DOCUMENTAR: Artista Paula Seling împlineşte 45 de ani (25 decembrie)
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/159943.jpg)
Artistă, interpretă, compozitoare şi personalitate TV, Paula Seling s-a născut la 25 decembrie 1978, la Baia Mare.
A început să studieze pianul la vârsta de şase ani, la Şcoala de Arte din Baia Mare, arată site-ul paulaseling.ro. La 10 ani a început să cânte în corul şcolii şi în scurt timp a devenit solistă, iar la 15 ani s-a înscris la Şcoala Populară de Arte. A intrat în trupa Enders ca instrumentist la clape şi a început să meargă la festivaluri pentru copii şi tineret.
În 1996 a câştigat trofeul "Aurelian Andreescu" şi a apărut pe scena Cerbului de Aur, unde a cântat piesa "When the winter comes". Un an mai târziu, a avut un recital în deschiderea concertului Joan Baez la Bucureşti, a obţinut Trofeul Mamaia şi a apărut primul său album, "Only Love".
Anul 1998 i-a adus lansarea şi succesul piesei "Ploaie în luna lui Marte" compusă de Nicu Alifantis şi recitalul din deschiderea concertului Chick Corea la Bucureşti. Un an mai târziu a lansat albumul "De dragoste", ce conţinea zece piese compuse de Nicu Alifantis. "Ploaie în luna lui Marte" i-a adus premiul Hitul Anului la Festivalul de la Mamaia, în acelaşi an, potrivit biografiei postate de pagina de facebook a artistei, https://www.facebook.com/paulaseling.
A început cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A continuat să scrie muzică şi text, împreună cu Paul Seling, fratele ei. În paralel, în ianuarie 2001 a lansat albumul "Mă voi întoarce", cu cântece de iarnă, pe care se regăseşte piesa "Lângă mine" în duet cu Direcţia 5. În toamna aceluiaşi an a lansat albumul "Ştii ce înseamnă (să fii fericit)" şi materialul discografic "Prima selecţie", o culegere de piese din concerte, duete, reeditări ale unor piese de succes.
Paula Seling concertează pe scena Festivalului Internaţional ”Cerbul de Aur 2019”, în Piaţa Sfatului, Braşov, 25 august 2019.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Anul 2001 i-a adus Premiul pentru cea mai bună voce feminină la Premiile Industriei Muzicale Româneşti şi ocazia de a colabora cu regizoarea Andreea Păduraru, la videoclipul piesei "Serile verii" (de pe albumul "Ştii ce înseamnă").
În 2002 a participat la Cerbul de Aur şi a câştigat trofeul. Un an mai târziu a lansat albumul "Fără sfârşit" (care conţine 17 piese).
În iunie 2006 a oferit publicului albumul "De sărbători", un album cu colinde şi cântece sfinte, pe care l-a orchestrat în totalitate. Anul următor, în 2007, a cântat în deschiderea concertului lui Michael Bolton, la Braşov, în 7 iulie, iar în 22 octombrie a deschis concertul lui Beyonce, la Cluj. În acelaşi an a cântat cu Anitha Doth, fostă membră a trupei 2 Unlimited, pe scena festivalului Callatis. Cele două artiste au înregistrat împreună piesa "If you want it", varianta în limba engleză a piesei "Noapte caldă".
Anul 2008 a început cu un concert la Iaşi, unde a cântat cu Al Bano. Mai târziu, în acelaşi an, a scos un "Best Of", o compilaţie cu cele mai frumoase cântece din cariera sa, din perioada 1998-2008.
Cristi Enache şi Paula Seling susţin un recital pe scena ”Festivalului Cerbul de Aur 2008”, Braşov, 3 septembrie 2008.
Foto: (c) BOGDAN BĂRBULESCU / Arhiva istorică AGERPRES
În 2009 a terminat un dublu album, scris, compus, orchestrat şi produs de ea însăşi - în limba română "Culeg vise" şi în limba engleză "Believe". În acelaşi an a participat la Festivalul Mamaia, la secţiunea "Creaţie", cu piesa lui Cristian Faur "Prin ochii tăi pot visa", câştigând premiul I.
Începutul anului 2010 i-a adus Paulei câştigarea selecţiei naţionale a concursului Eurovision, împreună cu Ovi Jacobsen, cei doi reprezentând România la Oslo, unde s-au clasat pe locul trei, în finală, cu melodia "Playing with fire". Tot în 2010, albumul "Culeg vise" a primit premiul Radio România pentru cel mai bun album la Premiile Radio România.
Ovi (Ovidiu Cernăuţeanu) şi Paula Seling în timpul repetiţiei generale a celei de-a doua semifinale a ”Eurovision Song Contest 2010”, Oslo, Norvegia, 27 mai 2010.
Foto: (c) RADU TUŢĂ /Arhiva istorică AGERPRES
În anul 2011, s-a aflat printre cei trei juraţi ai emisiunii de televiziune "X Factor", sezonul 1. În acelaşi an, şi-a împrumutat vocea personajului de desene animate Holley Shiftwell din pelicula "Cars II", varianta în limba română. Tot în 2011, a fost declarată "Artista anului" în cadrul galei Premiilor Radio România, unde şlagărul său, "Playing with Fire", a câştigat categoria "Cel mai bun cântec pop".
Anul 2012 a adus înregistrarea melodiei "Chiar pot zbura", coloana sonoră pentru "Neînfricata". În 2013 a dat admiterea la Conservator şi a primit de la Ovi o nouă propunere de colaborarea pentru piesa "Miracle", cu care au câştigat, în martie 2014, Selecţia Naţională Eurovision şi au reprezentat România la Copenhaga, clasându-se pe locul 12. Din 2013 datează şi albumul "One Mile of Words".
În 2016 a scos albumul "Poveşti de iarnă", scris de artistă în totalitate. Un an mai târziu a început din nou o colaborare cu Ovi Jacobsen, în emisiunea de televiziune "Duelul pianelor". În acelaşi an a sărbătorit 20 de ani de la debutul naţional la Festivalul Mamaia 1997, când a câştigat Trofeul la interpretare, prin spectacolul aniversar susţinut alături de Orchestra Simfonică, Orchestra Operei sau a Filarmonicii din oraşele Sibiu, Iaşi, Craiova, Bucureşti, precizează sursa citată.
În 2018, Paula Seling a lansat albumul "Steaua răsare", ce cuprinde piesele "Bună seara la fereastră!", înregistrată împreună cu Corul Vovidenia, "Un singur dar" (cu Vlad Miriţă) şi "Cerul şi-a deschis soborul".
Cea mai recentă realizare discografică a artistei a fost lansată în 2019, cu titlul "Spre lumile luminii". Materialul include cântece precum "Troiţa Maramureşeană", "Inima împietrită" şi "Rugăciune".
La finalul anului 2023, Paula Seling efectuează un turneu naţional intitulat "Magic: Concert de colinde", în oraşe precum Oradea, Bacău, Iaşi, Ploieşti, Constanţa şi Galaţi, potrivit paulaseling.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow
Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său
FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)
Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans
9 februarie - Ziua Limbii Elene
La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin
CITATUL ZILEI
'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 9 februarie
Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie
Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num