logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Să-ţi vorbesc despre mine'' (1987)

Image

Filmul "Să-ţi vorbesc despre mine", regizat de Mihai Constantinescu, care semnează şi scenariul, a avut premiera în 1987 şi este o adaptare după "Jurnalul Aurorei Serafim", al treilea roman scris de Sidonia Drăguşanu, conform site-ului cinemagia.ro.

Drama prezintă destinul Aurorei Serafim (interpretată de actriţa Ioana Crăciunescu), o educatoare de grădiniţă, care nu a uitat încă o poveste de dragoste sfârşită trist, dar va reuşi, până la urmă, să treacă peste această traumă şi se va regăsi pe sine, notează site-ul amintit în prezentarea filmului.

 


Aura (Aurora) este o educatoare care iubeşte copiii şi este dedicată meseriei sale. La grădiniţă soseşte într-o zi inginerul Liviu Runcan (interpretat de actorul Gheorghe Dinică), un tată singur, care îşi creşte gemenii - Mircea şi Bogdan - după ce mama acestora a murit la naşterea lor.

Despre trecutul nefericit al Aurei spectatorul află din povestirile Laviniei, o prietenă a Aurei, care vine să locuiască la aceasta câteva zile şi îşi aminteşte cum gelozia lui Ştefan a dus la ruperea relaţiei dintre el şi Aura.

Criticul de film Eva Sîrbu scria, într-o cronică de film publicată în revista "Cinema" nr. 7, din iulie 1988, că romanul Sidoniei Drăguşanu, "Jurnalul Aurorei Serafim", adus pe ecran de Mihai Constantinescu, "propune, cu delicateţe şi sensibilitate, o poveste posibilă oricând în datele ei nu esenţiale, ci doar generale", conform site-ului aarc.ro.

"O educatoare model, tânără, posesoare a unui trecut nu prea roz şi a unui prezent luminat doar la 'flacăra dragostei pentru profesie'; o fostă primă iubire nefericită; o prietenă, modelul pe negativ al eroinei, aşadar egoistă, fără probleme de conştiinţă şi fără scrupule; un medic, şi el tânăr, născut parcă anume pentru a deveni perechea Aurorei Serafim; un inginer la a doua tinereţe, marcat, pe viaţă, de pierderea soţiei, incapabil să fie şi mamă celor doi gemeni ai săi, dar nici dispus să le ofere altă mamă, decât, cine ştie, poate tot ea, Aurora Serafim; (...) doi părinţi de ocazie pentru un copil al nimănui, plus copii cu părinţi buni, dar prea ocupaţi ca să-i poată creşte, drept care sunt lăsaţi, cu încredere, pe mâinile grijulii ale educatoarelor, iată tot atâtea personaje capabile să înnoade în jurul lor firele unor poveşti credibile.", notează criticul de film.

Educatoarea Aura se ataşează de o fetiţă speriată, singuratică - Nina - şi împreună cu medicul pediatru al grădiniţei, Horia Mihail (interpretat de actorul Emil Hossu), observă semne de lovituri pe corpul copilului şi mergând acasă la ea pentru a sta de vorbă cu părinţii, descoperă că fetiţa era în grija unor persoane care nu-i erau nici părinţi, nici bunici. Ei o încuiau deseori singură în casă pentru a putea merge la serviciu.

Pe parcurs, între Aura şi Horia se înfiripă o poveste de dragoste, cei doi încercând să o scoată pe micuţa Nina din mediul ostil în care locuia. Cei doi merg acasă la fetiţă, după ce timp de trei zile aceasta nu venise la grădiniţă, şi o găsesc grav bolnavă, o duc la spital, iar copilul este salvat. Horia o duce pentru două săptămâni la părinţii lui, pentru ca fetiţa să-şi revină complet după externarea din spital. Între timp, Aura şi Horia merg la Starea Civilă, întrucât au hotărât să se căsătorească, dar şi pentru a se interesa dacă o pot înfia pe Nina.

Nu lipsesc nici aventurile celor doi gemeni năzdrăvani ai inginerului Runcan, care într-o zi, în loc să vină la grădiniţă, au plecat cu multe bagaje spre... Polul Nord. Dar au fost găsiţi la timp în Gara de Nord şi aduşi acasă. Aura reuşeşte să îi "îmblânzească" - cum spune tatăl gemenilor - prin calm, bunătate şi multă atenţie.

În opinia criticului de film Eva Sîrbu, personajele filmului sunt posibile personaje actuale, iar dialogurile sunt fireşti, la fel ca în viaţă.

"Dialogurile sunt alerte, chiar şi atunci când suportă rigorile unor scheme (schema ghiduşă, schema tandră, schema pitorească, schema ironică), iar regizorul le-a preluat ca atare, operând asupra lor doar mici reducţii sau omisiuni voite. Vezi povestea Aurorei Serafim, mărturisită în scris, iubitului, care dădea cheia descifrării misterului acestui personaj, poveste la care regizorul a renunţat, pur şi simplu, lăsând spectatorul să creadă ce doreşte el despre trecutul eroinei principale, trecut care îi întunecă sau luminează puternic, prezentul. (...) În ce priveşte distribuţia, regizorul se dovedeşte bine inspirat. Aurora Ioanei Crăciunescu are contur real şi substanţă vie: sensibilă fără excese, nefericită cu demnitate, inteligentă cu graţie, feminină fără ostentaţie, umană, în atât de obişnuita ei existenţă. Inginerul Runcan beneficiază de farmecul personal şi talentul actorului Gheorghe Dinică. Emil Hossu propune şi reuşeşte portretul ideal (...) al unui medic pediatru calm, cald, om dintr-o bucată. (...) Ca de obicei, într-un film ce beneficiază de prezenţa copiilor, şi aici copiilor le revine rolul important de mesageri, de călăuze ale filmului către inima spectatorului. Prezenţe nostime, dramatice, sau pur şi simplu agreabile, copiii aduc filmului nota de prospeţime scontată. (...) 'Să-ţi vorbesc despre mine' se aşează încet, dar sigur, în tiparul unui discurs (...) asupra dreptului la fericire. Temă generoasă, importantă în viaţa noastră, a tuturor, tema fericirii merită, în mod sigur, toată osteneala; merită să fie căutată, răbdător, oriunde în orice sursă literară, dacă sursa cinematografică suferă o pauză de inspiraţie, cu o condiţie: să fie găsită şi, mai ales, bine redată cinematografic. ", mai scrie Eva Sârbu în revista "Cinema", potrivit site-ului aarc.ro.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Geo Costiniu, Gabriela Popescu, Adela Mărculescu, Paul Lavric, Dorina Lazăr, Daniel Tomescu, Petruţa Voicu, copiii Alexandru şi Valentin Ionescu. Muzica poartă semnătura compozitorului Temistocle Popa.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: cinemagia.ro

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.