logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

18 aprilie - Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor

Imagine din galeria Agerpres

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor, o manifestare dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, ce reprezintă, în acelaşi timp, şansa de a atrage atenţia asupra diversităţii şi a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale. De asemenea, sunt prezentate eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu, dar şi ce înseamnă pentru întreaga omenire conservarea sa.

Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor - ICOMOS a stabilit data de 18 aprilie, în 1982, şi care a fost adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO, potrivit https://www.icomos.org/.

În fiecare an, cu această ocazie, ICOMOS propune o temă pentru activităţi care urmează să fie organizate de membrii săi, comitetele ştiinţifice naţionale şi internaţionale ICOMOS, grupurile de lucru şi partenerii şi de oricine doreşte să se alăture pentru a marca această zi.

Bazându-se pe tema de anul trecut "Complex Pasts: Diverse Futures", pentru 2022, ICOMOS propune următoarea temă: "Heritage and Climate through open, constructive and intergenerational dialogues", arată https://www.icomos.org/.

În decembrie 2020, în cadrul celei de-a 20-a Adunări Generale a ICOMOS s-a votat în unanimitate declararea "Urgenţei Climatice şi Ecologice", fiind recunoscut potenţialul patrimoniului cultural de a permite acţiuni climatice incluzive, transformatoare şi echitabile prin protejarea tuturor tipurilor de moştenire culturală de efectele negative asupra climei, implementarea de răspunsuri la dezastre bazate pe riscuri, oferind o dezvoltare durabilă rezistentă la climă şi asta dintr-o perspectivă a echităţii şi justiţiei.

Raportul "Future of our Pasts", publicat de ICOMOS în 2019, a susţinut, de asemenea, solidaritatea între profesioniştii în domeniul patrimoniului şi acele comunităţi cele mai afectate de schimbările climatice sau cele mai puţin capabile să suporte costurile schimbărilor climatice. Solidaritatea trebuie să stea la baza acţiunilor pe care le întreprindem în acest deceniu în cursa noastră către justiţie şi echitate climatică şi atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

"Justiţia şi echitatea climatică" sunt esenţiale în discursul actual privind schimbările climatice şi patrimoniul: "Echitatea între generaţii necesită ca toţi oamenii să ia măsuri pentru a proteja ecosistemele terestre şi marine ale Pământului, pentru generaţiile prezente şi viitoare. Interacţiunea dintre oameni şi ecosisteme este deosebit de importantă, având în vedere dependenţa ridicată a unuia de celălalt. Echitatea necesită atenţie la principiile justiţiei distributive şi la ideea că beneficiile şi sarcinile asociate schimbărilor climatice şi rezolvării acesteia să fie alocate în mod echitabil." se arată în raportul amintit mai sus.

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor marcată la 18 aprilie 2022 oferă oportunitatea de a prezenta strategii de promovare a întregului potenţial al cercetării şi practicii de conservare a patrimoniului pentru a oferi căi rezistente la schimbările climatice, pentru a consolida dezvoltarea durabilă, susţinând în acelaşi timp tranziţii echitabile către un viitor cu emisii scăzute de carbon. Aceasta face parte din Planul Ştiinţific trienal ICOMOS 2021-2024 şi susţine, de asemenea, rezoluţia ICOMOS din 2020 privind abordările centrate pe oameni a patrimoniului cultural, potrivit https://www.icomos.org/.

Membrii ICOMOS sunt invitaţi să prezinte nenumăratele moduri în care patrimoniul poate fi o sursă de cunoştinţe care poate fi folosită pentru a aborda schimbările climatice, inclusiv, dar fără a se limita la: exemple de cooperare sud-sud şi triunghiulare; împuternicirea comunităţilor strămutate în urma schimbărilor climatice; intervenţii cu costuri reduse pentru gestionarea riscului de dezastre într-un context de patrimoniu; educaţie privind patrimoniul şi mediul, în special în ceea ce priveşte carbonul şi tranziţiile echitabile; promovarea naraţiunilor de gen privind adaptarea climatică, tranziţiile ecologice, echitatea şi justiţia; dezvoltarea socio-economică a siturilor de patrimoniu afectate de schimbările climatice.

Tema "Heritage and Climate" oferă oportunitatea de a răspunde la întrebări, precum folosirea justiţiei şi a echităţii climatice pentru a proteja moştenirea şi modurile în care putem obţine o protecţie echitabilă a comunităţilor vulnerabile, formulând astfel un răspuns la Deceniul ONU de Acţiune: "Acţiune Climatică" (SDG13), "Life Below Water" (SDG14), "Life on Land" (SDG15).

Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor - ICOMOS - şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice, în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia). AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)

 

Explicaţie foto: Situl arheologic Sanctuarul Marilor Zei (Hieron ton Megalon Theon) din oraşul Samothraki, Grecia, 2018.

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.

Documentare 05-05-2025 08:00

5 mai - Ziua internațională a moașelor

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua

Documentare 05-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 05-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ

Documentare 05-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai

Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul