logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputaților, adoptarea proiectelor Legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, adoptarea de către guvern a salariului minim european, evoluțiile juridice din dosarul Nordis, seria de evenimentele liturgice organizate la Catedrala Patriarhală cu prilejul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române reprezintă o parte dintre evenimentele interne ale perioadei 3-7 februarie 2025.

POLITIC
*3 februarie: Președintele Klaus Iohannis a apreciat, în contextul reuniunii informale a Consiliului European de la Bruxelles, că în motivația Curții Constituționale scrie 'foarte clar' ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale și care a fost motivul anulării scrutinului. El a mai menționat că este rolul Parlamentului să preia propunerile Comisiei de la Veneția, să vadă unde sunt oportune anumite modificări legislative. Klaus Iohannis a mai apreciat că aceia care îi cer demisia vehiculează o temă populistă și electoralistă, menționând că 'în puține luni' va pleca de la Cotroceni, și a subliniat că acum este importantă pregătirea pentru alegeri.
În context, președintele Klaus Iohannis a apreciat că aceia care îi cer demisia vehiculează o temă populistă și electoralistă, menționând că 'în puține luni' va pleca de la Cotroceni, și a subliniat că acum este importantă pregătirea pentru alegeri. 'Cred că este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste, pentru că, nu-i așa, funcționăm după Constituție. Atunci când am fost ales, peste șase milioane de români mi-au dat votul, pentru ca să fac lucrurile ca la carte, iar cartea este Constituția. Și în Constituție scrie foarte clar și îmi spune că trebuie să stau până predau mandatul președintelui nou ales. Cred că am lămurit cu asta toată discuția. Oricum, nu cred că despre asta trebuie să vorbim. Eu, oricum, peste puține luni plec și ce am făcut este de domeniul trecutului. Mi le asum și pe cele bune, și pe cele rele. Dar acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri', a spus președintele, în cadrul unei conferințe de presă.

*3 februarie: Fostul premier Victor Ponta a fost eliberat din funcția de consilier onorific al prim-ministrului (din aug. 2023), printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu. Deputatul PSD, Victor Ponta, i-a mulțumit premierului Marcel Ciolacu pentru 'oportunitate și colaborare', subliniind că în urma discuției purtată cu șeful Executivului a înțeles că la baza deciziei acestuia de a-i retrage calitatea de consilier onorific au stat motive 'strict politice'.

*3 februarie: Prim-ministrul Marcel Ciolacu și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, aflată în vizită în România (3-4) au avut, la Palatul Victoria, o întrevedere în cadrul căreia discuțiile s-au axat pe atragerea fondurilor europene pentru finanțarea proiectelor sociale în beneficiul cetățenilor români, precum și pe protejarea drepturilor și creșterea competențelor lucrătorilor din România.

*3 februarie: Camera Deputaților a început prima sesiune ordinară a acestui an, în cadrul căreia au fost aleși membrii noului Birou permanent (vicepreședinții, secretarii și chestorii).

*3 februarie: Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat: componența nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații, iar președintele comisiei a fost ales deputatul PSD Eugen Bejinariu; componența Comisiei speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, președinte fiind ales deputatul PNL, Alexandru Muraru.

*4 februarie: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că Ministerul va transmite oficial către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităților pe bază de cărbune, va trimite și motivarea extinsă, care va fi prezentată Guvernului României, urmând să fie depusă formal și cererea la Comisia Europeană și să fie continuate negocierile. ''Energia noastră trebuie să fie sigură, ieftină și curată - în această ordine. (...) Nu avem timp de pierdut. Un lucru important: toate instituțiile statului care și-au exprimat poziția până acum susțin această propunere. Avem o aliniere la nivel național cum rar se întâmplă. (...) România trebuie să-și valorifice resursele pentru a avea stabilitate și prosperitate și pentru a-și consolida poziția economică și geostrategică. Noi suntem aici, la granița Uniunii Europene, în fața provocărilor reale ale momentului. Rusia este (tot mai) aproape. Pericolul e real. România trebuie să fie puternică și protejată'', a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mai multe grupuri energetice pe bază de lignit din Rovinari, Turceni, Ișalnița și Govora ar trebui închise definitiv în acest an, proces care ar continua în anii următori.

*5 februarie: Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul de hotărâre privind reducerea cu 240 a posturilor alocate compartimentelor din serviciile acestui for legislativ.

*5 februarie: Plenul reunit al Parlamentului a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Bugetul este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. Cele două proiecte de lege vor merge la promulgare la președintele țării, iar după semnarea decretelor ele vor fi publicate în Monitorul Oficial.

JUSTIȚIE
*3 februarie: Vladimir Ciorbă, principalul acționar al companiei Nordis, și soția acestuia, Laura Vicol, fostă șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților, au fost aduși de polițiști la sediul DIICOT pentru a fi audiați în dosarul de înșelăciuni imobiliare realizate prin compania Nordis. În aceeași zi, procurorii au efectuat zeci de percheziții în România și în Monaco, printre care și la domiciliul soților Ciorbă - Vicol, dar și la sediul companiei Nordis, într-un dosar ce vizează infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare, spălare a banilor și evaziune fiscală, în care prejudiciul se ridică la peste 195 milioane euro.

*5 februarie: Fosta deputată PSD, Laura Vicol, și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în dosarul Nordis, prin decizia luată de Curtea de Apel București. Potrivit minutei publicate pe pagina de internet a instanței, tot în arest preventiv vor ajunge Gheorghe Emanuel Poștoacă (acționar principal la Nordis), Cristian Nicolae Poștoacă (acționar și administrator la mai multe firme din grupul Nordis) și Florin Poștoacă. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Acuzațiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

SOCIAL
*4 februarie: Ministerul Educației a anunțat că au fost publicate programele pentru susținerea simulărilor probelor scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat din acest an. ''Au fost publicate programele valabile pentru susținerea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat în anul școlar 2024-2025'', a precizat MEC. Programele valabile pentru simulări pot fi consultate pe site-ul Ministerului Educației: http://subiecte.edu.ro/2025/simulare/legislatie/.

*6 februarie: Guvernul a stabilit, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

* Guvernul a aprobat în ședință procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, această decizie finalizând procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmărește asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii, conform Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului, acest demers reprezintă și atingerea jalonului numărul 392 aferent cererii de plată numărul 5 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

*4 februarie: Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost prezent, la Parlament, la lucrările din comisiile reunite de buget-finanțe, unde a venit să susțină amendamentul USR prin care se cere transpunerea în practică a rezultatului referendumului organizat la nivelul Capitalei.

CULTURÃ
*4 februarie: Împlinirea a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie a fost marcată printr-o serie evenimentele liturgice organizate la Catedrala Patriarhală. Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie. De aceea, anul 2025 a fost declarat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

* 6 februarie: Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la Muzeul Național de Istorie a României și la Ministerul Culturii privind modul cum s-au desfășurat procedurile referitoare la organizarea în Olanda a expoziției privind tezaurul dacic, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu, nedorind să ofere detalii din raportul preliminar întocmit de experții Corpului de Control al premierului, spunând doar că există elemente că lucrurile, la vremea respectivă, s-au derulat pe 'repede înainte' pentru ca expoziția să fie inaugurată la o anumită dată. El a mai spus că materialul rezultat în urma controlului va fi înaintat DIICOT. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiță)

*** Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES

Afisari: 203

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'De trandafiri nu trebuie să ne fie milă... Măcar ei nu știu că se vor ofili.' - Henri Duvernois (sursa: https://www.interflora.fr/) AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 22-03-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 22 martie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Vasile, preotul din Ancira; Sf. Mc. Drosida, fiica împăratului Traian Greco-catolice Sf. pr. m. Vasile din Ancira Romano-catolice Sf. Lia, văduvă Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, preot al bisericii din Ancira

Documentare 22-03-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 martie

Este a 81-a zi a anului 2025. Au mai rămas 284 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 18 h 31 m. Luna răsare la 02 h 09 m și apune la 10 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 21-03-2025 16:43

Săptămâna europeană 17-21 martie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 17-21 martie 2025: Liderii europeni, cu excepția lui Viktor Orban, reafirmă sprijinul pentru #Ucraina; Statele membre UE aprobă o plată de aproape 3,5 miliarde de euro pentru #Ucraina; UE amână două săptămâni taxele vamale de retorsiune împotriva SUA, pentru a mai da o șansă

Documentare 21-03-2025 14:35

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 martie 2025

Participarea președintelui interimar Ilie Bolojan la Consiliul European (20-21 martie), rămânerea definitivă a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România din luna mai 2025, discuțiile privind modificarea datei de accedere a României în programul Visa Waiver, reținerea pentru 24 de ore a influencerului Bogdan Peșchir - cel care a

Documentare 21-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Antropologul Vintilă Mihăilescu

Antropologul, profesorul universitar și directorul general al Muzeului Țăranului Român din București (2005-2010), Vintilă Mihăilescu, s-a născut la 23 mai 1951. Domeniile sale de specializare au fost etnopsihologia, identitatea și etnicitatea, studiul comunităților, scrie site-ul https://www.fundatia

Documentare 21-03-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Musicalul 'Monsieur Aznavour - Povestea unei legende nemuritoare', în regia lui Mehdi Idir și Grand Corps Malade, un omagiu adus marelui Charles Aznavour, intră, începând de vineri, 21 martie, în cinematografele din țară. 'Monsieur Aznavour' nu este doar un film, ci o experiență care te poartă în ritmul unei legen

Documentare 21-03-2025 10:30

21 martie - Ziua internațională a pădurilor (ONU)

Ziua internațională a pădurilor este marcată la nivel mondial, la 21 martie, în fiecare an, începând din 2013. Celebrarea acestei zile a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin adoptarea Rezoluției A/RES/67/200, din 21 martie 2012, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conser

Documentare 21-03-2025 10:00

21 martie - Ziua internațională Nowruz (ONU)

Ziua internațională Nowruz, o sărbătoare ancestrală care marchează prima zi de primăvară și reînnoirea naturii, conform www.un.org, este sărbătorită, în fiecare an, la 21 martie. Nowruz a fost inclusă, la 30 septembrie 2009, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, ca tr

Documentare 21-03-2025 09:45

21 martie - Ziua mondială a ghețarilor (ONU)

La 21 martie 2025, are loc marcarea pentru prima dată a Zilei mondiale a ghețarilor (ONU), în contextul special al declarării anului 2025 drept Anul Internațional al Conservării Ghețarilor - o inițiativă dedicată creșterii conștientizării globale asupra importanței acestora. Evenimente la nivel înalt sunt organizate atât la Paris, la sediul UNESCO (20-21 ma

Documentare 21-03-2025 09:30

21 martie - Ziua Olteniei

În fiecare an, la 21 martie este sărbătorită Ziua Olteniei, zi ce a fost instituită prin Legea nr. 65/2017. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a aparținut unui grup de 27 de deputați și senatori, din partea mai multor formațiuni politice (PSD, PNL, Minorități, UNPR și neafiliați), care au amintit, în expunerea de motive, bogatu

Documentare 21-03-2025 09:30

21 martie - Ziua mondială a teatrului de păpuși

Ziua mondială a teatrului de păpuși este sărbătorită, în fiecare an la 21 martie, fiind un prilej de a arăta publicului creativitatea și inventivitatea artiștilor păpușari din întreaga lume și de a uni comunitatea teatrală la nivel mondial. Data a fost stabilită în cadrul reuniunii Consiliului Internațional al Uniunii Internaționale a Marione

Documentare 21-03-2025 09:15

DOCUMENTAR: Zodia Berbecului (21 martie-20 aprilie)

Zodia Berbecului reprezintă un semn astrologic care este asociat cu constelația Berbec. Soarele se află în constelația Berbec din 21 martie până în 20 aprilie. Este cea cu care începe Zodiacul European sau Zodiacul Clasic Occidental, care împarte anul calendaristic în 12 zodii. Berbecul a apărut ca simbol pentru prima dată &

Documentare 21-03-2025 09:00

21 martie - Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat, în 1966, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale, marcată în fiecare an la 21 martie. În 1979, Adunarea Generală a adoptat un program de activități pentru a doua jumătate a Deceniului de acțiune pentru combaterea rasismului și a discriminării rasiale. Cu această ocazie, Adu

Documentare 21-03-2025 08:30

21 martie - Ziua mondială a sindromului Down

În decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie - Ziua Mondială a Sindromului Down (A/RES/66/149). Ea este marcată în fiecare an, începând din 2012, pentru a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la sindromul Down, potrivit https://www.un.