Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputaților, adoptarea proiectelor Legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, adoptarea de către guvern a salariului minim european, evoluțiile juridice din dosarul Nordis, seria de evenimentele liturgice organizate la Catedrala Patriarhală cu prilejul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 3-7 februarie 2025.
POLITIC
*3 februarie: Președintele Klaus Iohannis a apreciat, în contextul reuniunii informale a Consiliului European de la Bruxelles, că în motivația Curții Constituționale scrie 'foarte clar' ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale și care a fost motivul anulării scrutinului. El a mai menționat că este rolul Parlamentului să preia propunerile Comisiei de la Veneția, să vadă unde sunt oportune anumite modificări legislative. Klaus Iohannis a mai apreciat că aceia care îi cer demisia vehiculează o temă populistă și electoralistă, menționând că 'în puține luni' va pleca de la Cotroceni, și a subliniat că acum este importantă pregătirea pentru alegeri.
În context, președintele Klaus Iohannis a apreciat că aceia care îi cer demisia vehiculează o temă populistă și electoralistă, menționând că 'în puține luni' va pleca de la Cotroceni, și a subliniat că acum este importantă pregătirea pentru alegeri. 'Cred că este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste, pentru că, nu-i așa, funcționăm după Constituție. Atunci când am fost ales, peste șase milioane de români mi-au dat votul, pentru ca să fac lucrurile ca la carte, iar cartea este Constituția. Și în Constituție scrie foarte clar și îmi spune că trebuie să stau până predau mandatul președintelui nou ales. Cred că am lămurit cu asta toată discuția. Oricum, nu cred că despre asta trebuie să vorbim. Eu, oricum, peste puține luni plec și ce am făcut este de domeniul trecutului. Mi le asum și pe cele bune, și pe cele rele. Dar acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri', a spus președintele, în cadrul unei conferințe de presă.
*3 februarie: Fostul premier Victor Ponta a fost eliberat din funcția de consilier onorific al prim-ministrului (din aug. 2023), printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu. Deputatul PSD, Victor Ponta, i-a mulțumit premierului Marcel Ciolacu pentru 'oportunitate și colaborare', subliniind că în urma discuției purtată cu șeful Executivului a înțeles că la baza deciziei acestuia de a-i retrage calitatea de consilier onorific au stat motive 'strict politice'.
*3 februarie: Prim-ministrul Marcel Ciolacu și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, aflată în vizită în România (3-4) au avut, la Palatul Victoria, o întrevedere în cadrul căreia discuțiile s-au axat pe atragerea fondurilor europene pentru finanțarea proiectelor sociale în beneficiul cetățenilor români, precum și pe protejarea drepturilor și creșterea competențelor lucrătorilor din România.
*3 februarie: Camera Deputaților a început prima sesiune ordinară a acestui an, în cadrul căreia au fost aleși membrii noului Birou permanent (vicepreședinții, secretarii și chestorii).
*3 februarie: Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat: componența nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații, iar președintele comisiei a fost ales deputatul PSD Eugen Bejinariu; componența Comisiei speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, președinte fiind ales deputatul PNL, Alexandru Muraru.
*4 februarie: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că Ministerul va transmite oficial către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităților pe bază de cărbune, va trimite și motivarea extinsă, care va fi prezentată Guvernului României, urmând să fie depusă formal și cererea la Comisia Europeană și să fie continuate negocierile. ''Energia noastră trebuie să fie sigură, ieftină și curată - în această ordine. (...) Nu avem timp de pierdut. Un lucru important: toate instituțiile statului care și-au exprimat poziția până acum susțin această propunere. Avem o aliniere la nivel național cum rar se întâmplă. (...) România trebuie să-și valorifice resursele pentru a avea stabilitate și prosperitate și pentru a-și consolida poziția economică și geostrategică. Noi suntem aici, la granița Uniunii Europene, în fața provocărilor reale ale momentului. Rusia este (tot mai) aproape. Pericolul e real. România trebuie să fie puternică și protejată'', a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mai multe grupuri energetice pe bază de lignit din Rovinari, Turceni, Ișalnița și Govora ar trebui închise definitiv în acest an, proces care ar continua în anii următori.
*5 februarie: Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul de hotărâre privind reducerea cu 240 a posturilor alocate compartimentelor din serviciile acestui for legislativ.
*5 februarie: Plenul reunit al Parlamentului a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Bugetul este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. Cele două proiecte de lege vor merge la promulgare la președintele țării, iar după semnarea decretelor ele vor fi publicate în Monitorul Oficial.
JUSTIȚIE
*3 februarie: Vladimir Ciorbă, principalul acționar al companiei Nordis, și soția acestuia, Laura Vicol, fostă șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților, au fost aduși de polițiști la sediul DIICOT pentru a fi audiați în dosarul de înșelăciuni imobiliare realizate prin compania Nordis. În aceeași zi, procurorii au efectuat zeci de percheziții în România și în Monaco, printre care și la domiciliul soților Ciorbă - Vicol, dar și la sediul companiei Nordis, într-un dosar ce vizează infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare, spălare a banilor și evaziune fiscală, în care prejudiciul se ridică la peste 195 milioane euro.
*5 februarie: Fosta deputată PSD, Laura Vicol, și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în dosarul Nordis, prin decizia luată de Curtea de Apel București. Potrivit minutei publicate pe pagina de internet a instanței, tot în arest preventiv vor ajunge Gheorghe Emanuel Poștoacă (acționar principal la Nordis), Cristian Nicolae Poștoacă (acționar și administrator la mai multe firme din grupul Nordis) și Florin Poștoacă. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Acuzațiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
SOCIAL
*4 februarie: Ministerul Educației a anunțat că au fost publicate programele pentru susținerea simulărilor probelor scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat din acest an. ''Au fost publicate programele valabile pentru susținerea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat în anul școlar 2024-2025'', a precizat MEC. Programele valabile pentru simulări pot fi consultate pe site-ul Ministerului Educației: http://subiecte.edu.ro/2025/simulare/legislatie/.
*6 februarie: Guvernul a stabilit, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
* Guvernul a aprobat în ședință procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, această decizie finalizând procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmărește asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii, conform Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului, acest demers reprezintă și atingerea jalonului numărul 392 aferent cererii de plată numărul 5 din Planul Național de Redresare și Reziliență.
*4 februarie: Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost prezent, la Parlament, la lucrările din comisiile reunite de buget-finanțe, unde a venit să susțină amendamentul USR prin care se cere transpunerea în practică a rezultatului referendumului organizat la nivelul Capitalei.
CULTURÃ
*4 februarie: Împlinirea a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie a fost marcată printr-o serie evenimentele liturgice organizate la Catedrala Patriarhală. Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. De aceea, anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
* 6 februarie: Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la Muzeul Național de Istorie a României și la Ministerul Culturii privind modul cum s-au desfășurat procedurile referitoare la organizarea în Olanda a expoziției privind tezaurul dacic, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu, nedorind să ofere detalii din raportul preliminar întocmit de experții Corpului de Control al premierului, spunând doar că există elemente că lucrurile, la vremea respectivă, s-au derulat pe 'repede înainte' pentru ca expoziția să fie inaugurată la o anumită dată. El a mai spus că materialul rezultat în urma controlului va fi înaintat DIICOT. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiță)
*** Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia
Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână
1 Mai - Ziua internațională a muncii
Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al
CITATUL ZILEI
''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai