Discuții informale președinte-partide în vederea formării noului Guvern (cronologia consultărilor)

Președintele Nicușor Dan a anunțat că va începe, la 28 mai, discuții informale cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. 'Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră și jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon și, azi, echipa de la administrație o să trimită oficial', a declarat Nicușor Dan, pentru presa prezentă în fața casei în care locuiește, întrebat dacă va începe negocierile cu partidele.
''Este prima rundă de discuții, de aceea ele sunt informale. Chiar dacă sunt organizate, ele sunt informale și vor continua', a precizat șeful statului, întrebat dacă va desemna un premier PSD în varianta în care social-democrații vor pune condiția să dețină postul de prim-ministru pentru a intra la guvernare.
Discuțiile informale între președinte și partidele din parlament vor fi urmate de discuții formale, sub forma consultărilor prevăzute la art. 103 din Constituție.
Astfel, potrivit legii fundamentale, președintele poate chema partidele la consultări în două situații: în vederea desemnării premierului (art. 103) și în virtutea funcției sale de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate (art. 80, alin. 2).
Potrivit articolului 103, alineat 1 din Constituție, Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă o astfel de majoritate nu există, președintele consultă partidele reprezentate în Parlament.
Articolul 80, alineat 2 din Constituție prevede că 'Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate'.
***
În cel de-al doilea mandat al său, președintele anterior, Klaus Iohannis (2014-2019; 2019-2025), a chemat partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării premierului în februarie 2020 (două runde de consultări), în martie 2020 (o rundă), în decembrie 2020 (două runde de consultări), octombrie 2021, noiembrie 2021, iunie 2023 și decembrie 2024.
*** Februarie 2020
La 6 februarie 2020, a avut loc o rundă de consultări ale președintelui cu partidele politice, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, cu o zi înainte. În cadrul consultărilor, PNL l-a propus premier pe Ludovic Orban, PSD și Pro România pe Remus Pricopie, iar USR pe Dacian Cioloș. UDMR, ALDE și PMP nu au venit cu nicio propunere de premier. Minoritățile naționale au transmis că nu doresc anticipate și că vor vota orice premier propus de către președinte. În aceeași zi, Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru tot pe Ludovic Orban.
Pe 26 februarie, președintele a avut o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare, după ce, cu o zi înainte, Guvernul Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, Curtea Constituțională stabilind că desemnarea sa ca premier, la 6 februarie, a fost neconstituțională. La consultări, PMP l-a propus ca premier pe Cristian Diaconescu, USR-PLUS a venit cu propunerea Dacian Cioloș, în timp ce ALDE și Pro România au susținut varianta unui premier independent.
La finalul consultărilor din 26 februarie, Klaus Iohannis a declarat că a decis să desemneze pentru poziția de prim-ministru pe ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. În 28 februarie, premierul desemnat, Florin Cîțu, a depus la Parlament lista Cabinetului și programul de guvernare, însă la 12 martie, premierul desemnat și-a depus mandatul. Cîțu a motivat că el 'crede cu tărie' că, pentru a avea succes în alegeri, președintele partidului trebuie să fie și premier, adăugând că a ținut cont în hotărârea sa și de 'contextul' prin care trece România.
*** Martie 2020
Președintele Klaus Iohannis s-a consultat, la 13 martie 2020, cu partidele și formațiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, după ce Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat, cu o zi în urmă.
La finalul consultărilor, președintele a precizat că singura propunere de premier pe care a primit-o este Ludovic Orban și, în consecință, l-a desemnat tot pe Ludovic Orban pentru poziția de prim-ministru al Guvernului, conform site-ului presidency.ro. Guvernul Orban II a rămas în funcție până la 23 decembrie 2020, când, în urma alegerilor parlamentare, nominalizat pentru funcția de premier a fost Florin Cîțu.
*** Decembrie 2020
O nouă rundă de consultări ale președintelui cu partidele politice parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru a avut loc la 14 decembrie 2020, în contextul noii majorități rezultate în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie. În urma consultărilor, Klaus Iohannis a declarat că încă nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru și că va mai fi nevoie de o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează.
La această rundă de consultări, PSD a propus un Guvern de uniune națională cu premier Alexandru Rafila, PNL l-a susținut pe Florin Cîțu premier, AUR pe Călin Georgescu, iar USR-PLUS pe Dacian Cioloș.
A doua rundă de consultări în vederea desemnării premierului a avut loc la 22 decembrie 2020. Consultările au avut loc după ce, la 21 decembrie 2020, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor - au semnat acordul de guvernare 2020-2024. Documentul prevedea că propunerea coaliției pentru funcția de prim-ministru era Florin Cîțu.
La consultări, USR-PLUS, UDMR și PNL au venit cu propunerea comună de premier în persoana lui Florin Cîțu, iar AUR cu propunerea Florin Georgescu. PSD nu a participat la consultări. 'Am luat decizia ca PSD să nu se prezinte la consultările de la Cotroceni. Gașca pierzătorilor a creat o majoritate de conjunctură, acest nou CDR, care nu are legitimitate în ceea ce privește voturile românilor și opțiunile românilor pentru prim-ministru', a precizat Marcel Ciolacu la 22 decembrie.
La finalul consultărilor, Klaus Iohannis a anunțat că premierul desemnat este Florin Cîțu.
***11 octombrie 2021
O altă rundă de consultări între președinte și partidele parlamentare în vederea desemnării unui nou premier au avut loc la 11 octombrie 2021, în contextul în care Guvernul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură la 5 octombrie 2021.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, la 11 octombrie, că liberalii nu au avansat la consultările cu președintele Klaus Iohannis o propunere de premier. 'Astăzi, la consultările de la Cotroceni, PNL a prezentat mandatul pe care l-am spus foarte clar că, în acest moment, nu avem o majoritate și atunci, nu am avansat o propunere premier', a afirmat Cîțu, la sediul central al PNL.
Nici PSD nu s-a prezentat la Cotroceni cu o propunere de premier, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declarând că 'ori se creează o majoritate pentru un eventual Guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate'.
USR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea 'foarte serioasă' de premier și un program de măsuri, iar șeful statului a spus că va analiza 'foarte serios' această propunere, a declarat, la 11 octombrie, președintele Uniunii Salvați România, Dacian Cioloș. 'Am transmis că USR are o propunere, atât de program de măsuri imediate, pe care am avut ocazia să le dezvoltăm și să le prezentăm domnului președinte, avem și o propunere de premier în persoana președintelui USR și am spus că această propunere este una foarte serioasă. Suntem gata să ne asumăm acest rol', a afirmat Cioloș, după consultările de la Cotroceni.
La rândul lor, liderii AUR, Claudiu Târziu și George Simion, au declarat, înainte de consultări: 'AUR merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu un protocol pentru alegeri anticipate și își dorește un premier independent, respingând orice încercare de a-l menține pe Florin Cîțu la Palatul Victoria'.
Kelemen Hunor a anunțat, în aceeași zi, că UDMR a propus președintelui un guvern cu premier UDMR, pentru o perioadă limitată la șase luni.
*** 21 octombrie 2021
În urma consultărilor din 11 octombrie, președintele l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș în aceeași zi.
După ce, la 20 octombrie, Parlamentul a respins Guvernul propus de Dacian Cioloș, președintele Klaus Iohannis a avut, la 21 octombrie 2021,o nouă rundă de consultări cu reprezentanții partidelor și formațiunilor politice din Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de premier.
În urma consultărilor, Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării și propunerea Partidului Național Liberal pentru această funcție, a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis candidat la funcția de prim-ministru.
*** Noiembrie 2021
Având în vedere că la 4 noiembrie, Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat, ca urmare a retragerii mandatului de către propriul partid, președintele Iohannis a chemat din nou partidele la consultări, la 22 noiembrie 2021.
PSD și PNL s-au prezentat la Cotroceni cu o propunere comună de premier în persoana lui Nicolae Ciucă. Propunerea a fost făcută ca urmare a încheierii unui acord politic între cele două partide, în care era prevăzută o guvernare de coaliție pentru perioada 2024-2024, cu rotația politică a prim-miniștrilor la un an și jumătate. Guvernul PNL+PSD+UDMR, condus de Nicolae Ciucă a fost învestit la 25 noiembrie 2021.
***Iunie 2023
La 13 iunie 2023, președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele parlamentare, ca urmare a demisiei premierului Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă a demisionat, pentru a putea începe procedurile pentru efectuarea rotației politice a premierilor PNL și PSD, așa cum s-a stabilit prin protocolul încheiat în noiembrie 2021.
Propunerea PNL, PSD și UDMR a fost, conform protocolului, președintele PSD, Marcel Ciolacu. De asemenea, AUR a venit cu propunerea de premier în persoana lui Marius Lulea.
În aceeași zi, Marcel Ciolacu a fost desemnat premier.
***Decembrie 2024
În 22 decembrie, Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări pentru desemnarea unui nou premier, ca urmare a alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024. Partidele AUR, POT și SOS nu au participat la consultări, motivând că nu recunosc legitimitatea președintelui Iohannis, după ce acestuia i s-a prelungit mandatul prezidențial în contextul anulării primului tur al alegerilor prezidențiale. Partidele PSD, PNL, UDMR au venit cu propunerea Marcel Ciolacu.
La 23 decembrie 2024, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Mihail Sebastian, dramaturg, prozator și eseist
Mihail Sebastian, pseudonimul literar al lui Iosef M. Hechter, s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila, într-o familie de origine evreiască, notează humanitas.ro A urmat cursul elementar și Liceul 'N. Bălcescu' în orașul natal. În 1926, și-a susținut bacalaureatul
29 mai - Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii
La 29 mai 2025 este marcată Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii, fiind instituită în anul 2000 de Adunarea Generală a ONU prin adoptarea textului Rezoluției 57/129. Această zi internațională este marcată anual, fiind cunoscută și sub denumirea Ziua internațională a Căștilor Albastre. Prin acest demers este adus un oma
29 mai - Ziua Eroilor
La 29 mai 2025 este sărbătorită Ziua Eroilor, fiind celebrată, în fiecare an, concomitent cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paști, aducând în prim plan memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamu
SĂRBĂTORI: Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)
Înălțarea Domnului este sărbătorită în acest an în ziua de 29 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paști). Biserica sărbătorește Înălțarea într-o zi de joi, înainte de Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecime sau Rusalii). Biserica cea dreptmăritoare a lui Hristos are un brâu sfânt ș
CITATUL ZILEI
'O oră nu este doar o oră, ea este un vas plin de parfumuri, de tonuri, de planuri și climate. Ceea ce noi numim realitate este o relație anume între sentimente și amintiri.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 mai
Ortodoxe Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) Greco-catolice Înălțarea la cer a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Ispasul). Sf. m. Teodosia. Pomenirea Eroilor Neamului Romano-catolice Înălțarea Domnului Ss. Paul al VI-lea, pp.; Maxim
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 mai
Este a 149-a zi a anului 2025. Au mai rămas 216 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 36 m și apune la 20 h 51 m. Luna răsare la 07 h 12 m și apune la 23 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Carey Mulligan
Carey Mulligan este una dintre cele mai versatile și împlinite actrițe ale generației sale, cunoscută pentru interpretările sale delicate, dar puternice, atât în drame de epocă, cât și în filme contemporane. Cu o carieră de aproape două decenii, Mulligan a fost apreciată de critici pentru capacitatea sa de a aduce profunzime, nuanță și autentici
CITATUL ZILEI
'Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puțin.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 mai
Ortodoxe Sfinții Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, și Nichita, episcopul Calcedonului Greco-catolice Sf. ep. m. Eutihie Romano-catolice Sf. Gherman, ep. Sfântul Ierarh Nichita, episcop al Calcedonului, este pomenit în calendarul cr
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai
Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform