O PERSONALITATE PE ZI: Chimistul Otto Hahn

Chimistul german Otto Hahn, considerat "părintele chimiei nucleare", pionier în domeniul radioactivităţii şi al radiochimiei, a fost laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1944, pentru descoperirea fisiunii nucleelor atomilor grei, proces care a fost exploatat ulterior în construcţia reactorilor energetici nucleari şi a armelor nucleare.
Otto Hahn s-a născut la Frankfurt, în Germania, la 8 martie 1879, unde a urmat inclusiv studiile liceale. A studiat chimia la Marburg şi München şi şi-a luat doctoratul în 1901, cu o teză în chimie organică.
După un an de serviciu militar, s-a întors la Universitatea din Marburg unde obţinuse un post de asistent, rămânând aici doi ani, lucrând pentru fostul său coordonator de doctorat, Theodor Zincke. În timp ce se afla la University College din Londra, Hahn a lucrat în radiochimie, sub conducerea lui Sir William Ramsay, şi a descoperit un nou izotop numit radiotoriu (toriu-228) în 1904, în timp ce lucra la prepararea sărurilor de radiu pure, potrivit www.nobelprize.org.
Din toamna lui 1905 până în vara anului următor, Hahn se afla la Institutul de Fizică al Universităţii McGill, Montreal (Canada), lucrând sub conducerea profesorului Ernest Rutherford. Hahn a continuat să descopere o serie de alţi izotopi radioactivi, inclusiv poloniu-212, plumb-210 şi toriu-227, după cum menţionează ahf.nuclearmuseum.org.
La întoarcerea sa în Europa, Hahn a revenit la Berlin, la Institutul de Chimie (Emil Fischer) al Universităţii şi acolo s-a calificat ca lector universitar în primăvara anului 1907, an în care a văzut şi descoperirea sa de mezotoriu. La sfârşitul anului 1907, fiziciana austriacă Lise Meitner a venit la Berlin din Viena, iar cei doi au început o colaborare de peste 30 de ani. Munca lor comună a cuprins investigaţii asupra razelor beta şi utilizarea reculului radioactiv pentru a obţine noi produse de transformare radioactivă.
În 1912, Hahn a devenit membru ştiinţific al Institutului Kaiser Wilhelm pentru Chimie din Berlin-Dahlem şi a fost numit director la nou-înfiinţatul Institut, potrivit www.atomicarchive.com.
În perioada Primului Război Mondial (1914-1918), Hahn a fost recrutat în armata germană, fiind plasat într-o unitate specială pentru război chimic. Unitatea lui Hahn a fost trimisă atât pe frontul de vest, cât şi pe cel de est.
După încheierea Primului Război Mondial, şi-a reluat cercetările cu profesoara Meitner în 1918 şi a descoperit elementul 91, care a fost cheia clarificării fenomenelor de descompunere a elementelor radioactive. A investigat absorbţia şi precipitarea celor mai mici cantităţi de substanţe, formarea normală şi anormală a cristalelor etc. Hahn a folosit metoda emanaţiei pentru a testa substanţe superficial bogate sau sărace şi a elaborat metoda stronţiului pentru a determina vârsta perioadelor geologice, potrivit www.nobelprize.org.
Descoperirea sa cea mai spectaculoasă a avut loc la sfârşitul anului 1938. În timp ce lucra împreună cu Dr. Strassmann, Hahn a descoperit fisiunea uraniului şi a toriului în nuclee atomice medii grele, iar prima sa lucrare pe aceste subiecte a apărut la începutul anului 1939. Din acel moment şi până în 1944, Hahn a continuat investigaţiile privind demonstrarea şi separarea multor elemente şi tipuri de atomi care apar prin fisiune.
Descoperirile au fost folosite mai târziu pentru producerea de arme nucleare, domeniu în care Hahn nu a intenţionat niciodată să le folosească, fapt care l-a determinat să protesteze împotriva armelor nucleare pe tot restul vieţii, potrivit www.europeana.eu.
În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, munca lui Otto Hahn s-a concentrat pe izolarea şi identificarea de noi tipuri necunoscute de atomi, produse ca "produse de fisiune" radioactive în timpul fisiunii nucleare a uraniului.
După al Doilea Război Mondial, Hahn a devenit unul dintre cei mai respectaţi oameni de ştiinţă din Europa. Acest lucru s-a datorat angajamentului său politic împotriva armelor nucleare, mai ales după catastrofele de la Hiroshima şi Nagasaki din august 1945.
În 1948, a devenit preşedintele fondator al Societăţii Max Planck pentru avansarea ştiinţei (1948-1960), organizaţia succesoare a Institutului Kaiser Wilhelm. Hahn a luat o poziţie politică care a susţinut utilizarea paşnică a energiei nucleare. La fel ca Heisenberg, Hahn s-a opus utilizării militare a energiei nucleare şi s-a opus producerii şi folosirii armamentului nuclear planificat prin semnarea Manifestului de la Göttingen în 1957. Datorită pacifismului său activ din 1957, a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Pace şi a primit Ordinul "Pour le Mérite". Hahn a fost invitat în mod regulat la Reuniunea Nobel de la Lindau, unde a vorbit despre fisiunea nucleară şi, uneori, chiar despre proiecte care nu au decurs exact conform planului.
În 1913, Hahn s-a căsătorit cu Edith Junghans şi au avut un fiu, Hanno, născut în 1922, care a fost ucis accidental în 1960. Hahn a murit la 28 iulie 1968, la Göttingen, Germania de Vest. Una dintre puţinele nave comerciale cu propulsie nucleară din lume a fost numită în onoarea sa "Otto Hahn". AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit