Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural

În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro.
Cu acest prilej, personalități a căror contribuție la îmbogățirea patrimoniului cultural românesc și internațional este recunoscută și apreciată vor fi distinse cu premii speciale.
Premiul de excelență va fi acordat artistului Ion Grigorescu, care de-a lungul carierei de peste 60 de ani, a creat o operă vastă, bogată și extrem de diversă: de la fotografie, la desen, pictură, reprezentare, film, scris, instalație. 'Un artist activ în două regimuri politice, pentru care arta în perioada comunistă a fost act de supraviețuire, rezistență, discurs critic, mod de viață, un artist pentru care toate mediile artistice ar putea fi subordonate unui mediu unic: propriul său corp. În 2025, Ion Grigorescu împlinește 80 de ani', arată un comunicat de presă al Radio România Cultural.
La rândul său, dirijorul Cristian Măcelaru va primi Premiul Enescu 70 pentru albumul discografic ce cuprinde cele trei simfonii finalizate de George Enescu și ambele rapsodii române ale sale, înregistrate la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței. 'Albumul, lansat pe 12 aprilie 2024, la casa Deutsche Grammophon, reprezintă poate cel mai vibrant mix al spațiilor culturale iubite de Enescu: România, locul de unde s-a născut și unde s-a inspirat din profunzimea folclorului autohton, și Franța, țara unde s-a dezvoltat artistic la nivel internațional', potrivit sursei amintite.
Premiul pentru întreaga activitate i se va acorda actriței Coca Bloos, care, în lunga și prodigioasa sa carieră, a creat roluri memorabile în teatru, film, televiziune sau teatru radiofonic. A reușit să dea valoare fiecărei partituri actoricești cu abilitatea celui care compune într-un mod propriu, irepetabil și inimitabil. Printre distincțiile primite de marea artistă, se numără 'Premiul pentru întreaga activitate' la Gala UNITER în 2011 și un premiu similar pentru creațiile sale în cinema la 'Gala Premiilor GOPO' în 2015.
În cadrul galei, publicul se va bucura de un moment artistic special - concertul 'Poveste din Bucureștiul de odinioară', un omagiu adus muzicii interbelice românești, susținut de Big Bandul Radio și Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, alături de Taraf de Oraș, condus de Valentin Albeșteanu, și de actrița Miruna Ionescu.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în rețeaua Bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio.
***
Precedenta ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural a avut loc la 22 aprilie 2024, la Teatrul Odeon, fiind prezentată de actorii Andi Vasluianu și Elvira Deatcu. Scriitoarea Gabriela Adameșteanu, actorul Virgil Ogășanu și pianista Sînziana Mircea au primit cele trei distincții speciale, notează radioromânia.ro.
La categoria EDUCAȚIE, câștigătoare a fost Compania Ascendia, pentru realizarea și dezvoltarea platformei LIVRESQ - locul în care profesorii și elevii găsesc lecții interactive, manuale școlare și cursuri e-learning realizate de către contributori.
Categoria PROZÃ a fost câștigată de Simona Antonescu, pentru 'Chiajna din Casa Mușatinilor' (Editura Polirom, 2023).
La categoria FILM, premiul a revenit peliculei 'Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii', în regia lui Radu Jude.
La categoria ȘTIINȚÃ, câștigătoare a fost desemnată Asociația Blondie, care a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România.
Premiul la categoria TEATRU a revenit regizorulul Erwin Șimșensohn, pentru proiectul managerial de la Teatrul de Stat Constanța, care a revitalizat trupa și viața culturală a orașului.
Categoria POEZIE a fost câștigată de Radu Vancu, pentru 'Kaddish' (Casa de Editură Max Blecher, 2023).
Categoria ARTE VIZUALE a fost câștigată de conceptul expozițional 'după SCULPTURÃ / SCULPTURÃ după' (4 mai - 30 noiembrie, Cazarma U, Timișoara).
Premiul la categoria MUZICÃ a revenit formației Trei Parale, pentru dublul L.P 'România. 100 de minute', o remarcabilă incursiune sonor - arheologică în muzica autohtonă de la jumătatea secolului al XIX-lea.
***
Gala Premiilor Radio România Cultural, ediția a XXII-a, și-a desemnat câștigătorii în ziua de 3 aprilie 2023, la Teatrul Odeon. Câștigătorii premiilor speciale au fost: Laureata Premiului de Excelență a fost actrița Dorina Lazăr; Premiul special 'RRC Responsabil' a fost primit de Mihaela Chiper, fondatoarea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale; Premiul special 'Jazz Made in Romania' i-a fost acordat muzicianului și promotorului muzical Florian Lungu; Premiul 'Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023', i-a revenit lui Ovidiu Șandor, inițiatorul bienalei Art Encounters.
Premiile pe secțiuni au fost următoarele:
La categoria PROZÃ: Mircea Cărtărescu, pentru romanul 'Theodoros';
La categoria POEZIE: Moni Stănilă, pentru cartea 'Ofsaid', Editura Nemira, 2022;
La categoria TEATRU: Echipa Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul 'Visul' de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului 'Zonă de siguranță';
La categoria FILM: 'R.M.N.'', scenariul și regia Cristian Mungiu;
La categoria ARTE VIZUALE: Ștefan Câlția pentru expoziția 'Obiectele restaurării' la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția);
La categoria ȘTIINȚÃ: Mirela Stoeac-Vlăduți, pentru 'MV sci-art', primul centru dedicat artei contemporane și științei;
La categoria MUZICÃ: Diana Rotaru - directorul artistic al 'Festivalului Internațional MERIDIAN';
La categoria EDUCAȚIE: UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicației de citit 'Nabu'.
***
Organizatorul Premiilor Radio România Cultural este postul Radio România Cultural. Perioada pentru care se acordă premiile este anul calendaristic anterior datei premierii, arată radioromaniacultural.ro.
Obiectul premierii îl constituie realizări excepționale într-unul dintre următoarele domenii culturale: educație, teatru (arte performative), film, știință, poezie, proză, muzică și arte vizuale. Nominalizările trebuie să fie în număr de 3, iar în cazuri excepționale (fie prin raritatea, fie, dimpotrivă, prin abundența realizărilor în domeniu) nu mai puțin de 2 și nu mai multe de 5.
În vederea premierii se constituie, prin decizia managementului postului Radio România Cultural, un juriu alcătuit din 5 persoane. În urma deliberării juriului pe baza nominalizărilor înaintate de comisia de nominalizare, se decide câștigătorul fiecărui domeniu. În situații speciale, se pot decide doi câștigători, ex aequo.
Pentru premiile speciale, decizia juriului se bazează pe propunerile redacției radio România Cultural.
Frecvența acordării Premiilor Radio România Cultural este anuală. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Radio România Cultural/facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir