logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural

Image

În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro.

Cu acest prilej, personalități a căror contribuție la îmbogățirea patrimoniului cultural românesc și internațional este recunoscută și apreciată vor fi distinse cu premii speciale.

Premiul de excelență va fi acordat artistului Ion Grigorescu, care de-a lungul carierei de peste 60 de ani, a creat o operă vastă, bogată și extrem de diversă: de la fotografie, la desen, pictură, reprezentare, film, scris, instalație. 'Un artist activ în două regimuri politice, pentru care arta în perioada comunistă a fost act de supraviețuire, rezistență, discurs critic, mod de viață, un artist pentru care toate mediile artistice ar putea fi subordonate unui mediu unic: propriul său corp. În 2025, Ion Grigorescu împlinește 80 de ani', arată un comunicat de presă al Radio România Cultural.

La rândul său, dirijorul Cristian Măcelaru va primi Premiul Enescu 70 pentru albumul discografic ce cuprinde cele trei simfonii finalizate de George Enescu și ambele rapsodii române ale sale, înregistrate la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței. 'Albumul, lansat pe 12 aprilie 2024, la casa Deutsche Grammophon, reprezintă poate cel mai vibrant mix al spațiilor culturale iubite de Enescu: România, locul de unde s-a născut și unde s-a inspirat din profunzimea folclorului autohton, și Franța, țara unde s-a dezvoltat artistic la nivel internațional', potrivit sursei amintite.

Premiul pentru întreaga activitate i se va acorda actriței Coca Bloos, care, în lunga și prodigioasa sa carieră, a creat roluri memorabile în teatru, film, televiziune sau teatru radiofonic. A reușit să dea valoare fiecărei partituri actoricești cu abilitatea celui care compune într-un mod propriu, irepetabil și inimitabil. Printre distincțiile primite de marea artistă, se numără 'Premiul pentru întreaga activitate' la Gala UNITER în 2011 și un premiu similar pentru creațiile sale în cinema la 'Gala Premiilor GOPO' în 2015.

În cadrul galei, publicul se va bucura de un moment artistic special - concertul 'Poveste din Bucureștiul de odinioară', un omagiu adus muzicii interbelice românești, susținut de Big Bandul Radio și Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, alături de Taraf de Oraș, condus de Valentin Albeșteanu, și de actrița Miruna Ionescu.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în rețeaua Bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio.

***
Precedenta ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural a avut loc la 22 aprilie 2024, la Teatrul Odeon, fiind prezentată de actorii Andi Vasluianu și Elvira Deatcu. Scriitoarea Gabriela Adameșteanu, actorul Virgil Ogășanu și pianista Sînziana Mircea au primit cele trei distincții speciale, notează radioromânia.ro.

La categoria EDUCAȚIE, câștigătoare a fost Compania Ascendia, pentru realizarea și dezvoltarea platformei LIVRESQ - locul în care profesorii și elevii găsesc lecții interactive, manuale școlare și cursuri e-learning realizate de către contributori.

Categoria PROZÃ a fost câștigată de Simona Antonescu, pentru 'Chiajna din Casa Mușatinilor' (Editura Polirom, 2023).

La categoria FILM, premiul a revenit peliculei 'Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii', în regia lui Radu Jude.

La categoria ȘTIINȚÃ, câștigătoare a fost desemnată Asociația Blondie, care a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România.

Premiul la categoria TEATRU a revenit regizorulul Erwin Șimșensohn, pentru proiectul managerial de la Teatrul de Stat Constanța, care a revitalizat trupa și viața culturală a orașului.

Categoria POEZIE a fost câștigată de Radu Vancu, pentru 'Kaddish' (Casa de Editură Max Blecher, 2023).

Categoria ARTE VIZUALE a fost câștigată de conceptul expozițional 'după SCULPTURÃ / SCULPTURÃ după' (4 mai - 30 noiembrie, Cazarma U, Timișoara).

Premiul la categoria MUZICÃ a revenit formației Trei Parale, pentru dublul L.P 'România. 100 de minute', o remarcabilă incursiune sonor - arheologică în muzica autohtonă de la jumătatea secolului al XIX-lea.

***
Gala Premiilor Radio România Cultural, ediția a XXII-a, și-a desemnat câștigătorii în ziua de 3 aprilie 2023, la Teatrul Odeon. Câștigătorii premiilor speciale au fost: Laureata Premiului de Excelență a fost actrița Dorina Lazăr; Premiul special 'RRC Responsabil' a fost primit de Mihaela Chiper, fondatoarea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale; Premiul special 'Jazz Made in Romania' i-a fost acordat muzicianului și promotorului muzical Florian Lungu; Premiul 'Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023', i-a revenit lui Ovidiu Șandor, inițiatorul bienalei Art Encounters.

Premiile pe secțiuni au fost următoarele:

La categoria PROZÃ: Mircea Cărtărescu, pentru romanul 'Theodoros';

La categoria POEZIE: Moni Stănilă, pentru cartea 'Ofsaid', Editura Nemira, 2022;

La categoria TEATRU: Echipa Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul 'Visul' de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului 'Zonă de siguranță';

La categoria FILM: 'R.M.N.'', scenariul și regia Cristian Mungiu;

La categoria ARTE VIZUALE: Ștefan Câlția pentru expoziția 'Obiectele restaurării' la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția);

La categoria ȘTIINȚÃ: Mirela Stoeac-Vlăduți, pentru 'MV sci-art', primul centru dedicat artei contemporane și științei;

La categoria MUZICÃ: Diana Rotaru - directorul artistic al 'Festivalului Internațional MERIDIAN';

La categoria EDUCAȚIE: UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicației de citit 'Nabu'.

***
Organizatorul Premiilor Radio România Cultural este postul Radio România Cultural. Perioada pentru care se acordă premiile este anul calendaristic anterior datei premierii, arată radioromaniacultural.ro.

Obiectul premierii îl constituie realizări excepționale într-unul dintre următoarele domenii culturale: educație, teatru (arte performative), film, știință, poezie, proză, muzică și arte vizuale. Nominalizările trebuie să fie în număr de 3, iar în cazuri excepționale (fie prin raritatea, fie, dimpotrivă, prin abundența realizărilor în domeniu) nu mai puțin de 2 și nu mai multe de 5.

În vederea premierii se constituie, prin decizia managementului postului Radio România Cultural, un juriu alcătuit din 5 persoane. În urma deliberării juriului pe baza nominalizărilor înaintate de comisia de nominalizare, se decide câștigătorul fiecărui domeniu. În situații speciale, se pot decide doi câștigători, ex aequo.

Pentru premiile speciale, decizia juriului se bazează pe propunerile redacției radio România Cultural.

Frecvența acordării Premiilor Radio România Cultural este anuală. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Radio România Cultural/facebook

Afisari: 268

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.

Documentare 16-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)

Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe

Documentare 16-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI

Documentare 16-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În

Documentare 16-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie

Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 15-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson

Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu

Documentare 15-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)

Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri

Documentare 15-04-2025 09:00

Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)

La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c

Documentare 15-04-2025 08:00

Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța

Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este

Documentare 15-04-2025 07:30

CITATUL ZILEI

'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro) 

Documentare 15-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir

Documentare 15-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie

Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 14-04-2025 19:13

Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)

La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil

Documentare 14-04-2025 10:48

A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un