logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

22 martie - Ziua mondială a apei (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

Ziua mondială a apei (World Water Day) se marchează anual la 22 martie, fiind adoptată de Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro (rezoluţia 47/193), de la 22 decembrie 1992.

În prezent, este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenţiei diferite aspecte. Apa este un element central în cultura şi religia tuturor civilizaţiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esenţial al dezvoltării societăţii. Tradiţiile culturale şi valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep şi gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

Tema principală din acest an, "Să accelerăm schimbarea!" ("Accelerating Change"), sugerează ca fiecare individual şi apoi împreună, familia, şcoala şi comunitatea putem să acţionăm pentru gestionarea resursei celei mai importante pentru omenire, pentru supravieţuire. Şi pentru că problemele cu apa ne afectează pe toţi, este necesar ca toată lumea să ia măsuri, se arată pe www.worldwaterday.org/

Tema zilei este amplificată de mesajul: "Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!", motivând, astfel, pe fiecare dintre noi pentru a lua măsurile necesare în această privinţă. Aceasta este inspirată de pasărea colibri, care în povestea antică poartă picături de apă pentru a stinge un foc mare. Ea făcea tot ce putea. Deci şi noi putem, trebuie doar să acţionăm, se arată pe www.unwater.org/bethechange/

În România, unul dintre evenimentele organizate pentru a marca Ziua mondială a apei este "Lasă APA să fie VIE", cu prilejul Zilei mondiale a apei, susţinut de Oana Ristea, şeful Laboratorului de Calitate a Apei de la Apele Române Buzău - Ialomiţa şi coordonatoare din partea României a primului studiu pe macro şi microplastic realizat împreună cu specialişti români. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia de Mediu şi Administraţia Naţională "Apele Române", la Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" (ora 10.00).

Între activităţile dedicate Zilei Mondiale a Apei, de către Compania de Apă Oltenia (CAO), se află şi cel de pe 22 martie, organizat pe esplanada Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova - un punct mobil de informare unde vor fi prezentate şi câteva autospeciale folosite de angajaţii Companiei de Apă Oltenia în activităţile zilnice. CAO a organizat în zilele anterioare şi alte manifestări, precum o amplă acţiune de igienizare în zona barajului de la Işalniţa şi a Staţiei de Tratare a Apei Potabile de la Işalniţa.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe şi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară "Dr. Benedek Geza" din staţiunea Covasna vor organiza pe 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, o colectă de sânge, în incinta sălii de sport a Spitalului orăşenesc Covasna. La acţiunea de donare sunt aşteptaţi atât localnici şi locuitori ai comunelor învecinate staţiunii Covasna, cât şi turişti veniţi la odihnă şi tratament.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Administraţia Naţională "Apele Române" şi S.C. Apa Nova S.A. organizează în zilele de 22 şi 23 martie 2023 proiectul "Aqua Viva", prilejuit de Ziua Mondială a Apei. Tematica evenimentului o reprezintă conştientizarea importanţei protejării apei ca element fundamental al vieţii, esenţial în dezvoltarea durabilă a habitatelor naturale şi urbane în contextul biodiversităţii. Misiunea Direcţiei de Mediu implică iniţierea şi promovarea de acţiuni/campanii de conştientizare a cetăţenilor cu privire la importanţa problematicii de mediu.

Totodată, în data de 23 martie 2023 este asigurat accesul unor grupuri de elevi şi cadre didactice în incinta Uzinei de Tratare şi Producţie a Apei Potabile "Roşu" prin grija Societăţii Apa Nova S.A. şi la laboratoarele de calitate a apelor ce aparţin de Administraţia Naţională "Apele Române". Uzina de Tratare şi Producţie a Apei Potabile "Roşu" este una dintre cele mai importante staţii de tratare a apei, aceasta furnizând oraşului Bucureşti peste 150.000 mc de apă, iar capacitatea sa maximă poate ajunge până la 520.000 m3/zi, în caz de necesitate.

În prezent Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 6: apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, ca parte a Agendei 2030, este departe de a fi îndeplinit. Miliarde de oameni şi nenumărate şcoli, întreprinderi, centre de sănătate, ferme şi fabrici nu au apă potabilă şi toaletele sigure de care au nevoie. Pentru a accelera schimbarea, este nevoie de mai multe acţiuni. Factorii de decizie trebuie să lucreze în medie de patru ori mai repede pentru a îndeplini la timp ODD 6, dar aceasta nu este o situaţie pe care guvernele o pot rezolva singure, menţinează www.worldwaterday.org/

Necolerarea de-a lungul ciclului apei subminează rezolvarea în toate problemele mondiale importante, de la sănătate la foame, egalitatea de gen la locuri de muncă, de la educaţie la industrie, de la dezastre la pace. Potrivit ONU, două miliarde de persoane la nivel global - una din patru - nu dispun de acces la apă curată.

Apa de băut poluată şi absenţa infrastructurii sanitare periclitează vieţile copiilor din diferite regiuni al globului. În fiecare zi, peste 1.000 de copii cu vârste sub cinci ani mor la nivel global din cauza unor afecţiuni provocate de apa poluată, lipsei salubrităţii şi a igienei precare. Un total de 190 de milioane de copii din 10 ţări africane sunt în pericol, potrivit unui nou raport realizat de această organizaţie. Situaţia este mai gravă în ţările din vestul şi centrul Africii precum Benin, Burkina Faso, Camerun, Ciad, Coasta de Fildeş, Guineea, Mali, Niger, Nigeria şi Somalia, se mai precizează în raport. Multe dintre aceste state sunt afectate de instabilitate şi de conflicte armate, care îngreunează şi mai mult accesul copiilor la apă curată şi igienă. Acestea au fost precizate de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), pe 20 martie 2023, la New York, în contextul marcării Zilei mondiale a apei pe 22 martie, şi a debutului la New York a Conferinţei ONU privind Apa.

Între 22-24 martie 2023, lumea se va reuni în timpul Conferinţei ONU 2023 privind apa, convocată de Adunarea Generală a ONU. Scopul acestui eveniment este acela de a analiza gradul în care pot fi realizate obiective stabilite la nivel internaţional, inclusiv Obiectivul ONU de Dezvoltare Durabilă privind accesul la apă curată pentru toţi până în 2030. Noua agendă, respectiv aceea de a schimba modul în care utilizăm, consumăm şi gospodărim apa în viaţa noastră de zi cu zi reprezintă angajamentul pe care fiecare dintre noi şi-l poate lua pentru a proteja resursa de apă din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Acţiunile individuale luate în această direcţie se adăugă celor la scară mai largă asumate de guverne, întreprinderi, organizaţii, instituţii şi asociaţii care vor constitui Agenda de acţiune privind apa, ce va fi lansată în cadrul Conferinţei privind apa organizate de ONU, la New York - primul eveniment de acest gen din ultimii aproape 50 de ani.

În 2013 a fost marcat Anul internaţional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 65/154, la 11 februarie 2011. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Dolj: Ziua Mondială a Apei/ ''Fiecare picătură/gest contează!'', campanie iniţiată de Compania de Apă Oltenia

 

Covasna: Acţiune de donare de sânge de Ziua mondială a apei; donatorii beneficiază de bonusuri suplimentare

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe

Documentare 26-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 26-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și

Documentare 26-04-2025 07:00

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit