Comunicat de presă - Inspectoratul General al Poliției Române
Combaterea traficului de persoane, prioritate a Poliției Române și D.I.I.C.O.T.
În primele 3 luni ale anului 2025, polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate au efectuat 52 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane, dintre care 20 de amploare.
Astfel, s-a urmărit probarea activității infracționale a 153 de persoane cercetate, dintre care 74 au fost reținute, 70 au fost arestate preventiv, iar față de 21 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Au fost efectuate 135 de percheziții domiciliare, fiind destructurate 9 grupuri infracționale organizate, formate din 70 de persoane.
Ulterior activităților desfășurate, unitățile de parchet au emis 52 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Exemple:
1. Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iași, au documentat activitatea infracțională a 7 persoane (o femeie și șase bărbați), cu vârste cuprinse între 25 și 43 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism.
Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, în perioada iunie - septembrie 2023, patru dintre persoane (o femeie și trei bărbați) ar fi inițiat și ar fi constituit un grup infracțional organizat, structurat, bazat pe interese comune, la care ar fi aderat și alte persoane și care ar fi acționat în mod coordonat până în luna ianuarie 2025, în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea sexuală a mai multor victime.
Persoanele vătămate ar fi fost racolate prin inducere în eroare cu simularea unei relații de iubire (metoda loverboy), în scopul determinării practicării prostituției în folosul material al grupării de criminalitate organizată.
Victimele ar fi fost transportate și cazate în orașe din Danemarca, membrii grupului ar fi realizat exploatarea sexuală față de unele victime, respectiv ar fi facilitat desfășurarea benevolă a activității de prostituție de către celelalte persoane vătămate identificate, prin asigurarea transportului, închirierea apartamentelor destinate adăpostirii lor, crearea și administrarea anunțurilor online pentru atragerea clienților, precum și negocierea serviciilor sexuale cu aceștia.
Sumele de bani obținute de persoanele vătămate ar fi fost însușite în cea mai mare parte de către persoanele bănuite de comiterea faptelor.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.
În zilele de 10 și 11 ianuarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a patru persoane și măsura controlului judiciar față de trei persoane.
În ziua de 11 ianuarie 2025, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a persoanelor reținute, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.
Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
2. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Brașov, au documentat activitatea infracțională a patru persoane (o femeie de 35 de ani și trei bărbați, cu vârste de 20, 29 și 34 de ani), cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.
Din probatoriul administrat a reieșit că, începând cu luna august 2024, trei dintre persoane (o femeie și doi bărbați) ar fi constituit, pe criterii familiale, o grupare de criminalitate organizată în scopul obținerii de foloase materiale prin determinarea unor victime majore și minore, la practicarea prostituției.
Astfel, una dintre persoane, simulând sentimente de iubire, ar fi recrutat o persoană vătămată majoră pe care, cu sprijinul altor două persoane, ar fi transportat-o și adăpostit-o în diverse locații, din județul Brașov, determinând-o să practice prostituția.
Sumele de bani rezultate din activitatea infracțională ar fi fost însușite aproape în totalitate de această persoană și folosite la jocuri de noroc și la achitarea ratelor pentru un autoturism.
În același context, la sfârșitul lunii noiembrie 2024, o altă persoană, prin inducere în eroare și profitând de starea de vulnerabilitate a unei victime minore, ar fi determinat-o să practice prostituția în beneficiul său.
Femeia cercetată în cauză, lider al grupării de criminalitate organizată, ar fi coordonat întreaga activitate infracțională, atât în ceea ce privește exploatarea sexuală a persoanelor vătămate, cât și în stabilirea sarcinilor pentru celelalte persoane.
De asemenea, s-a stabilit că, în perioada august 2024 - februarie 2025, bărbatul de 29 de ani ar fi obținut foloase patrimoniale, de pe urma practicării prostituției de către femeia cercetată de 35 de ani, în diverse locații, din județul Brașov.
În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite și ridicate mijloace de probă.
La data de 6 februarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea celor patru persoane, pentru 24 de ore.
La data de 7 februarie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Burebista Brașov.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
3. Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Craiova, au documentat activitatea infracțională a patru persoane, cu vârste cuprinse între 28 și 35 de ani, cercetate pentru trafic de persoane. În sarcina unei persoane, de 35 de ani, s-a reținut și infracțiunea de proxenetism.
Din materialul probator administrat a rezultat că, începând cu anul 2018, persoanele cercetate ar fi recrutat trei persoane vătămate prin inducere în eroare (promisiuni de conviețuire) și ar fi profitat de starea lor de vădită vulnerabilitate (situație materială precară și lipsă de educație).
Ulterior, le-ar fi adăpostit și transportat în diferite locații, din municipiul Craiova, dar și pe teritoriul Italiei, unde le-ar fi obligat, inclusiv prin acte de violență fizică și psihică, să practice prostituția, beneficiind aproape integral de sumele de bani provenite din activitatea infracțională.
De asemenea, pe parcursul anului 2023, una dintre persoanele vătămate ar fi fost transferată între persoanele cercetate, ca plată a unei datorii.
În sarcina unei persoane cercetate s-a reținut și faptul că, în perioada 2018 - 2020, ar fi obținut foloase patrimoniale constând în sume de bani, de pe urma practicării prostituției de către o altă victimă.
Pe parcursul perchezițiilor efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.
La data de 19 martie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea celor patru persoane cercetate, pentru 24 de ore.
La data de 20 martie 2025, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].