logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Reuniunea Consiliului JAI din 19-20 octombrie 2023, de la Luxemburg

Image

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte în zilele de 19 şi 20 octombrie 2023, la Luxemburg, luând în discuţie subiecte precum azilul şi migraţia, spaţiul Schengen, protecţia civilă, combaterea abuzului sexual asupra copiilor, norme de drept în materie de insolvenţă, războiul din Ucraina etc., conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

Cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen, ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, i-a transmis comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, la 17 octombrie 2023, în cadrul unei videoconferinţe, că statele membre vor fi informate cu privire la demersurile României în vederea întăririi spaţiului Schengen cu ocazia reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 19 octombrie.

În ceea ce priveşte spaţiul Schengen la nivelul Uniunii, miniştrii de interne ai UE vor aborda situaţia generală a spaţiului Schengen şi din perspectiva Barometrului Schengen, convenind asupra unor acţiuni, ca parte a unui răspuns cuprinzător pentru o mai bună combatere a criminalităţii transfrontaliere, în special a introducerii ilegale de migranţi. Pentru aceste discuţii, Consiliul Schengen se reuneşte în aşa-numitul format de comitet mixt, care include statele membre ale UE şi cele patru ţări din afara UE care fac parte din Acordul Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia).

Barometrul Schengen sau Raportul privind starea spaţiului Schengen este un raport anual întocmit de Comisie, pentru a informa celelalte instituţii europene cu privire la stadiul de aplicare a "guvernanţei spaţiului Schengen" şi pentru a monitoriza progresele înregistrate la sfârşitul ciclului anual de guvernanţă, evidenţiind domeniile prioritare care necesită o atenţie suplimentară. "Anul 2022 s-a caracterizat prin reluarea călătoriilor internaţionale pe scară largă în urma pandemiei de COVID-19. În 2022, 585 de milioane din cei 900 de milioane de turişti care au călătorit în străinătate au venit în Europa, reprezentând 65 % din totalul mondial, ceea ce face ca spaţiul Schengen să fie cel mai atractiv şi cea mai vizitată zonă din lume 7.", se arată în Raportul privind starea spaţiului Schengen pentru 2023, conform https://eur-lex.europa.eu/.

Tot cu privire la Schengen, Comisia şi eu-LISA - o agenţie a UE care se ocupă de sistemele informatice în domeniul migraţiei, securităţii şi justiţiei - vor informa miniştrii cu privire la calendarul revizuit pentru asigurarea interoperabilităţii sistemelor de informaţii ale UE care sunt utilizate de statele membre pentru combaterea criminalităţii, controlul frontierelor şi gestionarea fluxurilor de migraţie. Aceste sisteme includ Sistemul de informaţii privind vizele şi Sistemul de informaţii Schengen. Se aşteaptă adoptarea de către Consiliu a noului calendar, după cum informează https://www.consilium.europa.eu/.

O altă temă de discuţie abordată la Consiliul JAI din 19-20 octombrie se referă la azil şi migraţie. În acest sens, preşedinţia spaniolă a Uniunii va informa miniştrii de resort cu privire la progresele înregistrate în cadrul negocierilor sale cu Parlamentul European, în vederea ajungerii la un acord cu privire la Pactul privind migraţia şi azilul. În urma crizei migraţiei din 2015, Comisia a prezentat propuneri pentru o serie de proiecte legislative ale UE de reformare a sistemului european comun de azil. Odată adoptate, aceste diferite acte legislative ale UE, aflate în prezent în curs de negociere între Consiliu şi Parlamentul European, vor avea ca rezultat un cadru comun care va aborda toate aspectele privind gestionarea situaţiilor legate de azil şi migraţie. Acesta va oferi sprijin statelor membre cele mai afectate, va oferi un cadru mai bun pentru înregistrarea şi procesarea cererilor de azil, va stabili standarde minime pentru tratarea cazurilor tuturor solicitanţilor de azil şi va reduce deplasările secundare. Tot pe această temă, miniştrii vor discuta şi despre dimensiunea externă a migraţiei, cu focus pe politicile UE destinate abordării provocărilor legate de migraţie pe care Uniunea le are în comun cu alte continente şi ţări.

De asemenea, în cadrul reuniunii, preşedinţia spaniolă va informa miniştrii cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte un proiect legislativ care va permite Comisiei, în contextul mecanismului de protecţie civilă al UE, să ofere în continuare sprijin financiar pentru echipamente de combatere a incendiilor forestiere.

Cu privire la combaterea abuzului sexual asupra copiilor, preşedinţia rotativă a Uniunii urmăreşte să ajungă la o abordare generală parţială (poziţia Consiliului) cu privire la un regulament planificat care să impună întreprinderilor din domeniul internetului obligaţia de a alerta autorităţile cu privire la acest aspect detectat pe platformele lor. Un nou centru al UE ar urma să fie înfiinţat pentru a sprijini autorităţile care acţionează în urma rapoartelor privind abuzurile sexuale asupra copiilor şi pentru a colecta şi a face schimb de expertiză şi de bune practici în materie de prevenire şi de sprijinire a victimelor, mai scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Totodată, miniştrii de justiţie din cadrul JAI vor lua în discuţie o propunere a Comisiei din decembrie 2022, de armonizare a anumitor aspecte ale normelor de drept în materie de insolvenţă. Această propunere se află în prezent în dezbatere în Consiliu.

Un alt subiect abordat este războiul din Ucraina, miniştrii justiţiei din UE urmând să fie informaţi cu privire la stadiul actual al combaterii impunităţii în ceea ce priveşte crimele comise în legătură cu războiul din această zonă.

Nu în ultimul rând, se aşteaptă ca miniştrii de resort să fie invitaţi să aprobe concluziile privind capacitarea digitală şi drepturile fundamentale.

***
Anterioara reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne a avut loc la 28 septembrie 2023, doar pe componenta sa de Afaceri Interne. Consiliul a adoptat în context o decizie privind condiţiile de participare a Norvegiei, Islandei şi Elveţiei la Fondul de management integrat al frontierelor (Fondul IBMF-BMVI) pentru perioada 2021-2027, consolidând astfel spaţiul Schengen în ansamblu. De asemenea, pentru a le oferi certitudine celor peste 4 milioane de persoane strămutate din Ucraina, care trăiesc în prezent în UE, Consiliul a convenit să prelungească protecţia temporară pentru persoanele care fug din calea agresiunii Rusiei, de la 4 martie 2024 până la 4 martie 2025, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

Nu în ultimul rând, Preşedinţia spaniolă a Uniunii le-a furnizat miniştrilor de interne informaţii actualizate cu privire la diferitele dosare legislative ale Pactului privind migraţia şi azilul.

***
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este una dintre cele 10 formaţiuni ale Consiliului UE şi se reuneşte atât în cadrul reuniunilor formale, cât şi în cadrul şedinţelor informale, iniţiate de obicei de către ţările care deţin preşedinţia rotativă a UE.

La Consiliul JAI participă, în principal, miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne din statele membre ale UE, iar în domeniile legate de Schengen, discuţiile au loc în formatul comitetului mixt, alcătuit din: statele membre ale UE plus cele patru ţări care nu fac parte din UE, dar au adoptat acordul Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia), scrie https://www.consilium.europa.eu/.

În cadrul reuniunilor, miniştrii justiţiei se ocupă de cooperarea judiciară în materie civilă şi penală şi de drepturile fundamentale, în timp ce miniştrii afacerilor interne sunt responsabili cu migraţia, gestionarea frontierelor şi cooperarea poliţienească.

Consiliul UE exercită, împreună cu Parlamentul European, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, accesat pe https://eur-lex.europa.eu.

Deşi se reuneşte în diferite formaţiuni în funcţie de subiectul discutat, Consiliul UE este o entitate juridică unică, lucrările sale fiind pregătite de un comitet al reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre (Coreper) şi de comitete şi grupuri de lucru specializate.

Pe ordinea de zi a reuniunilor pot fi înscrise subiecte cu caracter non-legislativ sau subiecte cu caracter legislativ. Cea mai mare parte a subiectelor de pe ordinea de zi a reuniunilor diverselor formaţiuni ale Consiliului este reprezentată de documente fără efecte juridice, cum ar fi concluziile, rezoluţiile şi declaraţiile. Aceste tipuri de documente exprimă doar poziţii politice. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-05-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)

Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948). 'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinț

Documentare 24-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818). 

Documentare 24-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 24 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Greco-catolice Sf. cuv. Simeon din Muntele Minunat Romano-catolice Ss. Fc. Maria, Ajutorul Creștinilor; Donațian și Rogațian, m. Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat este prăznuit de Biser

Documentare 24-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 mai

Este a 144-a zi a anului 2025. Au mai rămas 221 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 03 h 39 m și apune la 17 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 23-05-2025 13:49

Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025

Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre

Documentare 23-05-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p

Documentare 23-05-2025 09:30

Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)

La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit

Documentare 23-05-2025 09:00

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)

În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor

Documentare 23-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 23-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n