Activista iraniană Narges Mohammadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace (biografie)

Activista iraniană încarcerată Narges Mohammadi a fost recompensată la 6 octombrie 2023 cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2023, pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran, a anunţat Comitetul Nobel din Norvegia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
Activista şi jurnalista Narges Mohammadi, în vârstă de 51 de ani, a fost recompensată pentru "lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran şi lupta ei pentru a promova drepturile omului şi libertatea pentru toţi", a declarat preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, la Oslo.
***
Narges Mohammadi s-a născut la 21 aprilie 1972, în Zanjan, Iran, potrivit www.nobelprize.org.
A absolvit studii de fizică la Universitatea Internaţională Imam Khomeini. În timpul studenţiei, a pus bazele unei organizaţii universitare numită Roshangaran şi a scris articole pentru ziare independente despre respectul pentru drepturile femeilor şi ale studenţilor. A fost arestată de două ori în cadrul întâlnirilor universitare, potrivit biografiei publicate pe site-ul Fundaţiei Alexander Langer - www.alexanderlanger.org.
A scris pentru diverse reviste reformiste, printre acestea numărându-se publicaţia ''Payam-e Hajar'', care mai târziu a fost interzisă, deoarece susţinea lupta pentru egalitatea femeilor şi drepturile tuturor cetăţenilor, indiferent de sex, opinii politice şi religie. Este autoarea unor eseuri politice, printre care şi cel intitulat ''Reformele, strategia şi tehnicile'', în limba persană.
În 2001, Narges Mohammadi s-a căsătorit cu Taghi Rahmani, pe care l-a cunoscut când acesta preda cursuri de Societate Civilă. Au împreună doi gemeni. Imediat după căsătoria lor, Rahmani a fost arestat. Şi-a petrecut o treime din viaţă în închisoare din cauza criticii sale împotriva regimului teocratic. Arestările repetate ale soţului au determinat-o pe Narges Mohammadi să acorde o atenţie deosebită situaţiei condamnaţilor, în special a celor acuzaţi de infracţiuni de opinie, care sunt reţinuţi cu încălcarea "celor mai elementare principii ale dreptului, cu pedepse ilegale de închisoare, fără enunţarea acuzaţiei, fără probe, fără sentinţă, interzicând apărătorului să aibă acces la dosarele clienţilor", potrivit declaraţiilor activistei. A pledat pentru abolirea pedepsei cu moartea în Iran. Din cauza acestor critici, a fost închisă în 1998 şi condamnată la un an de închisoare. Cu toate acestea, această experienţă i-a dat o nouă putere de a ajuta disidenţii şi familiile acestora, aminteşte sursa citată anterior.
A lucrat îndeaproape cu Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2003, şi a devenit vicepreşedinte şi purtătoare de cuvânt a Defenders of Human Rights Center (DHRC), organizaţie iraniană pentru drepturile omului. După închiderea ilegală a centrului, din 21 decembrie 2008, presa internaţională a transmis denunţurile şi declaraţiile de protest ale activistei.
La 7 septembrie 2008, Narges Mohammadi a fost aleasă preşedintă a comitetului executiv al Consiliului Naţional al Păcii din Iran, o coaliţie împotriva războiului şi pentru promovarea drepturilor omului.
În 2010, a fost reţinută timp de o lună în legătură cu munca depusă în cadrul DHRC.
În 2011, a fost distinsă cu premiul Per Anger oferit de Guvernul Suediei.
La 18 mai 2016, Curtea Revoluţionară a condamnat-o la 16 ani de închisoare pentru acuzaţiile care decurgeau din activitatea ei în domeniul drepturilor omului, conform www.frontlinedefenders.org. A fost eliberată la 8 octombrie 2020, după ce a ispăşit 4 ani din pedeapsa ei, în urma ratificării unei legi care reduce pedepsele cu închisoarea pentru deţinuţii politici. Narges Mohammadi şi-a menţinut activităţile legate de drepturile omului în timp ce era în închisoare şi, la eliberare, şi-a intensificat acţiunile, sprijinind o campanie împotriva "torturii albe", o tehnică de tortură psihologică folosită de autorităţile iraniene.
La 16 noiembrie 2021, Narges Mohammadi a fost arestată din nou, iar câteva zile mai târziu, la 22 noiembrie 2021, s-a prezentat în faţa Tribunalului Shahid Moqadas Amniat (Evin) pentru noi acuzaţii. O listă a activităţilor legate de drepturile omului a fost prezentată ca dovadă a actelor sale întreprinse de la eliberarea sa, în octombrie 2020, inclusiv nominalizarea ei la Premiul Nobel pentru pace, care ar fi fost interpretat ca "spionaj pentru un stat ostil", "participarea la o ceremonie de comemorare a victimelor protestului în masă din noiembrie 2019" şi "comemorarea victimelor zborului 752 Ukraine International Airlines, doborât în ianuarie 2020 de Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice (IRGC) al Iranului". Lista se referea, de asemenea, la lucrarea ei, "Tortura albă", care include mărturii ale victimelor izolării şi ale celor care au vorbit împotriva abuzului sexual asupra femeilor prizoniere din închisorile iraniene, precizează sursa citată anterior.
La 12 ianuarie 2022, a fost adusă în faţa instanţei într-un proces care durat câteva minute, după ce a fost ţinută în izolare timp de 64 de zile consecutive, dintre care 40 de zile fără acces la mijloace de comunicare. La 25 ianuarie 2022, ea şi-a informat familia despre noua pedeapsă de 8 ani şi 2 luni de închisoare, 74 de lovituri de bici şi o interdicţie de doi ani asupra instrumentelor de telecomunicaţii şi a reţelelor sociale, doi ani de exil şi doi ani de interzicere a apartenenţei la grupuri politice. Decizia instanţei s-a bazat pe acuzaţia de "coluziune împotriva securităţii statului".
La 19 februarie 2022, Narges Mohammadi a fost spitalizată pentru probleme la o arteră coronară şi a suferit o intervenţie chirurgicală de urgenţă. La 22 februarie, a obţinut o eliberare pentru refacere medicală temporară. La 22 aprilie, a fost arestată din nou şi a revenit la închisoare.
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani, la 21 aprilie 2022, Narges Mohammadi a împărtăşit un mesaj inspirator de speranţă şi solidaritate. ''Sărbătorind cea de-a 50-a aniversare, îmi reînnoiesc jurământul alături de voi, dragii mei apărători ai drepturilor omului, pentru angajament, rezistenţă şi perseverenţă până la o tranziţie democratică pentru poporul iranian, cu respectarea drepturilor omului. Nu ne vom da bătuţi până atunci! Într-o zi, vom intona cântece de victorie împreună cu bucurie şi încântare. Până atunci vă trimit cele mai bune urări.", spunea Narges Mohammadi la finalul înregistrării.
La 9 octombrie 2022, o filială a Curţii Revoluţionare din Teheran a condamnat-o în lipsă pe Narges Mohammadi la încă 15 luni de închisoare sub acuzaţia de "propagandă împotriva statului", pentru că a încurajat oamenii să sprijine mamele care caută dreptate în justiţie şi pentru activismul împotriva războiului.
În 2023, a mai fost distinsă cu premiile Olof Palme Prize, acordat de Guvernul Suediei, UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize şi 2023 PEN/Barbey Freedom to Write Award, conform www.frontlinedefenders.org. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cerasela Bădiţă)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)
Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe
Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural
În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că
CITATUL ZILEI
'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie
Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)