamnat războiul şi au exprimat solidaritate faţă de populaţia afectată de bombardamentele ucigaşe.
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/Arhiva istorică AGERPRES
În aceeaşi zi, papa Ioan Paul al II-lea a participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif, celebrată în rit greco-catolic.
Duminică, 9 mai 1999, de la ora 10.00, patriarhul Teoctist, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a oficiat Sfânta Liturghie, în Piaţa Unirii.
Patriarhul Teoctist a coborât Dealul Mitropoliei în procesiune şi s-a îmbrăţişat frăţeşte cu suveranul pontif, în faţa Crucii sfinţite de pe locul în care ar fi trebuit să se înalţe actuala Catedrală Naţională. Proiectul construirii Catedralei Naţionale - Catedrala Mântuirii Neamului, readus în actualitate de patriarhul Teoctist (1986-2007), a avut mai multe propuneri privind stabilirea locului de amplasare, între acestea a fost şi Piaţa Unirii. Locul, deşi sfinţit de doi patriarhi, Miron Cristea, în 1929, şi Teoctist, în 1999, şi binecuvântat de papa Ioan Paul al II-lea, cu prilejul vizitei în România, avea să fie însă schimbat în 2005 cu Dealul Arsenalului.
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/Arhiva istorică AGERPRES
Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist au binecuvântat mulţimea, credincioşi ortodocşi şi catolici, şi în sunet de clopote, au urcat treptele altarului special înălţat pentru oficierea slujbei.
Un cor format din seminarişti şi studenţi teologi, corul Mănăstirii Pasărea şi corala Patriarhiei Române au dat răspunsuri la Sfânta Liturghie.
În cuvântul rostit cu acel prilej, în Duminica Samarinencei, a 5-a duminică după Paşti, patriarhul Teoctist s-a adresat suveranului pontif şi prin prisma înţelegerii pericopei evanghelice a femeii samarinence, care evocă întâlnirea omului cu Dumnezeu în persoana Mântuitorului Hristos.
Foto: (c) SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES
"Sanctitatea Voastră, iubiţi fraţi în Hristos Domnul, în faţa tuturor problemelor cu care se confruntă astăzi omenirea - şi care nu sunt puţine - credem că Biserica nu trebuie să uite vocaţia ei specifică, contribuţia sa substanţială şi de neînlocuit în viaţa umanităţii. Biserica este chemată, înainte de orice, să sfinţească pe om şi creaţia întreagă, să-L împărtăşească lumii pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel înviat, pentru ca lumea să dobândească viaţa cea autentică, viaţa cea veşnică împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt", a arătat întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
"Evanghelia Duminicii de astăzi, a Samarinencei, arată ce este şi cum se dobândeşte viaţa cea adevărată, nestricăcioasă şi veşnică pe care, se pare, omul zilelor noastre o uită adeseori, copleşit de grijile, suferinţele şi bucuriile vieţii celei trecătoare. O uită mai ales, pentru că nu ştie, nu este ajutat îndeajuns sau nu vrea să cunoască cine este cu adevărat Hristos. 'Dacă ai fi ştiut darul lui Dumnezeu - spune Mântuitorul femeii samarinence - şi cine este Cel ce-ţi zice dă-mi să beau, tu ai fi cerut de la El şi ţi-ar fi dat apă vie. Cel care va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se face în el izvor de apă curgătoare spre viaţa veşnică' (Ioan 4, 10; 14)", a spus patriarhul Teoctist.
Foto: (c) ARTUR MUSTATA/Arhiva istorică AGERPRES
De asemenea, înaltul ierarh a mulţumit frăţeşte, în numele Bisericii Ortodoxe Române, pentru prezenţa suveranului pontif la Dumnezeiasca Liturghie ortodoxă.
"Vă rugăm să înălţaţi împreună cu noi rugăciuni Atotputernicului Dumnezeu pentru pacea întregii lumi, pentru încetarea războiului din Iugoslavia, pentru alinarea suferinţelor şi pentru întoarcerea lumii la Dumnezeu, căruia se cuvine slava, cinstea şi închinăciunea în veci. Amin", a încheiat patriarhul Teoctist cuvântarea sa.
Cu acest prilej, papa Ioan Paul al II-lea a adresat un discurs, mulţumind pentru acest moment de fraternitate în bucurie şi de rugăciune intensă.
Vorbind despre numeroşii martori ai lui Hristos, înfloriţi pe pământul României, papa a menţionat că doreşte să-l amintească pe monahul Nicolae Steinhardt, de la Mănăstirea Rohia, "excepţională figură de credincios şi de om de cultură care a perceput în chip special bogăţia imensă a comorii comune Bisericilor creştine".
În după-amiaza ultimei zile a vizitei făcute de liderul Bisericii Catolice la Bucureşti a avut loc, în Parcul Izvor, celebrarea Sfintei Liturghii catolice, în prezenţa patriarhului Teoctist.
Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu i-a urat papei Ioan Paul al II-lea, înaintea celebrării euharistice, bun venit pe pământul românesc: "pământ de har şi de păcat, de victorii şi de căderi, pământ ca oricare altul, pentru noi pământ sfânt".
Totodată, a salutat prezenţa unor reprezentanţi ai Bisericii surori ortodoxe, precum şi ai autorităţilor statului, în frunte cu preşedintele Emil Constantinescu şi cu premierul Radu Vasile, apreciind că "fiecare dintre aceştia au contribuit, în felul lor, din poziţia în care se află, la realizarea acestei vizite".
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES
Suveranul pontif a celebrat slujba şi a rostit predica în limba română, apoi a binecuvântat credincioşii în limbile română, maghiară, germană şi poloneză.
La slujbă au participat invitaţi din Franţa, Germania, Austria, Italia, Croaţia, Cehia, Rusia şi grupuri de credincioşi din Ucraina, Bulgaria şi Basarabia.
În omilia rostită la Liturghia din Parcul Izvor, suveranul pontif s-a referit la textul psalmic "Mari sunt lucrările Domnului", spunând: "Exclamaţia psalmistului mi se naşte spontan în inimă în această vizită a mea care-mi oferă posibilitatea să văd cu proprii ochi minunile pe care le-a făcut Dumnezeu de-a lungul secolelor şi mai ales în ultimii ani. Până nu de mult, era de neimaginat că episcopul Romei ar fi putut veni în vizită la fraţii şi surorile în credinţă care trăiesc în România. Astăzi, după o lungă iarnă de suferinţă şi de prigoană, putem în sfârşit să ne dăruim unii altora îmbrăţişarea păcii şi să-l lăudăm împreună pe Domnul. Vă salut pe toţi cu multă afecţiune, mult iubiţi fraţi şi surori. Salut cu deferenţă şi cordialitate pe Preafericirea sa patriarhul Teoctist, care printr-un preţuit gest fratern a voit să asiste la această concelebrare euharistică. Prezenţa sa, cordialitatea sa, spiritul său ecumenic mă impresionează profund. Îi exprim recunoştinţa mea şi pentru toate acestea îi aduc mulţumire Domnului nostru Iisus Hristos".
Foto: (c) ARTUR MUSTATA/Arhiva istorică AGERPRES
La finalul slujbei, suveranul pontif i-a adresat patriarhului Teoctist invitaţia de a veni la Roma şi pentru a doua oară l-a invitat în papamobil, pentru a-l însoţi la Aeroportul Bucureşti-Băneasa, la finalul călătoriei sale în România.
La tribuna oficială au luat loc preşedintele României, Emil Constantinescu, patriarhul Teoctist şi papa Ioan Paul al II-lea; au fost intonate imnurile celor două state şi a fost primită defilarea gărzii de onoare.
În cuvântul său de rămas bun, papa Ioan Paul al II-lea a adresat salutul şi mulţumirea sa preşedintelui României, Emil Constantinescu, pentru primirea făcută.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES
De asemenea, a adus "un salut deosebit Preafericirii sale patriarhul Teoctist, mitropoliţilor, episcopilor şi întregului popor al venerabilei Biserici Ortodoxe din România. Îmbrăţişez fratern episcopii şi comunităţile catolice, de rit bizantin şi latin, toate prezente în inima mea. Aduc totodată un salut celorlalte confesiuni creştine şi membrilor altor religii prezente în ţară".
"Au fost zile de profunde emoţii", a spus suveranul pontif, "pe care le-am trăit cu intensitate şi care vor rămâne întipărite pentru totdeauna în inima mea. Primim ca un dar din mâna lui Dumnezeu evenimentele la care am participat împreună având încredere că vor aduce roade de har atât pentru creştini cât şi pentru întregul popor al României. Ţara voastră are ca şi înscrisă în rădăcinile ei o singulară vocaţie ecumenică. Prin poziţia geografică şi prin lunga ei istorie, prin cultură şi tradiţie, România este o casă unde Orientul şi Occidentul se regăsesc în dialog natural".
Papa Ioan Paul al II-lea s-a rugat, în încheierea discursului său, ca "Domnul să binecuvânteze România, să binecuvânteze poporul său, să binecuvânteze Europa!". (surse: http://w2.vatican.va; www.catholica.ro; http://papainromania.ro; albumul "Trei zile dintr-un mileniu 7-9 mai 1999", Ed. Fundaţiei Rompres, 1999; https://ziarullumina.ro) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
Citeşte şi:
25 de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea: Prima zi a vizitei (7 mai 1999)
25 de ani de la vizita în România a papei Ioan Paul al II-lea (fişă biografică)
Emisiune filatelică aniversară la 25 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025
Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p
Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)
La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)
În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor
CITATUL ZILEI
''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c