logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Image

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans, potrivit lucrării ''Sporting Gentlemen: Men's Tennis from the Age of Honor to the Cult of the Superstar'' (Digby Baltzell, Free Press, 1995).

Dwight Davis a fost cel care a avut ideea organizării unei competiții internaționale de tenis în 1899. În acel an, Davis, student la Universitatea Harvard, a călătorit pe coasta de vest a SUA împreună cu alți trei colegi apropiați pentru a provoca la meciuri de tenis pe cei mai buni jucători din California. Entuziasmul din jurul meciurilor i-au întărit lui Davis ideea organizării unei competiții internaționale de profil.

Ideea lui Davis a apărut și din oportunitatea pe care o găsise la Universitatea Harvard, respectiv cele 30 de terenuri de iarbă, potrivit www.tennisworldusa.org. Tenisul în varianta sa modernă apăruse cu doar 20 de ani mai devreme în Statele Unite. În vara anului 1899, Dwight Davis fusese martor la succesul înregistrat de Cupa Americii la navigare cu iahtul și a vrut să contribuie într-o manieră similară de organziare la dezvoltarea sportului pe care îl îndrăgea. În același an, 1899, Dwight Davis câștigase, în calitate de student al Universității Harvard, campionatul la simplu la nivelul colegiilor americane, conform www.tennisfame.com.

Dwight Davis (stanga), 1899.

Sursa foto : Davis Cup/Facebook


Autoritatea care gestiona tenisul în Statele Unite, respectiv United States National Lawn Tennis Association a agreat ideea lui Davis privind instituirea unei competiții de profil care să fie încununată la final cu un trofeu acordat câștigătorilor și și-a dat acordul în acest sens. Davis a folosit suma de 750 de dolari pentru realizarea unui trofeu din argint dedicat acestei competiții și care a fost gata la data de 9 februarie 1900, potrivit www.tennisworldusa.org.

La momentul realizării sale, februarie 1900, trofeul purta denumirea International Lawn Tennis Challenge Trophy, iar pentru punerea sa în prima competiție dedicată, Davis a lansat o provocare pentru cea mai importantă echipă națională de tenis, la acel moment, respectiv echipa Marii Britanii, pentru a trimite cei mai buni jucători de tenis pe care-i are în SUA pentru o confruntare în cadrul competiției International Lawn Tennis Challenge. Marea Britanie a acceptat provocarea lansată de Davis și întrecerea a rămas în istorie drept Cupa Davis, cu un format standard de organizare și anume două meciuri la simplu în ziua 1 și ziua 3, iar între zilele cu meciurile la simplu se desfășoară meciurile la dublu, potrivit www.daviscup.com și www.tennis.com.


 Dwight Davis (centru)

Sursa foto : Davis Cup/Facebook


Prima ediție a fost găzduită la 8-9 august 1900, de Longwood Cricket Club, în Boston, conform www.tennismajors.com. Primul meci în cadrul competiției nou înființate a avut loc la 8 august 1900, Dwight Davis învingându-l pe Holcombe Ward cu scorul înregistrat de 4-6, 6-2, 6-4, 6-4, consemnând prima victorie înregistrată în istoria competiției, conform www.tennisworldusa.org


Sursa foto : Davis Cup/Facebook


În cel de-al doilea meci al aceleiași zile, Malcolm Whitman a încheiat cu o victorie mare pentru SUA și pentru jucătorii de colegiu, învingându-l pe viitorul triplu campion de la Wimbledon, Arthur Gore cu scorul de 6-1, 6-3 și 6-2, iar scorul la general era de 2-0 pentru echipa de tenis a SUA.

Ziua următoare a consemnat meciul la dublu între echipa formată din Dwight Davis și Holcombe Ward, care a câștigat trei titluri US Open la dublu, împotriva echipei britanice Ernest Black și Herbert Roper-Barrett, scorul final fiind 6-4, 6-4, 6-4 în favoarea americanilor, conducând la câștigarea primei Cupei Davis din istoria competiției. Ultimul meci, între Davis și Gore, a fost întrerupt la scorul 9-9, în setul al doilea, pe fondul ploii torențiale, fără să mai fie reluat ulterior. Scorul la general consemnat a rămas 3-0 pentru prima confruntare din istorie a Cupei Davis.

Anii următori, și alte națiuni precum Belgia, Franța și Australia, s-au alăturat competiției, iar Cupa Davis s-a transformat într-una dintre cele mai interesante competiții din tenis la nivel mondial, potrivit www.tennisworldusa.org.

După decesul lui Dwight Davis, la 28 noiembrie 1945, competiția International Lawn Tennis Challenge a fost redenumită Cupa Davis în memoria inițiatorului său, conform www.tennismajors.com. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: International Tennis Hall of Fame/Facebook

Afisari: 225

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Arbitrul italian de fotbal Pierluigi Collina

Legendarul arbitru de centru în fotbal Pierluigi Collina s-a născut la 13 februarie 1960, la Bologna, Italia, arată olympedia.org. A devenit licențiat în economie în 1984, la universitatea din orașul natal.

Documentare 13-02-2025 10:30

A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de. În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile princip

Documentare 13-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: Regizorul Alexandru Dabija împlinește 70 de ani (13 februarie)

Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955, la Piatra-Neamț, potrivit imdb.com. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'IL Caragiale' din București, secția Regie de teatru. A debutat în 1976 la Teat

Documentare 13-02-2025 09:00

Festivalul mondial de la Cannes privind inteligența artificială (13-15 februarie)

La 13 februarie 2025, Palatul Festivalurilor de la Cannes devine, timp de trei zile, capitala mondială a inteligenței artificiale, într-un eveniment reper dedicat acestei ramuri a tehnologiei, reunind actori și factori decizionali implicați într-o succesiune de prezentări și dezbateri dedicate acestui domeniu captivant al dezvoltării societății umane.

Documentare 13-02-2025 08:00

13 februarie - Ziua mondială a radioului (ONU)

Proclamată în 2011 de statele membre ale Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (A/RES/67/124) în 2012, Ziua mondială a radioului (WRD) este marcată în fiecare an la 13 februarie. Ziua mondială a radioului 2025 are tema 'Radioul și schimbările climatice

Documentare 13-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu poți face aur din plumbul timpului tău, dar cel puțin îi poți da o efigie nobilă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 13-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 13 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. și Mc. Acvila și Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei Greco-catolice Sf. cuv. Martinian Romano-catolice Sf. Martinian, pustnic Sfântul Cuvios Martinian este pomenit în calendarul c

Documentare 13-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 februarie

Este a 44-a zi a anului 2025. Au mai rămas 321 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 18 m și apune la 17 h 42 m. Luna apune la 07 h 53 m și răsare 18 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 12-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul tenismen Juan Carlos Ferrero

Fostul jucător profesionist de tenis și actual antrenor Juan Carlos Ferrero s-a născut la 12 februarie 1980, în orașul Ontinyent din provincia Valencia, în estul Spaniei, arată atptour.com. Supranumit 'Țânțarul' ('Mosquito') pentru agilitatea sa și constituția fizică zveltă, Ferrero a început să joace tenis de la vâ

Documentare 12-02-2025 10:00

12 februarie - Ziua internațională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism (ONU)

Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor și principiilor Națiunilor Unite. Subminează pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Nicio țară sau regiune nu este imună la impactul acestuia, subliniază www.un.org. Extremismul violent este un fenomen divers, fără o definiție cl

Documentare 12-02-2025 09:00

Festivalul Lampioanelor din Taiwan are loc între 12 și 23 februarie 2025

Festivalul Lampioanelor din Taiwan debutează, anul acesta, pe 12 februarie și se va încheia pe 23 februarie, menționează www.taiwanobsessed.com. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a descoperi cultura taiwaneză și este emblematic pentru tradiția locală fiind caracterizat de multitudinea felinarelor col

Documentare 12-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu pe râul între pajiști, ci pe ape singuratice și amare, locuite de furtuni, se află măreția.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 12-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea Greco-catolice Sf. aep. Meletie al Antiohiei Romano-catolice Ss. Martiri din Abitina Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creșt

Documentare 12-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie

Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 11-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen

Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs