Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025

Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la părțile interesate în elaborarea viitoarei Strategii europene de rezistență la apă etc reprezintă o parte dintre evenimentele desfășurate la nivelul instituțiilor comunitare în intervalul 3-7 februarie 2025.
Consiliul European
*3 februarie: La sesiunea informală în cadru retras, de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au convenit să facă mai mult pentru a-și consolida apărarea în fața Rusiei și a altor amenințări, prin creșterea cheltuielilor și acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, conform Reuters. Au participat secretarul general al NATO, Mark Rutte, și prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer. 'S-au făcut deja multe, dar trebuie să facem mai mult. Trebuie să o facem mai bine, mai puternic, mai rapid - și trebuie să o facem împreună', a declarat Antonio Costa, președintele Consiliului European.
Liderii UE au discutat inclusiv dezvoltarea de capabilități colective și cea mai bună modalitate de a face uz de bugetul UE și de a mobiliza finanțare privată, precum și despre modurile de a consolida parteneriatele strategice, informează https://www.consilium.europa.eu/.
'În al doilea rând, am discutat despre finanțare. Statele membre au depus eforturi considerabile la nivel național. Cheltuielile pentru apărare au crescut deja cu 30% între 2021 și 2024. În prezent, cele 23 de state membre care sunt și aliați ai NATO cheltuiesc în medie aproximativ 2% din PIB-ul lor pentru apărare. Trebuie să continuăm în aceeași direcție. Comisia a anunțat că va analiza flexibilitățile din cadrul noilor norme de guvernanță economică, pentru a face posibilă creșterea cheltuielilor naționale pentru apărare.', a precizat președintele António Costa în context.
O altă concluzie a summitului informal a fost că UE și statele sale membre se angajează să cheltuiască mai mult pentru apărare. În ultimii ani, atât cheltuielile totale pentru apărare ale statelor membre ale UE, cât și investițiile în domeniul apărării au crescut semnificativ: se estimează că, în 2024, statele membre au cheltuit aproximativ 326 de miliarde de euro pentru apărare, în timp ce investițiile în domeniul apărării au crescut la 102 miliarde euro.
Liderii UE vor reveni asupra subiectului apărării în cadrul viitoarelor reuniuni, inclusiv la reuniunea Consiliului European din iunie 2025, mai notează https://www.consilium.europa.eu/.
Comisia Europeană
*4 februarie: Comisia Europeană a lansat un apel pentru dovezi pentru a solicita contribuții de la părțile interesate în elaborarea viitoarei Strategii europene de rezistență la apă. Cererea de probe este disponibilă pe portalul 'Spune-ți părerea' în toate cele 24 de limbi ale UE. Părțile interesate pot trimite feedback timp de patru săptămâni de la publicare. Strategia răspunde unei nevoi clare de acțiune pentru a aborda provocările legate de apă din UE din partea statelor membre, instituțiilor UE și părților interesate, inclusiv autorităților locale, sectorului privat, ONG-urilor și cetățenilor.
*4 februarie: Vicepreședinta CE, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mânzatu, s-a aflat la București, pentru discuții cu oficialii români și partenerii sociali, în cadrul primei sale vizite oficiale pe care o efectuează în România (3-4).
*5 februarie: Mii de muncitori din statele UE s-au adunat la o manifestație în apropierea sediului Comisiei Europene, la Bruxelles, pentru a cere garanții asupra viitorului industriei europene și locurilor de muncă, conform AFP. 'Uzinele noastre se închid', 'situația este gravă', au avertizat manifestanții reuniți la apelul confederației sindicale IndustriALL. 'Este momentul ca Europa să se trezească. Industria europeană traversează o criză profundă', a atenționat la rândul său de la tribuna protestului Judith Kirton-Darling, secretara generală a acestei confederații. 'UE, trezește-te !', 'Salvați-ne oțelul !', se mai putea citi pe unele dintre pancartele protestatarilor, care au denunțat prețurile de 'dumping' practicate de concurenții chinezi.
În urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina, mai relatează AFP, UE și-a pierdut sursa de gaz rusesc ieftin și industria europeană suferă de pe urma unor costuri energetice mult mai mari decât cele ale concurenților săi internaționali. Dar, în viziunea Comisiei Europene, pentru a-și salva industria, UE trebuie să își reducă dependența de combustibilii fosili.
Extinderea Uniunii Europene
*4 februarie: Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, au semnat un pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, conform Radio Chișinău. Pe lângă cele 30 de milioane de euro oferite ca ajutor de urgență, UE oferă un ajutor pe termen mediu, în valoare de 250 de milioane de euro. Totodată, UE vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii transnistrene până la mijlocul lui aprilie, dar asistența va fi condiționată în primul rând de respectarea drepturilor omului în regiune. Republica Moldova a primit oficial statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în luna iunie 2022, scrie site-ul https://www.europarl.europa.eu/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &