logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''Ora Guvernului'': procedură şi cronologie (2020-2023)

Imagine din galeria Agerpres

La 7 noiembrie 2023, începând cu ora 11.00, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este aşteptat în plenul Senatului la "Ora Guvernului", pentru a clarifica unele aspecte referitoare la Strategia de vaccinare a populaţiei, la invitaţia AUR, informează site-ul www.senat.ro.


Mecanismul de control parlamentar "Ora Guvernului"

Dezbaterea "Ora Guvernului" este o procedură care face parte din mecanismul de control parlamentar exercitat de legislativ la adresa guvernului şi se desfăşoară atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, în baza Regulamentelor separate ale celor două camere.

Sesiunile din cadrul "Orei Guvernului" sunt dezbateri pe teme politice de interes major la care participă doi miniştri. Acestea au loc în timpul sesiunilor ordinare, în fiecare zi de luni (la Cameră), de obicei, în intervalul orar 16.00-18.00, cu excepţia zilei dedicate "Orei prim-ministrului". Dezbaterile politice se organizează atât la iniţiativa opoziţiei, cât şi a puterii, alternativ, se arată în Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Tema dezbaterii este prezentată de reprezentantul grupului parlamentar care a solicitat dezbaterea, având la dispoziţie 5 minute. La rândul său, ministrul invitat la dezbateri are la dispoziţie 5 minute pentru a răspunde. Reprezentantul grupului care a solicitat prezenţa miniştrilor poate cere lămuriri suplimentare, având la dispoziţie 3 minute. Şi celelalte grupuri parlamentare au la dispoziţie câte 3 minute pentru a-şi prezenta punctul de vedere, excepţie făcând cel mai mare grup parlamentar din opoziţie, care are la dispoziţie 5 minute.

La Senat, "Ora Guvernului" se desfăşoară după o procedură asemănătoare cu cea prevăzută de la Camera Deputaţilor.

Alături de mecanismul "Ora Guvernului", există şi procedura "Ora prim-ministrului", la care este invitat primul-ministru, o dată pe lună. Dacă în privinţa "Orei Guvernului" nu se prevede obligativitatea miniştrilor de a fi prezenţi, prim-ministrul are obligaţia de a participa la sesiunea "Ora prim-ministrului" (art. 183, Regulamentul Senatului şi art. 209 din Regulamentul Camerei Deputaţilor; surse: www.cdep.ro şi www.senat.ro).

Alături de întrebările parlamentare şi interpelări, mecanismele "Ora Guvernului" şi "Ora premierului" sunt instrumente prin care parlamentul îşi exercită funcţia sa de control la adresa guvernului.


Miniştri prezenţi la "Ora Guvernului" în legislatura 2020-2024 (cronologie)

15 februarie 2021: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost invitat, de grupul parlamentar al PSD, la "Ora Guvernului", pe tema "situaţiei spitalelor din România în ceea ce priveşte măsurile preventive, gestionarea şi managementul riscurilor în saloanele în care sunt amplasate şi/sau se utilizează instalaţii de furnizare oxigen pentru pacienţi", se arată în solicitarea depusă de deputaţii PSD. Întrucât la 15 februarie în Camera Deputaţilor s-a dezbătut o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, PSD a renunţat la dezbaterea din cadrul "Orei Guvernului".

17 mai 2021: Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a participat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea cu tema "Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificare a diferenţelor dintre sistemele de raportare", iniţiată de PSD.

22 iunie 2021: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost prezent la "Ora Guvernului", în Camera Deputaţilor, la solicitarea grupului parlamentar al AUR, pe tema "viitorului mineritului de cărbune şi uraniu în România".

27 septembrie 2021: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică cu tema "Situaţia creşterii explozive a facturilor la energie", solicitată de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

4 octombrie 2021: Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost invitat de grupul parlamentar al PSD, în plenul Camerei Deputaţilor, la 4 octombrie 2021, la "Ora Guvernului", pe tema respectării măsurilor împotriva pandemiei de COVID-19. Bode a anunţat că nu putea fi prezent, deoarece la aceeaşi oră era programată şedinţa de Guvern, solicitând conducerii Camerei reprogramarea dezbaterii.

