DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
'Există o ierarhie în genurile abordate? Pentru Gabriel Brojboiu, nu. În cele din urmă, la capătul tuturor ocolurilor artistul calibrează întâlnirea cu șine însuși, arta fiind doar un mijlocitor al acestei aventuri și, de asemenea, un fel de joc total', se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de către MNȚR.
Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român/Facebook
Expoziția Eclecticon poate fi vizitată la sala Irina Nicolau, până la 3 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închisă.
* Sâmbătă, 8 februarie, pe scena Operei Naționale București (ONB) este prezentată premiera spectacolului de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, în regia și coregrafia lui Renato Zanella. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, informează, într-un comunicat, ONB.
Pentru prima reprezentație cu titlu de premieră, protagoniștii vor fi prim-balerinii Cristina Dijmaru și Bogdan Cănilă, cu participarea Ansamblului de Balet și a Orchestrei Operei Naționale București. Următoarele reprezentații vor avea loc pe 9 și 12 februarie, 19 martie și 17 mai.
Sursa foto: Opera Națională București//Facebook
Bilete sunt disponibile pe http://tickets.operanb.ro/ și la Casa de Bilete a ONB.
Unul dintre cei mai importanți coregrafi ai generației sale, Renato Zanella a fost director al Baletului Operei de Stat din Viena, în perioada 1995 -2005. Zanella a oferit șanse tinerilor coregrafi din cadrul companiei de balet să-și exprime talentul și a acordat o atenție deosebită pregătirii noii generații de dansatori, care au fost instruiți cu grijă în cadrul școlii de balet a Operei de Stat din Viena, pe care a condus-o între 2001 și 2005.
În perioada 2016 -2017, Renato Zanella a fost coordonatorul artistic al Baletului Operei Naționale București și a semnat pe această scenă coregrafii precum 'Romeo și Julieta', producție care se regăsește și acum în programul operei, și 'Iubire nesfârșită (Opus 73) - Le Sacre de printemps', titluri care s-au bucurat de-a lungul stagiunilor de reprezentații în regim sold out.
* O expoziție de măști africane și asiatice, cu titlul 'Expoziția 'Masquerade - Forța Transformatoare a Măștii', va putea fi văzută, în premieră națională, în Biserica Fortificată din Cincu, județul Brașov, începând cu data de 8 februarie, au anunțat organizatorii.
Sursa foto: Brukenthal National Museum/Facebook
Vernisajul este programat la ora 10.00, la Muzeul 'Fuga Lolelor Cincu', fiind găzduit în incinta Bisericii Fortificate din localitatea Cincu.
Evenimentul marchează o îmbinare între tradițiile locale, precum ritualul 'Fuga Lolelor' și arta contemporană internațională.
Expoziția aduce în prim-plan colecții private de măști africane și asiatice, aparținând unor nume precum Gilda Lazăr, Dan Pascariu, Sara Bonetti și Muzeul Textilelor/Asociația Heritage Preservation, alături de operele unor artiști renumiți: Sillyconductor (Cătălin Matei), Vanessa Singenzia și Andreea Tron din România, Dem (Marco Barbieri) din Italia și Minoosh Zomorodinia din Statele Unite', au informat organizatorii.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Institutul de Studii Africane al Universității din București și 'celebrează măștile ca simbol al transformării și regenerării'.
Expoziția este deschisă publicului până la 1 iunie 2025.
* Duminică, 9 februarie, formația Akcent sărbătorește 20 de ani de la lansarea piesei 'Dragoste de închiriat' printr-un concert programat la Sala Palatului din Capitală.
Adrian Sînă și Marius Nedelcu se reunesc pe scenă după 17 ani. 'Conceptul concertului va celebra dragostea în toate formele ei - de la iubirea pentru muzică până la iubirea pentru momentele care ne-au unit, pentru oamenii care ne-au fost alături și pentru emoțiile care ne-au schimbat', scriu aceștia într-un comunicat de presă.
Show-ul va aduce invitați speciali care au contribuit la succesul trupei. Printre aceștia se numără Lora, vocea inconfundabilă care a cucerit publicul cu piesa 'My Passion'.
Bilete sunt disponibile pe iaBilet.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: salapalatului.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem