logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Congresele PNL (1990-2021)

Imagine din galeria Agerpres

La 10 aprilie 2022, este programat Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea unui nou preşedinte al formaţiunii.

În ziua de 2 aprilie, Florin Cîţu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru. În ziua următoare, Consiliul Naţional al liberalilor a stabilit ca 10 aprilie să fie data convocării Congresului extraordinar.

Singurul candidat la şefia partidului este premierul Nicolae Ciucă, acesta depunându-şi candidatura în ziua de 6 aprilie, cu moţiunea intitulată "Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică". Cu o zi înainte, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte, chiar dacă nu are o vechime în partid de minim 5 ani.

* * *
PNL a avut, în perioada post-decembristă, următorii preşedinţi: Radu Câmpeanu, lider al partidului între ianuarie 1990-februarie 1993; Mircea Ionescu Quintus (februarie 1993-februarie 2001); Valeriu Stoica (februarie 2001-august 2002); Theodor Stolojan (august 2002-octombrie 2004); Călin Popescu-Tăriceanu (octombrie 2004-martie 2009); Crin Antonescu (martie 2009-iunie 2014); Klaus Iohannis (iunie 2014-decembrie 2014); Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, copreşedinţi între decembrie 2014 şi septembrie 2016, ulterior Alina Gorghiu a deţinut preşedinţia partidului până în decembrie 2016; Raluca Turcan (preşedinte interimar între decembrie 2016 - iunie 2017); Ludovic Orban (iunie 2017 - septembrie 2021); Florin Cîţu (septembrie 2021- aprilie 2022).

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES/FOTO


* * *
Partidul Naţional Liberal (PNL), reînfiinţat după căderea regimului comunist, la 6 ianuarie 1990, sub conducerea lui Radu Câmpeanu, s-a întrunit pentru prima dată în Conferinţa Naţională - forul statutar de conducere - la 31 martie 1990. Cu acel prilej, Radu Câmpeanu a fost ales preşedinte al partidului iar I.V. Săndulescu, prim-vicepreşedinte.

La 25-26 februarie 1993, Conferinţa Naţională a PNL s-a întrunit pentru a doua oară după 1989, la Braşov, şi a consfinţit fuziunea dintre PNL şi Noul Partid Liberal (NPL). Funcţia de preşedinte, disputată de Mircea Ionescu Quintus şi Radu Câmpeanu, a fost obţinută de Mircea Ionescu Quintus, în turul al doilea de scrutin. Vicepreşedinţi au fost aleşi Radu Câmpeanu, Viorel Cataramă, Călin Popescu-Tăriceanu, Dan Amedeo Lăzărescu şi Radu Boroianu.

După ce la 17 decembrie 1993, Delegaţia Permanentă a PNL l-a exclus pe Radu Câmpeanu din partid, aripa Câmpeanu a convocat un Congres extraordinar, la 5-6 februarie 1994, în cadrul căruia fostul lider liberal a fost desemnat preşedinte al aripii disidente din PNL. În aceeaşi zi, în paralel cu Congresul iniţiat de Radu Câmpeanu, PNL-aripa Quintus s-a reunit, la Braşov, în Biroul Permanent Central al partidului, declarând nestatutar Congresul iniţiat de Câmpeanu. Confruntarea dintre grupările politice conduse de Mircea Ionescu-Quintus şi Radu Câmpeanu a continuat pe parcursul anilor 1994-1995 şi s-a soluţionat în justiţie, partidul condus de Mircea Ionescu-Quintus păstrând numele de Partidul Naţional Liberal.

Următorul Congres ordinar al PNL, din 16-17 mai 1997, l-a reales pe Mircea Ionescu Quintus în funcţia de preşedinte (fiind singura candidatură), a desfiinţat funcţia de secretar general şi a înfiinţat funcţia de prim-vicepreşedinte. În funcţia de prim-vicepreşedinte a fost ales Valeriu Stoica.

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR/AGERPRES


Validarea fuziunii prin absorbţie a Partidului Alianţa Civică (PAC) de către PNL a fost obiectul Congresului extraordinar al PNL organizat la 28 martie 1998.

Congresul extraordinar din 18 august 2000 a avut ca scop adoptarea strategiei electorale pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale din toamna lui 2000. Prim-vicepreşedintele Valeriu Stoica a fost desemnat şef al campaniei pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, în timp ce echipa de negociere a alianţelor - condusă de Valeriu Stoica - a fost desemnat să continue dialogul cu forţele politice, pentru a obţine susţinerea candidaturii lui Theodor Stolojan la funcţia de preşedinte al României.

În zilele de 17-18 februarie 2001 s-a desfăşurat Congresul ordinar al PNL, în cadrul căruia Valeriu Stoica l-a înlocuit pe Mircea Ionescu Quintus la şefia partidului. Contracandidaţii lui Valeriu Stoica au fost Călin Popescu-Tăriceanu şi Crin Antonescu. La preşedinţia Consiliului Naţional al PNL a existat un singur candidat, Theodor Stolojan, care a şi fost ales în această funcţie.

Fuziunea prin absorbţie dintre PNL şi Alianţa pentru România (ApR) a făcut obiectul Congresului extraordinar din 19 ianuarie 2002. Potrivit protocolului care a fost supus aprobării la Congres, noua formaţiune păstra denumirea, sigla şi semnul electoral ale PNL. Fostului preşedinte al ApR, Teodor Meleşcanu, i-a revenit funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL.

În zilele de 24-25 august 2002, forul superior de conducere al PNL s-a reunit în Congres extraordinar pentru a-şi alege o nouă conducere. Cei doi candidaţi care şi-au disputat funcţia de preşedinte al partidului au fost Theodor Stolojan, reprezentând gruparea din jurul lui Valeriu Stoica şi Ludovic Orban, susţinut de gruparea lui Dinu Patriciu. Câştigătorul confruntării a fost Theodor Stolojan.

 

 

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Prin Congresul extraordinar din 19 aprilie 2003 s-a consfinţit fuziunea prin absorbţie dintre PNL şi Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD).

Tot în 2003, în zilele de 27 şi 28 septembrie, a mai avut loc un Congres extraordinar al PNL consacrat semnării fuziunii PNL cu Partidul Naţional Liberal-Câmpeanu şi adoptării protocolului politic privind alianţa PNL-PD. În cadrul Congresului, Theodor Stolojan a declarat, în sprijinul noii alianţe dintre PNL şi PD, că ''acest proiect răspunde intereselor tuturor românilor nemulţumiţi şi dezamăgiţi de corupţia din România şi dă o speranţă că există o forţă politică capabilă să soluţioneze lucrurile''.

În zilele de 4 şi 5 februarie 2005, s-a desfăşurat primul Congres al PNL de când acest partid făcea parte din Alianţa D.A. Contextul desfăşurării Congresului era legat de necesitatea alegerii preşedintelui partidului, în situaţia în care din 2 octombrie 2004, preşedintele PNL, Theodor Stolojan, şi-a anunţat retragerea din viaţa politică. Singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al PNL a fost Călin Popescu-Tăriceanu, care a şi fost ales în fruntea partidului.

La Congresul extraordinar din perioada 12-13 ianuarie 2007, Călin Popescu-Tăriceanu a fost reales preşedinte al PNL, pentru un nou mandat de doi ani.

În 18 aprilie 2008, aproximativ 400 de delegaţi prezenţi la lucrările Congresului PNL au validat protocolul de fuziune între Partidul Naţional Liberal şi Acţiunea Populară, documentul conţinând inclusiv modificări la statutul partidului.

La Congresul extraordinar din 20 şi 21 martie 2009, noul preşedinte al PNL a devenit Crin Antonescu. Contracandidatul său a fost Călin Popescu-Tăriceanu.

 

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Congresul extraordinar al PNL din 5-7 martie 2010, l-a reconfirmat în funcţia de preşedinte al partidului pe Crin Antonescu, contracandidat de prim-vicepreşedinte formaţiunii, Ludovic Orban.

La 7 aprilie 2012, s-a desfăşurat primul Congres extraordinar separat al PNL de când s-a format Uniunea Social Liberală (USL), în februarie 2011. În cadrul Congresului au fost adoptate trei rezoluţii referitoare la colaborarea PNL la viitoarele alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale, în cadrul USL. De asemenea, a mai fost modificat Statutul PNL, pentru a-i acorda lui Sorin Frunzăverde funcţia de vicepreşedinte.

La Congresul extraordinar al PNL, din 22 şi 23 februarie 2013, în funcţia de preşedinte al partidului a fost reconfirmat Crin Antonescu, iar în funcţia nou reînfiinţată, de prim-vicepreşedinte, a fost ales Klaus Iohannis. Pe lângă reînfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, o altă modificare la Statut a constat şi în majorarea numărului de vicepreşedinţi la 31.

 

 

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


În perioada 27-28 iunie 2014, liberalii s-au reunit în Congres (extraordinar şi ordinar), la Palatul Parlamentului, pentru modificări la Statutul partidului şi pentru alegerea noii conduceri. Alegerea noii conduceri a intervenit ca urmare a demisiei lui Crin Antonescu de la şefia PNL, motivând rezultatul slab obţinut de partid la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

În cadrul Congresului ordinar, Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al partidului, cu 1.334 de voturi din partea delegaţilor la Congres, pe când contracandidatul său, Ioan Ghişe, a primit 144 de voturi. În discursul său, Klaus Iohannis a declarat că obiectivul liberalilor este câştigarea alegerilor prezidenţiale şi revenirea la guvernare. În cadrul aceluiaşi eveniment, au fost aleşi cei 31 de vicepreşedinţi ai partidului. Totodată, propunerea de fuziune PNL-PDL a fost acceptată de către delegaţi, înregistrându-se doar 6 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri. Noul partid rezultat a păstrat numele de Partidul Naţional Liberal. S-a votat şi rezoluţia privind aderarea partidului la grupul Popularilor Europeni, cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar trei voturi contra.

Protocolul fuziunii prin contopire între PNL şi PDL a fost aprobat, cu unanimitate de voturi, de Congresul comun al liberalilor şi democrat-liberalilor, din 26 iulie 2014. Potrivit protocolului, denumirea noului partid este Partidul Naţional Liberal, iar cea prescurtată este PNL, alegerile interne urmând să se desfăşoare în baza statutului noii formaţiuni începând cu 1 ianuarie 2017. Congresul comun al celor două formaţiuni a fost precedat, în aceeaşi zi, de Congresul extraordinar al PNL, care a aprobat separat fuziunea cu PDL.

La 18 decembrie 2014, Alina Gorghiu a fost aleasă preşedinte al vechiului PNL, în cadrul Biroului Politic Naţional al formaţiunii, cu 48 de voturi, după ce Klaus Iohannis şi-a depus mandatul de lider al partidului, ca urmare a alegerii sale în funcţia de preşedinte al României. Pentru funcţia de preşedinte a mai candidat şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, care a obţinut 27 de voturi. Prin alegerea în funcţia de preşedinte al vechiului PNL, Alina Gorghiu a devenit şi co-preşedinte al noului PNL, consfinţit prin Congresul comun al PNL-PDL, din 26 iulie 2014, celălalt co-preşedinte fiind Vasile Blaga.

 

 

Foto: (c)  LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


În septembrie 2016, Vasile Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL şi din cea de coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, după ce procurorii DNA au dispus urmărirea penală faţă de el pentru trafic de influenţă.

La începutul lunii octombrie 2016, conducerea PNL a validat-o pe Alina Gorghiu în funcţia de preşedinte unic al partidului. Tot atunci, s-au votat modificări la Statutul PNL, potrivit cărora partidul este condus de un singur preşedinte până la Convenţia Naţională a liberalilor programată pentru 2017, iar eurodeputatul Daniel Buda a fost împuternicit la semnarea listelor de candidaţi ai partidului pentru alegerile legislative.

După ce PNL a obţinut 20% la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, Alina Gorghiu a anunţat că îşi depune mandatul de la conducerea partidului.

La 13 decembrie 2016, deputatul liberal Raluca Turcan a declarat că a acceptat propunerea pe care i-au făcut-o în mod unanim colegii din Biroul Politic Naţional de a fi preşedinte interimar al PNL, ca urmare a scorului electoral pe care l-a obţinut partidul în Sibiu.

 

 

 

Foto: (c)  SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Un nou Congres al PNL s-a desfăşurat în ziua de 17 iunie 2017, la Romexpo. Ludovic Orban a fost ales preşedinte al partidului, după ce a obţinut 3.518 de voturi iar contracandidatul său, Cristian Buşoi, 952 de voturi.

 

 

Foto: (c)  MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


 

 

 

Foto: (c)  MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Cel mai recent Congres al PNL s-a desfăşurat la Romexpo, în ziua de 25 septembrie 2021, pentru alegerea unui nou preşedinte. Candidaţi au fost preşedintele în exerciţiu, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu, cu participarea a 5.000 de delegaţi din toată ţara. La deschiderea lucrărilor a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a susţinut un discurs. Florin Cîţu a câştigat mandatul de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, cu 2.878 de voturi "pentru". Ludovic Orban a obţinut 1.898 de voturi "pentru". AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 ianuarie

Este a 28-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 38 m și apune la 17 h 20 m. Luna răsare la 07 h 20 m și apune la 15 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-01-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau (27 ianuarie 1945)

La 27 ianuarie 1945, pe fondul ofensivei generale împotriva armatelor germane de pe frontul de est, trupele sovietice au eliberat aproximativ 7.000 de oameni, aflați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Destinat inițial detenției prizonierilor politici polonezi, din 1942 el s-a ocupat în special de exterminarea evreilor din Eur

Documentare 27-01-2025 08:30

27 ianuarie - Ziua 'Sveti Sava', sărbătoare a minorității sârbe din România

Ziua 'Sveti Sava' (Sfântul Sava), sărbătoare a minorității sârbe din România, este celebrată, anual, la 27 ianuarie. La începutul anului 2019, deputatul Uniunii Sârbilor din România, aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale (legislatura 2016-2020), Adnagi Slavoliub, iniția un proiect de lege p

Documentare 27-01-2025 08:00

Consiliul Afaceri Externe al UE din 27 ianuarie 2025

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu, situația din Moldova sau Georgia etc, conform site-ului https://www.consilium.eu

Documentare 27-01-2025 08:00

27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (ONU)

Rezoluția 60/7 a Adunării Generale a Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forțele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia. Adunarea Generală a menționat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluția A/RES/59

Documentare 27-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie

Ortodoxe Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur Romano-catolice Sf. Angela Merici, fc. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscop

Documentare 27-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie

Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman

Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat

Documentare 26-01-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)

În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu

Documentare 26-01-2025 08:00

26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)

Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă

Documentare 26-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea

Documentare 26-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan Duminica a 32-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 32 dR. Sf. cuv. Xenofon și familia sa Romano-catolice Duminica a 3-a de peste an Ss. Timotei și Tit, ep.

Documentare 26-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 ianuarie

Este a 26-a zi a anului 2025. Au mai rămas 339 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 40 m și apune la 17 h 17 m. Luna răsare la 05 h 37 m și apune la 13 h 37 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 25-01-2025 09:00

DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea cântărețului Demis Roussos (25 ianuarie)

Demis Roussos, pe numele real Artemios Ventouris Roussos, s-a născut la 15 iunie 1946, în Alexandria, Egipt, având tată grec și mamă egipteană de origine italiană, potrivit imdb.com. Pasionat de mic de muzică, a fost fascinat de ritmurile arabe, pentru ca la vârsta de zece ani să descopere jazz-ul și să &i

Documentare 25-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cunoaștem de asemenea legile de bază care guvernează chimia și biologia. În principiu, ar fi trebuit să fim deci capabili de a determina modul în care lucrează creierul. Dar ecuațiile care guvernează creierul au aproape cu siguranță un caracter haotic, astfel că o mică schimbare în starea inițială poate duce la un rezultat foarte diferit. Așadar, &icir