Comunicat de presă - Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc
București, 17 Aprilie 2025
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc dezaprobă total declarațiile susținute în spațiul public de Silviu Predoiu, candidat la alegerile prezidențiale, care a afirmat joi, în emisiunea 'Studio Politic' difuzată la Digi24, că în România nu știe dacă a fost comunism.
Subliniem că nu este pentru prima dată când acest candidat la cea mai înaltă funcție în stat face afirmații eronate despre perioada regimului comunist.
Astfel, în cadrul unei ediții a podcastului 'Vorbitorincii', difuzată în luna martie 2025, Silviu Predoiu a susținut afirmații total nereale despre regimul comunist, precum: 'Trăind timpurile acelea, nimeni nu era frământat', 'Bancurile cu Ceaușescu se strigau pe culoare în gura mare' sau 'Eu nu spun că era sau nu opresiv. Nu contest că nu era opresiv, dar foarte multă lume l-a aflat ulterior. La 20 de ani eu îmi vedeam de vacanțe, de distracție Mă tem că erau mult mai puțini cei care erau atunci disidenți decât se încearcă acum să se sugereze'.
Amintim că România a fost, vreme de 42 de ani sub conducerea unui regim dictatorial comunist, opresiv, care a distrus zeci de mii de vieți, prin teroarea din închisorile politice comuniste, prin condițiile inimaginabile din căminele-spital în care peste 15 mii de copii și-au pierdut viețile, prin încălcarea abuzivă a drepturilor omului și prin anularea libertății individuale. Regimul totalitar comunist nu a însemnat doar cozi și frig, așa cum declară candidatul Silviu Predoiu, ci a presupus un sistem opresiv, barbar și izolaționist.
Reamintim, de asemenea, că în decembrie 2006, Președintele României a condamnat explicit și categoric sistemul comunist din România ca fiind unul ilegitim și criminal pe toată perioada existenței sale. În acest context, dorim să subliniem importanța unei informări corecte și a unei înțelegeri aprofundate a istoriei recente a României, pentru a evita repetarea greșelilor trecutului. Aceasta nu doar că trebuie să onoreze memoria victimelor, ci e necesar să contribuie și la consolidarea unei societăți democratice și a valorilor fundamentale ale demnității umane.
Cu privire la această situație, Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președinte executiv al IICCMER, a declarat: 'Este profund îngrijorător să auzim astfel de afirmații negaționiste la adresa caracterului totalitar al regimului comunist din partea unui candidat la funcția de Președinte al României, întrucât asta reflectă o ignoranță periculoasă față de realitățile istorice ale țării noastre. Comunismul a fost un regim care a provocat suferință și moarte, iar negarea acestuia este o insultă adusă tuturor celor care au suferit de pe urma odioaselor abuzuri ale dictaturii comuniste. De aceea, apelăm la confruntarea deschisă cu trecutul nostru, nu la minimalizarea sau negarea lui.'
IICCMER își asumă responsabilitatea de a continua să promoveze adevărul istoric documentat, o abordare esențială pentru înțelegerea și asumarea onestă a trecutului recent și pentru prevenirea întoarcerii la un regim totalitar.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].