logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Acordul Schengen - date generale

Imagine din galeria Agerpres

Acordul Schengen, semnat la 14 iunie 1985, reprezintă un tratat care a făcut ca o mare parte a ţărilor europene să renunţe la graniţele naţionale pentru a crea o Europă fără frontiere, cunoscută drept ''Spaţiul Schengen''. Spaţiul Schengen este cea mai mare zonă din lume în care se poate călători liber, conform https://www.schengenvisainfo.com.

Deşi o astfel de idee apăruse după cel de-Al Doilea Război Mondial, primele acţiuni concrete privind libera circulaţie în ţările europene au avut loc în anii '80. Franţa şi Germania sunt statele pioniere care au făcut pasul către un concept de liberă circulaţie. La 17 iunie 1984, cele două state au ridicat această problemă în cadrul Consiliului European de la Fontainebleau, unde s-a ajuns la un acord privind definirea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a cetăţenilor. Ca un punct final al acestui demers, ''Acordul Schengen'', ce acoperea renunţarea graduală la graniţele interne dintre ţări şi control extins la graniţele externe, a fost semnat la 14 iunie 1985. Acordul a fost semnat de Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg şi Olanda, într-o mică localitate din sudul Luxemburgului - Schengen.

La 19 iunie 1990, a fost semnată o Convenţie pentru implementarea Acordului Schengen. Documentul acoperea aspecte legate de anularea controalelor interne la frontiere, definirea procedurilor pentru eliberarea de vize uniforme, operarea unei singure baze de date pentru toţi membrii, cunoscută ca SIS - Schengen Information System, precum şi stabilirea unei structuri de cooperare între ofiţerii interni şi cei de imigrare. În acest fel, Spaţiul Schengen a cunoscut o expansiune continuă.

Deşi tratatele şi reglementările din Acordul Schengen fuseseră stabilite, implementarea efectivă a Spaţiului Schengen a început la 26 martie 1995, când şapte ţări membre Schengen (Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Portugalia şi Spania) au decis să renunţe la verificările de la frontierele lor interne.

Un alt moment important a fost în mai 1999, când Tratatul de la Amsterdam a încorporat Acordul Schengen în cadrul legal al Uniunii Europene. Până atunci, tratatele şi reglementările Schengen erau implementate autonom. Un Protocol ataşat Tratatului de la Amsterdam încorporează acquis-ul Schengen în cadrul legislativ şi instituţional al Uniunii Europene.

Acquis-ul Schengen se referă la Acordul Schengen, Convenţia de Implementare a Acordului Schengen, deciziile şi declaraţiile adoptate de către Comitetul Executiv Schengen stabilit în 1990, protocoalele şi acordurile de aderare care au urmat, precum şi toate actele adoptate de Consiliul UE după momentul 1999. Membrele UE candidate sunt obligate să accepte acquis-ul Schengen şi să-l aplice din momentul în care au intrat în Uniunea Europeană, arată www.schengenvisainfo.com/.

În prezent, Spaţiul Schengen include 26 de ţări (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Elveţia), ultimul stat care a aderat fiind Principatul Liechtenstein, la 19 decembrie 2011, conform https://www.mae.ro/. Toate aceste ţări sunt în Europa, din care: 22 implementează integral aquis-ul Schengen; patru sunt membre EFTA - Asociaţia Europeană a Liberului Schimb şi implementează acquis-ul Schengen prin intermediul unor acorduri specifice legate de Acordul Schengen; Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein sunt membre asociate ale Acordului Schengen, dar nu sunt membre UE. În plus, Monaco, San Marino şi Vatican şi-au deschis graniţele, dar nu sunt membre ale zonei de circulaţie liberă, Insulele Azore, Madeira şi Insulele Canare sunt parte din UE şi din Spaţiul Schengen, chiar dacă sunt localizate în afara continentului european. Alte cinci state membre UE care nu sunt membre ale Spaţiul Schengen sunt: Irlanda, care şi-a menţinut opţiunea de a nu adera, şi România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru, care aşteaptă aderarea.

În vederea consolidării Spaţiului de liberă circulaţie, Comisia Europeană a lansat, în cursul anului 2017, noi proiecte legislative care vizează modificarea ţintită a Codului Frontierelor Schengen, în sensul posibilităţii prelungirii controalelor la frontierele interne ale Spaţiului Schengen, dar şi pentru stabilirea unui cadru necesar interoperabilităţii, la nivelul UE, a sistemelor informatice în materia cooperării poliţieneşti, judiciare sau în materie de azil şi migraţie. Totodată, la 12 septembrie 2018, Comisia Europeană a propus o serie de proiecte legislative având drept scop consolidarea securităţii interne în cadrul UE, printre care: reformarea Regulamentului privind Agenţia Europeană pentru Frontieră şi Gardă de Coastă (EBCG) sau propunerea de Regulament privind prevenirea diseminării conţinutului terorist în mediul online.

În contextul provocărilor persistente la adresa securităţii interne, Comisia şi-a concentrat eforturile pe adoptarea măsurilor necesare pentru consolidarea frontierelor externe, lupta împotriva terorismului sau a criminalităţii transfrontaliere, măsuri evidenţiate inclusiv în cel de-al 16-lea raport al Comisiei privind progresul către o securitate efectivă şi autentică, publicat la 10 octombrie 2018.

În iunie 2021, Comisia a prezentat Strategia privind spaţiul Schengen, făcând bilanţul provocărilor cu care s-a confruntat spaţiul Schengen în ultimii ani şi trasând o cale de urmat pentru a consolida spaţiul Schengen şi pentru a institui o guvernanţă Schengen solidă, potrivit https://romania.representation.ec.europa.eu/.

Spaţiul Schengen înseamnă libera circulaţie pentru peste 420 de milioane de cetăţeni UE, alături de cetăţeni din afara UE care trăiesc sau vizitează Uniunea Europeană ca turişti, studenţi sau în scop de afaceri. Potrivit statisticilor din ultimul raport al Comisiei, publicat în mai 2022, pe site-ul https://ec.europa.eu/, aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-un stat Schengen şi lucrează în altul şi 3,5 milioane de persoane tranzitează zilnic dintr-un stat Schengen în altul. Graniţele externe ale Spaţiului Schengen măsoară o distanţă de 50.000 kilometri, din care 80% este pe apă. Zona cuprinde sute de aeroporturi şi porturi maritime, multe puncte de frontieră terestre, cu o suprafaţă de peste 4,3 milioane kilometri pătraţi. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Andreea Onogea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P

Documentare 10-04-2025 10:30

DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi

Documentare 10-04-2025 10:00

10 aprilie - Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a

Documentare 10-04-2025 08:00

Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles

Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri

Documentare 10-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)

Documentare 10-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care

Documentare 10-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)

Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au

Documentare 10-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie

Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 09-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis

Documentare 09-04-2025 09:00

Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)

La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit

Documentare 09-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 09-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două