28 februarie 2022: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost invitat să participe la 28 februarie 2022, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului", pentru a da explicaţii în legătură cu facturile la energie electrică şi gaze naturale. Solicitarea a venit din partea grupului parlamentar al USR. Ministrul Virgil Popescu a informat că nu poate participa la "Ora Guvernului", fiind plecat din ţară.

19 aprilie 2022: Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la solicitarea grupului parlamentar AUR, "să dea socoteală în faţa Parlamentului în privinţa funcţiei pe care o deţine secretarul de stat Raed Arafat în cadrul DSU, în condiţiile unor suspiciuni rezonabile exprimate recent în spaţiul public în privinţa unei potenţiale uzurpări de calităţi oficiale".

27 aprilie 2022: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a fost prezent la "Ora Guvernului" în plenul Senatului, la invitaţia grupului parlamentar al USR, tema dezbaterii fiind "Perspectiva deteriorării puterii de cumpărare a românilor, a finanţelor publice şi a echilibrelor macroeconomice ale României".

30 mai 2022: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a participat la "Ora Guvernului" din plenul Camerei Deputaţilor, la invitaţia grupului parlamentar al USR.

17/24 octombrie 2022: Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a fost invitat să participe la 17 şi 24 octombrie în plenul Camerei Deputaţilor, la procedura parlamentară ''Ora Guvernului'', la dezbaterea intitulată "Prin gafe repetate şi amplificarea propagandei ruseşti, ministrul Apărării creează prejudicii României în relaţia cu partenerii UE şi NATO", pentru a da explicaţii cu privire la o serie de declaraţii referitoare la negocierea cu Rusia în contextul agresiunii din Ucraina. Vasile Dîncu nu a fost prezent la dezbatere pe 17 octombrie, anunţând că este în vizită în Georgia. La 24 octombrie, nu a mai apucat să participe la dezbaterea parlamentară, anunţându-şi demisia din funcţia de ministru al Apărării.

21 noiembrie 2022: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost invitat la "Ora Guvernului", de parlamentarii USR, pentru a da explicaţii despre stadiul îndeplinirii jalonului 215 din PNRR, respectiv pachetul legislativ referitor la pensiile speciale, a anunţat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, deputatul Ionuţ Moşteanu.

5 decembrie 2022: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost prezent la dezbaterea "Ora Guvernului" din Camera Deputaţilor, pentru discuţii pe tema lemnelor de foc pentru populaţie. Invitaţia a aparţinut AUR.

15 februarie 2023: Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat, la Senat, la "Ora Guvernului", la invitaţia USR, să explice declaraţiile sale privind achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT, Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens.

8 martie 2023: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a fost prezent, în plenul Senatului, la "Ora Guvernului", ca urmare a invitaţiei adresate de grupul senatorial al USR pe tema "modalităţilor de finanţare a deficitului bugetar pentru anul 2023".

20 martie 2023: Ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost prezent la dezbaterea "Ora Guvernului" de la Camera Deputaţilor, la invitaţia grupului parlamentar al USR. Tema dezbaterilor politice a fost reprezentată de necesitatea clarificării cazurilor de potenţiale conflicte de interese la nivelul ministerului.

27 martie 2023: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului" pe temele Schengen şi Bîstroe, la invitaţia grupului parlamentar al AUR.

5 aprilie 2023: Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a participat, în plenul Senatului, la procedura "Ora Guvernului" pe tema proiectelor de lege a educaţiei, recent adoptate în guvern, la solicitarea grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România, conform https://senat.ro/.

11 aprilie 2023: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a fost prezent în Camera Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului", la solicitarea grupului parlamentar al USR, pe tema "Dezastrul încasărilor la buget din primele 3 luni ale anului. Situaţia îngrijorătoare a deficitului bugetar".

10 mai 2023: Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a participat la "Ora Guvernului" de la Senat, la solicitarea Grupului parlamentar al USR, pe tema renegocierii PNRR.

3 octombrie 2023: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului", cu tema "Cum pregăteşte Ministerul de Interne lupta împotriva drogurilor? Strategiile şi măsurile Ministerului de Interne pentru combaterea traficului de droguri", la solicitarea făcută de Grupul parlamentar al USR.

11 octombrie 2023: Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a participat în plenul Senatului, la dezbaterea "Ora Guvernului'', la solicitarea USR, pentru a da explicaţii privind prăbuşirea dronelor ruseşti pe teritoriul României şi pregătirea ţării noastre în contextul războiului de la graniţă. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Liviu Tatu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 19-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Unul din semnele esențiale ale întâlnirii cu destinul este realizarea unei perfecte omogenități între datele pe care le ai, locul în care te afli, și timpul în care trăiești. A avea nostalgia unei alte structuri, a unui alt spațiu, și a unui alt moment e a dormita anemic la periferia destinului, a rezolva false probleme.' - Andrei Pleșu

Flux Documentare 19-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia Duminica a 29-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 29 dR. Sf. cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie de la Cercira Romano-catolice Duminica a 2-a d

Flux Documentare 19-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 ianuarie

Este a 19-a zi a anului 2025. Au mai rămas 346 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 46 m și apune la 17 h 07 m. Luna apune la 10 h 23 m și răsare la 23 h 05 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 18-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul și regizorul Kevin Costner

Kevin Costner s-a născut la 18 ianuarie 1955 în Lynnwood, California. A urmat studii liceale la Buena High School și la Villa Park High School. A luat lecții de pian, a scris poezii și a interpretat în corul bisericii baptiste, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1978, a absolvit

Flux Documentare 18-01-2025 09:00

DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea Christinei Valmy, 'regina cosmeticelor'

Christine Valmy (Cristina Xantopol), figură influentă în estetica modernă, consultant și antreprenor, a fost supranumită 'regina cosmeticelor'. S-a născut la 25 octombrie 1926, la București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1946, a urmat un curs în dermatologie și de îngrijire a pielii, care a

Flux Documentare 18-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Problema morală poate fi - și este, adeseori - eludată printr-o diafană teorie a virtuții. (...) O latentă erezie maniheistă comprimă neîncetat drama imediată a vieții, sistematizând-o după un binom didactic: absolutismul virtuții pe de o parte, abisul viciului pe de alta. Totul devine, astfel, neadevărat de simplu: buna viețuire constă - din unghi etic - &i

Flux Documentare 18-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei Greco-catolice Sf. Atanasie și Ciril ai Alexandriei Romano-catolice Sf. Prisca, m. Sfinții Atanasie și Chiril, arhiepiscopi ai Alexandriei, sunt sărbătoriți în calendarul cre

Flux Documentare 18-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 ianuarie

Este a 18-a zi a anului 2025. Au mai rămas 347 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 47 m și apune la 17 h 06 m. Luna apune la 10 h 07 m și răsare la 22 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Flux Documentare 17-01-2025 18:00

Săptămâna europeană 13-17 ianuarie 2025

Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al Uniunii Europene pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Uniunea Europeană a anunțat acordarea unui ajutor umanitar de 120 de milioane de euro pentru Fâșia Gaza, precum și un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru

Flux Documentare 17-01-2025 15:59

Actrița britanică Joan Ann Plowright a încetat din viață la 95 de ani (fișă biografică)

Actrița britanică Joan Ann Plowright, nominalizată la Oscar și câștigătoare a două premii Globurile de Aur, a încetat din viață, la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia sa la 17 ianuarie 2025, conform DPA/P

Flux Documentare 17-01-2025 12:23

Retrospectiva evenimentelor interne 13-17 ianuarie 2025

Adoptarea de către Guvern a Ordonanței privind data alegerilor prezidențiale la 4 mai 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025, alegerea președintelui AUR, George Simion, în poziția de vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), raportul Eurostat care arată că în trimestrul trei din 2024, România a fos

Flux Documentare 17-01-2025 11:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*De miercuri, 15 ianuarie, până duminică, 19 ianuarie 2025, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează o serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Flux Documentare 17-01-2025 10:00

A 89-a ediție a expoziției 'Săptămâna Verde 2025' de la Berlin

În intervalul 17-26 ianuarie 2025, are loc, la Berlin, expoziția internațională 'Săptămâna verde 2025' ('Grüne Woche'), dedicată producătorilor agricoli și industriei alimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din țara noastră participă la eveniment cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul a

Flux Documentare 17-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

"Etica nu e altceva decât tocmai efortul spiritului de a învăţa limba străină a lumii, efortul seninătăţii de a înţelege lacrimile." - Andrei Pleşu, ("Minima moralia", Editura Cartea românească, 1988, pp. 59) 

Flux Documentare 17-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel Nou din Veria Greco-catolice Sf. cuv. Antonie cel Mare Romano-catolice Sf. Anton, abate Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie.