9 februarie - Ziua Limbii Elene
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/5939006.jpg)
La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice.
Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președinte și deputat al Uniunii Elene din România, care a amintit, în expunerea de motive publicată pe site-ul https://www.cdep.ro/, că data de 9 februarie marchează comemorarea poetului Dionysios Solomos, autorul imnului național al Grecia și a fost declarată Ziua mondială a limbii elene în anul 2017 de Ministerele de Interne, de Externe și al Educației din Grecia. Instituționalizarea acestei sărbători anuale are ca scop să sublinieze rolul fundamental pe care limba elenă l-a avut de-a lungul timpului. Limba elenă cu diversele sale forme se întinde pe o perioadă de 4.000 de ani, având aproape același alfabet.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Senatul a adoptat propunerea legislativă la 29 mai 2018 și Camera Deputaților, for decizional, la 27 iunie 2018, Legea nr. 204/2018 fiind publicată în Monitorul Oficial la 25 iulie 2018. Potrivit legii, cu prilejul sărbătoririi la 9 februarie a Zilei Limbii Elene, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității elene sau filoeleni, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători, ce pot fi sprijinite logistic și/sau financiar de către autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de organizațiile neguvernamentale. De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni sau aspecte de la aceste evenimente.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
În 2025, la 8 octombrie, un eveniment dedicat Zilei Limbii Elene, în care sunt prezentate lucruri inedite despre influența pe care aceasta limbă a avut-o, o are și o va avea în Dobrogea și în toată România, are loc în sala Teatrului pentru Copii și Tineret 'Elpis' din Constanța (str. Dr. Aristide Karatzali 16), la ora 10.00, potrivit https://ctnl.ro/. Evenimentul, organizat de Comunitatea Elenă Elpis Constanța, Uniunea Elenă din România, Ambasada Republicii Elene în România precum și Consulatul Republicii Elene în Constanța, include referințe despre importanța, prestigiul și contribuția multiplă a limbii elene pe scena culturii mondiale și un concurs de evidențiere a elementelor de limbaj comun prezente în cele două limbi, susținut de elevi de la liceele din municipiul Constanța: Liceul Teoretic 'Ovidius', Colegiul Național 'Mircea cel Bătrân', Colegiul Național 'Mihai Eminescu', Colegiul Național Pedagogic 'Constantin Brătescu', Liceul Teoretic 'Traian', Liceul Teoretic 'Decebal', Colegiul Național Comercial 'Carol I', Liceul Teoretic 'Lucian Blaga', Liceul Teoretic 'George Călinescu'.
Sursa foto: ctnl.ro
Tot la 8 februarie, la ora 10.00, Muzeul Brăilei 'Carol I' (Piața Traian, nr. 3) găzduiește un eveniment realizat de Asociația Culturală Filo - Elenă 'Eleftheria' Brăila, care propune în programul său următoarele acțiuni: 'De ce spunem că limba greacă este o limbă universală?' - Importanța limbii elene în cultura europeană și universală; 'Cine a fost Dionysios Solomos?' - Viața și opera poetului. Lector: prof. Camelia Vasilica Gheorghișor; prezentare de carte - Seria 'Limba greacă pentru voi'; importanța Centrului NEOHEL în promovarea limbii elene ca limbă străină; premierea câștigătorilor concursurilor de scriere creativă și pictură; 'Parada zeilor' - Colegiul Național 'D. P. Perpessicius', prof. Rodica Bianu; dansuri grecești cu Ansamblul de dansuri 'Pandora', conform site-ului https://www.muzeulbrailei.ro/.
***
Sursa foto: capodistriasmuseum.gr
Primul poet modern și poet național al Greciei, Dionysios Solomos (1798-1857), este cunoscut pentru poemul 'Imnul Libertății', ale cărui prime două strofe au devenit imnul național al Greciei. Dionysios Solomos a fost figura centrală a școlii ionice de poezie și este considerat poetul național al Greciei, nu doar pentru că a scris imnul național, ci și pentru că a contribuit la păstrarea tradiției poetice și a evidențiat valoarea acesteia pentru literatura modernă. Alte poezii: 'The Cretan', 'The Free Besieged' (lucrare epică compusă din trei părți, separate, neterminată, inspirată de al treilea asediu al localității Missolonghi, din 1825-1826, un conflict important din Războiul grec de Independență), și altele. O caracteristică a poemelor sale este că niciunul dintre ele, cu excepția 'Imnului Libertății', nu a fost finalizat și aproape nimic nu a fost publicat în timpul vieții sale, se arată pe site-ul https://www.britishmuseum.org/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Membrii Uniunii Elene din România susţin un moment artistic în cadrul spectacolului cultural - artistic, prilejuit de celebrarea in plan internaţional a Zilei Limbii Materne, organizat de Primăria Sectorului 4.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Arbitrul italian de fotbal Pierluigi Collina
Legendarul arbitru de centru în fotbal Pierluigi Collina s-a născut la 13 februarie 1960, la Bologna, Italia, arată olympedia.org. A devenit licențiat în economie în 1984, la universitatea din orașul natal.
A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de. În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile princip
DOCUMENTAR: Regizorul Alexandru Dabija împlinește 70 de ani (13 februarie)
Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955, la Piatra-Neamț, potrivit imdb.com. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'IL Caragiale' din București, secția Regie de teatru. A debutat în 1976 la Teat
Festivalul mondial de la Cannes privind inteligența artificială (13-15 februarie)
La 13 februarie 2025, Palatul Festivalurilor de la Cannes devine, timp de trei zile, capitala mondială a inteligenței artificiale, într-un eveniment reper dedicat acestei ramuri a tehnologiei, reunind actori și factori decizionali implicați într-o succesiune de prezentări și dezbateri dedicate acestui domeniu captivant al dezvoltării societății umane.
13 februarie - Ziua mondială a radioului (ONU)
Proclamată în 2011 de statele membre ale Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (A/RES/67/124) în 2012, Ziua mondială a radioului (WRD) este marcată în fiecare an la 13 februarie. Ziua mondială a radioului 2025 are tema 'Radioul și schimbările climatice
CITATUL ZILEI
'Nu poți face aur din plumbul timpului tău, dar cel puțin îi poți da o efigie nobilă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 13 februarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. și Mc. Acvila și Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei Greco-catolice Sf. cuv. Martinian Romano-catolice Sf. Martinian, pustnic Sfântul Cuvios Martinian este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 februarie
Este a 44-a zi a anului 2025. Au mai rămas 321 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 18 m și apune la 17 h 42 m. Luna apune la 07 h 53 m și răsare 18 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul tenismen Juan Carlos Ferrero
Fostul jucător profesionist de tenis și actual antrenor Juan Carlos Ferrero s-a născut la 12 februarie 1980, în orașul Ontinyent din provincia Valencia, în estul Spaniei, arată atptour.com. Supranumit 'Țânțarul' ('Mosquito') pentru agilitatea sa și constituția fizică zveltă, Ferrero a început să joace tenis de la vâ
12 februarie - Ziua internațională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism (ONU)
Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor și principiilor Națiunilor Unite. Subminează pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Nicio țară sau regiune nu este imună la impactul acestuia, subliniază www.un.org. Extremismul violent este un fenomen divers, fără o definiție cl
Festivalul Lampioanelor din Taiwan are loc între 12 și 23 februarie 2025
Festivalul Lampioanelor din Taiwan debutează, anul acesta, pe 12 februarie și se va încheia pe 23 februarie, menționează www.taiwanobsessed.com. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a descoperi cultura taiwaneză și este emblematic pentru tradiția locală fiind caracterizat de multitudinea felinarelor col
CITATUL ZILEI
'Nu pe râul între pajiști, ci pe ape singuratice și amare, locuite de furtuni, se află măreția.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea Greco-catolice Sf. aep. Meletie al Antiohiei Romano-catolice Ss. Martiri din Abitina Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creșt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie
Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen
Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs