18 iunie - Ziua gastronomiei durabile (ONU)

Gastronomia este o expresie culturală a diversității naturale și culturale a lumii. La 18 iunie, marcăm Ziua gastronomiei durabile (Sustainable Gastronomy Day) și recunoaștem, astfel, că fiecare persoană joacă un rol în alegerea unor diete durabile pentru o alimentație sănătoasă și un viitor sigur din punct de vedere alimentar, arată site-ul oficial al Zilei Gastronomiei Durabile, https://www.fao.org/sustainable-gastronomy-day/en.
Uneori, gastronomia este numită 'arta mâncării'. Se poate referi, de asemenea, la un stil de gătit dintr-o anumită regiune. Cu alte cuvinte, gastronomia se referă adesea la mâncarea și la bucătăria dintr-un anumit loc. Durabilitatea implică ideea că o activitate (de exemplu, agricultura, pescuitul sau chiar pregătirea unei mese) se realizează fără a irosi resursele naturale, iar această activitate poate fi continuată în viitor fără a dăuna mediului sau sănătății noastre. Prin urmare, gastronomia durabilă este sinonimă cu o bucătărie care ia în considerare proveniența ingredientelor, felul în care acestea sunt cultivate și modul în care ajung în piețe și, în cele din urmă, în farfuriile noastre.
Până în 2050, lumea va avea peste 9 miliarde de guri de hrănit, evidențiază sursa menționată. Cu toate acestea, o treime din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc. În prezent, folosim oceanele, pădurile și solul în moduri în mare parte nesustenabile. Ca producători, trebuie să fim mai atenți cu privire la modul în care folosim resursele naturale și, în calitate de consumatori, trebuie să fim mai selectivi în alegerea alimentelor.
Consumul de produse locale contribuie la stimularea economiei unei regiuni, îi sprijină pe fermieri, reduce gazele cu efect de seră și economisește resursele utilizate pentru transportul alimentelor. Cumpărând produse cultivate la nivel local vom crea cerere pentru acestea, fapt ce îi ajută pe fermieri să își mențină traiul.
Multe tradiții culinare sunt sustenabile prin natura lor și ne amintesc de rădăcinile noastre ancestrale. Având grijă de alimentele și de piețele locale, putem ajuta la păstrarea rădăcinilor noastre culinare. Înseamnă că suntem atenți la resursele care au fost folosite pentru obținerea alimentelor pe care le prețuim și că ajutăm la menținerea tradițiilor culinare.
Adunarea Generală a ONU, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în colaborare cu statele membre, cu structurile ONU, cu alte organizații internaționale și regionale, precum și cu societatea civilă, lucrează pentru a facilita marcarea Zilei gastronomiei durabile, conform site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite (ONU), www.un.org.
Printre inițiativele UNESCO legate de gastronomia durabilă se numără: Rețeaua Orașelor Creative, înființată în 2004 pentru care orașele să își împărtășească bunele practici și să dezvolte parteneriate în șapte domenii creative, inclusiv gastronomie (până în prezent - 2025 -, 56 de orașe au fost desemnate Orașe creative ale gastronomiei); promovarea energiei curate pentru restaurantele locale (utilizarea electricității sau a gazelor naturale în locul cărbunelui); creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la gastronomia durabilă prin intermediul canalelor de televiziune și prin emisiuni gastronomice, precum și prin expoziții destinate industriei alimentare și fermierilor.
La rândul său, FAO promovează 'dietele verzi', care nu sunt doar sănătoase, ci și durabile.
Mâncatul nu este doar un act fiziologic, ci și o călătorie prin culturi, tradiții și istorie. În spatele fiecărui fel de mâncare, al fiecărui ingredient, se află secole de schimb, adaptare și amestec cultural. A mânca înseamnă, totodată, a împărtăși, a transmite și a dialoga.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat Rezoluția A/RES/71/246 prin care a desemnat 18 iunie drept Ziua gastronomiei durabile la 21 decembrie 2016.
În urma pandemiei de COVID-19 și în contextul în care Pământul se confruntă cu o triplă criză planetară, reprezentată de perturbări climatice, pierderea biodiversității și de poluare, gastronomia durabilă, care celebrează ingredientele de sezon și producătorii și contribuie la păstrarea vieții sălbatice și a tradițiilor noastre culinare, este astăzi mai relevantă ca niciodată. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Irina Andreea, editor online: Andreea Preda )
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Marele antrenor și fost fotbalist internațional Mircea Lucescu
Fost fotbalist internațional și unul dintre cei mai titrați antrenori din istoria fotbalului, Mircea Lucescu s-a născut la 29 iulie 1945, la București, potrivit romaniansoccer.ro. Necula Rădu
DOCUMENTAR: Fostul jucător și antrenor de handbal Radu Voina împlinește 75 de ani (29 iulie)
Radu Voina, fost jucător și antrenor de handbal, s-a născut la 29 iulie 1950 în comuna Șaeș, județul Mureș, potrivit lucrării 'Enciclopedia Educației Fizice și Sportului din România' (vol. I, București, 2002) și site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, https://www.cosr.ro/. &Ic
DOCUMENTAR: Fosta mare atletă Maricica Puică împlinește 75 de ani (29 iulie)
Maricica Puică (numele dinaintea căsătoriei - Luca) s-a născut la 29 iulie 1950, la Iași. A început să practice atletismul la vârsta de 15 ani, după ce a fost descoperită la un cros pentru elevi, în 1965, de profesorul Ion Puică, cel care ulterior i-a devenit antrenor și soț, conform site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR),
DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului olandez Vincent van Gogh (29 iulie)
Pictorul post-impresionist neerlandez Vincent Willem van Gogh, unul dintre cei mai cunoscuți pictori ai lumii, perceput de mulți ca artistul 'nebun' sau sufletul chinuit care și-a tăiat urechea, a avut o carieră artistică scurtă, dar ale cărui picturi au revoluționat practica și stilurile artistice. Intensitatea viziunii sale, particularul său simț al culorii și cura
29 iulie - Ziua imnului național al României
Ziua imnului național al României - 'Deșteaptă-te române!', simbol al unității Revoluției Române de la 1848 - este sărbătorită, anual, la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ''Deșteaptă-te române!'' a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Ziua i
CITATUL ZILEI
''Este marele părinte al științei și al virtuții ca o națiune să fie măreață în ambele întotdeauna în raport cu cât este de liberă.'' - Thomas Jefferson, (Thomas Jefferson to Joseph Willard, March 24, 1789, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Librar
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 iulie
Ortodoxe Sf. Mc. Calinic, Veniamin și Mamant; Sf. Mc. Teodota cu fiii săi Greco-catolice Sf. m. Calinic și Teodota Romano-catolice Ss. Marta, Maria și Lazăr, frați Sfântul Mucenic Calinic este pomenit în calendarul creștin ortodox &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 iulie
Este a 210-a zi a anului 2025. Au mai rămas 154 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 00 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 10 h 56 m și apune la 22 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)