logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

Image

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.

'Există o ierarhie în genurile abordate? Pentru Gabriel Brojboiu, nu. În cele din urmă, la capătul tuturor ocolurilor artistul calibrează întâlnirea cu șine însuși, arta fiind doar un mijlocitor al acestei aventuri și, de asemenea, un fel de joc total', se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de către MNȚR.

Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român/Facebook 


Expoziția Eclecticon poate fi vizitată la sala Irina Nicolau, până la 3 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închisă.


* Sâmbătă, 8 februarie, pe scena Operei Naționale București (ONB) este prezentată premiera spectacolului de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, în regia și coregrafia lui Renato Zanella. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, informează, într-un comunicat, ONB.

Pentru prima reprezentație cu titlu de premieră, protagoniștii vor fi prim-balerinii Cristina Dijmaru și Bogdan Cănilă, cu participarea Ansamblului de Balet și a Orchestrei Operei Naționale București. Următoarele reprezentații vor avea loc pe 9 și 12 februarie, 19 martie și 17 mai.

Sursa foto: Opera Națională București//Facebook 


Bilete sunt disponibile pe http://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete a ONB.

Unul dintre cei mai importanți coregrafi ai generației sale, Renato Zanella a fost director al Baletului Operei de Stat din Viena, în perioada 1995 -2005. Zanella a oferit șanse tinerilor coregrafi din cadrul companiei de balet să-și exprime talentul și a acordat o atenție deosebită pregătirii noii generații de dansatori, care au fost instruiți cu grijă în cadrul școlii de balet a Operei de Stat din Viena, pe care a condus-o între 2001 și 2005.

În perioada 2016 -2017, Renato Zanella a fost coordonatorul artistic al Baletului Operei Naționale București și a semnat pe această scenă coregrafii precum 'Romeo și Julieta', producție care se regăsește și acum în programul operei, și 'Iubire nesfârșită (Opus 73) - Le Sacre de printemps', titluri care s-au bucurat de-a lungul stagiunilor de reprezentații în regim sold out.


* O expoziție de măști africane și asiatice, cu titlul 'Expoziția 'Masquerade - Forța Transformatoare a Măștii', va putea fi văzută, în premieră națională, în Biserica Fortificată din Cincu, județul Brașov, începând cu data de 8 februarie, au anunțat organizatorii.

Sursa foto: Brukenthal National Museum/Facebook


Vernisajul este programat la ora 10.00, la Muzeul 'Fuga Lolelor Cincu', fiind găzduit în incinta Bisericii Fortificate din localitatea Cincu.

Evenimentul marchează o îmbinare între tradițiile locale, precum ritualul 'Fuga Lolelor' și arta contemporană internațională.

Expoziția aduce în prim-plan colecții private de măști africane și asiatice, aparținând unor nume precum Gilda Lazăr, Dan Pascariu, Sara Bonetti și Muzeul Textilelor/Asociația Heritage Preservation, alături de operele unor artiști renumiți: Sillyconductor (Cătălin Matei), Vanessa Singenzia și Andreea Tron din România, Dem (Marco Barbieri) din Italia și Minoosh Zomorodinia din Statele Unite', au informat organizatorii.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Institutul de Studii Africane al Universității din București și 'celebrează măștile ca simbol al transformării și regenerării'.

Expoziția este deschisă publicului până la 1 iunie 2025.


* Duminică, 9 februarie, formația Akcent sărbătorește 20 de ani de la lansarea piesei 'Dragoste de închiriat' printr-un concert programat la Sala Palatului din Capitală.

Adrian Sînă și Marius Nedelcu se reunesc pe scenă după 17 ani. 'Conceptul concertului va celebra dragostea în toate formele ei - de la iubirea pentru muzică până la iubirea pentru momentele care ne-au unit, pentru oamenii care ne-au fost alături și pentru emoțiile care ne-au schimbat', scriu aceștia într-un comunicat de presă.

Show-ul va aduce invitați speciali care au contribuit la succesul trupei. Printre aceștia se numără Lora, vocea inconfundabilă care a cucerit publicul cu piesa 'My Passion'.

Bilete sunt disponibile pe iaBilet.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: salapalatului.ro

Afisari: 490

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-03-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Internaționalul și portarul de fotbal Lev Iașin

Fostul mare jucător internațional și portar de fotbal Lev Iașin s-a născut la 22 octombrie 1929, la Moscova. După declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial a fost nevoit să lucreze într-o fabrică, conform https://www.footballhistory.org/ și http

Documentare 20-03-2025 10:30

DOCUMENTAR: 205 ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) (20 martie)

Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii, primul domnitor al Principatelor Române (1859-1866), s-a născut la Bârlad, la 20 martie 1820, fiind descendentul unei vechi familii de înalți dregători, cu funcții importante în administrația centrală și locală din Moldova. A studiat la pensionul condus de francezul Victor Cuenim, unde i-a întâlnit pe Mi

Documentare 20-03-2025 10:15

20 martie - Ziua internațională a francofoniei

În fiecare an, la 20 martie, se marchează Ziua internațională a francofoniei, sub tutela Organizației Internaționale a Francofoniei, precum și Ziua limbii franceze, în organizarea ONU. Ambele zile sunt dedicate milioanelor de oameni din țările francofone, dar și din acele țări unde limba franceză este mai puțin răspândită. Data de 20 martie m

Documentare 20-03-2025 10:00

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Filmului Francez

În perioada 20-30 martie 2025, se desfășoară cea de-a 29-a ediție a Festivalului Filmului Francez, în 12 orașe din țară - București, Arad, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara. Evenimentul de anul acesta, este inclus în cadrul lansării stagiunii culturale 'Prim

Documentare 20-03-2025 09:45

20 martie - Ziua mondială a povestitului

Ziua mondială a povestitului ('World Storytelling Day') celebrează, în fiecare an, în preajma echinocțiului de primăvară (20 martie) arta povestirii orale. Ziua mondială a povestitului își propune să promoveze povestitul și ascultatul de povești în cât mai multe limbi și în cât mai multe locuri, scrie site-ul 

Documentare 20-03-2025 09:30

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Sărbătoarea Fallas din Valencia

Fallas reprezintă o tradiție a comunităților din regiunea Valencia și a diasporei sale, care sărbătorește venirea primăverii. Evenimentele din cadrul sărbătorii se desfășoară anual între 14 și 19 martie. Principala caracteristică a festivităților Fallas este ''falla'' gigantică, un monument format din figurine (''ninot''),

Documentare 20-03-2025 08:45

20 martie - Ziua internațională a astrologiei

Celebrată anual în ziua echinocțiului de primăvară, între 19 și 22 martie, Ziua internațională a astrologiei (International Astrology Day) este marcată în 2025 pe 20 martie. A fost inițiată de Asociația pentru Rețele Astrologice - The Association for Astrological Networking (AFAN), în 1993, potrivit

Documentare 20-03-2025 08:45

FENOMENE ASTRONOMICE: Echinocțiul de primăvară (20 martie)

Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, ce durează aproximativ 92 de zile. În 2025, are loc la data de 20 martie, la 11 h 01 m, potrivit www.astro-urseanu.ro. Acest fenomen astronomic reprezintă momentul când Pământul este ce

Documentare 20-03-2025 08:30

20 martie - Ziua internațională fără carne

Ziua internațională fără carne ('Journée Internationale sans viande'/'Meatout Day') este marcată la 20 martie. Această zi a fost lansată în 1985 de Asociația americană pentru drepturile animalelor, FARM, care militează pentru o alimentație fără produse de origine animală și din respect pentru animale, pentru conservarea planetei și îmbunătă

Documentare 20-03-2025 08:15

20 martie - Ziua internațională a fericirii (ONU)

Ziua internațională a fericirii este marcată, anual, la data de 20 martie. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org. Pentru ediția din acest an a Zilei internaționale a fericirii, site-ul oficial al evenimentului,

Documentare 20-03-2025 08:00

20 martie - Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret

Marcată, în fiecare an, la 20 martie, Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret este o sărbătoare dedicată promovării importanței teatrului și artelor spectacolului în viața copiilor și tinerilor, potrivit https://assitej-international.org/. Înființată de ASSITEJ I

Documentare 20-03-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Adevărata noapte se află în inima florilor, a marilor flori negre care nu se deschid.' - Jean de La Fontaine (sursa: http://evene.lefigaro.fr/) 

Documentare 20-03-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 20 martie

Ortodoxe Sf. Cuv. Mucenici din Mănăstirea Sf. Sava cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. m. uciși în Mănăstirea Sf. Sava Romano-catolice Ss. Ioan Nepomuk, pr. m.; Paul, Ciril, Eugen și îns., m. Sfinții Cuvioși Mucenici uciși în

Documentare 20-03-2025 07:30

Conferința președinților de Parlamente din Consiliul Europei (20-21 martie 2025)

Președinții și vicepreședinți de Parlament din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei și din multe țări partenere, observatoare și vecine, precum și liderii mai multor adunări interparlamentare se reunesc la Strasbourg pe 20 și 21 martie 2025 pentru un important summit european, anunță https

Documentare 20-03-2025 07:00

Consiliul European din 20-21 martie; pe agendă, competitivitatea și apărarea

Liderii UE se reunesc la Bruxelles, într-o reuniune formală, în zilele de 20-21 martie 2025, pentru a discuta despre competitivitate și pentru a aborda evoluțiile recente din Ucraina și următorii pași în materie de apărare. Consiliul European din 20-21 martie se desfășoară în continuarea Consiliului European extraordinar din 6 martie pe tema apărării