logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

22 martie - Ziua mondială a apei (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

Ziua mondială a apei (World Water Day) se marchează anual la 22 martie, fiind adoptată de Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro (rezoluţia 47/193), de la 22 decembrie 1992.

În prezent, este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an, aducând în centrul atenţiei diferite aspecte. Apa este un element central în cultura şi religia tuturor civilizaţiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esenţial al dezvoltării societăţii. Tradiţiile culturale şi valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep şi gestionează apa în diferite regiuni ale lumii.

Tema principală din acest an, "Să accelerăm schimbarea!" ("Accelerating Change"), sugerează ca fiecare individual şi apoi împreună, familia, şcoala şi comunitatea putem să acţionăm pentru gestionarea resursei celei mai importante pentru omenire, pentru supravieţuire. Şi pentru că problemele cu apa ne afectează pe toţi, este necesar ca toată lumea să ia măsuri, se arată pe www.worldwaterday.org/

Tema zilei este amplificată de mesajul: "Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!", motivând, astfel, pe fiecare dintre noi pentru a lua măsurile necesare în această privinţă. Aceasta este inspirată de pasărea colibri, care în povestea antică poartă picături de apă pentru a stinge un foc mare. Ea făcea tot ce putea. Deci şi noi putem, trebuie doar să acţionăm, se arată pe www.unwater.org/bethechange/

În România, unul dintre evenimentele organizate pentru a marca Ziua mondială a apei este "Lasă APA să fie VIE", cu prilejul Zilei mondiale a apei, susţinut de Oana Ristea, şeful Laboratorului de Calitate a Apei de la Apele Române Buzău - Ialomiţa şi coordonatoare din partea României a primului studiu pe macro şi microplastic realizat împreună cu specialişti români. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Direcţia de Mediu şi Administraţia Naţională "Apele Române", la Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" (ora 10.00).

Între activităţile dedicate Zilei Mondiale a Apei, de către Compania de Apă Oltenia (CAO), se află şi cel de pe 22 martie, organizat pe esplanada Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova - un punct mobil de informare unde vor fi prezentate şi câteva autospeciale folosite de angajaţii Companiei de Apă Oltenia în activităţile zilnice. CAO a organizat în zilele anterioare şi alte manifestări, precum o amplă acţiune de igienizare în zona barajului de la Işalniţa şi a Staţiei de Tratare a Apei Potabile de la Işalniţa.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe şi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară "Dr. Benedek Geza" din staţiunea Covasna vor organiza pe 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, o colectă de sânge, în incinta sălii de sport a Spitalului orăşenesc Covasna. La acţiunea de donare sunt aşteptaţi atât localnici şi locuitori ai comunelor învecinate staţiunii Covasna, cât şi turişti veniţi la odihnă şi tratament.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Administraţia Naţională "Apele Române" şi S.C. Apa Nova S.A. organizează în zilele de 22 şi 23 martie 2023 proiectul "Aqua Viva", prilejuit de Ziua Mondială a Apei. Tematica evenimentului o reprezintă conştientizarea importanţei protejării apei ca element fundamental al vieţii, esenţial în dezvoltarea durabilă a habitatelor naturale şi urbane în contextul biodiversităţii. Misiunea Direcţiei de Mediu implică iniţierea şi promovarea de acţiuni/campanii de conştientizare a cetăţenilor cu privire la importanţa problematicii de mediu.

Totodată, în data de 23 martie 2023 este asigurat accesul unor grupuri de elevi şi cadre didactice în incinta Uzinei de Tratare şi Producţie a Apei Potabile "Roşu" prin grija Societăţii Apa Nova S.A. şi la laboratoarele de calitate a apelor ce aparţin de Administraţia Naţională "Apele Române". Uzina de Tratare şi Producţie a Apei Potabile "Roşu" este una dintre cele mai importante staţii de tratare a apei, aceasta furnizând oraşului Bucureşti peste 150.000 mc de apă, iar capacitatea sa maximă poate ajunge până la 520.000 m3/zi, în caz de necesitate.

În prezent Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 6: apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, ca parte a Agendei 2030, este departe de a fi îndeplinit. Miliarde de oameni şi nenumărate şcoli, întreprinderi, centre de sănătate, ferme şi fabrici nu au apă potabilă şi toaletele sigure de care au nevoie. Pentru a accelera schimbarea, este nevoie de mai multe acţiuni. Factorii de decizie trebuie să lucreze în medie de patru ori mai repede pentru a îndeplini la timp ODD 6, dar aceasta nu este o situaţie pe care guvernele o pot rezolva singure, menţinează www.worldwaterday.org/

Necolerarea de-a lungul ciclului apei subminează rezolvarea în toate problemele mondiale importante, de la sănătate la foame, egalitatea de gen la locuri de muncă, de la educaţie la industrie, de la dezastre la pace. Potrivit ONU, două miliarde de persoane la nivel global - una din patru - nu dispun de acces la apă curată.

Apa de băut poluată şi absenţa infrastructurii sanitare periclitează vieţile copiilor din diferite regiuni al globului. În fiecare zi, peste 1.000 de copii cu vârste sub cinci ani mor la nivel global din cauza unor afecţiuni provocate de apa poluată, lipsei salubrităţii şi a igienei precare. Un total de 190 de milioane de copii din 10 ţări africane sunt în pericol, potrivit unui nou raport realizat de această organizaţie. Situaţia este mai gravă în ţările din vestul şi centrul Africii precum Benin, Burkina Faso, Camerun, Ciad, Coasta de Fildeş, Guineea, Mali, Niger, Nigeria şi Somalia, se mai precizează în raport. Multe dintre aceste state sunt afectate de instabilitate şi de conflicte armate, care îngreunează şi mai mult accesul copiilor la apă curată şi igienă. Acestea au fost precizate de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), pe 20 martie 2023, la New York, în contextul marcării Zilei mondiale a apei pe 22 martie, şi a debutului la New York a Conferinţei ONU privind Apa.

Între 22-24 martie 2023, lumea se va reuni în timpul Conferinţei ONU 2023 privind apa, convocată de Adunarea Generală a ONU. Scopul acestui eveniment este acela de a analiza gradul în care pot fi realizate obiective stabilite la nivel internaţional, inclusiv Obiectivul ONU de Dezvoltare Durabilă privind accesul la apă curată pentru toţi până în 2030. Noua agendă, respectiv aceea de a schimba modul în care utilizăm, consumăm şi gospodărim apa în viaţa noastră de zi cu zi reprezintă angajamentul pe care fiecare dintre noi şi-l poate lua pentru a proteja resursa de apă din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Acţiunile individuale luate în această direcţie se adăugă celor la scară mai largă asumate de guverne, întreprinderi, organizaţii, instituţii şi asociaţii care vor constitui Agenda de acţiune privind apa, ce va fi lansată în cadrul Conferinţei privind apa organizate de ONU, la New York - primul eveniment de acest gen din ultimii aproape 50 de ani.

În 2013 a fost marcat Anul internaţional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 65/154, la 11 februarie 2011. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Dolj: Ziua Mondială a Apei/ ''Fiecare picătură/gest contează!'', campanie iniţiată de Compania de Apă Oltenia

 

Covasna: Acţiune de donare de sânge de Ziua mondială a apei; donatorii beneficiază de bonusuri suplimentare

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 15:14

Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent

Documentare 04-04-2025 13:54

Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025

Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org