Accidente aviatice produse în lume (cronologie 2022-2023)

Un avion de luptă Su-30 s-a prăbuşit, la 12 august 2023, în timpul unui zbor de antrenament în exclava rusă Kaliningrad, cei doi piloţi aflaţi la bord pierzându-şi viaţa, relatează agenţia rusă de ştiri RIA, citând un comunicat al Ministerului Apărării, informează Reuters.
"Avionul Su-30 s-a prăbuşit într-o zonă părăsită. Zborul era efectuat fără muniţie. Echipajul avionului a murit", a precizat ministerul într-un comunicat citat de RIA.
Acesta a precizat că prăbuşirea a fost provocată, cel mai probabil, de o defecţiune tehnică, dar nu a furnizat alte informaţii.
Kaliningrad este o exclavă rusească aflată între Polonia şi Lituania, ambele state NATO, la Marea Baltică, notează Reuters.
***
Cronologie 2021-2023:
2023
24 iulie - 9 persoane, printre care 4 soldaţi, şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui avion civil pe aeroportul din Port Sudan, în estul Sudanului, cruţat de războiul care face ravagii din 15 aprilie între generalii aflaţi la putere.
18 iulie - 5 persoane au murit şi cel puţin alte 7 au fost rănite, când un avion de dimensiuni mici, de tip Cessna 208, care a căzut în timpul unei furtuni, s-a prăbuşit pe un hangar dintr-un aeroport în apropiere de Varşovia.
30 aprilie - Două avioane ultrauşoare au intrat în coliziune în apropierea unui aerodrom din nord-estul Spaniei, cei 4 pasageri pierzându-şi viaţa.
30 martie - 9 soldaţi au murit după ce două elicoptere ale armatei americane Black Hawk HH-60 ale Diviziei 101 Aeropurtate s-au prăbuşit în timpul unei misiuni de antrenament de rutină în statul american Kentucky.
26 februarie - 5 persoane aflate la bordul unui avion medical şi-au pierdut viaţa după ce aparatul de zbor s-a prăbuşit în statul Nevada, sud-vestul Statelor Unite.
15 ianuarie - Cel puţin 67 persoane au murit într-un accident aviatic din Nepal, în care a fost implicat avionul companiei Yeti Airlines, ce efectua un zbor între Kathmandu şi oraşul Pokhara, aflat la circa 200 de kilometri nord-vest de capitala nepaleză.
2 ianuarie - 4 persoane au murit şi altele 3 au fost grav rănite în urma coliziunii în zbor dintre două elicoptere, în apropierea aşa-numitei Coaste de Aur a Australiei.
2022
6 noiembrie - Un avion, operat de compania privată tanzaniană Precision Air, s-a prăbuşit în Lacul Victoria din Tanzania, în momentul în care se pregătea de aterizare pe aeroportul din Bukoba, oraş-port din nord-vestul ţării, situat pe malul vestic al acului Victoria. Pe lista de pasageri erau înscrise 49 de persoane. Tanzania Broadcasting Corporation (TBC) a relatat că 15 persoane au fost salvate şi că nu se cunoştea, la acel moment, numărul morţilor.
21 octombrie - Un avion privat de mici dimensiuni, un Piaggio P180 Avantia, având 5 cetăţeni germani la bord plus pilotul, s-a prăbuşit în largul Costa Ricăi. Resturi ale aparatului au fost localizate la circa 28 kilometri în largul aeroportului din Limon. Nu au existat supravieţuitori.
5 septembrie - Un Cessna 551, proprietate privată, s-a prăbuşit în Marea Baltică, după ce a zburat din Jerez, Spania. Aeronava trebuia să aterizeze la Köln, Germania, dar a continuat să zboare până a ajuns pe coasta Letoniei. Cele 4 persoane aflate la bord nu au supravieţuit.
16 iulie - Avionul cargo, un model Antonov An-12, s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Paleochori Kavalas, luând foc şi provocând mai multe explozii. Cele 8 persoane aflate la bord au decedat.
11 iunie - 5 persoane au fost găsite decedate şi două au fost date dispărute după prăbuşirea unui elicopter în Italia. La bordul elicopterului se aflau 7 persoane. Elicopterul a decolat de la Lucca, în Toscana şi se îndrepta spre oraşul nordic Treviso, când a fost prins de o furtună într-o zonă îndepărtată.
29 mai - Un avion cu 22 de persoane la bord a fost dat dispărut într-o zonă montană din Nepal. Avionul zbura din oraşul turistic Pokhara, la aproximativ 200 km nord-vest de capitala Kathmandu, către Jomsom din vestul Nepalului. Nu au existat supravieţuitori.
15 mai - O persoană a murit şi alte 5 au fost rănite, inclusiv 2 copii mici, după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit pe un pod din apropierea parcului Haulover din Miami. Avionul decolase de pe aeroportul internaţional Hollywood-Fort Lauderdale, cu trei persoane la bord şi se îndrepta spre aeroportul internaţional Key West.
21 martie - Un avion de tip Boeing 737-800 al companiei aeriene China Eastern s-a prăbuşit în regiunea Guangxi, în sud-vestul Chinei. Avionul efectua o cursă între oraşele chineze Kunming (sud-vest) şi Guangzhou (Canton). La bord se aflau 123 de pasageri şi 9 membri ai echipajului. Nu a fost găsit niciun supravieţuitor. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan; editor: Ionela Gavril, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.