PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
![Image](https://agerpres.ro/data/202502/20250207220555_683764.jpg)
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comice, cât și dramatice.
A jucat în peste 60 de filme, dintre care cele mai populare au fost ''Unora le place jazzul'' (1959), ''Apartamentul'' (1960), ''Irma cea dulce'' (1963), ''Un cuplu ciudat'' (1968), ''Salvați tigrul'' (1973) și ''Morocănoșii'' (1993).
"Days of Wine and Roses"
Cele mai îndrăgite interpretări ale sale au rezultat din colaborările cu regizorul Billy Wilder și cu prietenul său, actorul Walter Matthau, conform www.imdb.com. Lemmon a lucrat prima dată cu Wilder la comedia 'Some Like it Hot' / ''Unora le place jazzul'' (1959), după care a urmat 'The Apartment' (1960). A continuat să-și cimenteze credibilitatea dramatică cu 'Days of Wine and Roses' (1962), potrivit https://www.rottentomatoes.com/.
Jack Lemmon s-a născut pe 8 februarie 1925 în Newton, o suburbie a Bostonului. A frecventat prestigioasa școală Phillips Academy (promoția 1943) și, apoi, Harvard College (promoția 1947). La Harvard, Lemmon și-a descoperit pasiunea pentru teatru. De asemenea, a fost membru al Programului de Formare a Colegiului Marinei și a servit pentru scurt timp ca sublocotenent pe un portavion în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi s-a întors la Harvard, conform www.imdb.com/.
'Some Like it Hot'
După facultate, Lemmon s-a mutat la New York, unde a petrecut mult timp cântând la pian, într-un bar, înainte de a obține roluri mici pe scenă, la radio și televiziune. Două ani mai târziu, Lemmon a obținut primul său rol important în ''Domnul Roberts'' (1955), cu Henry Fonda și James Cagney. Interpretarea sa complexă a unui personaj oarecum nedrept, dar sensibil, i-a adus Premiul Academiei pentru Cel mai bun actor în rol secundar.
A continuat să lucreze la o serie de filme cu prietenul său apropiat, actorul de comedie Ernie Kovacs, unul dintre acestea fiind ''Abracadabra'' (1958).
"Buddy Buddy "
În 1959, a oferit una dintre cele mai bune performanțe comice ale carierei sale, jucând alături de Tony Curtis în comedia romantică ''Unora le place jazzul'' (1959), prima producție dintr-o serie de colaborări cu regizorul Billy Wilder.
''Prăjitura cu răvaș'' (1966) a marcat începutul unui parteneriat de durată între Lemmon și Walter Matthau, iar cei doi s-au reunit din nou, doi ani mai târziu, pentru ''Un cuplu ciudat'' (1968), unul dintre cele mai îndrăgite filme ale lor.
" Irma la Douce"
În anii '70, Lemmon a început să abordeze roluri mai dramatice, revendicând încă un premiu al Academiei, pentru Cel mai bun actor în rol principal, în ''Salvați tigrul'' (1973). A continuat cu o serie de succese, recompensate cu premii și nominalizări: 'The China Syndrome' (1979), 'Tribute' (1980) și 'Missing' (1982).
Pe parcursul anilor '80 și '90, Lemmon a continuat să exceleze în interpretările sale -'JFK' (1991) și 'Glengarry Glen Ross' (1992) -, înainte de a atinge un succes comercial surprinzător alături de Matthau cu 'Grumpy Old Men' / ''Morocănoșii'' (1993) și 'Grumpier Old Men' / ''Și mai morocănoși'' (1995). Deși cei doi nu s-au mai bucurat de același succes în urma lansării 'Out to Sea' / ''Croazieră cu peripeții'' (1997) și 'The Odd Couple II' / Un cuplu ciudat II'' (1998), Lemmon a mai oferit performanțe intense pe micile ecrane în '12 Angry Men' (Showtime, 1997) și 'Tuesdays with Morrie' (ABC, 1999), dovedind că talentul său a devenit mai rafinat odată cu vârsta, notează https://www.rottentomatoes.com/.
A primit premii pentru întreaga carieră din partea Institutului American de Film în 1988 și din partea American Comedy Awards în 1991. A mai fost distins cu: șase premii Globul de Aur (inclusiv Premiul onorific Cecil B. DeMille); două premii ale Festivalului de Film de la Cannes - ''Sindromul China'' (1979) și ''Dispărut'' (1982); două premii Volpi Cup acordate la Festivalul de Film de la Veneția - ''Totul sau nimic'' (1992) și ''Povești întretăiate'' (1993); un Urs de Argint - ''Tribute'' (1981) - și un Urs de aur onorific în 1996; trei Premii BAFTA - ''Unora le place jazzul'' (1960), ''Apartamentul'' (1961) și ''Sindromul China'' (1990) - și două Premii Emmy, pentru un program de varietăți în 1972 și pentru rolul din ''Tuesdays with Morrie'', în 2000, conform https://warnerbros.fandom.com/ și www.imdb.com/.
A încetat din viață la 27 iunie 2001. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Jack Lemmon/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen
CITATUL ZILEI
'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie
Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători