logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

17 martie - Ziua Sfântului Patrick. Ziua naţională a Republicii Irlanda

Image

Ziua Sfântului Patrick, ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume, este sărbătorită, în fiecare an, la 17 martie, fiind data la care, în anul 461, episcopul creştin Patricius trecea la cele veşnice, potrivit https://www.history.com/. Sfântul Patrick este înfăţişat în iconografie ţinând în mână un trifoi (o plantă cu trei frunze), simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în fiinţă, dar întreit în persoane, conform site-ului https://www.crestinortodox.ro/.

Pe numele său real, Maewyn Succat, acesta s-a născut în jurul anului 385, în Britania (atunci, parte a Imperiului Roman). În jurul vârstei de 16 ani a fost răpit şi dus în Irlanda, fiind pus să aibă grijă de oi, notează site-ul https://www.almanac.com/. În cei şase ani cât a durat captivitatea, a încercat să fugă de două ori, dar a fost prins; a treia oară a reuşit să scape, întorcându-se în locurile natale. În timpul acelor ani de sclavie, el a descoperit religia creştină. A petrecut următorii ani într-o mănăstire, pregătindu-se pentru munca sa misionară. Şi-a desăvârşit educaţia religioasă în Franţa, fiind o perioadă îndelungată ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonit diacon, preot şi episcop. Şi-a luat numele de Patricius. În anul 432, a fost trimis în Irlanda, pentru a-i creştina pe irlandezi, notează site-ul http://icalendrier.fr/.

 

 

Sursa foto: history.com 


În Irlanda, Ziua Sfântului Patrick a fost marcată prin procesiuni în secolele IX-X. A fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea, papa Urban al VIII-lea incluzând-o în calendarul creştin al sărbătorilor. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul a avut iniţiativa organizării Festivalului Sfântului Patrick, care are loc, începând din 1996, în fiecare an, la Dublin, potrivit site-ului https://stpatricksfestival.ie/.

 


Festivalul St. Patrick a crescut de la un eveniment de o singură zi la un eveniment de patru zile, cu muzică, spectacol, dans, teatru, literatură, arte vizuale, mâncare, wellness, activităţi comunitare şi multe altele. Este recunoscut la nivel global ca unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, cu o acoperire globală de peste 700 de milioane de oameni în 2022.

 

 

Sursa foto: history.com 


În 2023, evenimentul are loc în perioada 16-19 martie, punctul culminant fiind Parada de Ziua Sf. Patrick, în 17 martie, care se desfăşoară sub tema "We Are One" ("Mar A Cheile Sinn"). Tema reaminteşte tuturor că atunci când acţionăm cu demnitate şi respect ca "UNUL", ne putem proteja unii pe alţii dar şi lumea în care trăim.

Festivalul Quarter, organizat la Muzeul Naţional al Irlandei, Festivalul "Me Auld Flower", cu mâncare şi băutură tradiţională, "St. Patrick's Day Family Fest" la National Print Museum, "The Big Little Treasure Hunt" la Micul Muzeul din Dublin, Ballad Walking Tours, "New York/New Irish | A Diaspora of Artists" la Guinness Storehouse, tur ghidat "Forty Shades of Green - Folklore of the Irish Flora" la Grădinile Botanice Naţionale, sunt doar câteva dintre evenimentele ce au loc în fiecare zi a Festivalului St. Patrick.

În 2022, după doi ani în care festivalul nu a putut fi organizat din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, acesta a reuşit să conecteze, prin artele, cultura şi moştenirea irlandeză contemporană şi tradiţională, familiile, prietenii şi comunităţile din Irlanda şi din întreaga lume, sub tema "Connections/Naisc".

Prima paradă organizată de Ziua Sf. Patrick nu a avut loc în Irlanda, ci în America. Potrivit surselor, parada a avut loc la 17 martie 1601 într-o colonie spaniolă, astăzi, St. Augustine, în Florida. În anul anterior, o celebrare a Sf. Patrick fusese organizată de vicarul irlandez al coloniei spaniole, Ricardo Artur, arată https://www.history.com/.

La mai mult de un secol distanţă, soldaţii irlandezi ce serveau în armata engleză au mărşăluit la 17 martie 1772, prin oraşul New York, celebrându-l pe sfântul ocrotitor al irlandezilor. Pornind de aici, evenimente similare au început să fie organizate şi în alte oraşe americane precum Boston, Chicago, Philadelphia şi Savannah.

Numărul imigranţilor irlandezi în SUA a crescut semnificativ după Marea Foamete din secolul al XIX-lea, care a lovit ţara, culturile de cartofi fiind distruse în mai multe rânduri de mană. Au murit atunci peste un milion de irlandezi, iar alte aproximativ două milioane au imigrat în mai multe zone ale lumii. Irlandezii şi-au luat cu ei doar tradiţiile, astfel încât parada organizată de Sfântul Patrick a devenit, în timp, modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea. Una dintre cele mai îndrăgite tradiţii de Ziua Sfântului Patrick este cea a colorării în verde a apelor râului Chicago, o tradiţie începută în 1962.

 

 

Sursa foto: history.com  


Ziua Sf. Patrick este sărbătorită în întreaga lume: din Irlanda, Statele Unite, Canada şi Australia şi până în Japonia şi Singapore. Reţetele populare de Ziua Sf. Patrick includ pâinea irlandeză cu bicarbonat de sodiu, mâncarea cu carne de vită sărată şi varză şi piureul de cartofi specific. Totodată, oamenii poartă articole de îmbrăcăminte în culoarea verde, culoarea fiind asociată cu Irlanda, supranumită "Insula de Smarald".

 

 

Sursa foto: history.com 


Un alt simbol al sărbătorii irlandeze, pe lângă culoarea verde şi trifoiul (shamrock) este spiriduşul (Leprechaun). Numele irlandez al acestei figuri a folclorului irlandez este "lobaircin", însemnând "om mic". Credinţa în spiriduşi provine probabil din credinţa celtică în zâne, care îşi puteau folosi puterile magice pentru a sluji binele sau răul. În basmele populare celtice, spiriduşii erau personaje irascibile, responsabile pentru repararea pantofilor celorlalte zâne, potrivit https://www.history.com/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: theglobeandmail.com

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea