22 martie - Ziua mondială a apei (ONU)
Ziua mondială a apei se marchează anual la 22 martie, pentru a atrage atenţia, la nivel mondial, asupra importanţei apei.
Tema anului 2022 pleacă de la îndemnul "Apa subterană - să facem invizibilul vizibil" ("Groundwater - making the invisible visible"). Apele subterane sunt invizibile, dar impactul acestora este vizibil peste tot. Aflate sub picioarele noastre, apele subterane reprezintă o comoară ascunsă care ne îmbogăţeşte viaţa. Aproape toată apa dulce în stare lichidă din lume este apă subterană, potrivit site-ului www.worldwaterday.org.
Acestea reprezintă mai mult de 97% din rezervele de ape dulci disponibile pe glob (excluzând gheţarii şi calotele glaciare), iar restul de 3% este constituit din apele de suprafaţă (în principal lacuri, râuri, zone umede), notează site-ul Administraţiei Naţionale "Apele Române" - rowater.ro.
Raportul ONU privind dezvoltarea apei în 2022, lansat în 21 martie 2022, la ceremonia de deschidere a celui de-al IX-lea Forum mondial al apei de la Dakar, în Senegal, la care participă şefi de stat şi lideri importanţi din sectorul de gestionare a apei, aduce în discuţie tematica "Groundwater - making the invisible visible".
În a doua zi a forumului au loc mai multe conferinţe dedicate apelor subterane cu referire la politica informală, de intervenţii pentru dezvoltare şi la management, precum şi o sesiune axată pe consolidarea interfeţei ştiinţă-politică-practică folosind noul Catalog al apelor subterane.
Apa subterană nu este la vedere, dar trebuie să fim tot timpul conştienţi de existenţa ei şi trebuie să o protejăm prin folosirea responsabilă, apele subterane invizibile fiind ultimul colac de salvare pentru populaţiile în creştere în faţa schimbărilor climatice. Trebuie să depunem împreună eforturi pentru a gestiona în mod durabil această resursă preţioasă se susţine pe pagina dedicată zilei, www.worldwaterday.org.
Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, dar doar câteva zile fără apă. Apa este la fel de necesară şi pentru mediul înconjurător fără de care fiinţa umană nu poate exista. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.
ONU îşi propune să faciliteze dezvoltarea unor politici şi identificarea celor mai bune metode care pot conduce spre un consum eficient de apă şi de energie. Apa şi energia au un impact crucial în reducerea sărăciei.
În România au fost organizate în fiecare an manifestări pentru susţinerea Zilei mondiale a apei. În acest an, între evenimente se înscriu şi activităţile desfăşurate de Primăria municipiului Bistriţa, în parteneriat cu unităţi de învăţământ şi cu ONG-uri, în perioada 20-24 martie 2022, care pun în evidenţă rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă şi canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme şi adaptarea la schimbările climatice.
Ziua mondială a apei este sărbătorită în 2022 şi de elevii claselor de Protecţia Mediului din cadrul Liceului cu Program Sportiv Bistriţa, prin participarea la sesiuni de prezentare pe tema apelor subterane şi importanţa acestora pentru biodiversitate, surse de poluare a apelor subterane etc., dar şi la excursii tematice în cadrul cărora se vor preleva probe de apă care vor fi analizate în vederea determinării proprietăţilor fizice, chimice şi microbiologice ale apei recoltate din câteva izvoare din municipiul Bistriţa, conform site-ului administraţiei locale, www.primariabistrita.ro.
Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei/World Water Day (rezoluţia 47/193).
Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potenţialul pentru o cooperare extinsă, cât şi răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu. De asemenea, va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), precum şi de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă esenţiale atât pentru productivitatea economică, cât şi pentru bunăstarea socială.
În 2013, a fost marcat Anul internaţional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 65/154, la 11 februarie 2011.AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: UN-Water/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Cei fricoși mor de multe ori înainte de moarte, în timp ce luptătorii viteji gustă doar o singură dată în viață moartea.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia Duminica după Botezul Domnului Greco-catolice Duminica după Botezul Domnului. Sf. m. Tatiana Romano-catolice Botezul Domnului Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.; Tatiana, m. Sfânta Muceniță
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 ianuarie
Este a 12-a zi a anului 2025. Au mai rămas 353 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 59 m. Luna apune la 06 h 57 m și răsare la 15 h 03 m.
DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)
La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apăru
11 ianuarie - Ziua Artei Fotografice în România
Ziua Artei Fotografice în România este sărbătorită, în fiecare an, la 11 ianuarie, fiind dedicată pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmáry, care venea pe lume, în această zi, în 1812, la Baia Mare. Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, pot
CITATUL ZILEI
'Virtutea adevărată e să faci în ascuns, fără să fii văzut, ceea ce este cu putință să săvârșești și înaintea întregii lumi.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie Greco-catolice Sf. cuv. Teodosie cel Mare Romano-catolice Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 ianuarie
Este a 11-a zi a anului 2025. Au mai rămas 354 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 57 m. Luna apune la 05 h 50 m și răsare la 14 h 03 m.
Săptămâna europeană 6-10 ianuarie 2024
Declarațiile șefei diplomației europene privind aprovizionarea Transnistriei cu gaz rusesc, declarațiile premierului slovac referitoare la eventuala oprire a ajutorului pentru Ucraina, adoptarea de către Guvernul de la Erevan a unui proiect de lege pentru începerea procesului de aderarea a Armeniei la Uniunea Europeană etc reprezintă o parte dintre evenimentele desfășu
Retrospectiva evenimentelor interne 6-10 ianuarie 2025
Ceremonia oficială de primire a României în programul Visa Waiver, vizita oficială în România a vicepreședintelui executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene (8-9), Stephane Sejourne, publicarea de către Curtea de Apel București a motivării deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, decizia din coaliția de guvernare
PERSONALITATEA ZILEI: Cântărețul Rod Stewart
Inconfundabil datorită vocii sale, Rod Steward este recunoscut pe plan internațional drept unul dintre cei mai cunoscuți interpreți și compozitori și, totodată, unul dintre cei mai apreciați artiști rock ai anilor '70. Rod Stewart s-a născut la 10 ianuarie 1945, la Londra, părinții săi fiind scoțieni. La 14 ani, a început să cânte la chitară, împreună c
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 10 ianuarie 2025, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează două evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, arată un comunicat de presă al Uniunii Artiștilor Plastici din Rom&a
DOCUMENTAR: 105 ani de la constituirea Pactului Societății Națiunilor (10 ianuarie 1920)
Încă din timpul Primului Război Mondial anumiți lideri politici au exprimat idei legate de necesitatea unui proiect de organizație care să aibă drept scop evitarea războiului pentru ca omenirea să nu se mai confrunte cu ororile unei conflagrații mondiale, conform volumului 'Istoria Universală Contemporană' Vol. 1 (1917-1945) (Universitatea București, 1979) și
10 ianuarie - Ziua economisirii energiei electrice
Celebrată la nivel mondial la 10 ianuarie, Ziua economisirii energiei (National Cut Your Energy Costs Day) evidenţiază necesitatea utilizării eficiente a resurselor şi economisirea de curent electric. Alianţa canadiană pentru eficienţă energetică, Canadian Energy Efficiency Alliance (CEEA), a implementat pentru prima dată această zi - National Cut Your Energy
10 ianuarie - Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii
La 10 ianuarie, în fiecare an, începând din 2022, este marcată Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii. Senatul a adoptat tacit, în ședința din 28 decembrie 2020, mai multe proiecte de lege, printre care s-a aflat și cel privind instituirea zilei de 10 ianuarie ca Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii. La 17