O PERSONALITATE PE ZI: Artista Laura Stoica

Laura Stoica (nume complet Adriana Laurenţia Stoica - n.r.) s-a născut în Alba Iulia, la 10 octombrie 1967. Şi-a petrecut anii copilăriei la Târgovişte, unde s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1986, secţia canto clasic, avându-l profesor pe Emil Niculescu, potrivit site-ului artistei, www.laurastoica.ro.
A participat la multe festivaluri de muzică uşoară în anii '80: Amara, Ploieşti, Buzău, Deva şi altele. În anul 1990, când deja era solista Teatrului din Ploieşti, a participat la Festivalul Mamaia, unde a cucerit Premiul I cu piesa ''Dă, Doamne, cântec'' de Viorel Gavrilă, pe versurile lui Eugen Rotaru. În acelaşi an, Radio România i-a decernat Premiul pentru cel mai bun debut muzical al anului.
În 1991, a lansat single-ul ''Un actor grăbit'' şi a primit premiul revistei ''Pop, Rock & Show'' pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului; melodia ''Un actor grăbit'', compusă de Bogdan Cristinoiu, a fost aleasă piesa anului, precizează site-ul artistei.
Prima participare a Laurei Stoica la Festivalul ''Cerbul de Aur" de la Braşov a fost în 1992, când a primit Premiul I pentru debut discografic, Premiul II pentru interpretare cu piesa ''Focul'', Premiul III pentru creaţie cu piesa ''Ai fost laş''. În acelaşi an a câştigat Premiul II la International Pop Festival, Austria (1992), Premiul Radio Contact pentru Cea mai bună voce pop a anului, premiul revistei ''Actualitatea Muzicală'' pentru Cea mai bună interpretare a unei piese pop a anului - ''Un actor grăbit'', premiul revistei ''Pop, Rock & Show'' pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului şi Cel mai bun videoclip al anului - ''Focul''.
Laura Stoica la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară, Mamaia '93.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhivă istorică AGERPRES
În 1994 a lansat albumul "Focul", iar trei ani mai târziu - albumul ''Nici o stea'', cu care a câştigat, în 1997, premiul discografic la Festivalul "Cerbul de Aur". În 1998, a primit Premiul Juriului (cu piesa "Ea nu ştie ce vrea") la Festivalul Pamukkale din Turcia, iar în 2001, la Festivalul Discovery de la Varna (Bulgaria), a obţinut Trofeul pentru cea mai bună piesă ("I Need Love"), notează site-ul www.laurastoica.ro.
Laura Stoica la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară, Mamaia '95.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhivă istorică AGERPRES
Pe lângă numeroasele premii obţinute, Laura Stoica a avut o bogată activitate concertistică. În perioada 1990-2005, a evoluat în peste 700 de concerte şi spectacole, pe scenele româneşti şi în străinătate. A apărut în mai mult de 650 de show-uri de televiziune din România, Bulgaria, Malta, singură sau alături de trupa sa - Laura Stoica Band. Înfiinţată în 1993, trupa Laurei a reunit, pe parcursul anilor, mulţi muzicieni valoroşi - Iulian Vrabete, Eugen Mihăescu, Vlady Cnejevici, Florin Ionescu, Răzvan Lupu ("Lapi"), Relu Biţulescu, Mihai Coman, Remus Carteleanu, Matei Căpitanu, Răzvan Mirică, Răzvan Gorcinski. Ultima formulă a trupei îi avea în componenţă pe Adrian Vişteanu (chitară), Emanuel Gheorghe ''Fisă'' (clape), Victor Miclăuş (bass), Cristian Mărgescu (tobe), Laura Luchian (backing-vocal).
Laura Stoica a absolvit, în 2000, cursurile de actorie ale Universităţii Ecologice din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe Adriana Popovici, Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Doru Ana. Spectacolul ei de licenţă a fost pe scena Teatrului Nottara, în piesa "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, în rolul Vasilisa, regia fiind semnată de Constantin Codrescu.
Laura Stoica la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară, Mamaia '95.
Foto: (c) AUREL VÎRLAN/Arhivă istorică AGERPRES
Tot ca actriţă, în perioada 2000-2001, a jucat în "Hammam/Prizonier în cutia toracică", după Tahar Ben Jeloun, în rolul Ahmed, regia Mihai Mihalcea. În 2004, a interpretat rolul Drucila în "Îndrăgostiţii din Ancona", regia Andrei Mihalache, la Teatrul din Constanţa, iar ulterior a devenit angajata Teatrului ''Toma Caragiu'' din Ploieşti, unde a avut mare succes în rolul Rocky din spectacolul "Călători în voia sorţii", regia Marcela Timiraş, conform site-ului artistei.
Laura Stoica în corcert, 2005.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/Arhivă istorică AGERPRES
În 2005, după o perioadă de absenţă, Laura a hotărât să revină cu un album şi un stil nou, lansând albumul ''Laura Stoica - S-a schimbat'' şi realizând un videoclip pentru piesa ''Mereu mă ridic'' de pe acest album. În videoclip, la tobe, era logodnicul Laurei, Cristian Mărgescu.
Artista s-a implicat în multe activităţi umanitare. În 1994, a înfiinţat Fundaţia "Laura Stoica", al cărei scop era de a sprijini tinerele talente, de a strânge fonduri şi a face donaţii copiilor orfani şi celor afectaţi de HIV.
Laura Stoica în corcert, 2005.
Foto: (c) ALEX MICSIK/Arhivă istorică AGERPRES
În 2 martie 2006, într-un comunicat de presă, Laura anunţa că va fi mamă. O săptămână mai târziu, în seara de 9 martie 2006, Laura Stoica şi Cristian Mărgescu şi-au pierdut viaţa într-un cumplit accident de circulaţie, în timp ce se întorceau de la Urziceni, unde avuseseră un concert.
Chiar în noaptea tragicului accident, Ovidiu Komornyik a scris melodia ''In Memoriam Laura Stoica'' şi a chemat în studioul său mai mulţi artişti pentru a înregistra piesa.
În perioada 8-10 octombrie 2007, la Bucureşti a avut loc prima ediţie a Festivalului ''Laura Stoica'', organizat de fratele acesteia, Alexandru. În 2017, festivalul a avut loc în perioada 7-8 octombrie, la Târgovişte.
La 9 martie 2013, admiratori şi prieteni ai artistei au ales un mod inedit de a-i aduce un omagiu, la şapte ani de la dispariţie, organizând un flash mob. Peste 200 de persoane s-au strâns în centrul vechi al Capitalei, unde au cântat împreună piesa "Un actor grăbit".
Din discografia Laurei Stoica amintim albumele: ''Dă, Doamne, cântec'' (compilaţie, 2007), ''Ediţie specială'' (DVD, 2007), ''Muzică de colecţie'' - Vol. 62 (compilaţie, 2008), ''Focul'' (album reeditat, 2008), ''Vino'' (album, 2009).
Între piesele lansate de artistă fac parte "Nici o stea", "Cartierul cântă rock", "Mereu mă ridic", "Mai frumoasă", "Numai pentru tine, viaţă", "Cui îi pasă", "Doar tu", "E rai".
În 2021, Laurei Stoica i-a fost dedicată o secţiune "Remember" la manifestarea HermannStadtFest Sibiu, ediţia a IX-a. În acelaşi an, casa de discuri Roton a lansat, împreună cu Fundaţia Laura Stoica, albumul "Întotdeauna Laura Stoica". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactori Arhiva foto: Mihaela Tufega, Elena Bălan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Explicaţie foto din deschidere: Laura Stoica la Festivalul ”Cerbul de Aur”, ediţia 1992, desfăşurat în Piaţa Sfatului, Braşov, 30 iunie 1992.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita