DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
'Există o ierarhie în genurile abordate? Pentru Gabriel Brojboiu, nu. În cele din urmă, la capătul tuturor ocolurilor artistul calibrează întâlnirea cu șine însuși, arta fiind doar un mijlocitor al acestei aventuri și, de asemenea, un fel de joc total', se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de către MNȚR.
Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român/Facebook
Expoziția Eclecticon poate fi vizitată la sala Irina Nicolau, până la 3 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închisă.
* Sâmbătă, 8 februarie, pe scena Operei Naționale București (ONB) este prezentată premiera spectacolului de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, în regia și coregrafia lui Renato Zanella. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, informează, într-un comunicat, ONB.
Pentru prima reprezentație cu titlu de premieră, protagoniștii vor fi prim-balerinii Cristina Dijmaru și Bogdan Cănilă, cu participarea Ansamblului de Balet și a Orchestrei Operei Naționale București. Următoarele reprezentații vor avea loc pe 9 și 12 februarie, 19 martie și 17 mai.
Sursa foto: Opera Națională București//Facebook
Bilete sunt disponibile pe http://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete a ONB.
Unul dintre cei mai importanți coregrafi ai generației sale, Renato Zanella a fost director al Baletului Operei de Stat din Viena, în perioada 1995 -2005. Zanella a oferit șanse tinerilor coregrafi din cadrul companiei de balet să-și exprime talentul și a acordat o atenție deosebită pregătirii noii generații de dansatori, care au fost instruiți cu grijă în cadrul școlii de balet a Operei de Stat din Viena, pe care a condus-o între 2001 și 2005.
În perioada 2016 -2017, Renato Zanella a fost coordonatorul artistic al Baletului Operei Naționale București și a semnat pe această scenă coregrafii precum 'Romeo și Julieta', producție care se regăsește și acum în programul operei, și 'Iubire nesfârșită (Opus 73) - Le Sacre de printemps', titluri care s-au bucurat de-a lungul stagiunilor de reprezentații în regim sold out.
* O expoziție de măști africane și asiatice, cu titlul 'Expoziția 'Masquerade - Forța Transformatoare a Măștii', va putea fi văzută, în premieră națională, în Biserica Fortificată din Cincu, județul Brașov, începând cu data de 8 februarie, au anunțat organizatorii.
Sursa foto: Brukenthal National Museum/Facebook
Vernisajul este programat la ora 10.00, la Muzeul 'Fuga Lolelor Cincu', fiind găzduit în incinta Bisericii Fortificate din localitatea Cincu.
Evenimentul marchează o îmbinare între tradițiile locale, precum ritualul 'Fuga Lolelor' și arta contemporană internațională.
Expoziția aduce în prim-plan colecții private de măști africane și asiatice, aparținând unor nume precum Gilda Lazăr, Dan Pascariu, Sara Bonetti și Muzeul Textilelor/Asociația Heritage Preservation, alături de operele unor artiști renumiți: Sillyconductor (Cătălin Matei), Vanessa Singenzia și Andreea Tron din România, Dem (Marco Barbieri) din Italia și Minoosh Zomorodinia din Statele Unite', au informat organizatorii.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Institutul de Studii Africane al Universității din București și 'celebrează măștile ca simbol al transformării și regenerării'.
Expoziția este deschisă publicului până la 1 iunie 2025.
* Duminică, 9 februarie, formația Akcent sărbătorește 20 de ani de la lansarea piesei 'Dragoste de închiriat' printr-un concert programat la Sala Palatului din Capitală.
Adrian Sînă și Marius Nedelcu se reunesc pe scenă după 17 ani. 'Conceptul concertului va celebra dragostea în toate formele ei - de la iubirea pentru muzică până la iubirea pentru momentele care ne-au unit, pentru oamenii care ne-au fost alături și pentru emoțiile care ne-au schimbat', scriu aceștia într-un comunicat de presă.
Show-ul va aduce invitați speciali care au contribuit la succesul trupei. Printre aceștia se numără Lora, vocea inconfundabilă care a cucerit publicul cu piesa 'My Passion'.
Bilete sunt disponibile pe iaBilet.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: salapalatului.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită