REZERVAŢII NATURALE: Rezervaţia marină Vama Veche - 2 Mai
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13706048.jpg)
Rezervaţia marină Vama Veche - 2 Mai se află în sudul litoralului românesc, fiind localizată administrativ în comuna Limanu, judeţul Constanţa. Acoperă o suprafaţă de aproximativ 5000 de hectare, de-a lungul a 7 km de coastă, între localitatea 2 Mai şi graniţa cu Bulgaria, arată site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare, rmri.ro.
Cunoscută şi sub denumirea de Acvatoriul Litoral Marin Vama Veche - 2 Mai, această arie protejată a fost înfiinţată în anul 1980, prin decizia Consiliului Judeţean Constanţa. În anul 2000, a fost confirmată ca rezervaţie naturală prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional. În 2011, a devenit parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000, fiind sit de importanţă comunitară.
Începând cu anul 2004, administrarea rezervaţiei este realizată prin preluarea în custodie, pe o perioadă de 5 ani, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanţa.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Rezervaţia naturală Vama Veche - 2 Mai a fost înfiinţată cu scopul de a proteja şi conserva habitatele marine şi speciile naturale marine importante sub aspect floristic şi faunistic, potrivit site-ului Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, ananp.gov.ro. De asemenea, se urmăreşte eliminarea şi prevenirea activităţilor de exploatare sau utilizare a resurselor care contravin obiectului de conservare, precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile de cercetare ştiinţifică, educaţionale şi recreative.
Vama Veche, 2008.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Aria protejată este compusă din două zone, în concordanţă cu principiile conservării şi protecţiei biodiversităţii din ariile marine protejate. Zona A este strict protejată, destinată exclusiv cercetării ştiinţifice şi are o suprafaţă de 3150 hectare. Zona B este o zonă de siguranţă şi protecţie, în care sunt permise anumite activităţi economice tradiţionale. Acoperă 1850 hectare.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Limita nordică a rezervaţiei este o linie imaginară care începe în localitatea 2 Mai şi se continuă spre mare, la circa 100 m de şantierul naval Mangalia. Limita sudică este reprezentată de graniţa cu Bulgaria, continuându-se în linie dreaptă, din punctul de întâlnire a frontierei terestre cu apa mării pe o distanţă de aproximativ 9 km în largul mării. Limita vestică este linia ţărmului, pe o distanţă de 5,6 km, iar cea estică este o linie imaginară, aproximativ paralelă cu linia ţărmului, la o distanţă de 9 km de mal.
Principalele tipuri de habitate întâlnite în Rezervaţia Vama Veche - 2 Mai sunt următoarele patru: habitatul nisipos, format din sedimente mobile cu granule distincte, aspre la pipăit; habitatul mâlos, cu sedimente mobile şi granule de nisip; habitatul nisipos-mâlos, format din sedimente mobile cu granule distincte în amestec cu sedimente mobile aderente; habitatul dur-pietros, ce reprezintă mai mult de jumătate din suprafaţa rezervaţiei, cu o dispunere uniformă în nord, sud şi vest, notează rmri.ro
Imagine din staţiunea turistică 2 Mai, judeţul Constanţa, 2008.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Fitoplanctonul este reprezentat de 62 de specii microalgale din 7 grupe algale (Bacillariophyta, Dinoflagellata, Chlorophyta, Cyanophyta, Chrysophyta, Euglenophyta şi Cryptophyta). Zooplanctonul trofic este reprezentat, în principal, de copepode şi cladocere, adică mici crustacee, cu corpul cuprins într-o carapace.
Imagine din staţiunea turistică 2 Mai, 2008.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Ihtiofauna rezervaţiei cuprinde 20 de specii de peşti. Domină numeric sprotul, bacaliarul, hamsia, barbunul şi speciile de guvizi. Au fost observate şi exemplare din cele trei specii de delfini care se găsesc în Marea Neagră: delfinul comun, marsuinul şi afalinul.
Oameni pe plajă, in Vama Veche, 2016.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Accesul în zonă se face pe drumul naţional Mangalia - zona de frontieră spre Bulgaria, iar accesul în rezervaţie se face din zona litorală, localităţile 2 Mai şi Vama Veche. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow
Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său
FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)
Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans
9 februarie - Ziua Limbii Elene
La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin
CITATUL ZILEI
'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 9 februarie
Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie
Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num