logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Arcul de Triumf, unul dintre simbolurile Capitalei României (16 octombrie)

Imagine din galeria Agerpres

Arcul de Triumf, una dintre emblemele Bucureştilor, situat în Piaţa Arcul de Triumf, este un monument închinat victoriei obţinute de armata română în Primul Război Mondial. Arcul de Triumf din Bucureşti semnifică însă mai mult decât victoria în Primul Război Mondial, fiind semnul unirii tuturor românilor, indică site-ul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic - AMPT, https://ampt.ro/ro.

La 16 octombrie 1922, a doua zi după ceremonia încoronării regelui Ferdinand I şi a reginei Maria la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la Arcul de Triumf din Bucureşti s-a desfăşurat un spectacol care a evocat lupta poporului român pentru unitate statală, potrivit lucrării "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

 


Lucrările la Arcul de Triumf au fost executate în etape, şi anume în 1922, respectiv 1935-1936. Iniţial, Arcul de Triumf a fost realizat din lemn acoperit cu stucatură, dar în anii 1935-1936 a fost reconstruit integral, după proiectul arhitectului Petre Antonescu, iar de data aceasta monumentul a fost făcut din beton armat şi granit de Deva, potrivit lucrării "Bucureşti. Ghid turistic", autori Dan Berindei, Sebastian Bonifaciu (Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1978). La 1 decembrie 1936 a avut loc inaugurarea Arcului de Triumf, în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a reginei Maria.

 

 

 Imagine din Bucureşti, zona Arcului de Triumf, 1951.

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES 


Arcul de Triumf este conceput într-o factură clasică înscriindu-se într-un paralelipiped cu baza de 25 m x 11,50 m şi înălţimea de 27 m. Deschiderea practicată în mijlocul său se încheie la partea de sus cu un arc de cerc şi măsoară în înălţime 11 m, iar în lăţime 9,50 m. În interiorul celor două picioare există scări pe care se poate ajunge pe terasa prevăzută deasupra monumentului. Sculpturile în piatră care ornamentează Arcul de Triumf - basoreliefuri, medalioane, inscripţii - au fost realizate de un grup de sculptori în frunte cu I. Jalea, C. Medrea, C. Baraschi, potrivit lucrării mai sus menţionate.

 

 

Arcul de Triumf din Capitală, 1989.

Foto: (c)  TRAIAN PROSAN/ Arhiva istorică AGERPRES 


Acest monument leagă simbolic Bucureştiul atât de vechea Roma - civilizaţia care a impus arcul ca simbol al victoriei, cât şi de sora latină Franţa, Arcul din Paris comandat de Napoleon constituind un model pentru cel din Bucureşti, se arată pe site-ul https://ampt.ro/ro.

 


Pe latura de vest a monumentului este scris textul: "Glorie celor ce prin vitejia şi prin jertfa lor de sânge au înfăptuit unitatea naţională". Pe faţada sudică, sculptorii Mac Constantinescu şi Constantin Baraschi au dăltuit fiecare câte o reprezentare simbolică a Victoriei şi este scris textul: "După secole de suferinţe creştineşte îndurate şi lupte grele pentru păstrarea fiinţei naţionale, după apărarea plină de sacrificii a civilizaţiei umane se îndeplini dreptatea şi pentru poporul român prin sabia Regelui Ferdinand cu ajutorul întregei naţiuni şi gândul Reginei Maria". Medalioanele reginei Maria şi regelui Ferdinand stau la loc de cinste pe Arcul de Triumf. Pe faţada de nord se află medalioanele "Credinţa" şi "Bărbăţia" - opere ale sculptorilor Constantin Baraschi şi Ion Jalea, potrivit sursei citate anterior.

 

 

Arcul de Triumf din Capitală, 1997.

Foto: (c)  PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES 


La 28 noiembrie 2016, după lucrări de consolidare, restaurare şi conservare efectuate de Municipalitate prin cofinanţare europeană, Arcul de Triumf a fost redeschis. Arcul de Triumf poate rezista la un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter, datorită celor 24 de izolatori antiseismici şi celor opt amortizori care au fost montaţi la nivelul structurii de rezistenţă a imobilului, se menţiona într-un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti din 28 noiembrie 2016.

 


Arcul de Triumf din Bucureşti reprezintă o atracţie pentru turişti, având un program de vizitare. La cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor, din 14 mai 2022, la Arcul de Triumf au fost 11.000 de vizitatori.

 


Monumentul nu este primul Arc de Triumf din Bucureşti, acesta fiind precedat de monumente temporare dedicate victoriei în Războiul de Independenţă sau împlinirii a 40 de ani de domnie a primului rege al României, Carol I, se mai menţionează pe site-ul https://ampt.ro/.


***

Arhitectul Petre Antonescu, personalitate marcantă a arhitecturii moderne, s-a născut la 29 iunie 1873, la Râmnicu Sărat, judeţul Buzău. Discipol al arhitectului Ion Mincu, Petre Antonescu este principalul promotor al stilului neoromânesc, potrivit lucrării ''Dicţionar universal al arhitecţilor'', autor Paul Constantin (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1986).

 

 

Foto: (c) arhivadearhitectura.ro 



A făcut cursuri liceale la Bucureşti, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept din Bucureşti, pe care avea să o abandoneze pentru a se dedica artelor plastice. A plecat apoi, în 1893, la Paris, unde a urmat cursurile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase. Înainte de absolvirea acesteia, a întocmit proiectul unuia dintre pavilioanele României la Expoziţia Internaţională de la Paris (1900), o lucrare în stil românesc, pentru care a primit distincţia "Officier de l'Académie", potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).

În perioada 1900-1938 a fost profesor la Şcoala Superioară de Arhitectură, devenită apoi Academia de Arhitectură din Bucureşti, iar între anii 1931 şi 1938 a fost şi rectorul acestei instituţii de învăţământ superior. Cursul său de istoria arhitecturii cuprinde capitole despre orientarea către o concepţie modernă, caracteristic românească.

Personalitate apreciată în ţară şi peste hotare, arhitectul Petre Antonescu a fost unul dintre animatorii mişcării pentru renaşterea vechii arhitecturi româneşti şi pentru afirmarea specificului naţional în arhitectură. El este şi primul care face dificila experienţă a adaptării viziunii tradiţionale, româneşti, la imobile orăşeneşti cu multe etaje şi funcţii complexe (''Dicţionar universal al arhitecţilor'').

După planurile sale au fost construite: Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (în prezent sediul Primăriei Municipiului Bucureşti), ridicat în perioada 1906-1910; Palatul Administrativ din Craiova (1912-1913); Palatul Navigaţiei Fluviale din Galaţi (1910-1911)- prima clădire din România edificată cu schelet monolit de beton armat; imobilul actualului Institut de Istorie "N. Iorga" (1939); Arcul de Triumf din Bucureşti (1935-1936); imobilul Societăţii Politehnice de pe Calea Victoriei (1927); Vila Oprea Soare, de pe strada Apolodor (1914); complexul Caselor Brătianu din strada Amzei (1908); Conacul Brătienilor (1912-1915).

Alte lucrări ale sale, precum Cazinoul şi Hotelul Postăvarul din Sinaia, sau Palatul Kretzulescu din Bucureşti (1912-1915), vădesc influenţa curentelor neoclasicist şi eclectic de şcoală franceză. (Dicţionarul "Membrii Academiei Române (1866-2003)"). Alte edificii monumentale, precum Palatul Şcolii Române (Accademia di Romania) din Roma (1931) şi Palatul Facultăţii de Drept din Bucureşti (1933-1935), au fost ridicate după principii clasice. Este şi autorul proiectelor silozurilor din Constanţa (1912-1914), precum şi al gărilor fluviale din Galaţi (1912-1915) şi Giurgiu (1935-1936).

A fost membru al Academiei de Litere şi Arte "San Luca" din Roma, preşedinte al Societăţii Arhitecţilor (1912, 1919-1921, 1946-1949) şi al Societăţii Arhitecţilor Diplomaţi (1926-1932), membru al Comisiei Monumentelor Istorice (1904-1938), precum şi membru permanent în Comitetul pentru organizarea congreselor internaţionale de arhitectură. A fost, de asemenea, laureat al Premiului Naţional pentru Arhitectură în anul 1964. La 30 mai 1936 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, devenind ulterior, la 19 mai 1945, membru titular.

Arhitectul Petre Antonescu a murit la 22 aprilie 1965, la Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.